»

Težave pri proizvodnji 28 nm-čipov in nedobavljivost grafičnih kartic

Izkoristek proizvodnje

Slo-Tech - Čeprav je največji proizvajalec čipov na svetu, tajvanski TSMC prve delujoče primerke 28 nm-čipov predstavil že leta 2009, proizvodnja še vedno ni na ravneh, ki bi si jih trg želel. Glavna proizvajalca grafičnih kartic Nvidia in AMD imata skupno že štiri kartice, zgrajene v 28 nm-tehnologiji, a prodaja je zaradi težav pri zagotavljanju čipov sila skromna.

Prvi je svoje GPU-je v 28 nm-tehnologiji predstavil AMD, in sicer so bili to Radeoni HD 7970/7950, 7870/7850 in 7770/7750, ki so prišli na trg konec preteklega leta. Nvidia ni stala križem rok, ampak je marca leto prestavil GTX 680, svojega prvega (in do izida ostalih modelov družine Kepler edinega) GPU-ja v 28 nm-tehnologiji. Problem je, da čipov enostavno...

16 komentarjev

Buldožer do 3,5 GHz in višje z novim Turbom

Shema modula Bulldozer

vir: Fudzilla
Fudzilla - Nekoliko več o AMD-jevi v drugem četrtletju prihodnjega leta prihajajoči arhitekturi Bulldozer bomo izvedeli konec februarja prihodnje leto, na konferenci ISSCC 2011, a so že zdaj v programu za konferenco razkrili nekaj podrobnosti. Posamezni moduli, ki vsebujejo dve jedri za računanje števil, a le eno enoto za računanje s plavajočo vejico, bodo ob izidu delovali z okrog 3,5 GHz ter bodo imeli 2 MB drugonivojskega predpomnilnika. S pomočjo nove generacije samodejnega navijanja, Turbo Core 2, se bodo prav vsa jedra hkrati lahko navila na 4 GHz, za razliko od trenutne oblike, ko je to mogoče le na polovici...

8 komentarjev

TSMC-ju gre bolje

40 nm rezina

vir: HotHardware
HotHardware - Najpomembnejšemu neodvisnemu proizvajalcu silicijevih čipov, tajvanskemu TSMC-ju, je v zadnjem četrtletju lanskega leta v primerjavi z letom poprej šlo mnogo bolje. Prihodkov so imeli za 42% več kot v zadnjem četrtletju leta 2008, medtem ko se je čisti zaslužek povečal za kar 162%. To gre predvsem na račun izdelave čipov za računalniško industrijo, katere delež izdelave v tovarnah je narasel za 22%, medtem ko so 8 oz. 15% manj čipov izdelali in prodali za komunikacijske oz. splošne potrošniške naprave. Kar 70% vsega posla je šlo za tehnološko napredne proizvodne procese (kar je vse, kjer je razmak med tranzistorji...

8 komentarjev

TSMC povečuje proizvodnjo

TG Daily - Poročali smo že, da sta se Intel in TSMC dogovorila, da bo slednji pomagal z izdelavo nove generacije procesorjev Atom, ki bodo za delovanje potrebovali le en vezni čip za komunikacijo z vhodno-izhodnimi napravami. V ta namen je Intel zasnoval nove procesorje s TSMC-jevimi standardi v mislih, da kasneje ne bo težav z različnimi finesami v proizvodnji. Tajvanci so zdaj v polnih pripravah na začetek proizvodnje, saj dvigajo proizvodnjo v Fab 14, ki je v začetku leta nadomestila Fab 12 kot njihovo primarno tovarno za izdelavo procesorjev.

Do konca leta načrtujejo dvigniti mesečno proizvodnjo na 5.000 do 6.000 waferjev s premerom 300 mm, trenutno pa nakupujejo opremo za pakiranje in testiranje tolikšne količine procesorjev Atom, izdelanih v 40 nm-proizvodnem procesu. V letu 2010 naj bi se proizvodnja dvignila na kar 35.000 waferjev mesečno, s čimer Intel upa, da bodo lažje tekmovali z ARMom na področju mobilnih naprav. Vseeno analitiki ocenjujejo, da je Intel z vsakim od približno 5...

5 komentarjev

TSMC z delujočimi primerki 28 nm čipov

Vafelj

vir: Expreview.com
Expreview.com - TSMC pripravlja tri različne tehnike 28 nm-proizvodnega procesa, na vseh treh pa jim je že uspelo izdelati delujočo 64 Mbitno SRAM celico. Ker je en bit informacije zapisan v štiri tranzistorje, to pomeni približno 260 milijonov tranzistorjev za celico, a se zaradi preproste zasnove ne more primerjati z izdelavo kompleksnejših čipov. Izmed treh procesov sta dva namenjena čipom z majhno porabo, eden pa visoki zmogljivosti. Slednji, namenjen za centralne in grafične procesorje, vezna čipovja in podobne čipe, naj bi v proizvodnjo, ki bo še bolj tvegane narave (majhni izkoristki, podobno kot pri AMDjevem grafičnem jedru RV740 za Radeon HD 4770), prišel do konca druge četrtine prihodnje leto.
...

6 komentarjev

TSMC računa na zmago proti GlobalFoundries

X-Bit Labs - Po besedah direktorja TSMCja, Morrisa Changa, je GlobalFoundries zelo pomemben igralec na trgu izdelave polprevodniških čipov, a se jih pri TSMCju ne bojijo. Menijo, da bodo kljub resni konkurenci še vedno ostali največji in najpomembnejši najemniški proizvajalec čipov. Povedal je, da bo bitka za stranke prinesla mnogo žrtev, ter da je njegova naloga le-te zmanjšati, kolikor se da. Z žrtvami je seveda mislil na denar oz. zaslužek.

Povedal je, da je Fab 2, nova tovarna, ki so jo začeli graditi pri GlobalFoundries v ZDA in bo tehnološko najnaprednejša tovarna čipov na svetu, kazalec strategije, v katero se spušča GlobalFoundries. Z naprednimi tovarnami in razvijanjem 28 nm proizvodnega procesa bodo verjetno iskali predvsem stranke, ki bodo zahtevale tehnološko naprednost, morda tudi pred nižjo ceno, obenem pa ima GlobalFoundries tudi prednost v izdelavi SOI tranzistorjev. A TSMC se brani z raznolikostjo proizvodnih procesov ter predvsem širokim naborom že obstoječih strank.

...

8 komentarjev

Intel najel TSMC za proizvodnjo svojih čipov

TG Daily - Zanimivo, da z vsem svojim kapitalom in zmogljivimi tovarnami Intel najema zunanje partnerje za proizvodnjo nekaterih svojih čipov, a po uradnih navedbah se razlog skriva v pomanjkanju znanja na področju system-on-a-chip izdelkov. Intel je tajvanski TSMC najel za proizvodnjo veznega čipovja Langwell, ki je del platforme Moorestown. Slednjega sestavljata 2 čipa, Lincroft, ki ima vgrajene vse pomembnejše dele in katerega srce je druga generacija procesorjev Atom, ter prav čip Langwell, ki skrbi za brezžično komunikacijo, prikaz slike ter skrbi za shranjevanje podatkov.

Ta čip bo TSMC začel proizvajati že v tej četrtini na 65 nm proizvodnem procesu, medtem ko bo Lincroft izdelan v manjšem, 45 nm procesu. Celotna platforma je namenjena mobilnim internetnim napravam, uporabo platforme pa sta že obljubila telekomunikacijska veljaka LG in Nokia.

2 komentarja

AMD bo še naprej sodeloval s TSMCjem

The inquirer - 40 nm proizvodni proces TSMCja ima zelo težavne začetke. Po uradnih podatkih naj bi bilo približno 75 do 80 % vseh izdelanih čipov nedelujočih, po nekaterih virih pa naj bi bila ta številka celo bližje 85 oz. 90 %. Posledica je malo uporabnih jeder RV740, ki so srce ATIjevega Radeon 4770, zaradi česar so bile kartice razprodane praktično takoj, ko so trgovci dobili novo zalogo. Rešitev za težave, revizija procesa, se že pripravlja, a njeni učinki bodo postali vidni šele avgusta oz. septembra.
A AMD, lastnik ATIja, pravi, da zaradi tega niso v skrbeh in ne razmišljajo o prekinitvi sodelovanja z največjim pogodbenim proizvajalcem čipov. Pravijo, da so težave z novim procesom pričakovane, občasno tudi večje, kar se je zgodilo v tem primeru. AMD noče prekiniti 10 letnega sodelovanja in poslabšati dobre odnose zaradi manjših proizvodnih težav, saj so težave kdaj povzročali tudi sami. Zadovoljni so, da se težava aktivno rešuje in ne vidijo razloga, da bi celotno proizvodnjo prestavili...

13 komentarjev

IBM s partnerji načrtuje 28 nm tranzistorje

bit-tech.net - Prehod na 32 nm bo očitno prvi začel Intel, ki naj bi to naredil že letošnjo jesen z jedrom Westmere. Zato pa IBMova tehnološka aliansa (poleg IBMa so v njej še Samsung, Globalfoundries oz. bivši AMD, itd.) cilja na prehod na 28 nm, še preden bo Intel pomanjšal svoje 32 nm čipe. Standardi nove tehnologije so že postavljeni, zdaj pa je potreben le še razvoj. Pomanjšan proces bo uporabljal že znane, High-K metal tranzistorje, ki obljubljajo, kot vedno, več zmogljivosti in manjšo porabo. V primerjavi s 45 nm procesorjem naj bi 28 nanometraš porabil do 20 % manj energije, a obenem dodal 40 % zmogljivosti. Pomanjšanje seveda pomeni tdui manjše velikosti samih čipov, tako bo ena SRAM celica merila 0,12 mikrona, celica v 32 nm proizvodnem procesu pa meri 0,15 mikrona.

Prvi prodajni primerki naj bi bili na voljo v drugi polovici leta 2010, redna prodaja naj bi stekla v leto kasneje, še letos pa bo proces na voljo proizvajalcem za testiranje. Glavni cilj novega procesa je zaradi majhne...

68 komentarjev

ATI Radeon Xpress

The Register - ATI je podjetje, znano predvsem po svojih grafičnih čipih, obenem pa izdeluje tudi vezna čipovja. Tako so napovedali svoje prvo vezno čipovje s podporo PCI Express za naslednji mesec in mu nadeli ime Radeon Xpress. Nov ATIjev izdelek bo najprej na voljo za AMD Athlon 64, in sicer v dveh različicah - 200G in 200P, znana tudi kot RS480 in RX480. Vezno čipovje z imenom 200G bo vsebovalo integrirano grafično jedro RV370, okoli katerega sta zgrajena tudi Radeon X600 ter X300, medtem ko bo 200P verzija brez vgrajenega grafičnega jedra.

Vezna čipovja za Intelove procesorje pa se imenujejo RC400 in RS400, od katerih bo imela RC400 verzija prav tako vgrajeno grafično jedro RV370. Izdelek naj bi bil na voljo novembra, medtem ko bodo vezna čipovja za AMD na voljo oktobra. Več o novostih si lahko preberete na tej hiperpovezavici.

12 komentarjev

3Dlabs in njihov nov grafični čip

Electic Tech - Ki naj bi bil najnaprednejši, najboljši, najzapletenejši, itd...velikokrat smo že slišali te besede, le malokrat so se uresničile. Morda bo tokrat drugače - vsaj kar se kompleksnosti tiče, saj naj bi bilo na čipu z kodnim imenom Emma kar 30 milijonov tranzistorjev. Hudo. O zmogljivostih se še ne govori, ampak če so dobro porabili teh 30 milijonov tranzistorjev, ne bi smele biti slabe[:P].

2 komentarja