»

Google odprl svojo spletno prodajalno elektronskih knjig

Google - Google je včeraj uradno predstavil svojo spletno prodajalno elektronskih knjig, ki se imenuje Google eBookstore. Žal bo za zdaj na voljo le v ZDA, kjer bo omogočala prebiranje in nakup digitaliziranih knjig, ki jih je v zbirki že več kot tri milijone, od tega nekaj sto tisoč naprodaj. Pridružuje se več kot 4000 založnikov, ki bodo ponudili raznovrstne knjige, od leposlovja od tehnike in strokovnega družboslovja.

Uporabniki bodo imeli svoj spletni račun, s katerim bodo povezali svoje nakupe knjig in jih nato imeli shranjene v centralnem skladišču na spletu. Do njih bodo lahko dostopali z vseh osebnih računalnikov, tabličnih računalnikov, pametnih telefonov in bralnikov elektronskih knjig. Povezava z internetom za branje ne bo potrebna.

13 komentarjev

Hotz: Linux na PS3 bo kmalu nazaj

George Hotz

Ars Technica - Včeraj smo poročali, da se je Sony odločil s programsko posodobitvijo onemogočiti poganjanje Linuxa na starih verzijah PlayStationa 3, kar je vznejevoljilo širni splet. George Hotz, ki ga širša javnost pozna kot mladeniča, ki je odklenil iPhone, je napovedal srdit boj. Na blogu je pozval uporabnike, naj s posodobitvijo počakajo, dokler ne ugotovi, kako bi na PS3 kljub preprekam naložil Linux.

Povedal je še nekaj krepkih na Sonyjev račun, med drugim, da je PS3 edini izdelek, ki v svojem življenjskem ciklu izgublja funkcije. Dodaja, da so...

24 komentarjev

Google bo nudil gigabitni internet

Google - Google se širi na vsa področja življenja in če že ponujajo sto in eno storitev na spletu, zakaj ne bi ponujali še dostopa do spleta? Tako so včeraj napovedali eksperimentalno postavitev optičnega omrežja, ki ga bodo začeli graditi po ZDA. Za začetek zgolj na nekaj testnih lokacijah v državi približno 50.000 ljudem, ki jim ponudili gigabiten dostop do interneta. Sčasoma bodo eksperiment razširili, tako da bi lahko bliskovit internet ponudili tam nekje do pol milijona uporabnikom. Podrobnosti, kot so cena, dostopnost in podobno, seveda še niso znane, saj je Google trenutno v postopku izbiranja lokacij. Prebivalci lahko prijavijo svoje okrožje, časa imajo do 26. marca.

Medtem si želimo, da bi kdaj Google pokukal tudi na sončno stran Alp.

28 komentarjev

Decaf potegavščina

Slashdot - V začetku tega tedna smo poročali o Microsoftovem orodju za forenzično analizo CAFEE, ki je pobegnilo na splet, kar so izkoristili nadebudni programerji in hitro spisali protistrup z imenom DECAF. Hitro se je namnožil po spletu, danes pa so pisci njegovo delovanje onemogočili. V versko obarvanem in baročno obloženem pojasnilu so zapisali, da je njihov mali projekt DECAF pri kraju. Z njim bi želeli le pokazati, da se vlade ne smejo zanašati le eno forenzično orodje in da potrebujemo boljša.

Kaj pa se lahko iz tega naučijo uporabniki? Predvsem da ne gre slepo verjeti in poganjati vsakega programa, na katerega naletijo na spletu. Delovanje so namreč onemogočili na daljavo, prek spleta. Prav lahko bi (ali pa nemara so) v program podtaknili...

20 komentarjev

Google se muči s Squared

vir: CNet
CNet - Kot pozdrav poletju je Google letos pokazal novo iskalno storitev Google Squared, ki je nastala kot odgovor konkurenci iz matematičnega tabora. Če je Wolfram Alpha na začetku svoje poti beležil veliko zanimanje uporabnikov, ki je nato počasi plahnelo, Googlu ni uspelo niti to. Ideja je bila sicer dobra, a šepala je izvedba. In vse tiho je bilo.

Da bi uporabnike vendarle prepričali v uporabnost svojega Squared, ga je Google te dni nekoliko nališpal. Po novem lahko kvadratni iskalnik prikaže 120 zadetkov ali dejstev, medtem ko jih je lahko novorojena različica le 30. Tudi pod pokrovom se skrivajo dodelave, saj naj bi bil Google izpopolnil filter, ki je ob premiernem zagonu poskrbel za določene komične vložke. Kljub temu Google Squared še vedno ostaja v razvojnem stadiju, pravijo razvijalci, ki nanj gledajo kot na eksperiment, ki pomaga razumeti strukturiranost podatkov na spletu...

5 komentarjev

Chrome 3.0 stabilen

Prenovljena stran v novem zavihku

CNet - V le enem letu po izidu prve stabilne različice Googlovega brskalnika Chrome je oznako stabilne dobila tudi različica 3.0, ki prinaša nekaj novosti. Od predhodne stabilne različice, 2.0, je v V8 javascript testu hitrejša za 25% oz. kar 2,5-krat od prve beta različice, ki so jo lahko stestirali uporabniki operacijskih sistemov Windows.

Prenovljena je tudi stran, ki se prikaže v na novo odprtem, praznem zavihku in ki zdaj ne ponuja več neposrednega iskanja po zgodovini. Namesto 3 x 3 mreže zadnjih obiskanih strani in njihovih predogledov jih je zdaj le 8 (dve vrstici s štirimi predogledi), pod katerimi se nahajajo zadnji zaprti zavihki. Chrome 3.0 je tudi prva stabilna različica, ki podpira HTML5 <video> oznako....

39 komentarjev

Izbira brskalnika vpliva na avtonomijo prenosnika

AnandTech - Pred nekaj leti je bila izbira brskalnika trivialna (večina je uporabljala Internet Explorer), a danes temu ni tako. Microsoftu z Internet Explorerjem močno grozi Mozilla s Firefoxom, zanemariti pa ne smemo tudi bolj redko uporabljane Opere ter Googlovega Chromea in Applovega Safarija, ki iz dneva v dan pridobivata tržni delež. Pri Anandtechu so se zato vprašali, kako izbira brskalnika vpliva na avtonomijo prenosnika oz. kateri brskalnik je najbolj varčen. Ob bok so v 64-bitni Windows Visti Home Premium postavili 6 različnih brskalnikov, Safari 4.0.3, Chrome 2.0.172.43, Firefox 3.5.2, Internet Explorer 8.0.6001.18813 in Opero 9.6.4 ter 3. beta različico opere 10, in uporabili prenosnike z običajnimi mobilnimi procesorji AMDja in Intela ter vedno bolj popularne netbooke. Firefox so obenem pognali v standardni različici ter z vklopljenim dodatkom AdBlock, ki prepreči prikaz oglasov s Flash vsebino, a zato zahteva nekaj več procesorske moči za prikaz strani.

Na običajnih prenosnikih...

24 komentarjev

Chrome prednameščen na prenosnike Sony

vir: engadget
engadget - Googlu je uspel prvi preboj k popularizaciji njihovega spletnega brskalnika, Chrome. Sony bo na vse računalnike in prenosnike iz linije VAIO serijsko nameščal omenjeni brskalnik, obenem pa bo za iskanje informacij po spletu prav tako skrbel Google. Zanimivo je, da bo Sony Chrome sprav uporabljal le v ZDA, drugod po svetu pa do prednameščanja ne bo prišlo. Vseeno bodo računalniki še vedno imeli nameščen Internet Explorer, ki je integralni del operacijskega sistema Windows).

Očitno sta se Google in Sony odločila povezati nekoliko tesneje, saj je prejšnji teden Google v formatu EPUB za prenos ponudil milijon knjig iz svoje elektronke knjižnice, ki so popolnoma brezplačne. Format EPUB seveda podpirajo Sonyjevi bralniki...

11 komentarjev

Chrome s sinhronizacijo zaznamkov

Okno za vnos podatkov o vašem Google računu

vir: CNet
CNet - Najnovejša razvojna različica Chroma za Windows, 4.0.201.1, prihaja s podporo za sinhronizacijo zaznamkov. Slednji se shranijo v Googlov oblačni sistem. Za podporo zaznamkom je brskalnik treba zagnati z --enable-sync opcijo, saj le-ta še ni standardno vključena. Po zagonu brskalnika se funkcijo vklopi prek menija Orodja (ikona ključa), kjer se skriva nova opcija. Po izbiri se odpre okno, ki zahteva vnos vašega Google...

26 komentarjev

IE izgublja, Chrome pridobiva

Slo-Tech - Podjetje Net Applications, ki marljivo meri tržne deleže različnih brskalnikov, je v svojih podatkih za julij objavilo, da se je delež Internet Explorerja vnovič zmanjšal, največji dobitek pa je zabeležil Googlov Chrome. Rezultati sicer niso neposredno primerljivi s starimi, saj so se odločili za uvedbo nove metodologije. Doslej so namreč objavljali samo surove številke, odslej pa bodo te fineje obdelali. Kot pravijo, so bile države, kot je denimo Kitajska, v prejšnjih poročil podcenjene, saj količina podatkov iz teh držav ni ustrezala dejanskemu številu različnih uporabnikov interneta, medtem ko je bil denimo vpliv ZDA prevelik. Z novimi ponderji nameravajo te nedoslednosti odpraviti.

Da bi bili podatki za ta mesec vendarle uporabni, so nove uteži retroaktivno uporabili tudi za prejšnjega, tako da nek standard vendarle imamo. Na prvem mestu je še vedno Internet Explorer, ki ima 67,7-odstotni tržni delež, sledijo mu Firefox z 22,5 odstotki, Safari s 4,1 in Chrome z 2,6 odstotka.

36 komentarjev

Chrome za Linux in Mac OS X

Google Chrome

vir: Slashdot
Slashdot - Od včeraj so na voljo prve različice brskalnika Google Chrome za Linux in Mac OS X. Selitev brskalnika na ti dve platformi je trenutno sicer še vedno v zgodnji fazi in tako še ni primeren za vsakdanjo uporabo. Če pa koga hudo mika, si lahko razvojne verzije Chroma pretoči s strani za razvijalce.

Pogumni se bodo morali spopasti z nedelovanje videa na straneh, kot je YouTube, nedelujočimi nastavitvami in tiskanjem. Pri Googlu še posebej poudarjajo, da zaenkrat te različice Chroma niso niti v alfa fazi in naj jih uporabniki ne prenešajo, če se nočejo spustiti v vode nedokončane, nepredvidljive in do domačih živali nevarne kode. Opozorila in manjkajoče funkcije si...

11 komentarjev