»

Zakaj je ta teden klecnil Google

Slo-Tech - V začetku tega tedna je za več ur klecnil del Googlovega omrežja, kar se občutili tudi nekateri uporabniki pri nas. Mrk ni bil popoln, temveč je šlo predvsem za upočasnitev. Prav tako ni vplival enako na vse storitve, saj je iskanje delovalo sorazmerno normalno, elektronska pošta ali Shopify pa ne. Google je podrobneje pojasnil, kaj je šlo narobe, in predvsem kako svojih strežnikov niso mogli takoj popraviti, ker so bila nedosegljiva -- Googlova orodja.

Vzrok za težave ni bil nič presenetljivega. V ponedeljek zjutraj so začeli redna vzdrževalna dela na nekaj strežnikih v eni geografski regiji. V takih primerih Google preusmeri naloge teh strežnikov na druge, česar uporabniki običajno ne opazijo. V konkretnem primeru...

1 komentar

McAfeejev antivirus sesul Windows XP

engadget - Slab mesec mineva od spodrsljaja romunskega antivirusnega BitDefender, ki je uporabnike zaradi lažnega pozitivnega rezultata pustil z onesposobljenim računalnikom. Podobno napako si je včeraj privoščil McAfee, ki je paraliziral na tisoče računalnikov z Windows XP.

Posodobitev virusnih definicij 5958, ki je bila objavljena včeraj ob treh popoldne po našem času, je kot okuženo datoteko zaznala svchost.exe, ki predstavlja povezavo med dinamičnimi knjižicami (DLL) in operacijskim sistemom. Gre za...

22 komentarjev

Google z razširitvami

Stanje GMaila, spodaj levo

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Ena glavnih zmogljivosti, poleg podpore certifikatom, ki po besedah uporabnikov manjka Googlovemu spletnemu brskalniku Chrome, je podpora dodatkom. Chrome sicer že podpira poganjanje zapakiranih uporabniških skript (podobno Greasemonkey dodatku za Firefox), a je to daleč od zmogljivosti pravih dodatkov.

Zadnja razvijalska različica (ter nočne verzije) Chromea pa prihaja s pravo podporo razširitvam. V primerjavi s Firefoxovimi razširitvami po namestitvi ni potreben ponoven zagon brskalnika, ni pa še implementiran enostaven pregledovalnik nameščenih dodatkih. Nastavljanje oz. odstranjevanje tako poteka z brskanjem po mapah v razsikovalcu, po vrhu vsega pa je tovarniško podpora izklopljena. Slednje se popravi z dodatkom zastavice pri zagonski vrstici (--enable-extensions).

Nekaj testnih...

5 komentarjev

Google se opravičuje in pojasnjuje izpade

CNet - V zadnjih dneh so bili uporabniki Googlovih storitev, med katerimi so najbolj priljubljene gotovo iskanje, Gmail in Docs, nekajkrat nemalo presenečeni, ker do njih niso mogli dostopati ali pa so delovale skrajno počasi. Google pojasnjuje, kaj je šlo narobe.

V uradni izjavi so zapisali, da so po pomoti preusmerili veliko svojega prometa skozi azijske povezave, zaradi česar je nastal v tamkajšnjih vodih zastoj. To je vplivalo na dosegljivost storitev, tako da naj bi približno 14 odstotkov uporabnikov občasno otežkočeno dostopalo do njih.

Dmitri Alperovitch iz pa McAfeeja pravi, da je Google napako storil v sklopu migracije na IPv6, ki počasi poteka že dlje časa. Po njegovem mnenju so poskušali spremeniti nekatere številke AS, a jim to zaradi neznanega hrošča ni najbolje uspelo. Tako nekaj velikih ponudnikov dostopa do interneta ni več našlo Googlovih ASN-jev, zaradi česar so bile njegove strani nedosegljive približno eno uro. Google se je odzval na te izjave in zatrdil, da njihov...

6 komentarjev

Gmail si je vzel dve uri počitka

CNet - Pri znanem slovenskem ponudniku brezplačnih e-poštnih predalov smo sicer na občasne krajše in daljše prekinitve delovanja že navajeni, včeraj pa so jo tehniški škrati zagodli celo velikemu Googlu. Okrog 10.30 po srednjeevropskem času je postal nedosegljiv, med žive pa se je vrnil približno dve uri in pol kasneje. Točnega obsega izpada niso razkrili, a naj bi bilo prizadetih mnogo uporabnikov, so zapisali. Prav tako niso povedali, kaj je šlo narobe, pravijo pa, da njihovi inženirji raziskujejo zaplet.

Zadnji večji izpadi Googlovih storitev so se zgodili...

29 komentarjev

Kuba bo dobila novo okno v svet

Yahoo News - Kuba bo prihodnje leto dobila novo povezavo v svet, saj bodo do tega otoka napeljali nov 1550 km dolg optični kabel, ki bo to državo skupaj z Jamajko in Haitijem z internetom povezal prek Venezuele. Oblasti trdijo, da se bo s tem opazno povečala povezljivost in dostopnost Kube. Žal to ne pomeni, da bo pogled v splet bistveno bolj odstrt tudi za končne uporabnike, so dodali predstavniki oblasti, saj bo država še vedno omejevala dostop do interneta za posameznike.

Trenutni problem internetnega dostopa na Kubi je ameriški embargo, ki prepoveduje navezavo na podmorske kable, ki tečejo borih trideset kilometrov od obole, zaradi česar se morajo v splet povezovati prek dragih satelitskih povezav. Trenutno je v tej 11,4-milijonski državi 1,4 milijona uporabnikov interneta. Washington medtem zavrača očitke, da so krivi za drakonske omejitve pri dostopu do interneta na Kubi. Že julija so napovedali, da bodo ameriškim podjetjem dovolili priklop Kube na ameriške podvodne kable, tako da naj bi...

7 komentarjev

Komunizem zaskrbljen

Australian IT - Na Kitajskem, po eni strani najbolj zavzeti državi za spodbujanje učenja (in seveda uporabe) spleta in njegovih tehnologij, po drugi pa blazno 'čistunska' dežela, zopet napada: po zaprtju nemalo kiberkafejev, odprtju največjega kiberkafeja na svetu (nemalo jih še načrtujejo), so uzakonili špijonažo.

'Spletna policija' (ter ponudniki dostopa) ima sedaj novo dolžnost: opazovati navade uporabnikov, o njih poročati vladi, 'skrbeti' za dosegljivost spornih vsebin (primer: BBC), ter se nasploh iti skrbne starše. Klik! ... Slovenija zavije na obvoznico ...

1 komentar