»

Hud vihar v RIKEN-u zaradi lažnih objav o matičnih celicah

Teruo Kishi je vodil odbor za reforme.

vir: Science Blog
Science Blog - Letošnja zgodba o revolucionarni metodi za pripravo matičnih celic z izpostavitvijo neugodnim pogojem, ki se je izkazala za veliko prevaro, bo imela resnejši epilog, kot smo pričakovali. Medtem ko so najprej sankcije grozile le avtorici prispevka in mogoče ostalim sodelujočim, bo RIKEN zaprl in reorganiziral celoten oddelek, so sporočili na novinarski konferenci v Tokiu.

RIKEN je največji japonski inštitut za raziskave na področju STEM (znanost, tehnologija, inženirstvo in matematika), ki zaposluje več kot 3000 ljudi (to je približno trikrat več kot Inštitut Jožef Stefan) na sedmih lokacijah na Japonskem. Eden izmed oddelkov je tudi Center za razvojno biologijo v Kobeju (CDB), kjer je...

13 komentarjev

Microsoft povečal svoj delež pri superračunalnikih za 20%

vir: Top 500
Top 500 - Še lani novembra so Okna tekla le na 5 superračunalnikih, zdaj pa jih je že 6 (20% povečanje), kažejo najnovejše statistike spletne strani Top 500 supercomputer sites. Razlika je šla na rovaš operacijskega sistema Linux, ki pa z 455 inštalacijami (91%) trdno ostaja na prvem mestu. Drugi najpopularnejši sistem je UNIX (zlasti IBM AIX), ki poganja 23 sitemov (4.6%), tretja so mešana okolja (3%), na četrtem mestu pa je Microsoft z že omenjenimi 6 inštalacijami (1.2%).



Najmočnejši...

13 komentarjev

Japonska vlada zaenkrat brez superračunalnika

TG Daily - Finančna kriza očitno ne pozna meja, saj je udarila tudi po že zastavljenih državnih projektih. Japonska vlada je načrtovala izgradnjo povsem novega superračunalnika, a je zaradi pomanjkanja denarja prišlo do težav ne pri naročniku, temveč pri proizvajalcih. Sodelovanju sta se odpovedala tako NEC kot Hitachi, a na srečo to ne pomeni, da katerikoli od njiju zapušča trg superačunalnikov.

Poteza je presenetljiva iz dveh razlogov. 115 milijard jenov (880 milijonov €) za projekt je bilo zagotovljenih, partnerja pa sta odstopila kljub že začeti izgradnji superračunalnika. Slednji naj bi začel obratovati že naslednje leto, a se je Riken, inštitut za naravoslovne raziskave in naročnik superračunalnika, odločil začeti s praznim listom papirja.

2 komentarja

Superračunalnik za štiri tisoč evrov

Benchmark FASTRE in CalcUA

vir: Slashdot
Slashdot - Raziskovalci iz Univerze v Antwerpnu so bili pri svojem razvoju topografske opreme soočeni z večnim izivom pomankanja procesorske moči, vendar so namesto običajnega pristopa (izgradnje pravega in tudi primerno dragega superračunalnika) ubrali povsem svež pristop.

Svoj superračunalnik so se odločili zgraditi iz štirih NVidiinih grafičnih kartic GeForce 9800 GX2 in zahvaljujoč Nvidiini tehnologiji CUDA so pri svojem delu dosegli rezultate, ki so presegali zmogljivosti univerzitetnega superračunalnika CalcUA, ki ga je univerza kupila marca 2005 za 3,5 milijona evrov.


Da zahteva takšna procesorska moč tudi spodobno hlajenje je samoumevno - ob neobremenjenem sistemu se GPU-ji grejejo z zavidljivih 55 stopinj celzijami, ob popolnoma obremenjenem in nenavitem sistemu dosežejo temperature 86...

67 komentarjev

Nov najhitrejši superračunalnik v Sloveniji

Monitor - Turboinštitut, slovenski inštitut za hidroenergijo bo postal lastnik novega superračunalnika, ki se bo s svojimi zmogljivostmi uvrščal med 250 najhitrejših superračunalnikov na svetu in se zavihtel na prvo mesto v Sloveniji in jugovzhodni Evropi. Nakup novega superračunalnika, ki ga je Turboinštitut opravil pri IBM Slovenija, tako predstavlja velikanski napredek za inštitut saj med njihove primarne dejavnosti sodijo najrazličnejše simulacije toka (pri vodnih, parnih in vetrnih turbinah, črpalkah, obtekanju ladij in letal, podzemnih voda, ožilja, itd.), ki za svoje kakovostne in hitre rezultate potrebujejo superračunalnik.

Adria, kot bo superračunalnik poimenovan, bo imel 2048 jeder (256 strežnikov z dvema štirijedrnima procesorjema) in se bo v končni konfiguraciji ponašal s 4,1 TB delovnega pomnilnika - že za shranjevanje izračunov bo potreboval dodaten strežnik kapacitete 10 TB - bo za 50-krat povečal računske zmogljivosti Turboinštituta in tako zmanjšal čas potreben za...

185 komentarjev

IBM gradi nov superračunalnik

BBC - Čeprav je Blue gene/L še vedno edini superračunalnik, ki je presegel mejo 100 teraflopov (100 trilijonov operacij na sekundo), njegov rekord je namreč kar 280, na višku pa za kratek čas celo 367 teraflopov, IBM-u to očitno ni dovolj. Načrtujejo namreč izgradnjo novega superračunalnika, zaenkrat poimenovanega Roadrunner. Njegove zmogljivosti naj bi po napovedih segale preko 1 petaflopa (1000 teraflopov) v normalnih razmerah ter 1,6 petaflopa na višku zmogljivosti. Monstrum bo najbrž situiran v Nacionalnem Laboratoriju v Los Alamosu, njegova naloga pa naj bi bila zagotavljanje varnosti in zanesljivosti jedrskega orožja ZDA.

Izvirno novico je na BBC-ju odkril snow. Hvala mu!

8 komentarjev

Apple nadaljuje z revolucijami

Seattle Post-Intellingencer - Nedvomno je bil ravno Apple eden najbolj zaslužnih, da se je računalnik pojavil med "navadnimi ljudmi", izven posvečenih računskih centrov.

Zdaj je Apple začel z drugo tako revolucijo, le da je ta morda še večja. Komaj so sestavili svoj prvi superračunalnik, že se je ta uvrstil na tretje mesto med vsemi superračunalniki tega sveta, za japonskim Earth Simulatorjem in HP-jevim superračunalnikom, le da je bil 30 krat cenejši, ob tretini zmogljivosti, od prvega, oziroma 15 krat cenejši, ob skoraj enaki zmogljivosti, od drugouvrščenega.

Sedaj bodo z isto mamo (Virginijsko univerzo) spočeli in verjetno rodili novega otroka. 64 bitni Xserve G5 bodo zidaki za novi superračunalnik, za katerega se pa še ne ve, koliko hitrejši bo. Bo pa manjši in manj energetsko potraten. Link.

30 komentarjev