»

Toshiba se je dokončno poslovila od prenosnikov

vir: ZDNet
ZDNet - Toshiba je Sharpu prodala preostalo petino svojega deleža v prenosniški podružnici Dynabook, s čimer se je podjetje, ki je nekoč proizvajalo legendarne prenosne računalnike, iz tega segmenta naposled povsem umaknilo.

Sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja je bila Toshiba pojem med znamkami prenosnih računalnikov z linijami izdelkov, kot sta bili Toshiba Satellite in Portege. Japonska multinacionalka si pravzaprav lasti pionirske zasluge pri snovanju laptopov, saj je njena nalepka na prelomnem T1100, ki so ga leta 1985 najprej lansirali v Evropi. Japonci še vedno radi pravijo, da gre za prvi prenosnik na platformi IBM PC, a pravilneje bi bilo reči, da je šlo za prvi tržno uspešni izdelek te sorte s poklopnim ohišjem. Tako prenosne naprave kot clamshell dizajn smo namreč videli že pred tem, le da v bolj omejenem obsegu. V 35 letih od tedaj je podjetje napravilo impresiven spisek notesnikov, toda po letu 2000 so vedno manj inovirali in tekmeci, kot so takrat še vzhajajoči Lenovo,...

22 komentarjev

Intelova tehnologija za prenašanje videa prek 802.11n

X-Bit Labs - Intel je na CES-u predstavil novo tehnologijo brezžičnega prikazovanja, ki omogoča povezavo računalnika z monitorjem ali HDTV s pomočjo posebnih adapterjev prek omrežja 802.11n. Za demonstracijo so uporabili osebni računalnik z mrežno kartico Centrino Advanced-N 6200, Advanced-N +WiMax 6250 ali Ultimate N 6300 povezano s tehnologijo Intel My WiFi in ustrezno programsko opremo. Tako lahko prenašamo HD-video na posebne Netgearjeve adapterje, ki so s pomočjo HDMI povezani na HDTV ali druge naprave.

Tehnologija se zdi na prvi pogled privlačna, je pa vprašanje, kako uspešna bo. Še zlasti ker že obstaja Wireless HDMI, ki za delovanje ne potrebuje posebnih vmesnikov Wi-Fi 802.11n. Druga omejitev je odsotnost predvajanja Blu-rayev na TV zaradi pravic DRM, medtem ko HDMI teh težav nima. Kljub temu bomo novo tehnologijo našli na prenosnikih Dell, Sony in Toshiba od 17. januarja dalje.

11 komentarjev

FDA se bori proti ilegalnim spletnim lekarnam

The Register - Eden izmed glavnih izdelkov, ki se oglašuje in naivnežem prodaja prek spama, so zdravila. Kaj točno je v tabletah, ki jih ponujajo sumljive strani po sumljivih cenah, verjetno ne bi ugotovili niti miamijski forenziki, a dejstvo je, da ljudje verjamejo in kupujejo. Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) se je zato odločila, da malo podkuri tem nelegalnim spletnim lekarnam. Posvetili so se 136 stranem, ki so očitno nelegalno prodajale zdravila ameriškim potrošnikom.

Izdali so 22 opozoril skrbnikom teh strani, poleg tega pa so opozorili operaterje in registrarje domen, da njihove stranke kršijo zakone. Margaret A. Hamburg iz FDA ponavlja, da veliko potrošnikov ta zdravila kupi, ker so cenejša kot v lekarnah, pri čemer se ne zaveda nevarnosti, v katero se podajajo. Raziskava, ki je bila opravljena avgusta, je pokazala, da kar 90 odstotkov spletnih lekarn, ki oglašujejo na iskalniku Bing, posluje nezakonito. Borba je seveda težka, saj spamerji običajno uporabljajo več plasti domen...

77 komentarjev

Corsair predstavil 256 GB SSD

20 MLC flash čipov

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - S ceno prek 600 € Corsairjev P256 zagotovo ni poceni, a je po drugi strani le nekaj dražji od Intelovega 160 gigabajtneža. 256 GB kapacitete sestavlja kar 32 8 gigabajtnih flash čipov, ki so pricinjeni dvonadstropno, od katerih jih je na eni strani PCBja 20, na drugi pa ob krmilniku dodatnih 12. Prav krmilnik ga naredi zanimivega, saj ne uporablja drage rešitve (kot si je pot začrtal Intel) oz. JMicron čipa, kakor je pogosto pri cenejših pogonih. Skrivnost (za kapaciteto ugodne) cene in visokih zmogljivosti, ki jih premore kljub uproabi MLC čipov, se skriva v ARM procesorju, ki skrbi za pravilen pretok oz. hrambo podatkov, na pomoč pa mu priskoči 256 MB...

8 komentarjev

Toshibin prenosnik s polterabajtnim SSD-jem

The Register - Toshiba je začela prodajati svoj nov prenosnik Dynabook SS RX2 WAJ, ki ga oglašujejo kot prvi prenosni računalnik, ki ima vgrajen polterabajtni SSD. V njegovem drobovju najdemo še procesor Intel Core 2 Duo SU9400 z 1,4 GHz, 3 GB pomnilnika DDR2 pri 667 MHz, povezljivost 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 2.1+EDR in gigabitni ethernet. Zaslon ima diagonalo v izmeri 12,1 palca in prikaže največ 1280 x 800 točk, krmili pa ga grafika Intel GMA 4500MHD. Celoten paket vključuje še omenjeni SSD, ki piše s 180 MB/s in bere z 230MB/s, tehta pa 1,1 kg. Prenosnik je za zdaj dobavljiv le na Japonskem in stane 3000 evrov oz. 250...

31 komentarjev

Toshiba prevzema Fujitsujeve trde diske

X-Bit Labs - Po napovedih, o katerih smo že pisali, bo Toshiba pogoltnila Fujitsujev oddelek trdih diskov. Podjetji sta namero o tem podpisali februarja, včeraj pa sta sprejeli končni dogovor o transakciji. Fujitsujev oddelek trdih diskov bo oddvojen v novonastalo podjetje Toshiba Storage Device Corporation (TDSC), ki naj bi bilo vredno približno 30 milijard jenov (230 milijonov evrov). Sprva bo Toshiba 80-odstotni lastnik TSDC, preostanek pa bo ostal v Fujitsujevi lasti do konca decembra 2010. TSDC bo prevzel dolgove v višini 6 milijard jenov (46 milijonov evrov). S prevzemom bomo dobili velikega igralca, ki bo nadzoroval 16 odstotkov trga trdih diskov, podobno kot Hitachi. Največja ostajata Seagate in Western Digital.

0 komentarjev

Polterabajtni SSD iz Toshibe

vir: CNet
TG Daily - Toshiba napoveduje, da bo prihodnji mesec na vsakoletnem srečanju Consumer Electronic Show, ki se odvija v Las Vegasu, predstavila doslej največji SSD-disk. Nov 2,5-palčni pogon bo meril 512 GB, njegova hitrost pa bo v skladu z ostalimi ta hip napovedanimi modeli, tj. do 240 MB/s pri branju in 200 MB/s za zapis. Zgrajen bo iz 43 nm MLC NAND flash čipov, njegova cena za zdaj ostaja še skrivnost, pričakovani datum masovne proizvodnje pa je postavljen v drugo polovico prihodnjega leta.

Niti pol manjši modeli, ki jih proizvajalci obljubljajo za naslednje leto, niso prav nič poceni. Njihove...

24 komentarjev

Izšla Mathematica 7

Slashdot - V torek je izšla nova verzije Mathematice podjetja Wolfram Research. Mathematica je izjemno priljubljeno orodje za celo vrsto matematičnih čarovnij in izračunov, ki je poznano domala vsakemu naravoslovcu. Sedma inkarnacija prinaša nekaj kozmetičnih popravkov, kot je na primer tesnejša povezava z Microsoftovim programom Equation Editor za pisanje enačb in formul v Wordu, pa tudi korenitejše izboljšave, kot je podpora za vzporedno uporabo več jeder procesorjev. Vse novosti si lahko ogledate na njihovi uradni strani. Cena za študente znaša 128 evrov (oz. 45 evrov ob nakupu licence samo za eno leto), redna cena pa je dobrih 3000 evrov. Nadgradnje so seveda cenejše.

23 komentarjev

Toshibin prenosnik z GeForce 8700M GT

AnandTech - Podjetje nVidia je pred kratkim splavilo svojo trenutno najnovejšo mobilno grafično rešitev (pred tem si je ta naslov lastil GeForce 8600M GT). A najnovejše ni nujno tudi najhitrejše.

AnandTechovci so dobili na test Toshibin Satellite X205-S9359, enega izmed prvih prenosnikov, opremljenih z omenjeno grafično kartico. Sedemnajstinčna desktop replacement pošast stane okrog 2500 dolarjev, v njej pa poleg omenjene grafične kartice tiktaka še dvogigaherčni procesor Core 2 Duo.

V testih se je laptop izkazal srednje dobro, proti starejšim modelom z GeForce Go 7950 GTX sicer ni imel prav dosti možnosti, a glede na razmerje med zmogljivostjo in ceno po besedah avtorjev članka ponuja dovolj.
Izvorni test.

20 komentarjev

Toshibini prenosniki z AMD procesorji

Daily Mail - V letošnjem letu so novice, povezane z AMD-jem, ponavadi bolj žalostne, ali pa se tičejo izdelkov, ki še niso na trgu. Tokrat je, za osvežitev, malce drugače. Toshiba se je namreč odločila, da bo začela prodajati prenosnike, v katerih bodo tiktatali mobilni procesorji AMD Turion. S tem bodo cene njihovih računalnikov padle za največ 82 dolarjev, na trgu pa jih bomo lahko prvič ugledali to poletje. Vsekakor vzpodbudna poteza s strani četrtega največjega izdelovalca računalniških sistemov na svetu.

Izvorna novica.

39 komentarjev