»

LGA-775 se drži dobro

Expreview.com - Čeprav je Intel skorajda že upokojil prvo podnožje za procesorje, ki je nožice premaknilo na matično ploščo, in predstavil že 2 zamenjavi (LGA-1366 in predvsem LGA-1156), se dobri stari LGA-775 še vedno drži odlično. Podnožje je bilo uvedeno z osvežitvijo procesorjev Pentium 4 in njim enakim Celeronom, s katerim so oboji dobili podporo DDR2 pomnilniku in PCIe režam. Po poti je prišlo tudi do nekaj nezdružljivosti, saj npr. plošče z Intelovima veznima čipovjema 915 in 925 ne podpirajo dvojedrnih Pentium D-jev, z izidom procesorjev Core 2 pa se je spremenil tudi napajalni...

63 komentarjev

Dvojedrni Core i5-650 dodobra navit

Expreview.com - Prvi inženirski primerki procesorjev s kodnim imenom Clarkdale, ki bodo v začetku leta 2010 na podnožju LGA-1156 nadomestili trenutno aktualne dvojedrnike Core 2 Duo in zapolnili tržno luknjo, ki jo ima na tem podnožju Intel, že krožijo po internetu. Na romunskem forumu lab501.ro je inženirski primerek procesorja Core i5-650, ki sicer deluje pri 3,2 GHz, ima 4 MB tretjenivojskega deljenega predpomnilnika in podpira Hyper Threading, uspelo najti in dodobra naviti enemu izmed članov.

Z uporabo le zračnega hladilnika Noctua NH-U12P mu je pri 24 °C okolice procesor uspelo naviti za skoraj 50%, na 4,7 GHz. Jedri sta sicer dodobra zašvicali, saj sta delovali pri 77 in 68 °C in za stabilnost potrebovali napetost 1.424 V. Navitje je bilo...

7 komentarjev

Prve težkokategornice z Intel P55 veznim čipovjem

Expreview.com - Svet brez matičnih plošč težke kategorije, namenjenih navijalcem in igračarjem, očitno ne bi bil popoln, vsaj glede na količino namenskih linij, ki jih imajo proizvajalci za ta namen. Tako sta predstavljeni tudi prvi takšni matični plošči, namenjeni Lynnfield procesorjem, osnovani na Intelovem naboru P55. Predstavnici Asusove Republic of Gamers in Foxconnove Quantum Force prestižne linije sta si, zanimivo, na prvi pogled zelo podobni, a precej različni pod pokrovom.
Foxconnova Inferno Katana ima na tiskanini poleg Intelovega P55 čipovja še nVidiin NF200 čip, ki deli PCIe x16 reže in doda uradno SLI podporo, tudi brez čipa pa plošča podpira še Crossfire. Poleg treh PCIe x16 rež je na plošči še standardnih 6 SATA II priključkov, za Quantum Force linijo običajne merilne točke napetosti 12 fazno hibridno napajanje procesorja ter podpora dvokanalnemu DDR3 pomnilniku s frekvenco do 1800 MHz.

Asus ROG Maximus III Formula

vir: Expreview.com
Asus ROG Maximus III Formula je že tretja...

19 komentarjev

Šestjedrni Nehalem še letos

bit-tech.net - Šestjedrniki, skoraj edini razlog za zahtevne namizne uporabnike, da se podajo v vode Intel LGA-1366 podnožja, bodo izšli že to jesen. Na Nehalem arhitekturi osnovani procesorji se bodo odlično počutili v vseh že obstoječih LGA-1366 ploščah, za pravilno delovanje pa bo v najslabšem primeru potreben le popravek BIOSa. Podpora za nove procesorje je po besedah Intela že vključena v večino trenutno aktualnih BIOSev, medtem ko bodo ostale matične plošče podporo dobile še pred izidom.

Izid naj bi časovno sovpadal s predstavitvijo Core i5 plošč in procesorjev, ki se bo zgodil v začetku septembra. Poimenovanje novega čipa zagotovo ne bo spadalo v Core i7 družino, torej je moč sklepati, da vsaj nekateri modeli očitno ne bodo predstavniki linije Xeon.

Bit-techovci so povedali še, da je v pogovoru Intelov predstavnik procesorje Lynnfield poimenoval kar Core i5, kar bi lahko pomenilo, da bo to vseeno uradni naziv Lynnfield procesorjev in njim pripadajočih plošč.

53 komentarjev

Lynnfield odličen navijalec

bit-tech.net - Na Computexu tajvanski proizvajalci matičnih plošč zelo radi govorijo o prihajajočih Core i5 procesorjih, če že ne velja enako za Intel. Tako so povedali, da bodo čipi sanjski navijalci, saj že prvi primerki dosegajo 5 GHz. Pod zrakom! Številka naj bi bila dosegljiva zlahka oz. z malo truda, kakor so povedali neimenovani viri.

Razgovorili so se tudi o Turbo načinu, ki je prisoten že v Core i7 procesorjih. Pri slednjih se takt lahko dvigne za približno 200 MHz, Core i5 pa bo pri tem mnogo bolj fleksibilen. Višanje frekvence bo odvisno od števila obremenjenih jeder, kjer se bo najvišje seveda dvignila pri enonitni obremenitvi, morda za celo 600 MHz. Najhitrejši, 3,2 GHz primerek bi tako lahko občasno deloval pri 3,8 GHz, če bodo to zahtevale razmere.

Novico je vseeno treba vzeti z malo rezerve, saj se masovni izdelani primerki lahko poslabšajo (ponavadi se zgodi ravno obratno in so še boljši navijalci), lahko pa gre tudi za nekaj umetnega oglaševanja, da bi prihajajoča platforma...

9 komentarjev

Prvi test Core i5

primerjava Core 2 in Core i5, zatemnjeni upori in kondenzatorji na slednjem

vir: AnandTech
AnandTech - Dobre 3 mesece pred izidom Core i5 je Anandtechu že uspelo v roke dobiti procesor in matično ploščo zanj. Procesor je sicer testni primerek, počasnejši od tistih, ki bodo v prodaji, saj je namenjen testiranju kompatibilnosti P55 matičnih plošč z novinci, z nižjo frekvenco pa prihaja z željo, da ne bi bilo mogoče ugotoviti performančne prednosti (oz. zaostanka) v primerjavi s Core 2 procesorji.

A Anandtechovce to ni ustavilo, saj so procesor enostavno navili z 2,13 GHz na 2,66 GHz. Novi procesor je fizično manjši od Core i7 procesorjev, a praktično enako velik kot LGA-775 procesorji. Večje število nožic so na približno enako površino uspeli spraviti z večjo gostoto, žal pa so ponovno spremenjene dimenzije lukenj za montažo hladilnikov. Po novem so le-te ravno med luknjami za...

56 komentarjev

Core i5 zamuja

vir: engadget
engadget - Intelova prihajajoča platforma za povprečne uporabnike, Core i5, kateri manjka nekaj lastnosti zmogljivejše serije Core i7, vseeno pa prihaja z vgrajenim pomnilniškim kontrolerjem. Po prvotnih napovedih je bil cilj izida Core i5 julij, kar bi pomenilo dobro prodajo v obdobju pred začetkom šole, a se slednje očitno ne bo zgodilo. Datum izida procesorjev in P55 matičnih plošč je prestavljen na september, razlog pa (kot vedno zadnje čase) posredno tiči v ekonomski krizi. Zaradi slednje se je prodalo mnogo manj računalnikov oz. komponent, v skladiščih pa ostajajo Core 2 procesorji in matične plošče namenjene zanje. Namen prestavitve izida je torej čiščenje starih zalog.

Skupaj z novico pa so bile objavljene še cene treh štirijedrnih procesorjev, ki se bodo ob izidu znašli na prodajnih policah. Za model z 2,95...

25 komentarjev

Matične plošče s podporo za Kentsfield

AnandTech - Intel sedaj že nekaj časa uporablja podnožje Socket 775, kar bi naj v teoriji pomenilo, da je možno sisteme s tem podnožjem enostavno nadgrajevati z novimi čipi, žal pa se je to dejstvo izkazalo za neresnično, ob izidu Conroe-ja je bilo na nekaterih matičnih ploščah možno nadgraditi BIOS, na mnogih pa procesor enostavno ni deloval in so bile potrebne ponovne izdaje. Pri AnandTechu se zavedajo, da bi znalo do podobnega problema priti tudi s prihajajočimi štirijedrnimi Kentsfield procesorji, zato so se pozanimali pri najbolj znanih proizvajalcih matičnih plošč ter spisali članek s seznamom izdelkov, ki bodo z Intel-ovim novim paradnim konjem kompatibilni. Veselo branje.

5 komentarjev