»

Dellov prenosnik se polni brezžično

Latitude Z

CNet - Dell je izdal nov prenosnik Latitude Z, ki se na prvi pogled ne razlikuje mnogo od ostalih prenosnikov za poslovneže. Črn, eleganten, tanek in širok. Nova pa je tehnologija brezžičnega polnjenja baterij, ki je nismo zasledili še v noben prenosniku doslej. Vanj je vgrajena indukcijska podloga, ki naj bi omogočila napolnitev baterije v enakem času, kot gre to po kablu. Manjše naprave so sicer že poskusile s tem načinom, denimo pametni telefoni iz Palma in dodatki za telefone iz Visteona ali Wild Chargea. Druga brezžična zmožnost Latituda Z je povezljivost s poljubnim (docking) monitorjem, ki potrebuje le adapter, nato pa se lahko spoji s prenosnikom. Cena za vsak dodatek je 199 dolarjev,...

36 komentarjev

Dell zanika visoka vračila netbookov s prednaloženim Linuxom

Ubuntu Netbook Remix 9.10

Slo-Tech - Po tem, ko se je Microsoft v začetku leta pohvalil, da na 96% netbookov teče operacijski sistem Windows ter dodal, da naj bi razočarani uporabniki pogosteje (celo štiri do petkrat) vračali netbooke s prednaloženim operacijskim sistemom Linux, pa Dell pravi da razlik med vračanjem netbookov z operacijskima sistema Linux in Windows ne opažajo.

Priznavajo sicer, da ima Linux na netbookih še nekaj težav - npr. s trajanjem baterije, glavna težava pa je premajhno poznavanje prednosti Linuxa s strani uporabnikov. Povedano drugače: "Naš oglaševalski proračun, skupaj z oglaševalskim proračunom Ubuntuja in Red Hata ne dosega niti napake pri zaokroževanju Microsoftovega oglaševalskega proračuna.", je izjavil Joe Brockmeier iz Della.

Bo pa Ubuntu 9.10 prinesel tudi...

105 komentarjev

Ali Microsoft pritiska na proizvajalce netbookov?

Slo-Tech - Po tem, ko je Asus na Computexu prikazal Eee PC zasnovan na ARM arhitekturi z Google Android operacijskim sistemom, pa so se predstavniki Asusa včeraj opravičili, ker so ta izdelek sploh prikazali.

Tik pred tem je bil predstavnik Asusa na tiskovni konferenci s predstavnikom Intela in Microsofta in seveda so se pojavila ugibanja ali morda Microsoft ni pritisnil na Asus glede ARM netbookov.

Predstavnik Asusa pravi da ne, zanimivo pa je, da je britanska veriga trgovin PC World prav tako napovedala, da ne bo prodajala Linux netbookov. Odločitev Asusa je nadvse nenavadna, saj gre pri novem Eee PCju za zrel izdelek, ki ga je mogoče relativno hitro uvesti v proizvodni proces.

Vsekakor ostaja dejstvo, da je Linux že popolnoma pripravljen na ARM platformo (Ubuntu je svojo kodo na ARM arhitekturo prenesel že lansko leto), Microsoft pa pač ne.

Kljub trditvam nekaterih, da so netbooki z Linuxom doživeli neuspeh, pa ne smemo spregledati da je bila večina privzetih Linux distribucij na...

17 komentarjev

Microsoft: 96 odstotkov netbookov teče na Windows

Slashdot - Microsoft se je sklicujoč na številke, ki jih mesečno objavlja podjetje za analizo trga NPD, pohvalil, da so na netbookih (NPD mednje šteje računalnike z zaslonom, manjšim od 10,2 palca, ki so cenejši od 500 dolarjev) s svojim operacijskim sistemom dosegli 96-odstotno penetracijo. Takšne številke so se še pred enim letom zdele znanstvena fantastika, saj je imel Microsoft v prvem polletju lanskega leta v tem segmentu manj kot 10-odstotni tržni delež. Zajeten delež rasti gre na Linuxov račun, ki so ga spričo vitkosti, poskočnosti in brezplačnosti uporabljali prvi netbooki. Dandanašnji želijo uporabniki okolje, ki je podobno tistemu, ki so ga vajeni na namiznikih, zato raje posegajo po Windows. Še več, mnogi vrnejo netbooke z Linuxom, ker so razočarani nad uporabniško izkušnjo (preokoreli, da bi se priučili česa novega).

Zanimiva pa je Microsoftova lastna statistika, po kateri so v izteklem se četrtletju prodali osem odstotkov manj Windows kot v tistem poprej. Slabši rezultat so...

108 komentarjev

Dell izdal prilagojeno različico Ubuntu Linuxa

Ars Technica - Da dekleta in fantje pri Dellu z Linuxom mislijo resno, so dokazali včeraj, natanko na šesto obletnico terorističnih napadov na WTC 11. septembra 2001.

Dell je namreč "udaril" s posebej prilagojeno različico Ubuntu Linuxa za računalnika Inspiron 1420 in 530. CD vsebuje vse potrebne gonilnike in popravke za omenjena dva prenosnika (in jih tudi samodejno namesti) ter je na voljo za prenos preko interneta.



Kakšen pretres v IT industriji pa bo imel zadnji Dellov "napad", pa bomo še videli...

7 komentarjev

Windows davek znaša 50$

Ars Technica - Dell je nekaj časa nazaj presenetil s projektom IdeaStorm, namen katerega je zbiranje predlogov uporabnikov, strank ali potencialnih strank, glede ponudbe, ki bi jo le-ti radi videli. Rezultati so med drugim pokazali, da si veliko ljudi želi možnost izbire računalnikov s prednaloženim operacijskim sistemom Linux. Dell je sledil rezultatom raziskave in od 24. maja zbira naročila za računalnike s prednaloženim Ubuntu OS.

Pri tem se je tudi prvič jasno pokazal t.i. Windows davek, vsota, ki jo mora Dell odšteti za kopijo Windowsov. Debate o tem znesku so tekle od pojava prvih računalnikov s prednaloženimi Okni, pri tem pa je številka še toliko bolj zanimiva, ker prenosnikov svoj čas skoraj ni bilo možno dobiti brez priložene Redmondske kode. No, izkazalo se je, da znaša Windows davek pri Dell računalnikih v ZDA 50$. Na Ars Technici so mnenja, da je glede na običajno ceno OEM za običajne smrtnike (95$ na licenco), številka precej točna. Zaenkrat so na voljo trije sistemi - XPS 410n...

121 komentarjev

Dell naj bi izbral Ubuntu

Slo-Tech - Po besedah Stevena J. Vaughan-Nicholsa, pisca pri DesktopLinux.com, naj bi pri Dellu na nekatere modele svojih računalnikov nameščali Ubuntu 7.04, kar naj bi mu potrdili notranji viri v podjetju. Že prej so po spletu krožile govorice o dogovarjanju med družbama Canonical, sponzorjem Ubuntuja, in Dell, vendar nobena stran teh govoric ni komentirala. Špekulacije o prednameščenem Ubuntuju pa je še vzpodbudilo dejstvo, da Michael S. Dell na enem od svojih računalnikov uporablja Ubuntu.

Sicer pa je ta Dellova poteza odgovor na zahteve kupcev, ki so na strani Dell IdeaStorm kot najbolj zaželjeno novost pri Dellu izpostavili prav računalnike s prednameščenim Linuxom (ta ideja je dobila že več kot 130 000 glasov). Dell se je na te predloge odzval in na internetu objavil anketo o tem, katera distribucija in kateri računalniški sistemi naj bi bili najprimernejši. Anketa se je zaključila 23. marca.

57 komentarjev