»

Robot za točenje goriva

Slashdot - Potem ko so roboti uspešno prestali tako DARPA Grand in Urban Challange in se je pojavilo upanje da bomo v prihodnosti le še potniki, je bilo samo še vprašanje časa preden nam med potovanji ne bi bilo potrebno stopiti iz avtomobila da bi natočili gorivo. Nizozemski raziskovalci so tako predstavili 75 tisoč evrov vrednega robota, ki je opremljen z zajetno bazo avtomobilov, njihovih pokrovčkov za bencin in goriv, ki v kombinaciji z vrsto senzorjev omogoča pravilno identifikacijo tako tipa avtomobila in kot tudi vrste goriva.



Poleg zajetne cene, ki bo gotovo preprečevala pohod na slovenske bencinske postaje pa ima sistem zaenkrat tudi nekoliko nadležno napako da deluje samo z avtomobili, ki tanka nimajo zaklenjenega. A ko bomo v prihodnosti le potniki bosta tako avtomobil kot naslednja različica omenjenega robota gotovo že opremljena z brezžično povezavo, ki bo odpravila morebitne nevšečnosti.

58 komentarjev

BBC razvija odprtokodni video-kodek

Slashdot - Kakorkoli čudno se sliši, a vendarle je res: televizijska hiša BBC razvija kodek za zapis slike, ki ga je izdala pod odprtokodno licenco. Prve sadove dela na prototipu algoritma za kodek so predstavili že januarja 2003. Kodek sliši na ime Dirac in se lahko pohvali z dvakrat manjšo kapaciteto v primerjavi z MPEG-2 pri sliki velikosti 1920x1080 pik. Klik!

No ja, očitno je prihodnost le v prenosu televizijske slike preko interneta.

35 komentarjev

Barvanje komponent

Metku.net - MetkuMods je ena izmed bolj "odpuljenih" strani, kjer izvajajo precej čudne in drzne modifikacije, med posebnostmi pa je njihovo neverjetno obvladanje pleksi stekla in neverjetne ideje. Ena izmed boljših, kar sem jih videl zadnje čase je recimo barvanje mrežne kartice. Sicer je članek že relativno star, toda ker ga še nismo omenili (če smo ga, glavo stran) je ključnega pomena, da opozorim nanj. Zadeva res izgleda super v primerjavi z originalno barvo.

1 komentar

Hude krvavitve

Yahoo News - Yahoo prinaša slabe novice. Intel, še vedno največji proizvajalec procesorjev na svetu, je v še hujših škripcih, kot smo bili vajeni dosedaj. Njegovo 77-odstotno zmanjšanje profita naj bi bilo odraz recesije svetovnega gospodarstva in posledični zmanjšani prodaji računalnikov. Prodaja se je takisto zmanjšala, natančneje za 25 odstotkov - iz 8,73 mrd dolarjev na 6.55 mrd zelencev. Intelov izgovor? "To ni nobena katastrofa, saj smo se držali analitičnih napovedi", pravi Drew Peck in dodaja, "da recesije še ni konec, saj so Intelu tudi v četrtem obdobju napovedane nadaljnje izgube". Nadejajmo se, da bodo te novice v prihodnosti le še redkost, saj se nam lahko drugače slabo piše...

11 komentarjev

Mišji bandži

Overclockers Australia - Ljudem se v glavah poraja polno norih idej. Ena izmed takih idej je botrovala tudi nastanku enega precej čudnega produkta - Mouse Bungee. Sam sem kar precej časa tuhtal, kaj za vraga je to in čemu je namenjeno. Logično je, da je ta stvar namenjena miški, vendar mi ni kapnilo, kakšno nalogo opravlja. Šele po krajšem ogledu proizvajalčeve strani se mi je posveilo. Mouse Bungee deluje tako, da objame žico miške in prepreči, da bi miška zdrsnila iz mize. Zdrsnila? Hja, nekateri uporabniki (Američani?) imajo ohišja večinoma na tleh, njihove mize pa niso dovolj široke, zato jim miške kar naprej drsijo iz mize. Test tega čuda si oglejte tukaj, če pa to stvar resnično potrebujete, pa presodite sami. Samo to vem, da ga jaz ne bom potreboval hehe.

4 komentarji

Ripley

LinuxDevices - Nekateri ljudje nas kar naprej presenečajo s svojimi idejami. Ena izmed bolj norih idej je tudi prenosni računalnik. Pač nič posebnega, po možnosti kak nezanimiv laptop ali žepni računalnik pravite. No v bistvu pojem "prenosni računalnik" pri Ripleyu velja delno, saj ni niti malo podoben laptopom. Ripleya lahko dobesedno nosimo s seboj - zapnemo si ga okoli pasu, si nataknemo računalniška očala in to je to. Celoten projekt se je začel leta 1999 in je bil zasnovan z namenom, da "nas reši odvisnosti od desktop računalnikov in laptopov." Obstoječi (se pravi bolj normalni) računalniki so bili za razvijalce Ripleya nezadovoljivi. Zakaj? Ko delaš z navadnim računalnikom ponavadi sediš na stolu, vso pozornost pa posvečaš tipkovnici in monitorju. Če hočeš početi kaj drugega, moraš zapustiti delovno mesto. To je Ripleyaše najbolj motilo.
Me prav zanima, kaj si bodo ljudje še izmislili. Če bo šlo tako naprej, bomo čez nekaj deset let imeli računalnike vgrajene že kar vase in bomo bolj...

3 komentarji