»

Projekt Honey Pot ujel milijardo spama

Število aktivnih botov

Slashdot - Projekt Honey Pot, ki od leta 2004 zbira informacije o IP-naslovih, uporabljenih za spamanje, je prejšnji teden prestregel milijardto nezaželeno elektronsko sporočilo. Ocenjujejo, da za vsak prejet kos spama, ki konča v Honey Potu, resnični uporabniki prejmejo 125 podobnih poročil. Ob tej prelomnici, ko so nagrmadili že toliko materiala, so pripravili kratek pregled izsledkov.

Največ spama izvira iz Kitajske (11,4 odstotka), ki ji sledijo Brazilija (9,2), ZDA (7,5), Turčija (6,3) in Nemčija (6,0). To seveda ne pove mnogo o njegovi resnični provenienci, saj večino spama razpošljejo boti, zombiji in drugi ugrabljeni računalniki, ko so v drugih državah kot njihovi zli nadzorniki.

Od leta 2004 je letna rast števila botov...

10 komentarjev

Londonski bankomati govorijo v slengu

Google News - Tale novica v slovenščini ni niti približno tako smešna kot v angleščini, pa vendarle. V Londonu bodo odslej nekateri bankomati podjetja Bank Machine govorili tudi sleng Cockney. Gre za poseben sleng, ki se je razširil med prebivalci londonskega East Enda, ki tujcem zelo oteži razumevanje povedanega. Trik je v zamenjavi besede z neko drugo stalno besedno zvezo, kjer se zadnja beseda rima z zamenjano; za večjo obskurnost se običajno izgovori le prva (tako face prek boat race postane boat, head pa prek loaf of bread kar loaf). Do you Adam and Eve?

Ron Delnevo je poliglotstvo petih bankomatov, ki bo trajalo tri mesece, pospremil z besedami, da so želeli uvesti nekaj zabavnega in v skladu z lokalno kulturo. Še bonbonček: čeprav večina bančnih avtomatov zaračunava provizijo za dvig, bo uporaba teh petih brezplačna.

Še kratek glosar:
  • Huckleberry Finn - PIN
  • sausage and mash - cash
  • speckled hen - ten
  • rattle and tank - bank
  • gallbladder of lard - card
  • bees and honey - money

37 komentarjev

Informacije o stanju bankomatov po Sloveniji

Slo-Tech - Se vam je že kdaj zelo mudilo in ste hoteli dvigniti denar na bankomatu, pa le ta ni deloval? To bi se sedaj moralo dogajati redkeje, saj smo končno dobili spletno stran www.bankomati.net, ki nam ponuja informacije o stanju bankomatov po celi Sloveniji. Tako lahko sedaj kar doma ugotovite, ali bankomat deluje ali ne, ali pa mu je samo zmanjkalo denarja in lahko normalno napolnite svoj GSM račun ali položite depozit... Klik!

30 komentarjev

Zaupate bankomatom?

SiOL - Težko si je predstavljati življenje brez bankomatov. Vendar kljub temu obstaja verjetnost, da si ga bomo morali, saj utegnejo postati za vedno izbrisani ali doživeti kakšno metamorfozo. Kot nas je opomnil Cuoresportivo, so nepridipravi nekje v okolici Maribora bankomat opremili s posebnimi napravami, s pomočjo katerih lahko preberejo magnetni zapis s kartice in vtipkano kodo PIN. Zaenkrat je število okuženih bankomatov neznano, zato je pazljivost več kot priporočljiva. Kjerkoli in kadarkoli!

Še vedno zaupate bankomatom?

37 komentarjev

Je piratstvo progresivna obdavčitev?

Slashdot - Direktor znane računalniške založbe O'Reilly je tokrat spisal zanimiv prispevek o tem, kako se lahko na stvari gleda tudi drugače. Njegove teze:
  • Obskurnost in nepoznanost je avtorjem in kreativcem veliko večja grožnja kot piratstvo.
  • Piratstvo je progresivna obdavčitev uspešnih.
  • Kupci naredijo stvari prav, če se jim to omogoči.
  • Kraja iz trgovin(knjigarn) je bolj problematična od piratstva.
  • File-sharing ne ogroža izdajanja filmov, glasbe in knjig temveč le trenutne založnike.
  • Proste stvari se počasi zamenjajo z izpopolnjeno, a plačljivo ponudbo. Obstaja več načinov kako narediti stvari.
Za celoten članek pa Klik!

2 komentarja

Windows bankomati

Finance - Že letos lahko pričakujemo prve bankomate v Sloveniji, ki bodo temeljili na operacijskem sistemu Windows NT. Do zdaj so bankomati delovali pod OS/2, zato bo dosežen velik napredek v smislu multimedijske predstavitve ter uporabniškega vmesnika. Možna bo tudi priključitev tiskalnika in s tem izpis podatkov, lažje pa se bodo znašli tudi slepi, saj bo možna tudi uporaba zvoka. Vendar tudi slabih strani ni malo. Windowsi niso znani po svoji varnosti, zato bi spreten heker verjetno lahko vdrl v sistem. Pojavlja pa se tudi vprašanje uporabniške prijaznosti v smislu "kje so tiste tipke Ctrl+Alt+Del", vendar vseeno upajmo na najboljše. Klik!

26 komentarjev

Kocka je padla - Intel bo tožil Vio

The inquirer - VIA si je naredila kar lepo reklamno kampanjo, ko je najavila, da bo izdala svoj P4X266 nabor za Pentium4 procesorje brez uradne Intelove licence. Intelu to ni bilo nič kaj preveč všeč, zato je Vii grozil z raznimi tožbami, če se ne bodo ravnali po pravilih "igre". Vie pa ni nič kaj preveč motilo in je še naprej nemoteno razvijala svoj čip. Intel je spet prešel v ofenzivo in marsikateremu proizvajalcu matičnih plošč, ki si veliko obeta od prodaje izdelkov, ki so namenjeni P4 procesorjem, zagrozil s prenehanjem dobave svojih naborov. Tudi to ni prijelo, saj so se marsikateri manjši ali srednje veliki proizvajalci požvižgali na Intelove pridige. Olje na ogenj je prililo dejstvo, da Intel ne sme izdelovati DDR naborov za svoje Pentium4 procesorje zaradi pogodbe z Rambusom, ampak samo SDRAM izvedenko, ter da VIA še vedno ni plačala licenčnine. Ko je Intel izčrpal še zadnje možnosti, se je odločil, da Vio toži. S tem Intelovim ukrepom se bodo najverjetneje tudi končale razne žolčne...

10 komentarjev