»

TSMC z delujočimi primerki 28 nm čipov

Vafelj

vir: Expreview.com
Expreview.com - TSMC pripravlja tri različne tehnike 28 nm-proizvodnega procesa, na vseh treh pa jim je že uspelo izdelati delujočo 64 Mbitno SRAM celico. Ker je en bit informacije zapisan v štiri tranzistorje, to pomeni približno 260 milijonov tranzistorjev za celico, a se zaradi preproste zasnove ne more primerjati z izdelavo kompleksnejših čipov. Izmed treh procesov sta dva namenjena čipom z majhno porabo, eden pa visoki zmogljivosti. Slednji, namenjen za centralne in grafične procesorje, vezna čipovja in podobne čipe, naj bi v proizvodnjo, ki bo še bolj tvegane narave (majhni izkoristki, podobno kot pri AMDjevem grafičnem jedru RV740 za Radeon HD 4770), prišel do konca druge četrtine prihodnje leto.
...

6 komentarjev

TSMC računa na zmago proti GlobalFoundries

X-Bit Labs - Po besedah direktorja TSMCja, Morrisa Changa, je GlobalFoundries zelo pomemben igralec na trgu izdelave polprevodniških čipov, a se jih pri TSMCju ne bojijo. Menijo, da bodo kljub resni konkurenci še vedno ostali največji in najpomembnejši najemniški proizvajalec čipov. Povedal je, da bo bitka za stranke prinesla mnogo žrtev, ter da je njegova naloga le-te zmanjšati, kolikor se da. Z žrtvami je seveda mislil na denar oz. zaslužek.

Povedal je, da je Fab 2, nova tovarna, ki so jo začeli graditi pri GlobalFoundries v ZDA in bo tehnološko najnaprednejša tovarna čipov na svetu, kazalec strategije, v katero se spušča GlobalFoundries. Z naprednimi tovarnami in razvijanjem 28 nm proizvodnega procesa bodo verjetno iskali predvsem stranke, ki bodo zahtevale tehnološko naprednost, morda tudi pred nižjo ceno, obenem pa ima GlobalFoundries tudi prednost v izdelavi SOI tranzistorjev. A TSMC se brani z raznolikostjo proizvodnih procesov ter predvsem širokim naborom že obstoječih strank.

...

8 komentarjev

Intel najel TSMC za proizvodnjo svojih čipov

TG Daily - Zanimivo, da z vsem svojim kapitalom in zmogljivimi tovarnami Intel najema zunanje partnerje za proizvodnjo nekaterih svojih čipov, a po uradnih navedbah se razlog skriva v pomanjkanju znanja na področju system-on-a-chip izdelkov. Intel je tajvanski TSMC najel za proizvodnjo veznega čipovja Langwell, ki je del platforme Moorestown. Slednjega sestavljata 2 čipa, Lincroft, ki ima vgrajene vse pomembnejše dele in katerega srce je druga generacija procesorjev Atom, ter prav čip Langwell, ki skrbi za brezžično komunikacijo, prikaz slike ter skrbi za shranjevanje podatkov.

Ta čip bo TSMC začel proizvajati že v tej četrtini na 65 nm proizvodnem procesu, medtem ko bo Lincroft izdelan v manjšem, 45 nm procesu. Celotna platforma je namenjena mobilnim internetnim napravam, uporabo platforme pa sta že obljubila telekomunikacijska veljaka LG in Nokia.

2 komentarja

AMD odposlal 500 milijonti x86 procesor

X-Bit Labs - Čeprav je bil AMD vedno označen kot tisti drugi proizvajalec procesorjev, ga mnogo uporabnikov sploh ne pozna ter ima veliko manj kapitala od Intela, podjetje vseeno posluje dokaj spešno. Dodaten zagon zaposlenim bo verjetno dalo dejstvo, da so ravno pred kratkim odposlali svoj 500 milijonti procesor, osnovan na x86 arhitekturi.

Dosežek bodo razpotegnjeno praznovali s 40. obletnico delovanja družbe, ki se je zgodila 1. maja, tudi tokrat pa kupce svojih izdelkov nagrajujejo z nagradno igro, v kateri bodo razdelili 4 ultralahke prenosnike HP dv2z. In, kot ponavadi, je nagradna igra odprta le za prebivalce ZDA in Kanade.

Očitno AMD svoje izdelke prodaja le v ZDA in Kanadi...

9 komentarjev

AMD ponovno v težavah s porabo

techPowerUp! - Procesorji Phenom II so za AMD prinesli veliko olajšanje, saj so zaradi zmanjšane porabe lahko dvignili frekvenco in veliko pridobili na zmogljivosti. A z avgusta prihajajočim procesorjem, Phenom II X4 965 Black Edition, ki bo nadomestil model 955, se ponovno vračajo na pota stare slave Procesor bo imel specificirano porabo do 140 W, podobno kot najhitrejši 65 nm Phenomom, X4 9950, ki je s TDPjem 140 W naletel na zelo omejen nabor plošč, ki so ga podpirale.

Procesor po vsej verjetnosti le rahlo presega 125 W najvišje porabe, saj je s frekvenco 3,4 GHz le 200 MHz hitrejši od modela 955, v prihodnosti pa bomo zahvaljujoč reviziji jedra prav verjetno ugledali tudi bolj varčno, 125 W različico, podobno kot pri Phenom X4 9950. A če je AMD že sedaj presegel mejo 125 W, to pomeni, da so počasi bližajo frekvenčnemu zidu, ki ga bodo...

60 komentarjev

Phenom II TWKR navit na 7 GHz

Slo-Tech - Z le 100 izdelanimi primerki je Phenom II TWKR zagotovo eden najbolj ekskluzivnih procesorjev sploh. A z odličnimi navijalskimi sposobnostmi, ki naj bi jih procesor imel, je vseeno odlično orodje za AMDjeve tržnike. Zato se je AMD odločil izvesti navijalsko prireditev, kamor so pripeljali nekaj teh procesorjev, najzmogljivejše matične plošče, grafične kartice in napajalnike, nekaj sto litrov tekočega dušika in tekočega helija in najboljše navijalce s celega sveta. Rezultati so bili, v veselje tržnega oddelka, odlični. Poleg rekorda v 3DMark 2005 pri 6,6 GHz in z dvema Radeonoma 4870 X2 je verjetno najpomembnejši dosežek navitje procesorja prek 7 GHz. Za frekvenco 7000,4 MHz so potrebovali matično ploščo DFI z AMDjevim...

29 komentarjev

AMD bo še naprej sodeloval s TSMCjem

The inquirer - 40 nm proizvodni proces TSMCja ima zelo težavne začetke. Po uradnih podatkih naj bi bilo približno 75 do 80 % vseh izdelanih čipov nedelujočih, po nekaterih virih pa naj bi bila ta številka celo bližje 85 oz. 90 %. Posledica je malo uporabnih jeder RV740, ki so srce ATIjevega Radeon 4770, zaradi česar so bile kartice razprodane praktično takoj, ko so trgovci dobili novo zalogo. Rešitev za težave, revizija procesa, se že pripravlja, a njeni učinki bodo postali vidni šele avgusta oz. septembra.
A AMD, lastnik ATIja, pravi, da zaradi tega niso v skrbeh in ne razmišljajo o prekinitvi sodelovanja z največjim pogodbenim proizvajalcem čipov. Pravijo, da so težave z novim procesom pričakovane, občasno tudi večje, kar se je zgodilo v tem primeru. AMD noče prekiniti 10 letnega sodelovanja in poslabšati dobre odnose zaradi manjših proizvodnih težav, saj so težave kdaj povzročali tudi sami. Zadovoljni so, da se težava aktivno rešuje in ne vidijo razloga, da bi celotno proizvodnjo prestavili...

13 komentarjev

TSMC rešuje težave s 40 nm proizvodnim procesom

bit-tech.net - Znano je, da TSMC nima najbolj zelenih proizvodnih številk pri 40 nm proizvodnem procesu, ki ga trenutno uporabljajo za RV740 jedro, srce ATIjevega Radeon HD 4770. Kako klavrno je stanje, povejo številke, ki so jih izbrskali na bit-tech.net. Prek virov blizu AMDja so izvedeli, da naj bi bilo k partnerskim izdelovalcem razposlanih le 40.000 čipov, od vseh proizvedenih pa naj bi bilo delujočih oz. dovolj sposobnih za nadaljnjo uporabo le okrog 20 % čipov. Slednje naj bi TSMC rešil z revizijo proizvodnega procesa, a naj bi ta v proizvodnjo prišla šele kasneje v tej četrtini leta, kar pomeni, da večjega števila Radeonov 4770 na trgu ne bo še kar nekaj časa,...

0 komentarjev

TSMC znova zaposluje

Odrešitelj odpuščenih?

vir: TG Daily
TG Daily - V sklopu finančne krize je do odpuščanja prišlo tudi pri tajvanskem izdelovalcu silicijevih čipov, TSMCju, kar obžaluje predsednik družbe Morris Chang. Pravi, da odpuščeni niso bili deležni pravega spoštovanja in da niso upoštevali težav, v katerih so se bivši zaposleni znašli pri iskanju nove službe. Vseeno se brani, da so bili v to prisiljeni zaradi ekonomskih razmer, ki pa so se očitno popravile. Druga četrtina je finančno veliko boljša od prve, zato so se odločili, da vse odpuščene povabijo k ponovnemu sodelovanju, z delom pa naj bi začeli junija. Je najhujšega dela krize konec?

7 komentarjev

TSMC pravzaprav nima 40 nm proizvodnega procesa

Xtreme Systems - Veliko je bilo govora o novem, 40 nm grafičnem jedru, ki je srce Atijevega Radeon HD 4770, RV740. A kot kaže le-ta pravzaprav ni 40, temveč 45 nanometrski čip. Do zmešnjave pride zaradi različnih meritev velikosti tranzistorjev, oz. kontaktnih nožic slednjih.

Po besedah Kevina Gibba, uslužbenca kanadske elektronske analitične družbe Chipworks, je trenutno poimenovanje velikosti proizvodnega procesa pravzaprav brezpredmetno, saj ne predstavlja več velikosti tranzistorja, kakor včasih, ko so bila vrata na robovih tranzistorja. Danes še vedno predstavlja razdaljo med vrati, s to razliko, da so se pomaknila bolj skupaj, kar prinese višje hitrosti čipov. Pri 90 nm proizvodnem procesu je bila razdalja med vrati dejansko bolj blizu 60, pri 65 nm pa blizu 40 nm. Zaradi prevelikega puščanja toka enostavno zmanjševanje ni bilo več mogoče, zato ima tudi 45 nm proces Intela razdaljo med vrati približno 40 nm, prav tako kot TSMCjev. Dejansko je širina enega tranzistorja 160 nm za Intel oz. 162...

3 komentarji