»

BSidesLjubljana CTF Xmas izziv

Slo-Tech - Organizatorji BSidesLjubljana, ki bo 4. 4. 2020 v Ljubljani, so pripravili CTF Xmas challenge tekmovanje za vse, ki bi se želeli pomeriti v osnovah h4x0ranja.

CTF oziroma Capture the Flag ("Ujemite zastavo”) je posebna vrsta tekmovanja s področja informacijske varnosti, ki tekmovalce izziva v reševanju najrazličnejših nalog: od lova na zaklad do osnovnih programskih vaj, do hekanja v strežnik in kraje podatkov. Naloge vključujejo različne kripto, stenografske, binarne, spletne in Pwn ovire, ki udeleženca izzivajo, da poišče določen del besedila, ki je morda skrit na strežniku ali za spletno stranjo. Ta cilj se imenuje zastava, od tod tudi ime tekmovanja.

CTF je primeren za vse, saj številni izzivi ne zahtevajo programskega znanja in so preprosto stvar kreativnega razmišljanja ter sposobnosti reševanja problemov. Udeleženci se lahko nalog lotijo sami ali pa sodelujejo z drugimi in poskušajo doseči čim višje število točk kot ekipa. Zmagovalna ekipa oziroma zmagovalec bo tisti, ki...

1 komentar

Intel podelil nagrade za najboljše dijaške raziskovalne projekte - ISEF 2014

Veliki zmagovalci ISEF-a 2014

Slo-Tech - V Los Angelesu se je končal letošnji ISEF (international science and engineering fair), kjer so podelili nagrade najboljšim raziskovalnim projektom, ki so jih prijavili in izvedli dijaki srednjih šol iz vsega sveta. Gre za vsakoletno enotedensko srečanje dijaških raziskovalnih projektov (tako imenovan science fair), kamor se uvrstijo najboljši z državnih, regionalnih in lokalnih tekmovanj po svetu.

Tovrstna tekmovanja so zlasti v ZDA izjemno priljubljena, ISEF pa je največje in najuglednejše, a še zdaleč ne edino. ISEF ima že spoštovanja vredno tradicijo, saj tekmovanje poteka od leta 1950 pod okriljem Society for Science & the Public. Zadnjih dvajset let je glavni sponzor tekmovanja Intel.

To še zdaleč ne pomeni, da so raziskovalni projekti omejeni na inženirstvo ali...

4 komentarji

Slo-Tech je na morju

Koncentracija na višku

Slo-Tech - Ekipa Slo-Techa vsem, ki se niso udeležili letošnjega NESTa, pošilja lepe pozdrave z morja. Nočno deževje in splošno poslabšanje vremena sta blagodejno vplivala na temperaturo okolice, kar je še izboljšalo vzdušje. Tekmovanja v igrah so že v polnem zamahu, blagodejno osvežitev oz. prekinitev igralcem med posameznimi skupinami pa nudijo odlična in uporabna predavanja v dobro klimatizirani predavalnici. Če niste tukaj, vam je lahko žal, saj je počutje in dogajanje izvrstno!

123 komentarjev

NEST 2009

Slo-Tech - Še dober teden nas loči od letošnjega NESTa. Prostor je trenutno 55,5 odstotno zaseden, prijave pa sprejemamo še do petka. Vse ekipe, zainteresirane za tekmovanje CTF v administraciji strežnikov, prosimo, da nam po elektronski pošti sporočijo, kateri je njihov najljubši operacijski sistem.

Na program je bilo dodanih nekaj novih predavanj, ki so vsekakor vredna ogleda. Glede na vprašanja v zvezi s tekmovanji v različnih igrah pa bi radi še enkrat ponovili znano Slo-Tech geslo: Igra se vse (in karkoli). Tekmovanja s smiselnim številom tekmovalcev na koncu dobijo v podelitev nagrade v vrednosti sorazmerni s številom tekmovalcev.

55 komentarjev

NEST is back, baby!

Slo-Tech - NEST, tradicionalni g33kovski žur na sončni strani Alp, ki vam prinese edini dober izgovor, da v najhujši poletni vročini zapustite svoje udobno klimatizirano domovanje in se odpravite v širni svet (s svojim kavnim mlinčkom pod roko, se razume!), se tudi letos vrača in vam daje priložnost, da ob ledeni kavi, pici in pivu dokončno ovržete ali potrdite obstoj nezemljanov, ugotovite, kdo je porušil WTC, premeljete, ali je trenutna generacija Intelovih procesorjev res boljša od AMD-jevih, če je Microsoft res potrebno našeškati po zadnji plati, če so represivni organi Slo-Techa res bili krivični do vam ljube strani in predebatirate vse ostale probleme civilizacije, ki vam jih v neskočnem nizu tem ni uspelo dokončno rešiti čez leto.

Najhujši nasprotniki bodo lahko preverili, koga je več v hlačah tudi v igrah (za zmagovalce bodo kot vedno na voljo nagrade), bolj umirjeni pa se bodo z veseljem udeležili predavanj, ki bodo obsegala vse od osnov mikrokontrolerjev do h4x0r1ng CTF-ja, prav...

55 komentarjev

NEST 2009 išče predavatelje

Slo-Tech - Verjetno ste že slišali marsikatero govorico o letošnjem NEST-u, a niste bili prepričani, če ji gre verjeti, saj je bila napisana v Anonimnem eksperimentu. V tem trenutku vam še ne bomo razkrili, katere izmed njih so resnične, vam pa dajemo možnost, da se kot predavatelj prijavite na letošnji NEST.

Iščemo posameznike, ki bi bili pripravljeni z nami deliti svoje znanje, od tega, kako se hitrostno namesti Windowse do tega, kako bi najlažje osvetlili svoj računalnik kot novoletno jelko. Seveda pa lahko tudi predstavite kak inovativen projekt ali predlog, kako rešiti svet pred temno stranjo.

Kot vedno naj prijave tem romajo na team@slo-tech.com, kjer boste dobili tudi vse dodatne informacije.

40 komentarjev

NEST (V)

Slo-Tech - Še tri dni nas loči od letošnjega NEST-a. V opisu dogodka si lahko preberete skoraj dokončen seznam predavanj s kratkimi opisi.

Prijave bomo verjetno zaprli jutri, zato se v primeru, da nameravate priti, prijavite čim prej. Postavili bomo le nekaj več mest, kot bomo imeli sprejetih prijav.

Več podatkov.

46 komentarjev

Obvestilo v zvezi z NEST.2005

Slo-Tech - Glede na to, da je prireditev že 76 odstotno zasedena in da se na prireditev ni prijavil niti en klan v popolni sestavi, prav tako pa je število prijav na ostala tekmovanja zanemarljivo, smo se odločili rahlo spremeniti pravila igre.

Na strani o prireditvi si tako lahko ogledate bistveno razširjen seznam predavanj. Prav tako ukinjamo vsa do sedaj razpisana tekmovanja.

To ne pomeni, da tekmovanj ne bo. Izvedli bomo tekmovanje v katerikoli igri, na katero se bo prijavilo vsaj 16 tekmovalcev (ali 8 klanov). Če boste s seznamom iger v katerih bi želeli tekmovati dopolnili svojo prijavo, bomo takoj, ko se vas bo za določeno tekmovanje prijavilo dovolj, to objavili. Prijave na tekmovanja bomo sprejemali tudi na samem dogodku (kar pomeni, da se lahko na samem dogodku pojavi kakšno dodatno tekmovanje, če bo zanj interes). Prosimo, prijavite se.

Prav tako ponovno uvajamo tekmovanje za "najbolj navito kišto" (upoštevamo vsoto FIPS + FLOPS (navito) ulomljeno z vsoto FIPS + FLOPS...

47 komentarjev

Imagine Cup - Visual Gaming

več strani - Kot sem že napisal v forum, tudi letos poteka ImagineCup - tekmovanje za dijake in študente, v devetih različnih kategorijah. Rok za prijavo, za kategoriji Visual Gaming in Rendering je bil podaljšan na: 1.4.2005. Visual Gaming je tekmovanje, kjer je na voljo igrica, vsak tekmovalec pa mora zanjo sprogramirati čim boljšo umetno inteligenco. Programira se v .NET platformi. Rendering pa je tekmovanje za najboljši kratki filmček.

Tekmovanje poteka preko interneta, najboljši pa se na koncu uvrstijo v finalno tekmovanje, ki bo letos na Japonskem. Poleg glavne nagrade, $8.000, že s prijavo dobite brezplačen MS Office 2003. Klik!

15 komentarjev

Predavanje: Kultura elektronske pošte

Slo-Tech - Novo predavanje v Kiberpipi. Tokrat je v torek 18. novembra ob 18:00 na vrsti predavanje Domna Saviča z naslovom Kultura elektronske pošte.

V informacijski družbi se hitrost misli meri s kliki. Komunikacija poteka po spletu in elektronska pošta je postala glavni nosilec sporočil. Svoboda govora in misli je na spletu dobila novo dimenzijo. Vendar pa s svobodo pridejo pasti nereda. S hitrostjo...nesreče zaradi neprilagojenosti.

Kultura elektronske pošte skuša na uporabniku prijazen in nevsiljiv način pokazati pravo pot in ga nanjo tudi usmeriti. S pregledom skozi zgodovino in s praktičnimi primeri opozori na prve znake kaosa in ponudi rešitev znotraj sistema praktičnosti. Kultura elektronske pošte se v prenovljeni obliki po več kot dveh letih vrača na mesto zločina.

Predavanje namenjeno tudi tistim, ki mislijo, da o internetu vedo že vse. Poudarek je na e-pošti kot sredstvu medsebojne komunikacije in kako iz njega lahko potegnemo maksimum za pošiljatelja in prejemnika.

0 komentarjev

Slo-Tech Piran 2002

Slo-Tech - Še dobrih devet ur nas loči do odprtja vrat Osnovne šole Cirila Kosmača. Najbrž ste vsi, ki nas kanite jutri obiskati, že seznanjeni z vsem, a vseeno pojdimo še enkrat čez najpomembnejše zadeve:

Dogodek bo potekal dva dneva, v soboto ter nedeljo. V soboto bo potekalo tekmovanje v štirih kategorijah: najlepši računalnik, najhitrejši računalnik, najbolj navit računalnik ter tekmovanje X.

Zvečer bo potekala podelitev nagrad. Po podelitvi bodo sledila predavanja, potem ste pa prosti za igranje igric, ki bo potekalo do nedelje popoldne.

Nagrade so bogate. Za podatek naj vam povem, da se bomo znebili Altec Lansingovega kompleta zvočnikov ATP3, Hewlett-Packardovega tiskalnika, nekaj Zalmanovih CNPS6000-AlCu hladilnikov, nekaj DVD filmov in še premnogo drugih zadev.

Vabljeni ste vsi, saj je vstop popolnoma brezplačen.

Za prehrano je poskrbeljeno. Vsi, ki se boste odločili jesti z nami, boste lahko jedli tako v soboto kot v nedeljo. Kdor bo jedel samo enkrat, mora odšteti 600 SIT, kdor...

15 komentarjev