»

Firefox 6 na voljo

Mozillo vse bolj skrbi hitra rast rabe konkurenčnega Google Chrome. Vprašanje je, ali je bombardiranje z različicami in konstantno spreminjanje menijev pravi odgovor.

vir: Heise
Heise - Dobrih sedem let po izidu enke (februar 2004), slabih pet po izidu dvojke (oktober 2006), tri po izidu trojke (junij 2008), dve po 3.5 (junij 2009), še ne pet mesecev po 4ki (marec letos) oz. dva meseca po 5ki (junij) in cel dan pred uradnim datumom je sedaj Firefox 6 že na voljo na mozillinih ftp strežnikih, za vse tri platforme in že preveden v večino jezikov [1]. Najbolj opazna novost naj bi bil nekoliko hitrejši zagon, nov sistem za preverjanje kompatibilnosti razširitev (kar bo upočasnilo zagon) ter znova prenovljen vmesnik za brisanje zasebnih podatkov (zdaj imenovan "Data Management Window").

Pod pokrovom je malo več novosti. Za razvijalce bosta verjetno zanimiva kar dva sistema...

148 komentarjev

Izšel KDE 4.7

KDE - Pol leta po izidu prejšnje verzije je po načrtih izšla nova verzija grafičnega okolja KDE, ki nosi številko 4.7. Na voljo sta obe verziji, tako Plasma Desktop kot tudi Plasma Netbook Workspaces. Novosti moremo kot po navadi razvrstiti v tri skupine: nove funkcionalnosti, izboljšani stabilnost in hitrost ter popravki hroščev.

Vrača se aplikacija Kontact, prenovljen je Dolphin (upravitelj datotek), izboljšan je Marble (virtualni zemljevid), Gwenview podpira hkratno ogledovanje dveh slik druge ob drugi, Okular omogoča pregledovanje mape v stripovskem načinu. Upravitelj oken KWin, ki ima novo možnost senčenja oken, sedaj izkorišča tudi strojno opremo za OpenGL ES, kar bo prišlo prav predvsem mobilnih uporabnikom, medtem ko je v Plasma Workspaces precej dodelana...

142 komentarjev

Izšel KDE 4.6

KDE Plasma 4.6

KDE - Pol leta je naokoli in to pomeni, da je izšla nova verzija grafičnega okolja za Linux. Nova verzija KDE, ki zajema vse trije linije izdelkov KDE Plasma, KDE Applications in KDE Platform, nosi oznako 4.6 in prinaša kar precej novosti. KDE Plasma 4.6 nudi prenovljen sistem Activities, izboljšano upravljanje z energijo, pohitren KWin, izboljšan sistem obvestil ter obilo kozmetičnih popravkov. Brezplačno si jih lahko prenesete s strani KDE.

20 komentarjev

Izšel KDE 4.5

KDE - Včeraj je v polletnem ciklu izšla nova stabilna verzija grafičnega okolja za Linux KDE, ki nosi oznako različice 4.5.0. Razvojna ekipa se je za to podverzijo posvetila stabilnosti in celovitosti Desktopa, tako da so popravili 16 tisoč hroščev in dodali kar nekaj novih funkcionalnosti in aplikacij. Omenimo predelavo obvestilnega področja (angl. notification area), KWin, Plasma Work Activities, Plasma Netbook, Marble itn. Prenos je že mogoč z domače strani.

39 komentarjev

Izšel KDE 4.4

KDE - Izšla je nova stabilna verzija grafičnega okolja za Linux z imenom KDE, ki nosi oznako različice 4.4, ki se mu pridružuje še prenovitev spletne strani kde.org. Kodno ime nove inačice je bilo tekom razvoja Caikaku. Spet je tu vrsta novosti: avtorji pravijo, da so odstranili 7200 hroščev in implementirali 1400 novih funkcionalnosti. Poleg tega v novi verziji najdemo še alternativni grafični vmesnik Plasma Netbook za rabo na malih prenosnikih. Social Desktop nudi izboljšave openDesktopa in ponuja večjo integracijo socialnih omrežij na namizje. Prenos je kot običajno mogoč z uradne spletne strani.

22 komentarjev

Izšla Fedora 12

Fedora 12

Slo-Tech - Izšla je nova verzija Linuxove distribucije Fedora. Dvanajstica s kodnim imenom Constantine je kot običajno luč sveta ugledala šest mesecev po izidu prejšnje različice. Hkrati je to opomnik uporabnikom predprejšnje verzije (Fedora 10), da jo bodo vzdrževali le še mesec dni, nato pa bo potrebno sistem nadgraditi. Nova verzija tudi tokrat prinaša kar nekaj novosti in izboljšav: hitrost, manjše in hitrejše posodobitve, izboljšan NetworkManager, podporo novim grafičnim karticam, podpora Bluetooth avdio napravam, PackageKit in izboljšano podporo za tablete, če omenimo le najočitnejše. Programska oprema je posodobljena, to pomeni grafični okolji KDE 4.3 oz. Gnome 2.28 (s predogledom GNOME...

4 komentarji

Izšel KDE 4.3

KDE 4.3

vir: KDE
Slo-Tech - Pol leta po izidu prejšnje verzije namiznega okolja za Linux z imenom KDE je izšla nova različica, to pot že KDE 4.3. Verzija s kodnim imenom Caizen po besedah avtorjev prinaša kopico novosti in izboljšav, ki bodo po godu uporabnikom. Pravijo, da so v zadnjih šestih mesecih popravili prek 10.000 hroščev, dodali skoraj 2.000 novih možnosti, skupno pa izvedli 63.000 sprememb. Prenos je kot običajno mogoč z uradne strani, koder najdete tudi obsežnejši opis izboljšav in seznam novosti. Prve vtise so že zbrali na ComputerWorld.

48 komentarjev

Izšel je KDE 4.2

KDE 4.2

vir: KDE
KDE.org - Izšla je nova stabilna verzija grafičnega okolja za Linux KDE, ki nosi številko 4.2 in je bila poznana pod kodnim imenom The Answer (Odgovor). Uradna predstavitev je na voljo tudi v slovenščini. Nova verzija, za katero pravijo, da je za razliko od 4.1 primerna za večino končnih uporabnikov, saj spet vsebuje mnoge funkcionalnosti iz 3.5, ki jih 4.0 in 4.1 nista imeli, prinaša kopico izboljšav in dodatkov.

Plasma je nekoliko dopolnjena, tako da sedaj vsebuje hitri zaganjalnik (Quicklauncher), vremenske informacije, vire novic (newsfeeds), stripe in hitro deljenje datotek prek storitev pastebin, poleg tega npr. podpira Google Gadgets. Gradniki Plasme se lahko uporabijo tudi v ohranjevalniku zaslona, izboljšani pa sta še opravilna in...

40 komentarjev

Izšlo namizno okolje KDE 4.1

Namizje v KDE 4.1

vir: KDE
KDE - Skupnost razvijalcev pri prostem in odprto-kodnem projektu KDE je izdala težko pričakovano različico KDE 4.1. V tej različici se je med drugim vrnil paket programov za upravljanje z zasebnimi podatki KDE PIM, namizna lupina Plazma je doživela ogromno izboljšav, dodanih pa je bilo tudi precej novih programov in funkcij za obstoječe programe. Namizno okolje in programi so v precejšnji meri prevedeni tudi v slovenščino. KDE 4.1 je druga izdaja namizja in programov iz serije KDE 4 in je prva, ki je namenjena tudi zgodnjim uporabnikom (early adopters) in ne samo razvijalcem.

Poleg vrnitve paketa programov KDE PIM za upravljanje z zasebnimi podatki (e-pošta, organizator, bralnik virov RSS,...

46 komentarjev

Izšel KDE 4.0.0

Namizje KDE4 v slovenščini

vir: Lugos
KDE - Minili sta že več kot dve leti odkar so bile začrtane prve smernice razvoja četrte serije odprtokodnega namiznega okolja KDE. Včeraj pa je trdo delo naposled le obrodilo sadove in izšla je različica 4.0.0.

Kot je že običaj pri novih večjih izdajah, je novosti in sprememb ogromno. Za začetek je bilo potrebno namizje predelati za uporabo programske knjižnice Qt 4, dodanih pa je tudi precej novih tehnologij: Phonon za večpredstavnost, Solid za povezovanje s strojno opremo, Strigi za namizno iskanje, Plasma za sam prikaz namizja, NEPOMUK-KDE za semantično namizje (ocenjevanje in označevanje datotek ter dodajanje komentarjev) in še mnogo drugih. V okviru podprojekta Oxygen so...

71 komentarjev

Najdražji mobilni telefon na svetu

Peter Aloisson - Ameriška Motorola, zahvaljujoč se avstrijskemu oblikovalcu in draguljarju Petru Aloissonu, je na trg za kupce z izrazito debelimi denarnicami poslala aparat z imenom V3690. Okrašena je z 18-karatnim zlatom in s približno 1200 diamanti. Če pa vas zanimajo take in drugačne lastnosti te prestižne igračke, si lahko ogledate še nekatere druge podrobnosti...

Do sedaj so napravili le 8 primerkov in za to porabili 3 mesece. Cena? Ahh, borih 63.000$ [:D] .

9 komentarjev