»

Mozilla s pretečenim certifikatom pomotoma onesposobila vse razširitve v Firefoxu

Slo-Tech - Številni uporabniki Mozillinega brskalnika Firefox so danes ponoči ugotovili, da so prenehale delovati vse razširitve v brskalniku. Sporočila o napakah so različna, običajno pa piše, da razširitve ni možno preveriti in je zato onemogočena. Težava ni prizadela vseh uporabnikov, a o nevšečnostih vseeno poroča več milijonov uporabnikov. Mozilla je hrošča že potrdila in se lotila odpravljanja težave.

Kot kaže, se srž problema skriva v pretečenem certifikatu, ki mu je veljavnost iztekla danes ob polnoči po univerzalnem koordiniranem času. Ker morajo biti razširitve za uporabo podpisane, je potek certifikata avtomatično pomenil njihovo onesposobitev. Mozilla je to zahtevo uvedla v verziji 48 leta 2016, da bi omejila širjenje malwara in otežila namestitve lažnih...

92 komentarjev

Chrome dodaja zaščito pred nevarnimi .exe datotekami

vir: Google
Google -

Google kani v naslednjo stabilno različico brskalnika Chrome (po vsej verjetnosti 12) dodati še več zaščite pred nevarnostmi na spletu. Že zdaj se ob obisku znane phishing, XSS oz. XSRF strani pokaže jasno obvestilo (glej prvo sliko), v prihodnosti pa bomo dobili še opozorilo ob poskusu prenosa .exe datoteke s take strani (glej drugo sliko).

Tehnično je preverjanje izvedeno tako, da Chrome vodi lokalni seznam sumljivih domen v zgoščeni obliki. Vsak spletni naslov (url) pred odprtjem preveri zoper omenjeni seznam in če kaj najde, se sproži še dodatno preverjanje na Googlovih strežnikih. Sistem je zelo podoben mehanizmu preverjanja preklicanih certifikatov, le da je bistveno bolj ažuren in da vse podatke vodi Google sam.

Chrome je sicer znan kot precej varen...

2 komentarja

'Jabolčni' in 'pingo' Chrome beta

Google - Čeprav ima Chrome že kar nekaj uporabnikov na operacijskih sistemih, osnovanih na Linuxu ter na OS X, so ti brskalnik morali prevesti sami iz izvorne kode, ki je delo projekta Chromium, s tem pa so dobili razvijalsko različico. Uporabniki operacijskih sistemov Windows že kar nekaj časa lahko uživamo v uradnih stabilnih, beta ter razvijalskih različicah, ki jih je mogoče namestiti z le nekaj kliki. Uradno beta različico, ki je ni treba prevajati, so zdaj dobili tudi uporabniki sistemov Linux in OS X, a slednji še nimajo podpore razširitvam brskalnika.



Prav razvijalska različica za Windows že kar nekaj časa deloma uradno podpira razširitve, a je bilo le-te relativno težko najti. Zanje so obstajali posebni forumi, z najnovejšo beta...

25 komentarjev

Chrome s podporo preoblekam

Vojaška maskirna tema

vir: CNet
CNet - Kljub minimalističnemu izgledu temno modra barva okrog zavihkov Chromea ni po godu vsem uporabnikom. Z nekaj hekanja, podobnega vklopu podpore za razširitve, je bilo drugačne teme mogoče uporabljati že prej, zdaj pa bodo le-te postale tudi uradne. Teme podpirata zadnji razvojni različici, 3.0.195.3 in različica z nekaj popravljenimi hrošči, .4. Teme je mogoče enostavno vklopiti in menjati v nastavitvah, kjer se nahaja tudi gumb, ki bo v prihodnosti vodil na stran z zbirko tem, a trenutno vodi na prazno stran.

Čeprav grafiko teme uporablja le naslovna vrstica, se v barve, podobne njej, odene celoten brskalnik. Aktiven zavihek se prav tako obarva v to barvo, medtem ko so zavihki v...

5 komentarjev

Mozilla Jetpack za enostavno izdelavo dodatkov

CNet - Za brskalnik po spletu Mozilla Firefox že obstaja kopica dodatkov (add-ons), s katerimi je moč osnovni program skoraj v celoti prilagoditi in dopolniti. Več kot 8000 razvijalcev je doslej napisalo približno 12000 dodatkov, ocenjujejo avtorji programa. Da bi še razširili bazo piscev in uporabnikom omogočili lažje rokovanje z dodatki, so pri Mozilli izdali prvo eksperimentalno verzijo programa Jetpack, ki postavlja nove standarde.

Najbolj opazna novost je odstranjena potreba po ponovnem zagonu brskalnika po namestitvi nekega dodatka. V tem smislu se Jetpack približa funkcionalnosti Greasemonkeyja, ki uporabnikom omogoča sprotno izbiranje, katere skripte so aktivne. Poleg tega Jetpack uvaja standardizirane API-je, tako da naj razvijalcem ne bi bilo več treba popravljati dodatkov vsakokrat, ko...

9 komentarjev

Google z razširitvami

Stanje GMaila, spodaj levo

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Ena glavnih zmogljivosti, poleg podpore certifikatom, ki po besedah uporabnikov manjka Googlovemu spletnemu brskalniku Chrome, je podpora dodatkom. Chrome sicer že podpira poganjanje zapakiranih uporabniških skript (podobno Greasemonkey dodatku za Firefox), a je to daleč od zmogljivosti pravih dodatkov.

Zadnja razvijalska različica (ter nočne verzije) Chromea pa prihaja s pravo podporo razširitvam. V primerjavi s Firefoxovimi razširitvami po namestitvi ni potreben ponoven zagon brskalnika, ni pa še implementiran enostaven pregledovalnik nameščenih dodatkih. Nastavljanje oz. odstranjevanje tako poteka z brskanjem po mapah v razsikovalcu, po vrhu vsega pa je tovarniško podpora izklopljena. Slednje se popravi z dodatkom zastavice pri zagonski vrstici (--enable-extensions).

Nekaj testnih...

5 komentarjev

Google se opravičuje in pojasnjuje izpade

CNet - V zadnjih dneh so bili uporabniki Googlovih storitev, med katerimi so najbolj priljubljene gotovo iskanje, Gmail in Docs, nekajkrat nemalo presenečeni, ker do njih niso mogli dostopati ali pa so delovale skrajno počasi. Google pojasnjuje, kaj je šlo narobe.

V uradni izjavi so zapisali, da so po pomoti preusmerili veliko svojega prometa skozi azijske povezave, zaradi česar je nastal v tamkajšnjih vodih zastoj. To je vplivalo na dosegljivost storitev, tako da naj bi približno 14 odstotkov uporabnikov občasno otežkočeno dostopalo do njih.

Dmitri Alperovitch iz pa McAfeeja pravi, da je Google napako storil v sklopu migracije na IPv6, ki počasi poteka že dlje časa. Po njegovem mnenju so poskušali spremeniti nekatere številke AS, a jim to zaradi neznanega hrošča ni najbolje uspelo. Tako nekaj velikih ponudnikov dostopa do interneta ni več našlo Googlovih ASN-jev, zaradi česar so bile njegove strani nedosegljive približno eno uro. Google se je odzval na te izjave in zatrdil, da njihov...

6 komentarjev

Google Chrome gre na televizijo

Slashdot - Po tem, ko se je na japonskem Googlu pojavil kratek (reklamni) video Googlovega spletnega brskalnika Chrome, so dobili ogromno pozitivnega odziva. Zato so se pri Googlu odločili, da bodo začeli reklamno kampanjo tudi na televizijskih zaslonih. Po pogovrih s TV marketinškim oddelkom so našli skupni jezik za čimboljšo predstavitev prednosti Chrome-a, ta vikend pa se je začelo testno predvajanje oglasov na nekaterih televizijskih mrežah. Če bo odziv oziroma dvig popularnosti brskalnika dovoljšen, bodo verjetno sprožili precej bolj obširno kampanjo. V vsakem primeru pa je ogled 11 kratkih oglasov za Google Chrome skoraj obvezen, oglašujejo pa jih tudi na strani The New York Times. Klik!



Googlovi oglasi imajo celo svoje oglase!

12 komentarjev

Google zamenjal kosilnice s kozami

TechCrunch - Tudi Google pomaga svetu z zmanševanjem emisij ogljikovega dioksida, pa čeprav na rahlo bizaren način. Za košenje trat okrog sedeža podjetja so namreč najeli skupino koz, ki bodo trato popasle namesto kosilnic, na plačilni listi pa se je znašla še škotska mejna ovčarka Jen, ki bo kozam preprečevala uganjati neumnosti.
Google pravi, da jih najem koz stane približno enako, kot košenje, obenem pa naj bi bilo mnogo bolj zabavno gledati koze, ki mimogrede zemljo še pognojijo, med pašo, kot poslušati glasne bencinske kosilnice. Čreda dvestotih koz bo za košnjo potrebovala en teden, na delo pa jih...

42 komentarjev

TorButton 1.0

Slo-Tech - Eden izmed uporabnikov na poštnem seznamu uporabnikov in razvijalcev omrežja Tor, Scott Squires, je razvil dodatek za Firefox TorButton 1.0. Na voljo je tudi že neuradna poslovenjena različica, ki bo v uraden paket vključena v kratkem.

TorButton je razširitev na Firefox, ki po namestitvi v spodnjem desnem kotu brskalnika (v statusni vrstici) prikaže ali je brskalnik Firefox v internet povezan preko omrežja Tor ali ne. V primeru, da je povezan, se v zeleni barvi izpiše "Tor Enabled", sicer pa v rdeči barvi "Tor Disabled". Med obema načinoma je mogoče preklapljati s preprostim klikom na besedilo. Na voljo je tudi gumb, ki ga je mogoče namestiti v orodno vrstico, vendar privzeto ni prikazan.



TorButton spremeni samo lokalne nastavitve...

4 komentarji

Amazon.com in A9 proti Googlu

Google News - Spletna trgovina Amazon.com ponuja 1,57 odstotkov popusta pri nakupu vseh izdelkov, če postanete registriran uporabnik njihovega novega spletnega iskalnika A9.com. Registracija je brezplačna, zato želi podjetje s popustom iskalnik približati širši javnosti. Kljub temu da iskalnik vrača kar Googlove rezultate iskanja, ponuja precej inovativnih rešitev. Tako lahko hkrati iščemo spletne strani, slike, podatke o filmih, knjige ipd. Uporabna je tudi zgodovina iskanja in zaznamki, poskrbeli so tudi za orodno vrstico A9, pa tudi Firefoxova razširitev za iskalnik je že na voljo.

Se po brskalnikih skorajšnja druga svetovna vojna obeta tudi iskalnikom?

4 komentarji