»

Nokia pripravlja Meltemi, operacijski sistem za cenovno ugodne mobilnike

Nasledniki Nokie C2 bi v nekaj letih lahko poganjali Linux

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - X-Bit Labs prek Wall Street Journala poroča, da v Nokii razvijajo popolnoma nov mobilni operacijski sistem. Po napovedani ukinitvi razvoja Symbiana in MeeGoja je ta poteza zelo presenetljiva, a je nekoliko razjasnjena, ko izvemo, da bo nov operacijski sistem uporabljen na ugodnejših mobilnih telefonih. Zaenkrat je poznan pod kodnim imenom Meltemi, kakor je v grščini sicer poimenovan suh severnik, ki piha čez Egejsko morje. Operacijski sistem bo osnovan na Linuxu, medtem ko razvojno ekipo vodi Mary McDowell, podpredsednica divizije mobilnih telefonov.

Pri X-Bit Labs so zapisali, da je podatkov o sistemu malo, torej je logično sklepati, da so z razvojem začeli nedavno. To podpirajo načrti, da bodo...

62 komentarjev

Nov standard za povezovanje A/V opreme

Daily Tech - Če želite na vašem televizijskem sprejemniku prikazati sliko z računalnika, DVD predvajalnika oz. iz televizijskega omrežja, imate na razpolago obilico priključkov. Poznamo vse od najnovejših digitalnih standardov HDMI in DisplayPort, brez dvoma se v redkih primerih najde DVI, medtem ko je VGA pogostejši, sliko pa je mogoče prenašati še prek priključka SCART, kompletu treh RCA priključkov v primeru YPbPr, z enim v primeru kompozitne video povezave ter na še nekaj drugih načinov. Vse kaže, da se jim bo pridružil še en standard, ki bo povezovanje oddajnikov in sprejemnikov slike na popolnoma različnih koncih poslopja močno poenostavil.

Kot medij za prenos bodo uporabljeni običajni Ethernet priključki (RJ45) in kabli kategorije 5 oz. 6, ki se dandanes pogosto že montirajo v vse prostore novogradenj. Za prihajajočim standardom HDBaseT stojijo podjetja LG, Sony, Samsung in Valens Semiconductor, vse pa kaže, da ne bodo zahtevali licenčnine, za razliko od HDMI-ja, ki je v svetu A/V zelo...

22 komentarjev

Potrjen standard IEEE 802.3ba

Slashdot - IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) je sprejel nov standard 802.3ba, ki ureja omrežja ethernet s hitrostmi 40 Gb/s in 100 Gb/s. Novi standard je bil sprejet 17. junija in je prvi tovrsten standard, ki utemeljuje dve hitrosti hkrati. Razvit je bil v sodelovanju z delovno skupino IEEE P802.3ba in študijsko skupino 15 International Telecommunication Union (ITU-T). Z novim standardom naj bi se okrepilo razširjanje 100- in 40-gigabitnih povezav, ki bodo omogočile lokalne razvejitve v desetgigabitna omrežja. IEEE 802.3ba ostaja združljiv z obstoječimi inštalacijami za IEEE 802.3.

7 komentarjev

Nov pomnilnik za mobilne naprave iz Hynixa

X-Bit Labs - Hynix je objavil, da so razvili prvi dvogigabitni pomnilniški čip DDR2 DRAM za mobilne naprave v 40 nm-tehnologiji. Hynixov čip DDR2 deluje pri efektivni frekvenci 1066 MHz, za delovanje pa porabi sila malo energije. Potrebno napajanje je 1,2 V, medtem ko ima prepustnost 4,26 GB/s. Nov pomnilnik je v skladu z JEDEC-ovimi standardi za uporabo v novi generaciji pametnih telefonov, smartbookov in tabletov. Masovna proizvodnja naj bi se začela še v tej polovici leta. Prvi, ki je predstavil dvogigabitne čipe za prenosne naprave, je bil sicer Samsung, ki je leta 2008 izdelal te čipe v 50 nm-tehnologiji.

0 komentarjev

HDMI 1.4 z mnogo novostmi

Expreview.com - 4. popravek standarda HDMI bo prinesel mnogo novosti, dodatnih zmogljivosti, obenem pa še večjo zmedo s kabli. Po novem bo napravi, ki bosta podpirali HDMI 1.4 in bosta povezani s pravim kablom, mogoče povezati tudi v LAN omrežje, saj bo poleg zvoka oz. slike po istem kablu tekla tudi 100 Mb/s podatkovna, Ethernet povezava. Tako bo naprava, ki je že povezana v svet, to omogočila tudi drugim, prek HDMI povezanim napravam. Poleg dvosmerne Ethernet povezave pa bo po novem enako mogoče tudi za zvok, saj bo tudi ta lahko po enem kablu potoval npr. v televizijo in nazaj iz nje v zvočni sistem. Z novim standardom se je dvignila tudi podpora resolucijam, saj bo zdaj mogoče prenašati štirikrat večjo sliko od FullHD, kar 4k x 2k (tako 3840×2160 pri 24Hz, 25Hz...

20 komentarjev

Prihaja nov pomnilniški standard

logotip

vir: TG Daily
TG Daily - Brez skrbi, DDR3 še ni zastarel, saj je nov standard namenjen (sprva ročnim) mobilnim napravam. Serial Port Memory Technology oz. serijski pomnilnik je dobil zeleno luč s podporo Hynixa, Samsunga, LGja ter Silicon Imagea. V primerjavi s trenutnimi standardi, ki so v uporabi v mobilnih napravah, ciljajo na vsaj 40 % zmanjšanje števila nožic, prepustnost med 200 MB/s in prek 12 GB/s, omogočal pa naj bi tudi povezovanje enega čipa k večim porabnikom.

Potrebo za nov standard so člani konzorcija videli v mobilnikih, ki so vsak dan zmogljivejši, saj omogočajo poslušanje glasbe, predvajanje filmov, brskanje po spletu, itd. Posledica je jasno potreba po vedno več pomnilnika, prav to pa naj bi ob nižji porabi prinesel SPMT. Zaradi brezplačne uporabe (brez licenčnine) je obenem tudi cenovno ugodna rešitev.

5 komentarjev

Samsung s 30 nm NAND pomnilnikom

engadget - Samsung je končno izdelal prve pomnilniške kartice s 30 nm proizvodnim procesom, kar je obljublja že od leta 2007. Takrat so povedali, da pričakujejo 128 GB pomnilniško kartico v vsaki digitalni kameri, a to zaenkrat še ne bo možno. Čeprav je 30 nm proizvodni proces omogočil prestop magične meje 16 GB, se je zaenkrat kapaciteta ustavila že pri 32 GB. Kartice te velikosti, skupaj s 16, 8 in 4 GB, so že v proizvodnji, datum dobavljivosti pa še ni znan.

Novica očitno velja za SD in podobne kartice majhnih dimenzij.

4 komentarji

USB 3.0 v praksi na CES-u

Slashdot - Konec preteklega leta je bil dorečen standard za USB 3.0, tako da smo lahko na letošnjem CES-u že videli demonstracijo delovanja tega standarda. Seagate in Symwave sta skupaj predstavila klopčič, ki ga sestavljata disk FreeAgent prvega in krmilnik slednjega proizvajalca. Trdijo, da je nov standard desetkrat hitrejši od USB 2.0 in da zmore 5 Gbps, poleg tega pa bo lahko napravam nudil več elektrike in jim omogočal tudi spanje. Prve zaresne naprave pričakujemo prihodnje leto.

10 komentarjev

Reševanje proizvajalcev pomnilnika

EETimes - Če je sprva izgledalo, da bodo države po svetu z odkupi slabih terjatev (bailout) reševale predvsem banke, se je realni sektor kmalu postavil v vrsto. V ZDA so izdelovalcem avtomobilom sicer odrekli državno pomoč, videli pa bomo, kako bo na Vzhodu. Trije veliki proizvajalci pomnilnika na Tajvanu, Powerchip Semiconductor, ProMos Technology in Nanya Technology naj bi prosili državo za pomoč. Podobne želje naj bi imeli tudi v korejskem Hynixu in nemški Qimondi AG, čeprav težav nikjer ne obešajo na veliki zvon in gre v večini primerov za špekulacije bolj ali manj zanesljivih notranjih virov. Analitki se strinjajo, da bi te infuzije le podaljšale agonijo, namesto da bi trg proizvajalce prisilil v krčenje stroškov in konsolidacijo.

Cene DRAM čipov so se v tretjem četrtletju znižale za 34 odstotkov v primerjavi s kvartalom poprej, medtem ko naj bi bila trenutna cena (spot price) celo 52 odstotkov nižja. Posledično se proizvajalci soočajo z izgubami. Micron je v fiskalnem letu, ki se je...

20 komentarjev

Seagate skrajšuje garancijo

Seagate - Po več kot štirih letih petletne garancije na Seagatove diske, je te ugodnosti konec, poroča The Tech Report. S prihodnjim letom bodo goli (OEM) trdi diski serij Barracuda in Momentus imeli le še tri leta garancije, medtem ko bodo škatlaste (retail) verzije za zdaj še ostale pri petletni garancijski dobi. Zahtevnejši diski iz razreda enterprise, kamor sodijo serije Savvio, Cheetah, Barracuda ES in SV35 bodo prav tako obdržali stari sistem. Diski, kupljeni pred 3. januarjem, bodo seveda obravnavani po starem.

Seagate je na spremembo utemeljil nekoliko smešno. Pravijo, da bodo tako uporabnikom ponudili garancijske pogoje, ki so trenutno standard v tej industriji in bolje ustrezajo Seagatovim partnerjem in strankam. Poudarjajo še, da se 95 odstotkov vseh reklamacij tako ali tako zgodi v prvih treh letih po nakupu. Uradno naznanilo.

25 komentarjev

Hynix predstavil najhitrejši pomnilnik

Hynix - Južnokorejski proizvajalec čipov Hynix je danes uradno predstavil nove GDDR5-pomnilniške čipe, ki zmorejo delovati s frekvenco 7 GHz, kar je 40 odstotkov hitreje od trenutno dostopnih, in lahko teoretično dosežejo propustnost 224 GB/s na 256-bitnem vodilu oz. 448 GB/s na 512-bitnem. Čip bo zgrajen v 0,054-mikronski tehnologiji, deloval bo pri napetosti 1,35 V, z čimer zmanjšujejo energetsko potratnost. Hynix še ni razkril, ali sta ATI in nVidia nove čipe že preizkusila, a se bodo prej ali slej pojavili na novih Radeonih in GeForceih. Masovno proizvodnjo in prodajo pričakujemo prihodnje leto.

12 komentarjev

Nov vmesnik za priklop monitorjev na poti?

News.com - Organizacija VESA preglejuje predlog novega standarda, DisplayPort poimenovan, s katerim bi naj prišli do novega priključka za povezovanje naših prikazovalnikov slike s PC-ji. Nov standard je potreben zaradi pomanjkljivosti VGA in DVI vmesnika, pa tudi zaradi poenotenja načina priklapljanja in komunikacije med napravami, ki skrbijo za očem prijazen prikaz slike.

Poglavitna pomanjkljivost trenutnih video vmesnikov je namreč pomanjkanje identifikacije naprave na drugi strani žice. Tako vaš trenutni o digitalnih pravicah ozaveščeni Windows Media Player ne ve ali imate v grafično kartico priklopljen zaslon ali pa kvalitetno snemalno napravo. Z novim standardom izmenjave podatkov med računalnikom in "zaslonom" takšnih težav ne bo več. Sliko bodo dobili samo pravoverni zasloni.

Nov priklop bi naj tako omogočal pasovno širino 10.8 gigabitov na sekundo, in precej manjše število žic, točneje - samo štiri, po katerih se bo poleg video signala lahko pretakal kvaliteten audio signal. Več...

82 komentarjev

Spet o varnosti WLAN-ov

The Register - O tem, kako se spreminjajo kriteriji in varnost brezžičnih omrežij, smo na Slo-techu že poročali. Da se zadeva pelje kot jara kača, je logična posledica nedefiniranih standardov.

Ker naj bi nov standard 802.11i prišel šele konec naslednjega leta, so se pri Wi-Fi Alliance odločili izdati Wi-Fi Protected Access (WPA), ki bo nasledil WEP (Wired Equivalent Privacy) protokol. Prvi bo za razliko od drugega omogočal dinamično razporejanje ključev, večjo varnost pa naj bi zagotavljal še na druge načine. Če vas zanima, na katere, in kaj vse si lahko obetamo v brezžičnih omrežjih prihodnosti, potem odklikajte sem.

5 komentarjev

UltraATA/133 standard rojen

X-Bit Labs - Imate radi hitre diske? Od danes naprej jih boste imeli še raje, kajti Maxtor je postavil temelje novemu UltraATA/133 standardu, ki teoretično omogoča 133 MB/s prenose. Trenutno so lastniki licenc že VIA, SiS, Promise in Silicon Image, ki bodo nov standard uporabili v svojih krmilnikih in chipsetih. Maxtor pričakuje, da bo asimilacija celotnega trga trdih diskov z novim standardom končana zgodaj leta 2002. Glavne lastnosti novega standarda so sledeče:
  • teoretično 33% večji prenosi kot pri UtraATA/100 standardu

  • Združljivost s standardi Ultra ATA/33, ATA/66 in ATA/100

  • Nov standard uporablja isti 40-pinski kabel, kot pri UltraATA/100

Novorojeni standard izgleda obetaven, vprašanje pa je, kako se bo obnesel v praksi (primer: prehod iz UltraATA/33 na UltraATA/66 ni bil ravno bleščeč). Spet: počakajmo na prve teste.

5 komentarjev