»

Samsung dosegel preboj pri holografskih zaslonih

IEEE Spectrum - Samsungovi raziskovalci so pokazali desetpalčni zaslon debeline centimetra, ki zmore prikazati holografski video pod zornim kotom 15 stopinj, kar je bistven napredek na področju holografskih zaslonov.

Holograme, v smislu holografskih posnetkov, je Dennis Gabor konceptualiziral že pred dobrimi sedemdesetimi leti in za dosežek leta 1971 prejel Nobelovo nagrado za fiziko. Toda njihova praktična raba se je pričela šele v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, po izumu laserja. Snemanje in mnogokrat tudi prikaz hologramov namreč zahtevata spodoben vir koherentne svetlobe. Pri klasični metodi ob snemanju kolimirani snop svetlobe razdvojimo in z enim delom osvetlimo želeni objekt, drugega pa usmerimo neposredno na snemalni medij. Ko se oba dela snopa tam zopet združita, nastane interferenčni vzorec, v katerem je shranjena ne le informacija o jakosti svetlobe (kot pri običajni fotografiji), temveč tudi o njeni fazi. Ko s primernim virom svetlobe snemalni medij spet osvetlimo, dobimo...

2 komentarja

Windows 8 ne bo predvajal DVD-jev in blu-rayjev

Microsoft - Windows 8 bo pometel z zgodovino na marsikaterem področju, saj se bo od praktično vseh predhodnikov razlikoval v številnih ključnih pogledih. To bo po letu 1995 prva verzija Windows brez znamenitega gumba Start, ki je postal njihov zaščitni znak - navsezadnje je stilizirana verzija okna z gumba Start glavni logotip Windows. To bo tudi prva verzija, ki bo tekla na platformi ARM, kar se je Microsoft še pred leti zaklinjal, da se ne bo nikoli zgodilo. Windows 8 bo tudi prvi prinesel nov uporabniški vmesnik Metro in še bi lahko naštevali. Sedaj pa je Microsoft sporočil, da bo to tudi prva verzija po dolgem času, ki ne bo podpirala predvajanja DVD-jev in Blu-rayjev z video vsebinami (branje podatkovnih zgoščenk seveda...

73 komentarjev

General Electric na holografski medij shranil pol terabajta

engadget - Raziskovalci iz General Electrica poročajo, da so uspeli na optični medij v velikosti običajne zgoščenke zapisati 500 GB podatkov, kar je 100-krat več od DVD-jev in 20-krat več od medijev Blu-ray. Zapisovanje poteka z enako hitrostjo, kot je mogoče peči blu-rayje, kar bi pomenilo tri ure za zapis celotnega ploščka. Sedaj bodo primerke medijev in tehnologijo posredovali usposobljenim partnerjem, katere bodo poizkusili prepričati v odkup licence in masovno proizvodnjo.

Gre za tako imenovani mikroholografski zapis podatkov. V principu se podatki zapisujejo z laserjem podobno kot na klasične optične medije, le da pri holografskem zapisu ni strogih omejitev, koliko plasti se uporabi. Medtem ko CD-ji uporabljajo eno plast in...

22 komentarjev

Dvoterabajtni Samsungov disk ima hrošča

smartmontools v Linuxu

Heise - Samsungov trdi disk SpinPoint F4 EcoGreen HD204UI s kapaciteto 2 TB ima tovarniško napako, ki v točno določenih okoliščinah vodi do izgube podatkov, so ugotovili v nemški reviji c't. Če je disk na računalnik priključek prek vmesnika SATA, ki deluje v načinu AHCI, in uporabnik hkrati zapisuje podatke na disk in z orodjem smartmontools poizkusi prebrati podatke o kondiciji disk SMART, se zapisovani podatki lahko izgubijo. Napaka se pojavlja tako v operacijskem sistemu Windows kakor tudi Linux in je za zdaj omejena le na dvoterabajtni model, medtem ko ostali diski iz iste družine delujejo brez težav. Samsung in razvijalci smartmontoolsa že preiskujejo težavo.

Dodatek 11. 12. 2010:...

43 komentarjev

TDK predstavil terabajtno Blu-rayu sorodno zgoščenko

1 TB

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Japonski proizvajalec optičnih diskov TDK je na sejmu Ceatec predstavil prototip medija sorodnega Blu-rayu, ki ima kapaciteto en terabajt, kar je stokrat več od julijske rešitve. Ogromno kapaciteto so to pot dosegli z zapisom podatkov v 32 plasteh (po 16 na vsaki strani zgoščenke), ki vsak drži 32 GB podatkov. TDK je torej premostil problem iskanja materiala z dovolj visoko transmitanco, a seveda niso razkrili, kateri material so uporabili, le da je prepustnost 95,1-odstotna. Sloji niso povsem združljivi z obstoječo definicijo za Blu-ray, saj ta predpisuje debelino 100 μm, medtem ko v novem ploščku znaša 260 μm, kar povzroča aberacijo. Numerična apertura...

14 komentarjev

General Electric prikazal 500 GB-holografski disk

TG Daily - General Electric je demonstriral, kako izgleda zapis pol terabajta podatkov na ploščke v velikosti CD-ja. Razvili so nov mikroholografski material za hranjenje podatkov, ki omogoča doseganje tako visoke gostote zapisa. Razlika od klasičnih DVD-jev in CD-jev, ki zapisujejo podatke le na površini, je globina. GE pravi, da za zapis podatkov izkoristijo celotno globino materiala, zaradi česar stisnejo nanj več informacije. Tehnologija je po njihovih besedah sorodna trenutnim standardom, tako da bi naj bili predvajalniki novih holografskih zgoščenk tudi sposobni branja CD-jev, DVD-jev in...

20 komentarjev

300 GB holografski CD

digg.com - Pri Our Picks pišejo, da bo ta teden Hitach-Maxwell javnosti pokazal popolnoma nov holografski disk s kapaciteto kar 300 GB.

Med glavne prednosti naj bi spadala seveda velika kapaciteta ter prenos podatkov s hitrostjo nekje 20 MB/s. Glavna slabost novega medija pa bo gotovo cena, saj naj bi začetni primerki stali nekje med 100 in 125 dolarji, optični pogon, ki bo znal z njimi sploh kaj početi, pa naj bi lastnike olajšal za 15.000 dolarjev.

Ta disk pa seveda ne bo višek razvoja, saj namerava InPhase v letu 2008 predstaviti 800 GB prepisljivi disk s prenosi okoli 80 MB/s. Do leta 2010 naj bi tako že uporabljali 1.6 TB diske.



Zanimivo vprašanje je, koliko so sploh te zadevice odporne...

39 komentarjev

Maxell predstavil holografsko enoto

Gizmodo - Medtem, ko se HD-DVD in Blu-ray borita za prevlado, je Maxell predstavil optično snemalno enoto, ki bo podpirala medije v velikosti 1.6 TB (ja, prav ste prebrali, to je velikost 63 DVDjev). Mediji sami bodo v formatu 5,25 palca, visoko gostoto zapisa pa dosežejo z dodatno dimenzijo zapisa, torej ne gre več za površinsko, temveč prostorsko snemanje. Tehnologija je podrobneje opisana v izjavi za javnost, vse skupaj pa bi naj bilo uporabnikom dosegljivo v letu 2007.



Z majhnimi koraki se tako bližamo tehnologiji Star Trek.

38 komentarjev

Slovenija iz ptičje perspektive

Slo-Tech - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je omogočilo on-line vpogled v grafične podatke s katerimi razpolaga.

Gre za
- fotoposnetke celotne Slovenije (resolucija cca 0,5 m - vidijo se pešci na cesti),
- dejansko rabo zemljišč in gozdov (njive, travniki, gozdovi, vode, sadovnjaki, vinogradi...),
- parcele (meje parcel in pacelne številke),
- melioracijska območja.

Aplikacija omogča tudi:
- merjenje razdalj in površin z miško,
- omogočeno je vključevanje-izključevanje posameznih slojev,
- premikanje, zoomiranje,
- če imate kmgmid številko lahko vpogledate tudi v vse svoje parcele in površine, ki ste jih prijavili za subvencije v letu 2004.

Vnesite koordinate 462150, 100930 in merilo 1:1000...

88 komentarjev

Teorija hologramov

Tech Review - Predstavljate si skupino znanstvenikov, ki pred sabo gleda molekulo DNK. Iz zraka priplava (dobesedno) antitumurna učinkovina in se začne vezati v mali žleb dvojne vijačnice. Iz prikaza lahko razberejo lastnosti vezave, kar pomeni, da lahko molekulo tudi sintetizirajo.

Verjetno si se sedaj to malo težje predstavljate, ampak čez nekaj časa bo hologramski prikaz omogočil lažje delo v medicini, farmaciji, strojništvu in podobnih vedah. Vsaj tako pravijo na Technology Review, kjer so vzeli pod drobnogled hologramsko tehniko, vse njene prednosti in slabosti. Kaj vse ostalega pa nudi hologramska tehnika, pa najdete tukaj.

1 komentar

HP-jev DVD+RW pekač

Slo-Tech - Na področju DVD zapisovalnikov še vedno vlada precejšnja zmeda, saj se proizvajalci le-teh kar nekako ne morejo zmeniti za enotne standarde. Trenutno lahko izbirajo med standardi DVD-R, DVD-RAM, DVD-RW in DVD+RW. Standard DVD-R je podoben peki navadnih CD-R, s to razliko, da tukaj pečemo plošček DVD. Standard DVD-RAM predstavljajo nekakšni disketni DVD-ji, ki so v osnovi namenjeni hranjenju podatkov, vendar zaradi oblike niso združljivi z običajnimi DVD pogoni. DVD-RW in DVD+RW imata sicer skupno lastnost, da lahko podatke zapišemo kolikokrat se nam zahoče, vendar je prvi namenjen bolj za filme, drugi pa je namenjen še hranjenju podatkov. Videli smo že kar nekaj pekačev, ki znajo zapisovati na DVD-je: pionir na tukaj je vsekakor Pioneer, ki je pred časom izdal svoj zapisovalec DVD-jev, ki pa je bil drag kot žafran. Kasneje je luč sveta ugledala dodobra cenejša rešitev, sedaj pa so se za podoben korak odločili tudi pri HP-ju. Vendar pa bo HP-jeva rešitev nekaj posebnega, saj bo...

1 komentar

10 GB Linux PDA

CNet - Ta novica je pomembna tako za razvoj Linuxa, kot razvoj ročnih računalnikov. Za kaj gre? Podjetje Serial System je pred kratkim predstavilo svoj Terapin Mine PDA, ki je namenjen hranjenju podatkov. Vase lahko spravi do 10 GB podatkov - od digitalnih fotografij, preko računalniških datotek, do zvočnih datotek. Poleg hranjenja podatkov, ga lahko priklopimo tudi na krajevno omrežje (LAN) in ga uporabimo za manjši ali začasen strežnik. Terapin Mine ponuja tudi razširitveno mesto za PC Card, kar mu omogoča (s pravšnjimi dodatki) delovanje v brezžičnem omrežju (wireless LAN). Naprava stane 599 $, na voljo pa bo konec avgusta. Vsekakor bo naprava vsaj malo omajala trenutne standarde na področju dlančnikov in poizkušala zarisati novo smer razvoja (v mislih ima predvsem večji pomnilnik, če že ne trdi disk). Kaj pa operacijski sistem? Operacijski sistem bo Linux, ki bo omogočal prost razvoj programske opreme, saj ne bo treba plačevati licenc. ...

0 komentarjev