»

JavaScript: Firefox 4 hitrejši od Chroma

Slashdot - Na ConceivablyTech so primerjali hitrost najbolj priljubljenih spletnih brskalnikov, ko govorimo o Javascriptu. Uporabili so referenčni točki (benchmark) SunSpider in Google V8 na platformi x86. V prvi je bil najhitrejši Firefox 4 (TraceMonkey + JaegerMonkey) s 350,8 ms, ki je prvikrat prehitel dosedanjega vodilnega Googlovega Chroma s 356,5 ms. Tretji je Apple Safari s 369,7 ms,...

38 komentarjev

Izšel Safari 5

OSNews - Apple je izdal novo verzijo svojega brskalnika Safari. Peta inačica brskalnika je brezplačno na voljo za uporabnike Macintoshev in Windows, prenos je že mogoč z domače strani.

Kot je to te dni modno, se Apple hvali s hitrostjo in odzivnostjo brskalnika. Prenovili so pogon Nitro za JavaScript, ki naj bi bil 30 odstotkov hitrejši od predhodnika in tri odstotke hitrejši od Chromovega. Prav tako so dodobra podprli HTML5 z dodatnimi API-knjižicami. Novost je še tehnologija DNS prefetching, ki jo je premierno predstavil Google. Brskalnik po naložitvi strani preišče povezave na strani in pri DNS-strežnikih poizve po IP-naslovih...

46 komentarjev

Opera 10.5 pre-alpha

Opera software - Opera je danes v svet poslala 10.5 pre-alpha različico svojega popularnega namiznega brskalnika. Glavni namen je predstavitev Javascript pogona s kodnim imenom Carakan, ki je po njihovih besedah tudi do 7-krat hitrejši od trenutne Opere.



Med drugimi novostmi najdemo Presto 2.5 pogon, ki prinaša vrsto CSS 3 novosti in nov grafični pogon Vega, ki že podpira strojno pospeševanje. Med drugimi pomembnejšimi novostmi moramo omeniti še bistveno izboljšano podporo pregledovanju pornografije oziroma privatnemu brskanju, kot se to politično korektno imenuje.

Kot vsi predogledi je Opera 10.5 pre-alpha še dokaj nestabilna a je vseeno na voljo za prenos že danes.

Kaj je tisto kar bi vas prepričalo, da zamenjate brskalnik?

76 komentarjev

Izbira brskalnika vpliva na avtonomijo prenosnika

AnandTech - Pred nekaj leti je bila izbira brskalnika trivialna (večina je uporabljala Internet Explorer), a danes temu ni tako. Microsoftu z Internet Explorerjem močno grozi Mozilla s Firefoxom, zanemariti pa ne smemo tudi bolj redko uporabljane Opere ter Googlovega Chromea in Applovega Safarija, ki iz dneva v dan pridobivata tržni delež. Pri Anandtechu so se zato vprašali, kako izbira brskalnika vpliva na avtonomijo prenosnika oz. kateri brskalnik je najbolj varčen. Ob bok so v 64-bitni Windows Visti Home Premium postavili 6 različnih brskalnikov, Safari 4.0.3, Chrome 2.0.172.43, Firefox 3.5.2, Internet Explorer 8.0.6001.18813 in Opero 9.6.4 ter 3. beta različico opere 10, in uporabili prenosnike z običajnimi mobilnimi procesorji AMDja in Intela ter vedno bolj popularne netbooke. Firefox so obenem pognali v standardni različici ter z vklopljenim dodatkom AdBlock, ki prepreči prikaz oglasov s Flash vsebino, a zato zahteva nekaj več procesorske moči za prikaz strani.

Na običajnih prenosnikih...

24 komentarjev

Safari 4 gre za med

Predstavitev Safarija 4

vir: CNet
CNet - Ta teden je Apple izdal četrto verzijo svojega internetnega brskalnika Safari, ki je na voljo za Windows in Mac. Apple obljublja, da je njegov Nitro najhitrejši pogon za JavaScript, saj naj bi bil 7,8-krat hitrejši od IE8 in 1,5-krat hitrejši od Chroma. Safari 4 prehiti tudi svojo mobilno izvedenko za telefone. Poleg tega je novost izboljšana modularnost, tako da bo odslej bo sesutje nekega vtičnika (plug-in) brskalnik preživel, zapreti bo potrebno le kritični dotatek, ter podpora za avdio in video tage HTML5. Uporabniki so očitno nad novim brskalnikom navdušeni, saj so ga v prvih treh dneh s spleta prenesli v 11 milijonkrat.

46 komentarjev

Izšel Safari 3.2

Apple - Apple je včeraj izdal novo različico svojega spletnega brskalnika, Safari 3.2. V njej je zakrpal ducat varnostnih pomanjkljivosti, zato Apple svetuje, da novo verzijo obravnavajo kot kritični varnostni popravek in namestijo vsi uporabniki Safarija. Na voljo je za operacijske sisteme Windows XP, Vista, Mac OS X 10.5 Leopard in Mac OS X 10.4 Tiger. Seznam popravkov in izboljšav je na Applovih straneh. Klik!

8 komentarjev

IBM testira 4 TB SSD tehnologijo

CNet - SSD-ji so dom sprva našli v digitalnih kamerah, fotoaparatih in MP3 predvajalnikih, sledili pa so jim računalniki, predvsem prenosniki, izvzeti pa niso niti pomembni strežniki. Lep primer, kjer je potrebno ogromno prenosov na sekundo, so sistemi, uporabljeni za rezervacije oz. za procesiranje informacij kreditnih kartic. Za SSD-je se je sprva ogrel Intel, zdaj pa mu sledi še veliki in modri - IBM.

IBM-u je uspelo izdelati 4,1 Terabajtno rešitev, ki je kar 2,5-krat hitrejša od najhitrejših diskovnih rešitev. IBM je Fusion-IOjeve SSD-je združil v gručo ter jih opremil z lastno virtualizacijo diskovnega prostora, kar omogoča kar milijon IOPSov - vhodnih in izhodnih operacij v sekundi. Prva uporaba SSDjev pa je bila že lansko poletje v izbranih IBM-ovih Blade strežnikih.

16 komentarjev

Samsung izumil PRAM pomnilnik

Neowin - Samsung je danes predstavil nov tip pomnilnika, imenovan PRAM, ki združuje prednosti DRAM-a, ki ga uporabljamo v računalnikih (hitrost) in flash pomnilnika (ohranjanje podatkov brez električne energije). Novinec je tako 30-krat hitrejši od flash konkurence, enostavnejši za izdelavo, obljublja pa tudi 10-krat daljšo življenjsko dobo, poroča Neowin.

12 komentarjev

Majčkena sprememba pravil

Slo-Tech - Včeraj smo se na sestanku zmenili, da so odslej vse pritožbe čez ukrepe moderatorjev / administratorjev na forumu javne, kar pomeni, da bomo od sedaj naprej na vse dobljene pritožbe odgovarjali izključno v oddelku Slo-Tech. Vse, po drugih poteh dobljene pritožbe, pa bodo v tem oddelku objavljene skupaj z odgovorom nanje.

6 komentarjev

Več podatkov o Playstation 3

SiliconValley.com - Danes nimam ravno veliko časa, zato se bom osredotočil predvsem na novice in vam prizanesel z raznimi testi:
O bodočem Playstationu 3 sem pred kratkim že poročal, a takrat na žalost še ni bilo dovolj podatkov o tem, kdaj naj bi konzolo sploh ugledali. Na Silicon Valley nudijo nekaj več informacij. Po novejših podatkih naj bi bil Playstation 3 nared tam nekje v letu 2005. Vseboval naj bi procesor, ki bo kar 200-krat hitrejši od današnjih računalnikov (OK, za moje pojme malce pretirano), poleg tega pa naj bi ponujal tudi možnost igranja preko hitrih internetnih povezav. Projekt naj bi Sony stal kar 400 milijonov $, govori pa se, da naj bi Sony čipe prodajal tudi drugim podjetjem. Seveda pa tudi konkurenca ne počiva in Microsoft že razmišlja o Xbox 2, na naslednika pa najbrž mislijo tudi pri Nintendu. O Xbox 2 je na internetu kar nekaj razprav, ki pa večinoma temeljijo na govoricah in jih ne mislim objavljati. Če vas zanimajo, jih boste zagotovo našli na The Inquirerju. Več o bodočem...

0 komentarjev