»

New York v šolah prepovedal ChatGPT

Slo-Tech - V New Yorku so se odločili na šolskih omrežjih in napravah blokirati dostop do orodja ChatGPT. Za blokado so se odločili zaradi negativnih vplivov na učenje ter pomislekov glede varnosti in resničnosti vsebin, ki jih ChatGPT podaja. Dodali so, da ChatGPT lahko podaja hitre in preproste odgovore na vprašanja, a ne omogoča razvoja kritičnega mišljenja in sposobnosti analitičnega mišljenja, ki sta ključna za dober šolski rezultat in kasnejši uspeh v življenju. Dostop bo omogočen le po zaprosilu, če se prosilec ukvarja s študijem umetne inteligence.

Ko se je ChatGPT odprl javnosti, so učitelji in učenci hitro ugotovili, da so njegovi eseji zelo prepričljivi. Nekateri bolj katastrofični zapisi so napovedovali kar konec poučevanja angleščine, kot ga poznamo. Tako hudo verjetno ne bo, a ChatGPT se v celoti ne bo možno izogniti. Četudi bo blokiran na šolskih omrežjih in napravah, je še vedno dostopen na mobilnih omrežjih, na domačih računalnikih in povsod drugod. Podobni pomisleki so bili...

95 komentarjev

Nadzor nad uporabniki mobilne telefonije se širi

Delo - Ministrstvo za obrambo je 19. maja letos policijo obvestilo, da so neznanci vlomili v njihovo skladišče v Pivki in iz njega ukradli orožje. Policija je s preiskavo precej časa tavala v temi, dokler ni konec oktobra 2009 nekdo v Kranju pred lokalom odvrgel ročne bombe, za katero se je izkazalo, da je bila ukradena v Pivki.

Zaradi počasne preiskave je na policijo letele kar nekaj kritik, sklicana je bila tudi seja parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na kateri pa je direktor kriminalistične policije Aleksander Jevšek povedal, da je operater mobilne telefonije v tem primeru zavrnil odredbo sodišča za izpisek vseh telefonskih številk, uporabljenih na relativno redko poseljenem območju okoli skladišča.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je nato 27. novembra 2009 ugotovila, da se pojavljajo različne interpretacije 149.b člena Zakona o kazenskem postopku, zato so za mnenje o tem zaprosili Vrhovno sodišče.

Dogodek vsekakor kaže na zanimiv...

34 komentarjev

Videonadzor je le koristen

engadget - Kljub ugotovitvam britanskih raziskovalcev, da videonadzor na javnih mestih ne pripomore bistveno k povečanju varnosti, pa ne moremo mimo ugotovitve, da je videonadzor včasih le učinkovit, predvsem pa vreden svojega denarja.

To se je potrdilo tudi v primeru hišne preiskave ameriške policije zaradi suma neupravičenega posedovanja drog. Med tem, ko je policija pri osumljencu na Floridi izvajala hišno preiskavo, je bil namreč vključen domači videonadzorni sistem domnevnega preprodajalca mamil.

Posnetek pa dokazuje, da se prizadevna policija ni ukvarjala samo z iskanjem prepovedanih drog, pač pa jih je bistveno bolj zaposlilo igranje bowlinga na Wii konzoli. Celo tako zelo, da so igranju posvetili celih devet ur.

Pa naj še kdo reče, da nakup videonadzornega sistema ne rešuje življenja... pardon, davkoplačevalskega denarja.

28 komentarjev

So bili nekateri britanski pedofili v resnici žrtve kraje kreditnih kartic?

Guardian - Leta 1999 je ameriška policija pričela s protipedofilsko preiskavo poimenovan Operacija Avalanche. V okviru preiskave so odkrili on-line podjetje Landslide, ki sta ga vodila zakonca Thomas in Janice Reedy in ki je omogočalo nakup fotografij zlorabe otrok s pomočjo kreditnih kartic. Par (ter številne ameriške kupce omenjenega gradiva) so aretirali in obsodili, podatke o britanskih osumljencih pa so posredovali v Britanijo.

Leta 2001 je nato britanska policija pričela z Operacijo Ore. Gre za eno največjih britanskih protipedofilskih akcij, v kateri so aretirali in obtožili preko 2600 Britancev, ki so prenašali ali skušali prenašati pedofilsko gradivo.

Zadnji sodni postopki so bili zaključeni letos, številni med osumljenci pa so izgubili službe, otroke, razpadli so jim zakoni, 39 pa jih je storilo samomor.

Vendar pa skupina neodvisnih preiskovalcev sedaj opozarja, da vsi obdolženi in obsojeni morda niso tudi v resnici pedofili.

Eden izmed obsojenih je tudi oče dveh otrok O'Shea....

73 komentarjev

Intimna preiskava mladoletnikov v ZDA ni več dovoljena

EPIC - 25. junija 2009 je ameriško Vrhovno sodišče presodilo, da intimna preiskava 13-letne učenke s strani zaposlenih na šoli predstavlja nedovoljen poseg v njeno zasebnost.

Pritožnico iz Arizone so uslužbenci šole preiskali na podlagi izjave nekega učenca, da naj bi omenjena skrivala tablete analgetika Ibuprofena. V okviru preiskave so jo slekli in jo temeljito preiskali, vendar pri njej niso našli nikakršne nedovoljene substance.

Vrhovno sodišče je skoraj soglasno (za odločitev je glasovalo 8 sodnikov, eden je bil proti), presodilo, da je bila preiskava izredno vsiljiva, kljub temu pa po mnenju sodišča šolski uslužbenci niso civilno odgovorni, saj v času preiskave ni bilo povsem jasno, da je takšna preiskava nezakonita.

Šolsko osebje je v postopku sicer trdilo, da so tovrstne preiskave nujne zaradi preprečitve zlorab drog in zdravil in da morajo šolski uslužbenci imeti pravico proste presoje glede tovrstnih preiskav, če se v šolskih okoljih želijo soočiti s problemom drog in...

16 komentarjev

Uporaba ukazne vrstice na prenosniku ni nezakonita

Obrazložitev prošnje za hišno preiskavo.

vir: Schneier.com
Schneier.com - Aprila letošnjega leta je bostonska policija izvedla hišno preiskavo pri študentu Riccardu Calixteu ter mu zasegla več elektronskih naprav, med drugim tudi tri prenosnike, dva iPoda in dva mobilna telefona. Hišna preiskava je bila posledica obtožbe njegovega sostanovalca, da naj bi omenjeni študent Boston Colledge vdrl v šolsko omrežje in spreminjal ocene drugih študentov ter po e-pošti širil govorice, da je njegov sostanovalec gej.



V obrazložitvi prošnje za odredbo za hišno preiskavo je policija zapisala, da "g. Calixto uporablja dva različna operacijska sistema za skrivanje svojih nelegalnih aktivnosti. Eden je običajen (regularen) operacijski sistem Boston Collidgea, drugi pa vsebuje črn zaslon z belimi črkami in ukaznim pozivnikom".

Iz te obrazložitve bi lahko sklepali, da je že sama uporaba Linuxa vsaj sumljiva, če že ne kar neposredno kazniva. Vsekakor pa očitno dovolj za domnevo, da...

26 komentarjev

FBI z lažnimi povezavami lovil pedofile

C|NET News - FBI se je zatekel k zanimivi metodi odkrivanja pedofilov. Organizacija je namreč na svetovnem spletu objavila hipertekstovne povezave, ki so obljubljale spolne prizore mladoletnih oseb. IP številke posameznikov, ki so na takšne povezave kliknili, je FBI zabeležil, jih izsledil in pri njih v Pennsylvaniji, New Yorku in Nevadi opravil hišne preiskave.



Potem ko so zbrali podatke, so ponudnikom dostopa do interneta poslali zahtevke o razkritju identitet vseh, ki so „nezakonite“ povezave obiskali in nato pridobili še sodne naloge za hišne preiskave. Nalogi so jim dovoljevali zaseg z računalništvom povezanih tehnologij in opreme, računov za storitve in telefon, pošte, kamer, bančnih izpiskov ter izpiskov kreditnih kartic.

...

54 komentarjev

Bo v Sloveniji prepovedano posedovanje računalnikov?

Slo-Tech - Te dni je vlada v obravnavanje dobila predlog predlog novega Kazenskega zakonika, ki so ga pripravili na Ministrstvu za pravosodje.
Med drugim je v predlogu naveden tudi 221. člen, ki obravnava napad na informacijski sistem. Člen je zelo podoben obstoječemu 225. členu v sedaj veljavnem Kazenskem zakoniku, predlog, ki ga bo obravnavala vlada pa ima dodan 5. odstavek, ki se glasi:
(5) Kdor poseduje, izdeluje, daje v uporabo, uvaža, izvaža ali drugače zagotavlja pripomočke za vdor v informacijski sistem, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do šestih mesecev.

Do sedaj je podobno določbo vseboval obstoječi Kazenski zakonik v tretjem odstavku 309. člena (izdelovanje in pridobivanje orožja in pripomočkov, namenjenih za kaznivo dejanje), ki pa je posedovanje, dajanje v uporabo, itd. pripomočkov za vdor v informacijski sistem kriminaliziral le, kadar je to storjeno z namenom izvršitve kaznivega dejanja.

Novi predlog to "malenkost" izpušča in prepoveduje posedovanje (izdelovanje,...

90 komentarjev