»

Microsoftova kristalna krogla za napoved prihodnosti

Microsoft - Microsoftov raziskovalni oddelek je predstavil novo spletno orodje, ki bo avtorjem v pomoč pri raziskavah in postavljanju algoritmov za napovedovanje prihodnosti. Prediction Lab je sicer zasnovan kot igra z elementi stavnic, a je v resnici del povsem resnega raziskovalnega projekta.

Gre za projekt, ki ga vodi David Rothschild in je v preteklosti že pravilno napovedal rezultat škotskega referenduma o neodvisnosti, zmagovalce nogometnih svetovnih prvenstev, rezultate volitev v ZDA itn. Glavna razlika v primerjavi s klasičnimi anketami javnega mnenja je vprašanje, na katerega odgovarjajo anketiranci.

Medtem ko klasične meritve napovedi javnega mnenja poizkušajo meriti stanje v trenutku meritve, je bolj zanimivo stanje v trenutku, ko bo to pomembno. Pri volitvah je bistven rezultat na dan volitev, bistveno manj pa je...

3 komentarji

Prva država s piratsko stranko v parlamentu: Islandija

Slo-Tech - V soboto so na Islandiji potekale redne parlamentarne volitve, na katerih sta zmagali desnosredinski Stranka neodvisnosti in Stranka napredka. To sta stranki, ki sta imeli oblast tudi pred zlomom islandskega finančnega sektorja leta 2008, ko so morali nacionalizirati največje banke. Čeprav velja desnosredinska struja za krivce, so jim Islandci očitno oprostili ali pa so bili še bolj razočarani nad strogim varčevanjem, ki so ga vpeljali njihovi nasledniki, tako da imata stranki skupaj več kot polovico sedeže v parlamentu. Nasploh se na Islandiji zdi, kakor da krize ni nikoli bilo, saj se nepremičninski balon ponovno napihuje. Desnosredinska opcija, ki je prišla na oblast, je tudi izrazito evroskeptična, kar bo precej odmaknilo približevanje EU, ki se je na Islandiji začelo po krizi leta 2008.

...

18 komentarjev

Berlinska piratska stranka z 8,5 % glasov prišla v deželni parlament

Setastian Nerz, predsednik Nemške piratske stranke.

vir: Wikipedia
falkvinge.net - Včeraj so v 7 od 16 nemških zveznih deželah potekale vodiltve v deželni parlament in po neuradnih rezultatih se je Nemška piratska stranka pod vodstvom Sebastiana Nerza (na sliki) uspešno uvrstila v parlament. Dobili so 8,5 % glasov, s čimer so na 5. mestu, za socialnimi demokrati (28,4 %), krščanskimi demokrati (23, 2 %), zelenimi (17,5 %) in levico (11,5 %). Predvolilne ankete so jim sicer napovedovale med 8 in 9 % glasov.

Na...

189 komentarjev

Tat prenosnega računalnika vrnil USB-ključ s kopijo podatkov

Slo-Tech - Prenosni računalniki so ene izmed izmed bolj kraje vrednih naprav, saj so majhni in vredni. V tem oziru ni izjema niti Švedska, kjer so profesorju z Univerze Umeå ukradli torbo s prenosnikom, ki jo je pustil skrito za vrati na stopnišču, medtem ko je šel v pralnico v isti stavbi. Ko se je vrnil, torbe seveda ni bilo več. So ga pa švedski tatovi dvakrat presenetili s čutom za sočloveka.

Takoj je poklical na policijo in tudi preklical kreditne kartice, ki jih je imel v denarnici v torbi. A ko se je čez kratek čas vračal po stopnicah, je bila torba spet tam, z vsemi karticami in vso drugo vsebino razen računalnika. Profesorja je takrat najbolj glodala izguba desetletnega dela, ki ga je imel nespametno shranjenega izključno na računalniku brez varnostnih kopij (profesorji na Švedskem niso tako zelo drugačni kot pri nas).

Zato je bil še toliko bolj presenečen, ko je čez slab teden na pisalni mizi v svojem kabinetu našel USB-ključ, na katerega so bile pazljivo prekopirane vse osebne...

41 komentarjev

Črne zastave tudi na nebu največje države

Foto: pirate-party.ru

Slo-Tech - V Rusiji, za zdaj še eni od mek svetovnega piratstva, se je 15.000 podpornikov nekaznovanega kopiranja odločilo registrirati Piratsko stranko.

Slogan s katerim so nastopili v javnosti, se glasi »Kopirajmo vse!«. Za zdaj je z njihove spletne strani moč razbrati, da se zavzemajo predvsem za to, da bi zakon izvzel kaznovanje tistih, ki so avtorsko zaščitene vsebine izmenjevali v nekomercialne namene. Ustanovitvenega kongresa se je udeležil tudi Gregory Engels, član vodstva Pirate Party International.

Ustanovitev nove stranke je nedvomno povezana z glasovanjem Dume minuli petek, kjer so v tretjem branju malone soglasno potrdili amandmaje, ki bodo rusko avtorsko zakonodajo uskladili...

10 komentarjev

Švedska Piratska stranka ustanovila Pirate ISP

Ars Technica - Kot poroča Ars Technica, se je švedska piratska stranka odločila ustanoviti lastno podjetje za ponujanje dostopa do interneta - Pirate ISP, ki pa se bo nekoliko razlikovalo do ostalih ISP-jev.

Ena najvišjih prioritet novega ponudnika dostopa do interneta bo zasebnost, kot kaže pa bo zasebnost na prioritetni lestvici celo višje od zanesljivosti delovanja, saj ustanovitelji pravijo, da bodo za vzdrževanje storitve in odpravljanje napak tega internetnega ponudnika odgovorni uporabniki sami.

Ustanovitelji sicer trdijo, da s policijo in sodišči ne nameravajo sodelovati (bomo videli, kaj se bo zgodilo v primeru prve sodne odredbe) ter da ne nameravajo hraniti nikakršnih dnevniških datotek.

Sliši se lepo, a bomo kmalu videli, kako zanesljivo bo sploh delovalo ...

35 komentarjev

Bo thepiratebay.org vodil v švedski parlament?

Nepotopljiva ladja?

TorrentFreak - Po velikih težavah s ponudniki interneta (prav vsi so se jim zaradi težav z zakonom odpovedali) so sredi maja upravljalci spletne strani The Pirate Bay odrešitev našli v obliki Švedske Piratske Stranke. Zdaj so predstavniki stranke v svet sporočili še bolj zanimivo novico, saj poleg povezave v svet želijo gostiti še same strežnike najbolj znane piratske spletne strani. A kolokacija ne bo izvedena v nekem nepomembnem strežniškem centru, saj naj bi bili strežniki nastanjeni kar v samem švedskem parlamentu.

Za to bodo izkoristili del švedske ustave, ki jim daje parlamentarno imuniteto pred...

411 komentarjev

Prepisovanje z Wikipedije vedno pogostejše

Techdirt - Nedavno smo imeli v Sloveniji odmeven primer, ko je znani politik, po izobrazbi ekonomist, izdal obsežno knjigo z dobrimi tisočimi stranmi o pravu Evropske unije. Podrobnejši pregled je pokazal, da je v knjigi le 70 strani izvirne vsebine, medtem ko je ostalo lizbonska pogodba v izvirniku in slovenskem prevodu. Vseh 70 avtorskih strani je bilo v resnici dobesedno prevedenih iz Wikipedija, manjši delež pa je prepisan iz obrazložitve predloga zakona o ratifikaciji Lizbonske pogodbe, ki jo je za Državni zbor pripravila slovenska vlada. Zgodilo se ni nič, tatinski avtor pa je odšel na dobro plačano evropsko delovno mesto člana Evropskega računskega sodišča.

Podobno, le da še za odtenek bolj ironično zgodbo so spisali v Argentini. Gerónimo Vargas Aignasse je predstavil nov zakonski predlog, ki bi kriminaliziral plagiatorstvo. K predlogu je priložil obrazložitev, ki je dobesedno prepisana s španske različice Wikipedije. Zakaj mora Argentina označiti plagiatorstvo kot kaznivo dejanje in...

3 komentarji

Bo sedež evropske banke podatkov v Estoniji?

Heise - Po poročanju avstrijskih medijev je Estonija edina država, ki se poteguje za sedež Agencije za operativno upravljanje obsežnih informacijskih sistemov na območju svobode, varnosti in pravice. Kot piše v sporočilu komisije, ki je bilo objavljeno junija, bo novoustanovljena agencija zbirala tri skupine podatkov.

Sprva bodo hranili informacije za obstoječi schengenski sistem (SIS 1+), ki ga bo kmalu nadomestil SIS II. Vizumski informacijski sistem (VIS) bo pooblaščenim nacionalnim organom omogočal rokovanje s podatki o vizumih, tudi z biometričnimi podatki, in bo važen instrument za zaščito zunanje meje in izvrševanje skupne vizumske politike. EURODAC pa bo informacijski sistem, ki bo hranil prstne odtise prosilcev za azil in nezakonitih priseljencev. Trenutno SIS in VIS podpirajo Francozi in Avstrijci, EURODAC pa Komisija sama, a to ne bo trajalo večno. Ugotovili so, da bo najbolje ustanoviti posebno agencijo, ki se bo lahko 24 ur dnevno ukvarjala s tem. Proračun projekta do leta...

12 komentarjev

Nemčija dobila prvega poslanca iz Piratske stranke

Prvi nemški pirat

Slashdot - Poročali smo, da so Švedi na evropskih volitvah kot prva nacija v Evropi dodelili eno poslansko mesto Piratski strani. Sledi jim Nemčija, ki pa je svojega prvega poslanca iz vrst Piratske stranke v Zveznem parlamentu dobila nekoliko drugače. Joerg Tauss, ki je bil doslej član Socialdemokratske stranke (SPD), je namreč prestopil v Piratsko stranko. Ujezil ga je predvsem sprejem novega zakona o cenzuri na internetu, kjer je njegova stranka skoraj enoglasno glasovala za. Čeprav je peticijo proti uveljavitvi novega zakona podpisalo več kot 130.000 ljudi, sta poleg njega le dva člana SPD-ja glasovala proti, s čimer je njihova stranka omogočila sprejem zakona. Kot pravi, se ne strinja s počasnim krčenjem pravic in svobode, h...

117 komentarjev

Švedska piratska stranka dobila eno mesto v Evropskem parlamentu

Proslava po razglasitvi rezultatov

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Od četrtka pa do poznih včerajšnjih ur, pri nas zgolj do 19.00, ponekod pa celo do 22.00, so povsej Evropski uniji potekale volitve poslancev v Evropski parlament. Posebej zanimivo je bilo na Švedskem, kjer se je leta 2006 ustanovljena Piratska stranka borila za vstop v parlament. Neuradni rezultati z veliko gotovostjo napovedujejo, da bo stranka s 7,1 odstotkom glasov dobila en sedež v Evropskem parlamentu izmed osemnajstih, ki pripadajo Švedski. Ko bo ratificirana Lizbonska pogodba, ki bo povečala število poslancev, bosta Švedski pripadli še dve mesti, od katerih bo še eno šlo Piratski stranki.

Stranka je bila kot Piratpartiet ustanovljena 1. januarja 2006 v Stockholmu, še istega leta pa je sodelovala na volitvah v...

259 komentarjev

Iskanje nepristranskega sodnika v primeru The Pirate Bay

CNet - Po razmeroma hitrem sodnem postopku so na Švedskem spoznali upravljavce spletne strani The Pirate Bay za krive in jih obsodili na leto dni zapora in plačilo milijonske kazni. Kmalu po objavi razsodbe so sodnika srdito napadli, da naj bi imel konflikt intersov. Problematično je bilo njegovo članstvo v Swedish Copyright Association in Swedish Association for Industrial Legal Protection, za nameček pa so člani prve organizacije tudi Henrik Pontén, Peter Danowsky in Monique Wadsted, ki so zastopali tožnike v tem postopku. Sodnik je urno zavrnil možnost, da bi omenjene okoliščine vplivale na njegovo nepristranskost.

Četverica obsojenih je zaradi tega vložila pritožbo, ki jo je presojala sodnica, ki se je kmalu sama umaknila od primera, ker je prav tako članica omenjene organizacije. Višje sodišče je nato pritožbo dodelilo Andersu Eki, ki naj bi bil popolnoma nepristranski, a so švedski časniki kmalu odkrili, da je bil ta član Stockholm Center for Commercial Law, kjer sta delovala tudi...

11 komentarjev

Začenjajo se blokade The Pirate Baya

PC Pro - Po končanem postopku zoper upravitelje zloglasne švedske strani The Pirate Bay, ki sicer zunaj švedskih meja nima posledic, avtorje skladb pa navdaja z zadoščenjem, je bilo le vprašanje časa, kdaj se bodo prvi ponudniki dostopa do interneta odločili, da je čas za blokiranje dostopa. Med prvimi je britanski ponudnik dostopa do interneta British Telecom, ki je za svoje stranke v mobilnih omrežjih onemogočil dostop do The Pirate Baya.

Pri dostopu do strani uporabnike pričaka obvestilo, da je stran blokirana zaradi zaščite mladoletnih uporabnikov. Nato so navedene kategorije strani, ki se blokirajo, pri čemer pa ni navedeno, kaj točno je pri The Pirate Bayu spornega. Zanimivo je, da tega od njih ni zahteval zakonodajalec, ampak gre za dogovor med ponudniki samimi. Še več, uporabniki, ki si želijo do strani na vsak način priti in lahko dokažejo, da so polnoletni, lahko s klicem na uporabniško podporo omogočijo dostop do strani s svojega IP-ja. Klik, klik!

72 komentarjev

The Pirate Bay je kriv!

CNet - Danes je švedsko sodišče izreklo težko pričakovano sodbo v primeru The Pirate Bay, ki se je začel sredi februarja v Stockholmu. Skrbnikom spletne strani so po črtanju polovice obtožb takoj na začetku očitali pomoč pri omogočanju dostopa do avtorsko zaščitenih vsebin (assisting making available). Odločitev sodišča bo po godu založbam, saj je četverico spoznalo za krivo in vsakemu prisodilo leto dni zapora in skupno plačilo 3,6 milijona dolarjev odškodnine 17 založbam. Obtoženi so že napovedali pritožbo, tako da je do končnega izida še daleč. Dejali so še, da spletne strani ne nameravajo umakniti, saj so sodili štirimi posameznikom in ne spletni strani. Klik, Klik!

127 komentarjev

Pirate Bay strežnik v muzeju

The Register - Strežnik, ki ga je švedska policija maja 2006 zasegla in kasneje tudi vrnila lastnikom, je za 2.000 švedskih kron odkupil Švedski narodni muzej znanosti in tehnologije. Kot razstavni eksponat se ga je dodalo v sekcijo "Inspiracije, posnemanje", namen njegove razstave pa je vzpodbujati zanimanje za informiranje iz področja intelektualne lastnine.

Med tem se v petek pričakuje razsodba sodišča v sodnem procesu proti lastnikom Pirate Bay-a. Veliko nas predvideva, da se bo stran, ki bo izgubila v vsakem primeru pritožila na razsodbo.

Hmm... Kdaj bomo v Sloveniji prišli na stopnjo, da bo Tehiški muzej v Bistri začel odkupovati relikte naše informacijske zgodovine. Veliko naše zgodovine smo že izgubili v razpadih različnih podjetij (Iskra Delta) ali pa so bili preprosto nadomeščeni z novimi napravami. Hočem videti razstavo o Stenar-ju!

20 komentarjev

EPVote omogoča spremljanje Evropskega parlamenta

Slo-Tech - Evropski parlament je s svojimi 785 člani za marsikoga sinonim za ogromno, kompleksno in zapleteno strukturo, ki se zaradi svoje velikosti tako ali tako običajno ne uspe zediniti in kaj pametnega doreči. K temu vtisu pripomore tudi skopo poročanje medijev o debatah in odločitvah, ki jih tam sprejemejo. V ZDA se zadnje čase mnogo piše o prihajajoči spletni strani data.gov, kjer bo zvezna vlada vzpostavila skladišče vseh vladnih informacij v uporabniku prijazni obliki. Podobnega podviga so se lotili tudi Nose in the Wires.

Postavili so portal epvote.eu, ki bo poskušal odstreti vse tančice skrivnosti, ki zakrivajo Evropski parlament. Stran še ni povsem dokončana in še pridobiva zadnje funkcije, a obrisi so že vidni. Na njej bodo dostopna besedila, ki jih parlamentarci...

8 komentarjev

Gigabit na Švedskem

Slo-Tech - Švedski ponudnik interneta Labs2 je na Švedskem kot prvi na svetu pričel ponujati gigabitni širokopasovni internet za fizične osebe. Pokritost prebivalstva je približno 1 %, trenutno pa je internet s tako hitrostjo na voljo le v Lundu.

Cena za ta prestiž je skromnih 850 švedskih kron oziroma nekaj manj kot 95 € (približno 23 naših tisočakov) na mesec. Klik (švedsko)! [:D]

Slin ... se že selimo.

64 komentarjev