»

Seagate izdal najhitrejši 2,5-palčni trdi disk

X-Bit Labs - Pred nekaj leti so se pojavili prvi hibridni trdi diski, ki so imeli poleg magnetnega zapisa podatkov še velik bliskovni NAND-čip, a njihova priljubljenost ni bila visoka. Seagate sedaj, kljub prodiranju polprevodniški pogonov, meni, da je napočil čas. Izdali so novo družino 2,5-palčnih trdih diskov z imenom Momentus XT, ki združuje kapaciteto trdih diskov in hitrost polprevodniških pogonov. Diski s kapacitetami 250, 320 in 500 GB imajo 4 GB bliskovnega pomnilnika, 32 MB DRAM-predpomnilnika, vrtijo pa se s 7200 obrati na minuto. S tem naj bi zmogli tele karakteristike: 4,17 ms povprečne latence, 11 ms iskalnega časa pri naključnem branju, 13 ms pri zapisovanju in 300 MB/s kontinuiranega prenosa pri blokovnem branju.

...

23 komentarjev

Najprostornejša najmanjša diska

Specifikacije diskov

X-Bit Labs - Toshiba je predstavila najprostornejši trdi disk za prenosne računalnike, kamor so uspeli stlačiti terabajt podatkov. Za to so porabili tri plošče, ki imajo največjo gostoto zapisa doslej, to je 839,1 Mb/mm2. MK1059GSM bo tako za spoznanje višji od klasičnih 2,5-palčnih diskov, medtem ko bo njegov manjši sorodnik, prav tako novinec MK7559GSXP s 750 GB kapacitete in dvema ploščama povsem konvencionalnih dimenzij. Sicer sta si diska podobna: plošče se vrtijo s 5400 obrati na minuto, imata 8 MB predpomnilnika, vmesnik SATA-300 in povprečni dostopni čas 12 ms. Izdelka sta plod prevzetega Fujitsujevega oddelka za trde diske, ki ga je Toshiba kupila lansko jesen. Prodaja diskov se prične aprila.

3 komentarji

Intel pripravlja večje in cenejše SSDje

engadget - Intel in Micron, ki sodelujeta pri razvoju pomnilniških tehnologij, sta Flash čipe uspešno zmanjšala na 34 nm, kar je seveda dobro za nas, potrošnike in naše denarnice. Z manjšim proizvodnim procesom so pomnilniški čipi cenejši za proizvodnjo in fizično manjši, kar pomeni cenejše oz. večje pogone. Intel je že pred kratkim ponovno spustil cene svojih SSDjev, zaradi česar 80 gigabajtni X25-M stane le še 320 $ oz. približno polovico cene ob predstavitvi manj kot leto nazaj. S prehodom na 34 nm čipe se bodo dvignile predvsem kapacitete, saj je Intel že napovedal nove, 80, 160 in 320 GB modele. Novinci naj bi po prvotnih govoricah prišli na trg šele v zadnji letošnji četrtini, a je Intel povedal, da jih bomo ugledali že čez nekaj tednov. Največji modeli bodo prostorsko tako popolnoma primerna zamenjava za mehanske diske v večini prenosnikov. Če bo cena prava, seveda.

18 komentarjev

Leto 2009 še ni leto SSDjev

X-Bit Labs - Kljub porastu zmogljivosti, kapacitet in zanesljivosti, vedno večim modelom in nižjim cenam SSDji še niso tako zelo popularni, kot bi bili prepričani nekateri. Tako je leto 2009 še daleč od leta prodora SSDjev, saj bo njihova penetracija pri prenosnikih, katerim se verjetno najlepše podajo, do konca leta le med 1 in 1,5 %. Tudi pri netbookih, ki so v začetku imeli izključno flash pomnilnik, situacija ni preveč rožnata, saj jih ima SSDje le še približno 10 %, ostalih 90 % pa uporablja cenejše mehanske diske, večinoma v velikosti 160 GB.

Obema procentoma zagotovo botruje cena, saj je še vedno visoka (kljub slabšim zmogljivostim in nižjim kapacitetam sploh za cenovno ugodne netbooke), a ni edini razlog za nizko zaželenost. Sama cena ni nujno toliko višja od mehanskih pogonov, zato pa je cena na gigabajt, ki pomeni majhne kapacitete. Uporabniki, sploh tisti, katerim je prenosnik glavni in edini sistem, hočejo več kot 32 oz. 64 GB prostora, kolikor ga nudijo najcenejši pogoni. Trenutno...

16 komentarjev

Corsair predstavil 256 GB SSD

20 MLC flash čipov

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - S ceno prek 600 € Corsairjev P256 zagotovo ni poceni, a je po drugi strani le nekaj dražji od Intelovega 160 gigabajtneža. 256 GB kapacitete sestavlja kar 32 8 gigabajtnih flash čipov, ki so pricinjeni dvonadstropno, od katerih jih je na eni strani PCBja 20, na drugi pa ob krmilniku dodatnih 12. Prav krmilnik ga naredi zanimivega, saj ne uporablja drage rešitve (kot si je pot začrtal Intel) oz. JMicron čipa, kakor je pogosto pri cenejših pogonih. Skrivnost (za kapaciteto ugodne) cene in visokih zmogljivosti, ki jih premore kljub uproabi MLC čipov, se skriva v ARM procesorju, ki skrbi za pravilen pretok oz. hrambo podatkov, na pomoč pa mu priskoči 256 MB...

8 komentarjev

JMicron pripravlja nov kontroler za SSDje

Ena izmed rešitev, uporaba dveh kontrolerjev

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Trenutno najbolj popularni in cenovno ugodni SSDji za pravilno hrambo podatkov uporabljajo JMicronov JMF602 kontroler. Slednji ima nekaj težav z gladkim zapisovanjem in branjem, saj nima predpomnilnika, a ga imajo dražji kontrolerji, ki jih izdelujeta Samsung in Indilinx. Težava pri slednjih je, da za predpomnilnik zahtevata posebne, mobilne DRAM čipe, ki močno dvignejo ceno kompleta. JMicron bo z novim, JMF612 kontrolerjem z eno potezo odpravil odpravil težave z gladkostjo in hitrostjo, saj bodo dodali podporo za predpomnilnik, obenem pa razširili izbiro čipov zanj. Med drugim bo namreč moč uporabiti DDR in DDR2 čipe v velikosti do 256 MB, kontroler pa bo sprejel...

10 komentarjev

Prvi JEDEC standard za SSDje

1,8 palčnež je drugi z desne

vir: Wikipedia
X-Bit Labs - Ni se še zgodilo, da bi JEDEC, združba, ki skrbi za standarde in načrtovanje vseh nepremičnih elektronskih delov, izdal standard, namenjen izključno SSDjem. Razlog za to je preprost, trenutni SSDji pač uporabljajo dimenzije in postavitev 2,5 palčnih trdih diskov (kar jih naredi popolnoma kompatibilne z vsemi prenosniki). S poplavo majhnih prenosnikov in velikim napredkom SSDjev so se pri JEDECU odločili določiti in standardizirati mere manjših, 1,8 palčnih SSD diskov. Slednji v klasični obliki z vrtečimi ploščami že obstajajo (in dosegajo kapacitete okrog 250 GB), SSDji pa bodo od mehanskih tudi tanjši. Vpeljava standarda je za industrijo in potrošnike dobra stvar, saj ne bo težav z...

13 komentarjev

Postavljajo se standardi za SSD

X-Bit Labs - JEDEC, ki skrbi za odprte standarde v proizvodnji in načrtovanju polprevodniških elementov, npr. pomnilnika DDR, je pozval podjetja po svetu, da pristopijo k razvoju standardov za SSD-diske. Pododbor JC-64.8 namerava v prihodnjem letu postaviti standarde za SSD-je, ki bodo natančno specificirali in poenotili podajanje ključnih karakteristik, kot so vzdržljivost, kapaciteta, poraba energije, zanesljivost (MTBF oz. AFR), enkripcija in druge. Sestajali se bodo vsak mesec, hkrati pa se bodo posvetovali tudi z ostalimi odbori v JEDEC-u in drugimi organizacijami (INCITS, SATA-IO, IDEMA in SNIA).

Diski med tem seveda že veselo izhajajo in so prilezli do kapacitete 256 GB. Nov Samsungov model te velikosti je s tem največji doslej. Omogoča doseganje hitrosti do 220 MB/s pri zaporednem branju in 200 MB/s pri zaporednem pisanju. Samsung pravi, da je to tako, kot da bi imeli klasičen disk, ki bi se vrtel 15.000 obrati, a bil hkrati neslišen in nepožrešen. Cena še ni znana.

47 komentarjev

PC3200 tudi uradno

X-Bit Labs - Če se spomnite, je VIA že pred časom izdala svoje čipovje z imenom KT400, ki je podpiralo neuradni DDR400 pomnilnik, a ga je VIA lahko propagirala le kot DDR333-compliant, saj pomnilniško združenje JEDEC še ni standardiziralo DDR400 pomnilnika. No, s strani JEDEC prihajajo razveseljive novice. Kljub prvotni odločitvi podjetja, da standarda DDR400 ne podprejo, so se odločili standard podpreti. Več o tem.

2 komentarja

Zmeda na grafičnem pomnilniškem trgu

X-Bit Labs - Pred kratkim je ATI uradno naznanil uporabo GDDR-3 pomnilnika na svojih karticah ter zaprosil JEDEC za njegovo uradno standardizacijo. Prejšnji teden pa je na JEDEXu v Pekingu prišlo do novih zapletov. Poglejmo si celotno štorijo.

Pojavljajo se namreč špekulacije, da se ATIjev standard GDDR-3 sploh ne razlikuje bistveno od standarda nVidie, poimenovanega GDDR-2 (Graphics DDR-II). Bilo naj bi nekaj sprememb, ki dovoljujejo višje takte (1600 MHz), a nič bistvenega. Nato se oglasili še Samsungovi inženirji, ki trdijo, da bi lahko tudi DDR-II z malenkostnimi spremembami in optimizacijami dosegal hitrosti do poldrugega gigaherca.

Resnični problem tako ni samo zmeda na grafičnem trgu, ampak dejstvo, da bodo morali proizvajalci pomnilniških krmilnikov izdelati več različic, ki se bodo prodajale v manjših nakladah, kar lahko občutno dvigne ceno vseh grafičnih kartic. Žogico ima sedaj JEDEC, da odloči kateri standard je boljši ter bo preživel. Klik!...

0 komentarjev

Nov 1.8 inčni disk iz Toshibe

X-Bit Labs - Toshiba je svoji zbirki 1.8 inčnih diskov modela Type II PC Card dodala 2GB modelu še enega 5GB brata, ki nosi oznako MK5002MPL. Tako lahko od danes naprej kupci PC Card diskov kupijo 5GB PC Card disk za malo manj kot $500 po komadu. Z prenosnostjo takega diska pa ne bo tudi nikoli problemov, saj se ga lahko enostavno vtakne v recimo srajčni žep. Napravica ima vsekakor prihodnost, saj je združljiva z vsakim prenosnikom. Predvsem zato, ker nanj lahko spravimo malo več 7 cd-jev. CD enote pa so zelo potratne pri porabi energije za svoje delo. Poraba tega diska se giblje okoli 1.5W.

1 komentar