»

Evolucija zaslonov in baterij: razvili prvi prozorni polimer, ki se sam popravlja

The Telegraph - Dnevi spraskanih in popokanih ekranov pametnih telefonov se po letih napovedi vendarle bližajo koncu. Raziskovalci z Univerze California Riverside so namreč ustvarili nov polimer, ki sam popravi nastale fizične poškodbe. Oziroma po domač, se sam pozdravi. Ne glede na velikost praske ali globino razpoke je površina kot nova v 24 urah, trdijo njegovi izumitelji. "Tudi če material prerežemo na dva dela, se bo kot človeška koža zlepil nazaj skupaj," je za britanski medij poudaril izmed izumiteljev novega polimera Chao Wang.



Seveda ne gre za prvi material, ki se lahko sam zdravi. Določene rešitve so tudi že na trgu. Tako ima recimo pametni mobilnik LG G Flex že približno pet let ohišje, ki je delno narejeno s pomočjo podobne tehnologije.

A novi polimer je prvi, ki je prozoren in lahko...

11 komentarjev

Samočistilni materiali zmanjšujejo uporabo detergentov

TG Daily - Uporaba močnih detergentov je danes za čiščenje raznovrstnih maščob praktično nujna, a tudi zelo obremenilna za okolje. Na srečo je na obzorju rešitev za te težave, saj so znanstveniki z Univerze Purdue v ameriški Indiani pod vodstvom Dr. Jeffreya Youngblooda odkrili posebne polimerne premaze, ki so uporabni na večini današnjih materialov (steklo, plastika, kovine, beton, itd.) in ki za čiščenje maščob oz. olj zahtevajo le vodo. Polimer je sestavljen iz dveh plasti, zgornje, podobne teflonu in spodnje iz polietilenglikola. Slednja nase veže vodo, ki tako tvori tanko plast, teflonska plast pa preprečuje prehod večjim maščobnim molekulam.

Posledično je odstranjevanje oljnih oz. maščobnih madežev trivialno opravilo, saj se jih enostavno odplakne z nekaj vode. Uporaba detergentov je popolnoma nepotrebna, kar je dobra novica tako za domače uporabnike kot za industrijska okolja. V slednjih, npr. avtomehaničnih delavnicah, bi lahko premazali tla in stene, uporaba pa bi bila mogoča tudi v...

9 komentarjev

Samočistilni firmware za Indilix SSDje

Indilix krmilnik

vir: engadget
engadget - SSD pogoni imajo to lastnost, da se z daljšo uporabo zamažejo, kar močno vpliva na hitrosti prenosov, jasno v negativni smeri. Pogoni so večinoma sestavljeni iz 512 kB blokov, ki jih sestavljajo 4 kB celice. Zapisovanje praznega bloka je običajno hitro, a če je zapisana le ena celica (z umazanim podatkom, ki je npr. ostanek brisane datoteke), zapisovanje bloka postane mnogo počasnejše. To je sicer možno popraviti s temeljitim (low-level) formatiranjem pogona, ki vse podatke pobriše in vam omogoči nalaganje svežih kopij, defragmentacija pogona pa, zanimivo, stanje le poslabša. A to za lastnike SSD-jev z Indilix krmilnikom (OCZ Vertex in Patriot Torqx) ne bo potrebno, saj je OCZ v...

27 komentarjev

Križanec med Blu-Ray in DVD

Overclockers Australia - Japonsko podjetje Pony Canyon je objavilo, da je uspešno izdelalo hibridni plošček s filmom, ki igra tako v predvajalnikih Blu-Ray kot tudi navadnih DVD-jih. Na Japonskem ga bodo izdali februarja, z njim pa bodo poskušali pospešiti prehod na Blu-Ray. Nekdanji konkurent Blu-Rayu HD DVD je to veščino sicer obvladal že od začetka, a kaj ko so vodilni možje odločili, da bo standard postal Blu-Ray.

Tehnologija, ki so jo uporabili za izdelavo zgoščenke, ni nova iznajdba, saj jo je JVC razvil že leta 2005. Na vrhu medija je enoslojna plast, ki jo bere modri laser Blu-Ray in shrani 25 GB podatkov. Ker je vmes polprepustni film, ki odbija modro in prepušča rdečo, lahko starejši...

17 komentarjev

MIT razvil papirnato brisačo za nafto

Nov material pri različnih povečavah

Slo-Tech - Raziskovalci iz ameriške univerze MIT so predstavili svojo najnovejši izum, ki bo močno omejil enega izmed največjih ekoloških problemov današnjega časa - razlitja nafte. Ko namreč pride do nesreč tankrjev, se zaradi razlitja nafte pogosto zgodi, da je ekosistem in vsakršno življenje v priobalnem pasu uničeno ali močno pohabljeno.



Material, sestavljen iz nanocevk in podoben papirju je namreč močno selektiven pri absorbiranju tekočin in so ga raziskovalci zasnovali tako, da absorbira hidrofobne tekočine - tekočine, podobne nafti - in jih zadrži v svojih vlaknih, hkrati pa ne absorbira vode. Ker je zgrajen iz nanovlaken, je tudi nadvse trpežen in ima visoko talilno temperaturo, to pa mu daje še dodatno prednost - ko absorbira nafto, ga lahko namreč položimo v peč s temperaturo vrelišča nafte, ki nato izhlapi, material pa ostane...

22 komentarjev

Programljivi procesorji

Adrian's Rojak Pot -

Na Adrian's Rojak Pot so spisali zanimiv članek o procesorjih, ki so se sposobni sami prekonfiguirati -- FPGA. Kratica FPGA predstavlja angleški izraz field programmable gate arrays, ki opisuje te procesorje prihodnosti. Glavna ideja je, da ni potrebno imeti ves čas enakega procesorja, ki enako hitro izvaja vse računske operacije, temveč je bolje imeti procesor, ki se dinamično prilagaja aplikacijam, ki jih na njem poganjamo.

FPGA-ji, ki že obstajajo v industrijskih okoljih, sestojijo iz tisočih tranzistorjev in povezav med njimi, ki jih lahko programiramo. Od povezanih tranzistorjev je odvisna tudi namembnost in hitrost takšnega procesorja, trenutno pa v industriji omogoča, da nove tipe procesorjev s simulacijo preiskusijo pred izdelavo. Cel članek.

8 komentarjev

Microsoftova zaščita proti kopiranju CD-jev

News.com - Sicer novica malce starejšega datuma, a vseeno vredna objave.

Torej, vsled piratov je glasbena industrija vložila veliko sredstev v zaščito CD-jev pred nelegalnim kopiranjem, a vseeno so te zaščite kaj hitro podlegle nadebudnežem s preveč časa ... Samo spomnimo se lanskoletnega fiaska pri Sonyju, ki je porabil na milijone dolarjev za zaščito, ki so jo pirati zlomili z navadnim alkoholnim flumastrom. Microsoft seveda meni, da ima rešitev. Boljšo, kakopak. Le ta se imenuje ... Windows Media Data Session Toolkit.

Zaščita omogoča, da bodo podatki oz. pesmi na ploščku zapečeni v dveh plasteh; v eni bodo podatki za avdio (CD-Player) in v drugi za računalniške komponentne (CD-ROM).

Universal music in EMI, dve največji založniški hiši, se že veselita novega odkritja. Klik!

20 komentarjev

Prihodnost zagotovljena tudi čipom

EETimes - Očitno diski niso edini, ki še dolgo časa ne bodo šli na odpad zgodovine. Svetla prihodnost je tudi na strani čipov, saj so znanstveniki na univerzi Cornell predstavili delujoč tranzistor, ki je v bistvu atom kobalta in je velik le 1.3 nanometra. Za primerjavo: današnji silicijevi tranzistorji so lahko veliki celo več kot 100 nanometrov. Čeprav gre za pomemben dosežek, pa znanstveniki navajajo, da je vse skupaj trenutno še vedno precej v povojih in da bo potrebno še veliko trdega dela, da bo tehnologija zrela za praktično uporabo. Obenem navajajo, da iščejo tudi nove alternative, ki bi lahko nadomestile sedanje silicijeve tranzistorje in poudarjajo, da so se za dostojnega naslednika zaenkrat izkazale tudi ogljikove nanocevke. Več o novem dosežku si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Čiščenje Golden Orba

OC Workbench - Golden (in vsi drugi Orbi) se po daljši uporabi zna precej umazati. Med hladilne reže in pod ventilatorjem se namreč nabere precej prahu, ki lahko zmanjšuje učinek hlajenja (morali bi videti moj The Arctic Circle po enoletni uporabi [8-O]). Zato se se pri OC Workbench potrudili in sestavili članek z napotki o čiščenju Golden Orbov. Postopek je v bistvu zelo preprost, saj morate le odvijačiti ventilator in spihati prah, toda ne dvomi, da je med vami kakšen antitalent, ki tega ne bi zmogel sam (pa brez zamere [>:D]), tako da si članek le oglejte...

0 komentarjev