»

NASI odpovedal podporni računalnik na Hubblu

Hubble v akciji. Vir: Flickr

vir: NASA
NASA - NASINI inženirji se zadnje dni intenzivno ubadajo z zagonom računalnika na vesoljskem teleskopu Hubble. Računalnik je sodelovanje odpovedal prejšnjo nedeljo, potem ko je prenehal prejemati signal z drugih naprav na teleskopu. Dan pozneje so poskusili s ponovnim zagonom sistema, a neuspešno.

Prvi testi so kazali, da gre za okvaro na starajočem se pomnilniškem modulu, vendar je spodletelo tudi izvajanje ukaza, s katerim bi sistem preklopili na katerega od rezervnih treh modulov, od katerih vsak nosi 64 KB CMOS pomnilnika. V četrtek zvečer so poskusili pridobiti več diagnostičnih podatkov in ponovno zagnati sistem, a znova brez uspeha.

Hubble je v orbito poletel leta 1990, računalnik na krovu pa je NASIN Standard Spacecraft Computer-1 (NSSC-1), zasnovan v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in zadnjič zamenjan med servisom leta 2009. Njegova naloga je nadzor in koordinacija znanstvenih inštrumentov, ki so na krovu plovila. Da je sistem popolnoma redundanten, sta na krovu dva...

13 komentarjev

Atlantis pristal, konec ere Space Shuttlov

Astronavti na misiji STS-135 so iz vesolja posneli južni sij (aurora australis).

NASA - Danes se uradno končuje era vesoljskih poletov z raketoplani Space Shuttle. Ob 11.56 uri po slovenskem času bo v vesoljskem centru Johna F. Kennedyja na Floridi pristal raketoplan Atlantis, ki je 8. julija kot zadnji Space Shuttle poletel v vesolje. Po tridesetih letih, 135 vesoljskih misijah, 355 vesoljskih potnikih in samo dveh nesrečah se je obdobje končalo. Odslej bodo v vesolje na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) leteli ljudje le z ruskimi sojuzi, tovor pa bodo vozili tudi ruski progressi, evropski ATV in japonski HTV, medtem ko Američani čakajo na razvoj raket zasebnih podjetij.

Misija STS-135, ki se je začela 8. julija, bi bila morala biti zaključena že včeraj, a so jo podaljšali za en dan. V trinajstih dneh so...

34 komentarjev

Izstrelitev Endeavourja preložena vsaj do ponedeljka

Hidravlika na raketoplanu Space Shuttle

Slo-Tech - Za danes zvečer napovedano izstrelitev Endeavourja in s tem pričetek predzadnje misije raketoplanov Space Shuttle je NASA preložila za tri dni, ker so odkrili napako na grelcu pomožne napajalne postaje. Med zaključnim odštevanjem so zaznali napako na enem izmed dveh grelcev prve pomožne napajalne enote. Ta se uporablja, da v orbiti greje hidrazin in preprečuje njegovo zmrznitev. Poizkusi vključitve grelcev niso uspeli.

Inženirji so mnenja, da je napaka posledica ene izmed dveh mogočih okvar. Bodisi je problem v stikalni omarici na krmi plovila, ki med drugim krmili grelce, bodisi se je napeljava iz grelca do omarice nekje kratko sklenila. Kakorkoli, drevi bodo zunanji tank izpraznili, da bodo...

10 komentarjev

Kitajska načrtuje gradnjo lastne vesoljske postaje

Slo-Tech - Kitajska je napovedala, da bomo po odsluženem in pokopanemu Miru in aktualni ISS dobili še tretjo vesoljsko postajo v Zemljini orbiti. Na tiskovni konferenci so namreč najavili skorajšnji pričetek gradnje lahke vesoljske postaje, ki bo končana do leta 2020. Sestavljena bo iz več modulov, sprva pa bodo vanjo povezali tri.

Osrednji modul bo meril 18,1 metra v dolžino in 4,2 metra v premeru, tehtal pa bo od 20 do 22 ton. Nanj bosta nato pričvrščena dva modula za izvajanje eksperimentov, ki bosta enakih polmerov in teže ter dolžine 14,4 metra. Osrednji modul, ki se imenuje Tiangong-1, bodo s plovilom Šendžov 8 izstrelili še letos, tako da se bosta prihodnje leto plovili Šendžov 9 in 10 že...

40 komentarjev

NASA odprodajala računalnike brez izbrisa podatkov

BBC - Bližajoči se konec programa Space Shuttle pomeni, da NASA počasi odprodaja nepotrebne komponente, ki bi po zaključku misij obležale v skladiščih. Mednje sodijo tudi računalniki, ki pa bi jih bilo treba pred prodajo očistiti podatkov, česar NASA ni ugotovila. To ugotavlja notranja revizija, ki so jo izvedli v štirih centrih in prav v vseh so odkrili resne pomanjkljivosti pri uničevanju podatkov.

Preverili so prakso v vesoljskih centrih Kennedy in Johnson ter v raziskovalnih centrih Ames in Langley. Ugotovili so, da so vsaj v desetih primerih prodajali računalnike, ki niso prestali postopka za uničenje podatkov, še štirje pa so bili namenjeni za prodajo. Nekaj računalnikov je bilo...

23 komentarjev

Atlantis poslednjič poletel v vesolje

Izstrelitev Atlantisa

NASA - Raketoplan Atlantis je z misijo STS-132 (PDF) poslednjič poletel v vesolje, saj se bo program Space Shuttle s septembrsko izstrelitvijo Discoveryja in novembrskim poletom Endeavourja sklenil. Preostala raketoplana, Challengerja in Columbio, je NASA skupaj s posadkama izgubila zaradi nesreč leta 1986 oziroma 2003.

Misija STS-132 se je uspešno začela v petek popoldne. V dvanajstih dneh bo šestčlanska posadka na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) namestila ruski raziskovalni modul Rasvet, ki se bo pripel na podnožišče Zarje in bo služil kot dodaten shranjevalni prostor in podnožišče za priklop ruskih plovil Sojuz in Progres. Na njem so tudi pomembna orodja, med drugim radiator, zračna loputa in evropska robotska roka.

...

16 komentarjev

Hubble posnel sliko najstarejših objektov v vesolju v IR

NASA - NASA sporoča, da je njihov teleskop Hubble to pot zrl najdlje v vesolje doslej. V bližnjem infrardečem delu spektra je uspel posneti celo objekte, ki so nastali borih 600 milijonov let po velikem poku. Hubble je snemal v isti smeri kot že leta 2004 (Hubble Ultra Deep Field - HUDP), torej v ozvezdja zajca, goloba in kita, le da je imel sedaj na voljo na novo nameščeno Wide Field Camera 3, ki gleda v bližnjem IR. Spričo širjenja vesolja se namreč svetloba zelo oddaljenih predmetov postopoma premika proti daljšim valovnim dolžinam - gre za vesoljsko verzijo Dopplerjevega pojava, ki se imenuje rdeči premik.

Omenjeno sliko je Hubble posnel...

38 komentarjev

Misija STS-129 gre h koncu, Atlantis na poti domov

Posadka

vir: NASA
NASA - Skoraj bi vas prikrajšali za vest, da Američani spet pridno obiskujejo vsemir. Misija STS-129, ki jo izvaja raketoplan Atlantis s šestčlansko posadko, se je pričela 16. novembra z izstrelitvijo iz Cape Canaverala. Te dni gre počasi h koncu. V desetih dneh so postorili mnogo in izvedli tri vesoljske sprehode, ki so vsak trajali okrog šest ur. Poleg tega so na vesoljsko postajo pripeljali precej nove opreme, glavni del je predstavljal ExPRESS (Expedite the Processing of Experiments to the Space Station) Logistics Carriers 1 in 2.

Izvedli so tudi vrsto eksperimentov. Preučevali so vplive vesoljskih poletov na imunsko odpornost človeka ter na...

9 komentarjev

Googlov monopoli se začenja znova

Google - Prejšnji teden sta Google in Hasbro na spletu zagnala novo igro, ki je hipoma zasvojila trume uporabnikov. Tako velikega odziva na svetovni monopoli bržkone niso pričakovali, saj je igro od začetka pestilo kar nekaj začetnih težav, kot so neodzivnost in včasih kar nedostopnost strežnikov, goljufanje z ustvarjanjem več računov, počasno igranje (sedem dni časa za sprejemanje ponudb) in podobno. Google je obljubil, da bo porodne krče odpravil in igro ponovno zagnal. Vesoljni potop se je zgodil včeraj ob 17.00 po slovenskem času, ko so izklopili strežnike. Ponovni zagon bo sledil tekom današnjega dneva. Povodenj je v...

75 komentarjev

Prve slike z nadgrajenega Hubbla

Zvezdna smrt v planetarni meglici NGC 6302

vir: NASA
Slashdot - Misija STS-125, ki je v vesolje letela letošnjega maja, je izvedla na vesoljskem teleskopu Hubble zadnji remont. Hubblu so z raketoplanom Atlantis dostavili dva nova instrumenta, in sicer Cosmic Origins Spectrograph in Wide Field Camera 3, poleg tega pa so zamenjali nekaj drugih senzorjev in opravili redna vzdrževalna dela, tako da bo Hubble deloval brez dodatnih posegov do leta 2014. NASA je včeraj objavila prve posnetke, ki jih je posnel nadgrajeni Hubble. Med drugim so posneli NGC 6302, meglico Carina, Štefanov kvintet,...

33 komentarjev

Endeavour bo poletel 13. junija

Posadka pred plovilom

vir: CNet
NASA - NASA je potrdila, da se bo naslednji polet raketoplana Endeavour zgodil prihodnjo soboto, torej 13. junija, če bodo vremenski pogoji ugodni, sicer pa imajo za vzlet na voljo časovno okno, ki se razteza do vključno 15. junija. Za razliko od zadnjega Atlantisa, ki se je v celoti posvetil Hubblovemu remontu in ni sploh ni obiskal Mednarodne vesoljske postaje (ISS), je Endeavour namenjen prav tja. V okviru šestnajstdnevne misije bo sedemčlanska posadka dokončala laboratorij Kibo, ki ga na ISS gradijo Japonci za izvajanje poskusov v breztežnostnem stanju, in izvedli pet vesoljskih sprehodov. Poleg tega bo Endeavour na Zemljo pripeljal japonskega astronavta Kojičija Wakato, ki je na ISS že tri mesece.

1 komentar

Vrnitev Atlantisa vnovič preložena

Trajektorija načrtovanega pristanka

vir: NASA
CNet - Raketoplan Atlantis je 11. maja poletel v orbito, kjer pa ni obiskal Mednarodne vesoljske postaje, temveč se je spojil s teleskopom Hubble in izvedel remont. Misija je v celoti uspela, saj so zamenjali vse dotrajane dele, tako da Hubble ponovno slika s polno paro, nekoliko se zapleta le pri vrnitvi. Atlantis bi se moral po prvotnem načrtu na Zemljo vrniti že v petek, a je bilo vreme nad Florido preslabo. Drugo možnost je imelo sedem članov posadke včeraj, a so nevihte nad morjem blizu Floride ponovno preprečile spust. Danes bodo spet...

20 komentarjev

Operacija na Hubblu uspela, fotografiranje tudi

vir: NASA
CNet - Posadka Atlantisa, ki je prejšnji teden odpotovala v orbito z namenom popraviti teleskop Hubble, je uspešno izvedla zapleteno popravilo, ki ga primerjajo z elektronsko verzijo možganske operacije. Najprej so zarezali skozi zaščitne plošče na Hubblu, odstranili pokrov, za katerega ni bilo ob izgradnji predvideno, da bi se kdaj snel, potegnili ploščo s pregorelim vezjem iz teleskopa in jo zamenjali z novo.



Še več pozornosti pa je bila te dni na spletu deležna spodnja fotografija, ki je bila posneta 13. maja. Na njej vidimo senci Atlantisa in Hubblovega teleskopa, ki ste navidezno preletela Sončevo ploskev, ko sta bila 600 km nad Zemljo. Sam dogodek je trajal 0,8 sekunde, zaradi česar je...

16 komentarjev

Danes načrtovan polet Atlantisa

Atlantis in Hubble

vir: NASA
NASA - Če bo šlo vse po načrtih, naj bi NASA danes s floridskega Cape Canaverala v vesolje izstrelila Atlantis. Raketoplan bo opravljal misijo STS-125, ki predvideva servisiranje Hubblovega teleskopa. V enajstih dneh, kolikor naj bi jih sedemčlanska posadka prebila v vesolju, naj bi opravili pet vesoljskih sprehodov in namestili dva nova instrumenta, popravili dva nedelujoča in opravili še nekaj drugih vzdrževalnih del, s čimer naj bi Hubble brez nadaljnjih posegov zdržal do leta 2014. To bo ena redkih misij, pri kateri astronavti ne bodo obiskali Mednarodne vesoljske postaje.

Prav zamenjava modula SIC&DH (Science Instrument Command and Data Handling Unit) je razlog, da bodo misijo izvedli šele sedaj. Prvotno zamišljeni datum je bil september 2008, a se je nekaj dni...

4 komentarji

Robot bo popravil Hubbla

Washingtonpost - Ko so aprila v NASA Goddard Sprace Flight Centru predstavili možnost, da pošljejo v orbito robota, ki bi naj popravil Hubblov vesoljski teleskop, so se znanstvenikom vse zdele samo sanje. Toda sedaj je ravno taka naloga postala že precej verjetna in pri NASI načrtujejo, da bodo robota poslali v orbito nekje v letu 2007.

Po trditvah znanstvenikov je naloga vse prej kot lahka, saj bo moral robot delati v okolju, ki mu nikakor ni namenjeno. Edward J. Weiler, direktor tega centra, omenja, da je naloga tako lahka kot "dvakraten uspešen pristanek na Marsu". Namreč robota bodo morali naučiti odpirati in zapirati vrata ter "predale", odklopiti in priklopiti električne priključke in to vse v precej nezavidljivih pogojih visoko nad površino Zemlje.

Celotna misija, v kateri bi "Dextre", kot je robotu ime, poletel v orbito bi naj stala med 1 in 1.6 miljarde dolarjev, med glavne cilje pa bi spadala menjava giroskopov, zamenjava kamere za novo precej kvalitetnejšo ter popravilo spektrografa....

17 komentarjev