»

Kindle prispel na PC-je

CNet - Amazon je Kindle pripeljal tudi na namizne računalnike, saj je predstavil brezplačno programsko opremo, ki omogoča prebiranje prek Kindla kupljenih e-knjig na namiznih računalnikih, tabletih, netbookih in prenosnikih. Po namestitvi se enostavno prijavite z obstoječim uporabniškim imenom in geslom za Amazon ali ustvarite novo in že lahko s spleta pretočite že kupljene knjige ali kupite nove. Omenimo še tehnologijo Whispersync, ki omogoča samodejno shranjevanje in sinhronizacijo zaznamkov na več napravah - uporabno, če začnete knjigo prebirati na mobilnem Kindlu in želite nadaljevati na PC-ju. Trenutna verzija se...

10 komentarjev

Barnes and Noble predstavil e-bralnik knjig - Nook

Barnes & Noble - Nook E-Book reader

vir: Gizmodo
Gizmodo - Navkljub novici iz leta 2003, da nameravajo z distribucijo digitalnih knjig prenehati, se je po uspehu Amazon Kindle tekmovanju za delež tržišča pridružila tudi knjigarna Barnes and Noble in s svojim bralnikom elektronskih knjig B&N Nook ( Gizmodo, WSJ) premešala karte na tržišču. B&N Nook je odgovor na Amazonove zadnje bralnike (Kindle v2. in Kindle DX z večjim 9.7" prikazovalnikom) in je izjemno zanimivo zasnovan. Namesto Kindlove tipkovnice (ki je na Kindlu v2 občutno izboljšana) so se odločili za kombinacijo sivinskega E-Ink prikazovalnika namenjenega prikazu teksta in barvnega touch displaya, ki je namenjen interakciji z napravo. Strojna oprema je zasnovana na osnovi Google...

17 komentarjev

Incident z brisanjem knjig Amazon stal 150.000 dolarjev

Heise - Julija letos je Amazon kupcem elektronskih verzij knjig Živalska farma in 1984 enostransko oddaljeno pobrisal te knjige in vrnil denar, ker jih je založnik opozoril, da zanje Amazon nima ustreznih pravic. Kupci so zagnali vik in krik, Amazon pa se je v prihodnjih mesecih posipal s pepelom in obljubljal, da česa tako neumnega ne bo več ponovil. Hkrati so si s tem nakopali še srd dijaka Justina Gawronskega iz Michigana, ki si je ob prebiranju knjige 1984 za domače branje v Kindle zapisoval opombe ob branju, ki so postali z izbrisom knjige neuporabni, zaradi česar je vložil tožbo.

Amazon je dosegel poravnavo z oškodovanim dijakom. Obvezali so se, da ne bodo oddaljeno brisali ali spreminjali kupljenih del kupcem brez uporabnikovega privoljenja, razen v primerih neplačila, s sodnim nalogom ali za brisanje zlobne kode. Pomembnejši del dogovora za tožnika pa je odškodnina v višini 150.000 dolarjev, od katere bo odvetniški del šel za dobrodelne namene. Ker si je Gawronski prizadeval, da...

2 komentarja

Amazon rešil zaplet z oddaljenim brisanjem knjig

CNet - Kratka osvežitev spomina: Amazonu je uspel pravi PR-fiasko, ko so julija kupcem knjig Živalska farma in 1984 le-te na daljavo pobrisali z njihovih Kindlov. To so storili brez vnaprejšnega opozorila, knjige so enostavno izginile, kupcem pa so vrnili kupnino. Razlog bi naj bil spor z založnikom, saj Amazon ni imel ustreznih pravic za tovrstno distribucijo knjig. Zgodba je dobila epilog.

Slaba publiciteta je slabša kot nobena publiciteta, zato se je Amazonov izvršni direktor Jeff Bezos v e-pismu lastnikom Kindla opravičil. V sporočilu je poudaril, da je bila njihova rešitev problema neumna, nepremišljena in povsem v nasprotju s siceršnjimi smernicami podjetja. Lastniki nesrečnih knjig imajo sedaj možnost bodisi brezplačno naročiti nove verzije bodisi prejeti darilni kupon ali ček v vrednosti 30 dolarjev. Še več, Amazon je obljubil, da bodo kopije vrnjene skupaj z opombami, s čimer se gotovo želijo znebiti tožbe dijaka.

13 komentarjev

Dijak toži Amazon zaradi izbrisa knjig

CNet - Izgovor, da je komu pes pojedel domačo nalogo, dobiva z DRM-jem povsem nove razsežnosti - in nove glavne junake. Poročali smo že, da je Amazon začel oddaljeno brisati nekatere e-knjige, za katere so si založniki premislili in jih ne želijo več distribuirati. Razumljivo, da niso več na voljo, a so šli v svoji vnemi tako daleč, da so pobrisali tudi knjige z naprav uporabnikov, ki so jih že povsem legalno kupili in plačali. Amazon jim je sicer vrnil kupnino.

Sedemnajstletni Justin D. Gawronski iz Michigana je imel na svojem Kindlu knjigo 1984 Georgea Orwella, ki so jo morali prebrati kot obvezno čtivo. Elektronsko si je v napravo shranjeval svoje zapiske in opombe, za katere trdi, da so izbrisom knjige postali neuporabni. Res je, saj zapis Posebej preštudiraj to stran brez ustrezne reference bolj malo pomeni. Gawronski skupaj s kolegom iz Kalifornije Antoinom J. Bruguierjem Amazon pred sodiščem v Seattlu obtožuje, da niso navedli, da je oddaljeno brisanje knjig sploh možno ter da so...

48 komentarjev

Amazon oddaljeno briše knjige

TechCrunch - Kot poročajo na TechCrunchu, je Amazon pred dnevi začel oddaljeno brisati knjige na bralnikih Kindle svojih kupcev.

Med drugim gre za Orwellove 1984 in Živalska farma, razlog pa naj bi bil, da se je založnik premislil in ne želi več distribuirati elektronskih različic svojih knjig.

Povsem legitimna odločitev, vendar pa se je Amazon odločil brisati tudi tiste digitalne različice knjig, ki so jih kupci že povsem zakonito kupili. Knjig tako niso izbrisali le iz svoje spletne trgovine, pač pa preko omrežja kar na vseh bralnikih, ki so jih kupili njihovi kupci. Vsekakor gre za lep primer, kam nas lahko privedeta DRM in prevelika odvisnost od ponudnikov storitev.

Imejmo svoje podatke v oblasti sami!

204 komentarji

Google bi prodajal tudi e-knjige

CNet - Na srečanju BookExpo, ki te dni poteka v New Yorku, je Google dal vedeti, da se nameravajo podati tudi na področje prodaje e-knjig. Kot so namignili, razvijajo program, ki bi založnikom omogočil prodajo digitalnih verzij svežih knjig kar prek Googla, s čimer bi v zelje skočili predvsem Amazonu in njegovemu Kindlu. Amazon za digitalne knjige zahteva ceno 9,99 dolarja, kar je dosti manj od papirnih, ki gredo za 26 dolarjev. Google bo bolj širokogruden, saj bo založnikom dovolil, da sami postavijo ceno. Ti so že izrazili zadovoljstvo.

Program bo ločen od Googlovega sistema za digitalizacijo knjig, ki omogoča dostop do množice knjig kar spleta in za katerega je moral Google plačati večmilijonsko odškodnino po poravnavi z lastniki avtorskih pravic. Takrat je šlo namreč za skeniraj obstoječih knjig, katerih mnogo niti ni več moč dobiti v tiskani izdaji. Več o tem.

0 komentarjev

Kiberpipa, udarni zaključek

Slo-Tech - Sezono odprtih terminov bomo zaključili udarno! Predaval bo Aleš Justin, ki je zaposlen v JBoss, division of RedHat in sicer na temo JBoss Seam in Web 2.0.

V sredo gostimo okroglo mizo ob izidu knjige Kako brati Jako Racmana? Knjiga, ki je izdelek političnega boja, je globoka ter domiselna kritika svete krave otroške kulture - mita o Disneyju.

V četrtek pa še predavanje režiserja dr. Petra Asara, ki mu bo sledila slovenska premiera filma Love Machine.
Dokumentarni film Love Machine raziskuje družbene in...

3 komentarji