»

The Pirate Bay mora blokirati Nizozemce

Slashdot - Nizozemsko sodišče je v sodbi zoper The Pirate Bay, ki jo sprožil Stichting BREIN (nizozemska verzija organizacije RIAA), razsodilo, da mora The Pirate Bay v 10 dneh začeti blokirati dostop vsem obiskovalcem iz nizozemskega naslovnega prostora. V nasprotnem primeru jim grozi kazen v višini 30.000 evrov na dan (maksimalno do skupne vsote treh milijonov). Poleg tega morajo obtoženi plačati še 42.767 evrov Breinu. Zanimivo je, da so poziv za prihod na sodišče obtoženim poslali kar prek Twitterja in Facebooka, kar je sodišče štelo za veljavno. Lastniki The Pirate Baya se na sodišču niso pojavili, so pa poslali pisno obrazložitev, zakaj ne utegnejo priti na obravnavo, a je sodnik odločil, da njihovih argumentov ne bo upošteval. Odvetnik trojice obtoženih je že napovedal pritožbo.

12 komentarjev

The Pirate Bay se je prodal

TechCrunch - Z današnjim dnem se je zamenjal lastnik zloglasne piratske strani The Pirate Bay. Četverica lastnikov, obsojenih na eno leto dni zapora in plačilo 3,6 milijonov dolarjev, se je stran odločila prodati švedski programerski družbi Global Gaming Factory X, ki bo za stran odštela približno 7,7 milijona dolarjev. Švedska družba za stran, ki naj bi bila med 100 najbolj obiskanimi na internetu in se je preživljala skoraj izključno prek prikazanih oglasov, pravi, da potrebuje nov poslovni model, ki bo zadovoljeval tako avtorje, založbe in sodstvo kot ponudnike interneta ter seveda uporabnike. Pravijo, da želijo vzpostaviti poslovni model, pri katerem bi bili ustvarjalci vsebin plačani za vsak prenos s strani.

Prvotni lastniki obenem vse pirate mirijo, naj jih ne skrbi. Pravijo, da denar ni bil motiv za prodajo, saj naj bi bila stran vredna veliko več. Pravi razlog se skriva drugje, saj je bila stran, vsaj kar se tiče novic in izgleda, mrtva zadnje dve oz. tri leta, na internetu pa se...

81 komentarjev

Sodnik v primeru Pirate Bay nepristranski

Heise - Aprila so na Švedskem v razvpiti sodbi odločili, da je The Pirate Bay kriv, in štiri njegove skrbnike obsodili na enoletne zaporne kazni in plačilo odškodnin. Nekaj časa po obsodbi pa so se pojavile govorice in kasneje kar konkretne obtožbe, da naj bi bil sodnik v primeru pristranski, saj je bil član Swedish Copyright Association. Sodni mlini so pritožbo sedaj premleli in odločili, da sodnik Tomas Norstroem ni bil pristranski. Utemeljitev sodišča pravi, da članstvo v omenjeni organizaciji ne more biti razlog za pristranskost, saj je sodnik na ta način lahko zgolj dobil dodatne koristne informacije o problematiki avtorskih pravic. Še več, po mnenju sodišča je nujno, da so sodniki na tekočem s to problematiko. Klik!

24 komentarjev

Švedska piratska stranka dobila eno mesto v Evropskem parlamentu

Proslava po razglasitvi rezultatov

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Od četrtka pa do poznih včerajšnjih ur, pri nas zgolj do 19.00, ponekod pa celo do 22.00, so povsej Evropski uniji potekale volitve poslancev v Evropski parlament. Posebej zanimivo je bilo na Švedskem, kjer se je leta 2006 ustanovljena Piratska stranka borila za vstop v parlament. Neuradni rezultati z veliko gotovostjo napovedujejo, da bo stranka s 7,1 odstotkom glasov dobila en sedež v Evropskem parlamentu izmed osemnajstih, ki pripadajo Švedski. Ko bo ratificirana Lizbonska pogodba, ki bo povečala število poslancev, bosta Švedski pripadli še dve mesti, od katerih bo še eno šlo Piratski stranki.

Stranka je bila kot Piratpartiet ustanovljena 1. januarja 2006 v Stockholmu, še istega leta pa je sodelovala na volitvah v...

259 komentarjev

Iskanje nepristranskega sodnika v primeru The Pirate Bay

CNet - Po razmeroma hitrem sodnem postopku so na Švedskem spoznali upravljavce spletne strani The Pirate Bay za krive in jih obsodili na leto dni zapora in plačilo milijonske kazni. Kmalu po objavi razsodbe so sodnika srdito napadli, da naj bi imel konflikt intersov. Problematično je bilo njegovo članstvo v Swedish Copyright Association in Swedish Association for Industrial Legal Protection, za nameček pa so člani prve organizacije tudi Henrik Pontén, Peter Danowsky in Monique Wadsted, ki so zastopali tožnike v tem postopku. Sodnik je urno zavrnil možnost, da bi omenjene okoliščine vplivale na njegovo nepristranskost.

Četverica obsojenih je zaradi tega vložila pritožbo, ki jo je presojala sodnica, ki se je kmalu sama umaknila od primera, ker je prav tako članica omenjene organizacije. Višje sodišče je nato pritožbo dodelilo Andersu Eki, ki naj bi bil popolnoma nepristranski, a so švedski časniki kmalu odkrili, da je bil ta član Stockholm Center for Commercial Law, kjer sta delovala tudi...

11 komentarjev

Začenjajo se blokade The Pirate Baya

PC Pro - Po končanem postopku zoper upravitelje zloglasne švedske strani The Pirate Bay, ki sicer zunaj švedskih meja nima posledic, avtorje skladb pa navdaja z zadoščenjem, je bilo le vprašanje časa, kdaj se bodo prvi ponudniki dostopa do interneta odločili, da je čas za blokiranje dostopa. Med prvimi je britanski ponudnik dostopa do interneta British Telecom, ki je za svoje stranke v mobilnih omrežjih onemogočil dostop do The Pirate Baya.

Pri dostopu do strani uporabnike pričaka obvestilo, da je stran blokirana zaradi zaščite mladoletnih uporabnikov. Nato so navedene kategorije strani, ki se blokirajo, pri čemer pa ni navedeno, kaj točno je pri The Pirate Bayu spornega. Zanimivo je, da tega od njih ni zahteval zakonodajalec, ampak gre za dogovor med ponudniki samimi. Še več, uporabniki, ki si želijo do strani na vsak način priti in lahko dokažejo, da so polnoletni, lahko s klicem na uporabniško podporo omogočijo dostop do strani s svojega IP-ja. Klik, klik!

72 komentarjev

The Pirate Bay je kriv!

CNet - Danes je švedsko sodišče izreklo težko pričakovano sodbo v primeru The Pirate Bay, ki se je začel sredi februarja v Stockholmu. Skrbnikom spletne strani so po črtanju polovice obtožb takoj na začetku očitali pomoč pri omogočanju dostopa do avtorsko zaščitenih vsebin (assisting making available). Odločitev sodišča bo po godu založbam, saj je četverico spoznalo za krivo in vsakemu prisodilo leto dni zapora in skupno plačilo 3,6 milijona dolarjev odškodnine 17 založbam. Obtoženi so že napovedali pritožbo, tako da je do končnega izida še daleč. Dejali so še, da spletne strani ne nameravajo umakniti, saj so sodili štirimi posameznikom in ne spletni strani. Klik, Klik!

127 komentarjev

Prisluškovanje in "state secrets privilege"

Wired News - Februarja letos je Al-Haramain Islamic Foundation (organizacijo, ki se je ukvarjala z distribucijo verske literature zapornikom, so sicer v ZDA označili za teroristično in jo razpustili) vložila tožbo zaradi domnevno nezakonitega prisluškovanja vsaj dvem njunim odvetnikom in vsaj enemu njenemu predstavniku. V podkrepitev svojih obtožb so tožniki priložili dokument z zapisom prestreženih telefonskih klicev, ki so jim ga po pomoti poslali vladni uradniki.

Odvetniki, ki zastopajo vlado, sedaj trdijo, da tožniki kot nepooblaščene osebe tega dokumenta sploh ne bi smeli videti, torej ga tudi ne smejo uporabiti v sodnem postopku. Ker torej tožniki dokumenta ne bi smeli (ponovno) pogledati in ga uporabiti, naj bi bila tožba nemogoča.

A sodnik Garr M. King je presodil, da se tožba lahko nadaljuje in sicer brez razkritja državnih skrivnosti -- oziroma na podlagi tega, kaj se tožniki spominjajo, da so videli v dokumentu, same vsebine dokumenta pa tožnikom ni dovolil razkriti. Vladna stran...

2 komentarja

Microsoft: bodi priden in daj kodo!

The Register - Da velikan blazno povezanost spletnega brskalnika s samimi okni jako izkorišča, mi verjetno ni treba pisat. So pa tožniki v zadevi proti MSju -- teh je sicer nemalo, a se osredotočam na ono, nam najbolj znano -- zahtevali, po mojem mnenju, nekaj rahlo absurdnega: naj jim preda izvorno kodo, da jo bodo neodvisni strokovnjaki 'pregledali' ter se na podlagi tega odločili, ali je Internet Explorer res neločljivo povezan s samim operacijskim sistemom. Jojmene!

4 komentarji