»

Facebookova grožnja HP-ju, Supermicru in drugim velikanom

Omara projekta Open Compute - omrežje je na vrhu, zgornji del vsake izmed trojk zasedajo računski moduli, pod katerimi so moduli, ki skrbijo za napajanje.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Da velika podjetja s tisoči strežnikov v podatkovnih centrih, ki so raztreseni po celem svetu, ustvarjajo svoje zasnove strežnikov, niti ni presenečenje. Eden od prvih je bil seveda Google. Svoj prvi strežniški sistem (skupaj z omaro) so zasnovali že leta 1998, že takrat pa so se osredotočili na enostavnost, cenovno ugodnost ter nekatere druge zahteve, npr. višjo odpornost omare proti...

24 komentarjev

Microsoft kupil Opalis

The Register - V Redmondu so odprli denarnico in kupili kanadsko podjetje Opalis Software, ki izdeluje orodja za vzdrževanje podatkovnih centrov. Točnih podatkov o vrednosti transakcije niso želeli podati, a so pri 451 Group izbrskali, da naj bi šlo za 60 milijonov dolarjev vreden posel. Najpomembnejši izdelek prevzemne tarče je Opalis Integration Server, ki bo poslej integriran v Microsoft Systems Center. Microsoftov podpredsednik Brad Anderson je dejal, da gre za ključen korak pri izpolnitvi njihovih idej o dinamični iniciativni za podatkovne centre. Z novo tehnologijo, ki jo bo podjetje iz Toronta prineslo, bo imel Microsoft najpopolnejšo zbirko opreme za virtualizacijo, ki jo lahko ponudi en proizvajalec, so dejali v Opalisu.

0 komentarjev

Podzemni podatkovni center v Sobi 48

Soba 48

ComputerWorld - V Pensilvaniji je za visoko ograjo z bodečo žico ogromen podatkovni center, ki se skriva pod površjem. Leta 1902 je na tem področju podjetje U.S. Steel začelo izkopavati apnenec, ki so ga uporabljali za gradnjo. V petdesetih letih so rudarjenje končali, v tleh pa je ostala velika luknja in ogromen preplet podzemnih jam in kavern. Hitro so ugotovili, da bi ta prostor lahko začeli oddajati različnim institucijam kot prostor za arhiv. Svoje podatke je tam shranjevalo mnogo zasebnih podjetij in vladnih agencij. Skladišče je leta 1998 prevzel Iron Mountain, ki je nadaljeval s poslovnim modelom.

Za razliko od drugih rudnikov apnenca ima ta streho iz skrilavca in ne peščenjaka, ki deluje kot...

10 komentarjev

HP-jevi novi oblačni strežniki

HP Proliant SL2×170z G6

vir: Slashdot
Slashdot - HP se z novimi modeli slečenih rackmount serverjev odpravlja na trg strežnikov namenjenih oblačnim podatkovnim centrom. Tako so najavili na Proliant seriji zasnovane strežnike, katerih glavna lastnost je slečenost. Kar pomeni, da so (po zgledu nekaterih konkurentov) iz ohišja strežnika pobrali večino odvečnih delov in temeljito preuredili postavitev komponent.

Tako preurejen strežnik je lažji in omogoča boljši pretok zraka skozi ohišje. To je v ponavadi nabito polnih omarah računskih centrov precej pomembna lastnost. Poleg tega je še pomembna zmanjšana poraba električne energije. Trenutno so v ponudbi trije modeli - SL160z za delo z aplikacijami, ki potrebujejo veliko delovnega pomnilnika, SL170z ponuja več diskov za shranjevanje podatkov in SL2×170z, ki je namenjen...

3 komentarji

HP načrtuje ARM netbooke, odpušča

vir: Wikipedia
TG Daily - Za ARM stvari očitno končno izgledajo malo boljše, saj uporabo njihovih procesorjev preučuje en največjih izdelovalcev računalniških sistemov, HP. Zaradi pogoste uporabe v mobilnih oz. prenosnih napravah in jasnega cilja o prodoru na trg netbookov bodo seveda uporabljeni prav v malih prenosnikih. Prav z obilico izkušenj na mobilnem trgu bi bil ARM lahko nevaren, čeprav se Intel brani, da je njihov Atom veliko bolj primeren za internetno in multimedijsko uporabo. Vseeno se ARMovci branijo, da naj bi že do konca leta na trg prišlo 6 netbookov, v katerem bo tekel ARM procesor.

Žal se HP pripravlja tudi na veliko odpuščanje, saj bo zaradi zmanjšanega povpraševanja v sklopu svetovnega varčevalnega programa v poslovalnicah v...

32 komentarjev

HP razmišlja o Android netbooku

X-Bit Labs - HP je pred nekaj dnevi povedal, da ocenjujejo Android kot potencialno platformo za netbooke. Pravijo, da hočejo kot največji proizvajalec osebnih računalnikov razumeti in poznati vse možnosti za operacijske sisteme na njihovih napravah in tako ali odgovoriti konkurenci, ki bi rešitev uporabila prva oz. sami kot prvi lansirati novost.

Vsekakor bi bil prenosnik z izključno Googlovo programsko opremo velik prelom za giganta, saj bi s tem postal močan rival Microsofftu ne le na področju internetnega iskanja, temveč tudi pri ponudbi programske opreme. Google Android bi s pomočjo internetnih aplikacij za pisarniško rabo lahko nadomestil Microsoftov Windows in njegov Office (oz. Linux in npr. OpenOffice), vseeno pa je pomembno vedeti, da je to le raziskava potencialnega trga in uradno še ni znano, če bo do te povezave sploh prišlo. Vseeno pa HP ne razmišlja le o Androidu na netbookih, temveč tudi o bolj klasični uporabi na mobilnih telefonih/dlančnikih.

Android gor, Android dol, vseeno...

1 komentar

Wayback Machine se seli na Sunove strežnike

Slo-Tech leta 2000

ComputerWorld - Organizacija The Internet Archive že mnogo let upravlja znano domeno archive.org, na kateri domuje časovni stroj Wayback Machine, ki nas lahko popelje v preteklost, da se načudimo, kako so včasih izgledale spletne strani. Podatke za praktično vse nekoliko bolj znane in popularne spletne strani shranjujejo od leta 1996, tako da se je v trinajstih letih nabral zajeten kup podatkov. Pravijo, da imajo v arhivih kar 85 milijard spletnih strani, kar skupaj znese tri petabajte podatkov. Za primerjavo, to je 150-krat več, kot vsebuje podatkov ameriška kongresna knjižnica. Vsak mesec pa se ta številka poveča za 100 terabajtov.

Doslej je Wayback Machine uporabljal klasičen podatkovni center z mnogo...

6 komentarjev

HP-jeva serija Mini 1100

Daily Tech - Trg računalnikov sicer stagnira, a dogajanje na področju netbookov je prav živahno, saj se kupci obnašajo, kot da krize sploh ni. Prodajalci pa jim seveda skušajo ustreči. HP je svoje prve netbooke predstavil že oktobra, in sicer je šlo za serijo Mini 1000. To pot sledi že nova serija, ki se zelo izvirno imenuje Mini 1100.

Sestavljajo jo štirje modeli: 1131CL, 1135NR, 1140NR in 1141NR. V vseh bo tiktakal Intelov Atom N270 pri 1,6 GHz ob gigabajtu pomnilnika in grafični kartici Intel GMA 950. Podatki bodo počivali na 60 GB disku s 4200 obrati na minuto, gledali pa jih bomo na 10,1-palčnem zaslonu z ločljivostjo 1024 x 576. Kakšnih večjih razlik med modeli pravzaprav ni videti, razen da le dva podpirata Bluetooth. Več informacij lahko pričakujemo, ko jih bo HP tudi uradno predstavil.

6 komentarjev

Nove baterije iz HP

vir: Neowin
The inquirer - Hewlett-Packard bo začel ponujati nove baterije z imenom Sonata za prenosne računalnike, za katere garantira vsaj tri leta delovanja brez izgube kapacitete. Razvili so jo v podjetju Boston Power, HP pa jo je modro kupil in vgradil v svoje prenosnike Enviro. Za doplačilo 30 dolarjev dobite baterijo, ki po testiranjih HP-ja zmore 1000 ciklov polnjenja in praznjenja brez upada kapacitete, kar je nekako trikrat več od običajnih - od tod triletna garancija. Poleg tega naj bi bilo baterijo v pol ure moč napolniti na osemdeset odstotkov nazivne kapacite, kar pride prav, ko se mudi. Posebej ponosni so na zelenost baterije, pravijo, saj tako uporabnikom ne bo treba menjati baterij pred amortizacijo prenosnika, kar pomeni manj smeti.

13 komentarjev

Ročno pomagalo™

Elite HW - Imate radi nenavadne stvari? Imate radi nekaj, s čim se lahko pokažete pred drugimi na LAN partyih? Bi radi imeli kaj takega? Potem si poglejte tale joystick. Zadevica izgleda zelo zanimivo. Pa je uporabna? Seveda je. Še več kot to je! Za le $25 dobite zelo uporaben pripomoček, ki ima le malo slabih lastnosti, poleg tega pa ima možnost sprogramirati kar veliko funkcij za razne tipke, ki se nahajajo na njej.

1 komentar