»

Ubuntu dopolnil 7 let

Prva verzija Ubuntu 4.10

Slo-Tech - Pred sedmimi leti (20. oktober 2004) je izšla prva verzija Linuxove distribucije Ubuntu, ki je nastala kot razcepitev iz Debiana. Ime Ubuntu izhaja iz poimenovanja južnoafriške filozofije humanosti do drugih, ker naj bi bil tudi Ubuntu tak do svojih uporabnikov. Nezahteven, prijazen, enostaven in preprosto human. Prva verzija iz leta 2004 se je imenovala Warty Warthog. Ubuntu se je začel kot majhen projekt, a je bil pravilno zastavljen. Avtorji so stavili na prijaznost do uporabnikov, veliko množico funkcionalnosti in upoštevanje podrobnosti. Očitno se jim je splačalo, saj je Ubuntu danes prvi Linux na osebnih računalnikih.

Odtlej je Canonical, ki skrbi za razvoj te distribucije, vsako...

29 komentarjev

Težave pri selitvi proizvodnje ipadov v Brazilijo

vir: Reuters
Reuters - Kot poroča Reuters, je Foxconnova selitev proizvodnje ipadov v Brazilijo pod velikim vprašajem. Foxconn je namreč načrtoval 12 milijard dolarjev vredno investicijo zagona proizvodnje ipadov, ki jo je brazilska predsednica Dilma Rousseff že aprila ponosno predstavila kot odraz krepitve gospodarskih odnosov z Azijo in premika brazilske industrije k izdelkom z višjo dodano vrednostjo.

Sedaj se kažejo prave težave načrtovane selitve proizvodnje v največjo južnoameriško državo. Končana bi namreč morala biti že julija, pa so rok potem premaknili na november in sedaj se odmika še ta. Glavni problem so visoki davki, ki dušijo brazilska podjetja. Korporacijski davek (davek na obdavčljive...

11 komentarjev

Microsoft in HP bosta sodelovala pri oblačnem računalništvu

Ars Technica - Microsoft in Hewlett-Packard sta v teh dneh sklenila dogovor o sodelovanju, s katerim sta se zavezala k partnerstvu pri razvoju in poenostavitvi IT-rešitev na področju oblačnega računalništva. Sodelovanje med HP-jem in Microsoftom sega že četrt stoletja nazaj. Nov paket je težak 250 milijonov dolarjev in obsega mnogo izdelkov, med njimi optimizacijo HP Converged Infrastructure za Microsoft Exchange 2010, HP Insight Software and Business Technology Optimization z Microsoft System Center itn. Prav tako se je Microsoft obvezal, da bo za svojo platformo Windows Azure uporabljal HP-jevo strojno opremo, za nameček pa bosta podjetji podeseterili investicijo v distribucijske kanale in partnerje po svetu. Več o tem.

1 komentar

Microsoft pravi, da mu Ubuntu predstavlja konkurenco

Slo-Tech - Microsoft je do začetka tega meseca ameriški Agenciji za vrednostne papirje (Securities and Exchange Commission) moral oddati redno letno poročilo 10-K, v katerem morajo podjetja navesti svoje prepoznane tekmece.

Med tekmeci na strežniškem področju je Microsoft lansko leto navedel podjetje RedHat. Letos pa je Microsoft priznal, da ima resne tekmece tudi na področju operacijskega sistema Windows.

Med tekmece operacijskega sistema Windows je tako letos Microsoft navedel podjetje RedHat in podjetje Canonical, ki razvija Linux distribucijo Ubuntu. Med ostalimi konkurenti Microsoft navaja še Google, Apple, Mozillo, Opero in Android. Očitno torej namizne distribucije Linuxa tudi uradno postajajo konkurenca operacijskemu sistemu Windows.

Če Microsoft tako pravi, bo že držalo.

113 komentarjev

Ali Ubuntu postaja resen igralec?

ZDNet - Kot poročajo na ZDNet, Ubuntu počasi postaja resen igralec na trgu operacijskih sistemov. Chris Dawson tako piše o primeru brazilskega podjetja Metasys, ki svoje stranke (šole, podjetja in domače uporabnike) opremlja z Ubuntu Linuxom. Metasys posluje v Južni Ameriki, Afriki in Evropi in samo v Braziliji so na 350.000 namiznih računalnikov namestili Ubuntu, njihove stranke pa plačujejo za podporo. Ker Ubuntu oz. Metasys v Braziliji postaja tako resna igralca, Microsoft po besedah Dawsona močno pritiska na Brazilsko vlado, a za zdaj neuspešno.

Prav tako je po vsem svetu registriranih 13 milijonov aktivnih Ubuntu uporabnikov, Ubuntu pa pridobiva uporabnike celo na Kitajskem, kjer je stopnja piratstva sicer zelo razširjena. Dawson sklepa, da cena očitno ni edini faktor pri odločitvi kateri operacijski sistem bodo ljudje uporabili.

Ubuntu pa očitno ne pridobiva samo na namiznem področju, pač pa tudi na področju strežnikov. Ustanovitelji Ubuntuja, podjetje Canonical, so se namreč...

200 komentarjev

Slovenska vlada meni, da je koda Linuxa preveč odprta

Slo-Tech - Pred časom so trije poslanci Državnega zbora RS, Luka Juri, Frangež Matevž in Dejan Levanič na vlado poslali pobudo v zvezi s prehodom na odprtokodne rešitve. Vlada je pobudo obravnavala na 19. redni seji in na predlog Ministrstva za javno upravo sklenila naslednje.

1. Glede uporabe odprtokodnih brskalnikov so na vladi mnenja, da prihranka tu ne more biti, saj je Microsoft Internet Explorer brezplačen, "uporaba drugih brskalnikov pa pogosto prinaša tudi težave pri uporabi obstoječih aplikacij". O težavah, ki jih razvijalcem spletnih strani povzroča Internet Explorer vlada seveda ne ve nič, ravno tako pa tudi ne o varnostnih problemih, ki so jim izpostavljeni uporabniki Internet Explorerja med obiskovanjem spletnih strani. Seveda posledično vlada tudi nič ne ve o stroških, ki nastajajo v zvezi s temi težavami. Pozablja se tudi, da je Firefox v Sloveniji že najbolj razširjen brskalnik.

2. Glede OpenOffice.org so na Ministrstvu za javno upravo izjavili, da ne nasprotujejo uporabi...

364 komentarjev

Francoska policija s prehodom na Linux prihranila 50 milijonov EUR

Ars Technica - Kot poročajo na ArsTechici je francoska policija, ki se je leta 2004 odločila za prehod na Linux prihranila že 50 milijonov EUR.

Prehod so začeli leta 2005 in najprej so MS Office nadomestili z OpenOffice.org. Sledila je zamenjava še ostale programske opreme, vključno z brskalnikom Firefox in odjemalcem e-pošte Thunderbird.

Potem je leta 2006 prišla Vista in francoska policija se je namesto na Visto raje odločila migrirati na Ubuntu. Razlog za migracijo je bila ocena, da jim prehod na Visto ne bo prinesel bistvenih prednosti, poleg tega pa jim je Microsoft povedal, da bi bilo za prehod potrebno izobraževanje uporabnikov.

Francoska policija je tako izvedla testni prehod na Ubuntu. Za začetek so prehod izvedli na 5.000 delovnih postajah, prehod sam pa je bil zelo enostaven. Do konca leta načrtujejo še prehod 15.000 delovnih postaj do leta 2015 pa nameravajo Linux namestiti na vseh 90.000 računalnikih. Ugotavljajo, da ima Linux številne prednosti, med drugim tudi enostavnejšo...

543 komentarjev

Brazilske šole množično na Linux

Slo-Tech - V brazilskih šolah v 5560 občinah bodo namestili 350.000 namizij z Linuxom, kar bo, pravijo, najobsežnejši tovrstni dogodek na svetu. Projekt ne bo stal več kot 50 dolarjev na sedež. Brazilsko ministrstvo za izobraževanje s tem projektom namerava z opremo za virtualizacijo pretvoriti posamezen računalnik v do deset neodvisnih delovnih postaj, ki bodo poganjale Linux in bodo služile milijonom otrok. Programsko opremo bosta dobavila Userful in ThinNetworks, medtem ko bodo Positivo, Daruma in Itaultec poskrbeli za strojno opremo.

Brazilski predsednik Luiz Inácio Lula da Silva, ki je na oblast prišel leta 2003, si vse od začetka mandata prizadeva za razporeditev poceni računalnikov po šolah, a projekti zaradi takšnih in drugačnih preprek niso uspevali. Leta 2006 so zagnali nacionalni program za izkoreninjenje nepismenosti Um Computador por Aluno, ki je nekakšen soroden projekt OLPC-ju, a je vse skupaj zastalo. Premikati se je začelo šele sedaj, ko je vlada zagotovila, da bo tudi...

12 komentarjev

Ubuntu še ne prinaša dobička

vir: CNET News
CNET News - Kot pravi Mark Shuttleworth, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Canonical (Canonical finančno stoji za Linux distribucijo Ubuntu), podjetje še ne posluje z dobičkom. Naj spomnimo, da je Mark Shuttleworth leta 1995 ustanovil podjetje Thawte, ki se je ukvarjalo z digitalnimi potrdili in internetno varnostjo ter ga štiri leta kasneje prodal VeriSign-u za solidnih 575 milijonov dolarjev. S pridobljenim denarjem si je plačal izlet v vesolje na ruskem Soyuzu ter leta 2004 ustanovil podjetje Canonical s sedežem v Londonu.

Kot pravi Shuttleworth, Ubuntu še ne prinaša zadostnega denarja, da bi lahko podjetje preživelo brez njegove finančne podpore. Trdi pa, da namerava financirati razvoj Ubuntu-ja še naslednjih 3 do 5 let. Canonical kuje dobiček predvsem s plačljivo podporo strankam in podjetjem, ki potrebujejo strokovno znanje pri razvoju na Linuxu temelječih sistemov. Dobiček...

196 komentarjev

IBM podpira "brezmicrosoftna" namizja

Slashdot - Kot poročajo na Slashdotu, se je IBM odločil še nekoliko bolj intenzivno podpreti Linux.

IBM naj bi tako skupaj z nekaj vodilnimi distributerji Linuxa (Canonical, Novell in Red Hat) ter svojimi partnerskimi proizvajalci strojne opreme združil sile ter do leta 2009 skušal agresivneje napasti trg namiznih operacijskih sistemov. Cilj IBM-a je povečati tržni delež Linux sistemov na namizju ter v največje Linux distribucije vključiti Lotus Notes in Lotus Symphony.

V okviru tega dogovora bo tako Canonical v svoja Ubuntu skladišča že konec avgusta vključil distribucijo Lotus Symphony 1.1, direktor IBM Lotus Software Kevin Cavanaugh pa je izjavil, da je cilj IBM-a "odkleniti namizje z namenom prihraniti denar naših strank ter jim ponuditi svobodo izbire".

V ozadju je seveda denar, upamo pa, da bo "kolateralna škoda" tovrstnih bojev predvsem povečan tržni delež Linuxa na namizju.

68 komentarjev

Dell izdal prilagojeno različico Ubuntu Linuxa

Ars Technica - Da dekleta in fantje pri Dellu z Linuxom mislijo resno, so dokazali včeraj, natanko na šesto obletnico terorističnih napadov na WTC 11. septembra 2001.

Dell je namreč "udaril" s posebej prilagojeno različico Ubuntu Linuxa za računalnika Inspiron 1420 in 530. CD vsebuje vse potrebne gonilnike in popravke za omenjena dva prenosnika (in jih tudi samodejno namesti) ter je na voljo za prenos preko interneta.



Kakšen pretres v IT industriji pa bo imel zadnji Dellov "napad", pa bomo še videli...

7 komentarjev

Prvi vanilla PCji z "jabolčnimi" CPUji v kratkem iz IBM-a?

Slo-Tech - Po zadnjih novicah iz IBM-a naj bi prišli v kratkem na trg stroji s PowerPC 970 procesorjem in sicer v dveh oblikah; kot "blade" strežniki in kot osebni računalniki. Slednji naj bi se pojavili z Linuxom (tudi v AIX opciji, a verjetno za večje denarje) v štiriprocesorskih strojih s ceno 3.500 dolarjev!

Tako bo IBM pošteno zmešal štrene Sunu na področju strežnikov, verjetno pa tudi Applu, AMD-ju, Intelu in še komu na področju močnejših, večprocesorskih osebnih računalnikov ...

Ob taki konkurenci se bo verjetno hitro pokazalo, koliko je vreden MacOS, torej koliko so jabolčni računalnikarji pripravljeni plačati več za v osnovi enak ali šibkejši stroj ...
Ne dolgo nazaj sem omenil, da bi IBM moral ponuditi tako osnovno ploščo (če ima že procesor in čipovje), in sedaj so končno storili pravo potezo ... [:D] Več o zadevi tu.

7 komentarjev