»

Skype bo bržkone prodan Microsoftu

The Wall Street Journal - Prejšnji teden smo obširno pisali o Googlu in Facebooku, ki se po neuradnih informacijah potegujeta za prevzem Skypa, sedaj pa kaže, da bosta izvisela in bo Skype kupil Microsoft. The Wall Street Journal piše, da bo posel javno objavljen vsak hip.

Microsoft bo po neuradnih informacijah za Skype odštel med sedem in osem milijard dolarjev, kar postavlja vrednost posla na okrog 8,5 milijarde dolarjev (Skype ima 686 milijonov dolarjev dolga). S tem bo nakup Skypa najdražji prevzem v Microsoftovi zgodovini. Doslej je ta naziv pripadal nakupu spletnega oglaševalca aQuantive, za katerega so so leta 2007 odšteli šest milijard dolarjev.

Večino svojih prihodkov in tudi dobička Microsoft ustvari s prodajo operacijskega sistema...

47 komentarjev

Skype je nazaj

BBC - Po dvodnevnem izpadu je Skype nazaj. Če je bila sprva napaka videti neškodljiva - zaradi napake v programu je z interneta padlo nekaj supervozlišč (angl. supernode), ki so jih Skypovi inženirji poizkušali nadomestiti z drugimi - 24 ur pozneje še vedno večina Skypovega omrežja ni delovala. Šele po dveh dneh težav se je začelo stanje popravljati in Skype je začel delovati, čeprav nekatere storitve (recimo IM in Group Video Calling) niso bile dostopne še ves včerajšnji dan.

Kaj točno je šlo narobe, Skype razumljivo ne želi preveč povedati. Pravijo, da so dognali, kje je tičal problem, in da za izpad delovanja ni bil kriv zlonameren napad na omrežje. Podrobno analizo bodo uporabnikom predstavili, ko bo končana.

Uporabniki brezplačnih...

10 komentarjev

Enodnevni razpad Skypovega omrežja

Delovanje supervozlišč

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Po dobrih dveh letih je Skypovo omrežje včeraj spet razpadlo, tako da milijoni uporabnikov niso mogli uporabljati storitev Skypa. Kaj točno se je zgodilo, še ni povsem jasno, čeprav je Skype že pripravil izjavo za javnost. Uradni razlog za težave v omrežju in nedosegljivost je hrošč v eni verziji programa, ki je povzročil nedosegljivost mnogo supervozlišč (supernode). Ta služijo kot kazala pri iskanju uporabnikov Skypa, zato omrežje brez njih ne more delovati....

12 komentarjev

Cisco se zanima za Skype

Slashdot - Skype je prejšnji mesec že napovedal javno ponudbo svojih delnic (IPO), s sicer še nedoločenima datumom in cenovnim razponom, a utegne ta pasti v vodo. Cisco je namreč ponudil pet milijard dolarjev za prevzem Skypa, kar bi seveda prekinilo priprave na IPO. Pet milijard je tudi vrednost, na katero konzorcij okoli Silver Laka ceni svojo investicijo v Skype, tako da je ponudba Cisca povsem resna.

Skype sicer ne posluje bleščeče, saj je v prvem letošnjem polletju ob 406 milijonih dolarjev zbral le 13,2 milijona dolarjev dobička, a prava vrednost Skypa tiči v ogromni uporabniški bazi. Trenutno imajo registriranih 560 milijonov uporabnikov, od katerih pa imajo dohodke le od osmih milijonov, ki uporabljajo Skype za klice na stacionarne telefone. Impresivno število uporabnikov tako zbledi ob dejstvu, da od velike večine ni niti centa. Kako točno namerava Cisco iz Skypa izvleči vloženih pet milijard dolarjev, ni jasno. Tega ni znal niti Ebay, ki je bil nadvse vesel, da so se Skypa uspeli...

14 komentarjev

Naslovi IPv4 bodo pošli prihodnje leto

Ars Technica - V preteklem desetletju smo porabili novih 1,3 milijarde IPv4-naslovov, tako da je prostih le še 722 milijonov. Celotni bazen uporabnih naslovov obsega 3.706.650.624 naslovov, kar je nekoliko manj kot 232, saj so nekateri rezervirani za posebne potrebe (npr. notranja omrežja, multicast ...).

Ob začetku leta 2000 smo uporabljali 1,6 milijarde naslovov, danes pa je potrošenih že več kot osemdeset odstotkov vseh možnih. Največ naslovov je dodeljenih ZDA (1,5 milijarde, 2-odstotno povečanje v zadnjih desetih letih), sledijo pa Kitajska (232 milijonov, 28 odstotkov več), Japonska (177 milijonov, 17 odstotkov več), Nemčija (86 milijonov, 6 odstotkov več) in Južna Koreja (78 milijonov, 16...

81 komentarjev

Skype dokončno prodan

X-Bit Labs - V začetku tega meseca se je Ebay sporazumel s prvotnimi avtorji Skypa o prodaji, nato pa so se odločili, da ne bodo tratili časa. Tako so v petek dokončali napovedano prodajo Skypa. Spomnimo, da so ga kupili leta 2005 za 3,1 milijarde dolarjev, kar je bila nazaj pogledano ena najbolj zgrešenih investicij v računalniški branži. Sedaj so za 70 odstotkov Skypa iztržili 1,9 milijarde dolarjev gotovine in menico v vrednosti 125 milijona dolarjev od investicijske skupine Silver Lake, ki je skupaj s partnerji odkupila Skype. Ebay je obdržal 30-odstotni delež v podjetju.

0 komentarjev

Spor o prodaji Skypa razrešen

Heise - Poročali smo že, da se Ebay trudi prodati Skype. Za kupčijo je že našel kupca, pa so mu jo v zadnjih trenutkih zagodli prvotni avtorji programa, ki leta 2005 zvito niso prodali celotnega programa, marveč so del kode "Global Index" za P2P-povezovanje obdržali v lasti. Zaradi tega so vložili tudi tožbo, v kateri so zahtevali odškodnino zaradi spreminjanje tega dela kode. Spor je sedaj razrešen.

Ebay in investitorji so se s prvotnimi avtorji programa sporazumeli. Janus Friis in Niklas Zennström bosta tako pristopila h konzorciju okrog podjetja Silver Lake, medtem ko bo Index Ventures s šefom Michaelangelom Volpijem izpadel iz igre. Volpi je bil do julija 2009 tudi šef Joosta, ki sta ga prav tako ustanovila Friis in Zennström. Sedaj sta mu očitala, da se bo njegov Index Ventures okoristil z notranjimi informacijami.

Skype bo, kot kaže, prodan za 1,9 milijarde dolarjev, kar je 700 milijonov dolarjev manj, kot je znašala nakupna cena leta 2005. Dogovor sedaj predvideva, da bosta Friis...

1 komentar

Skype za Linux bo odprtokoden

The Register - Skype za platformo Linux obstaja že dolgo časa, a odprtokodnost platforme nikakor ne pomeni, da je tudi izvorna koda Skypa odprta. Skype jo ljubosumno skriva, tako da zunanji razvijalci Skypa ne morejo napisati kakšnih popravkov in izboljšav, ki bi jih želeli. Kot kaže, se bo to spremenilo. Olivier Faurax je na svojem blogu zapisal, da bo Skype odprl kodo svoje verzije za Linux, sedaj pa je to uradno potrdilo tudi podjetje. Točnega datuma še ni, delajo pa v tej smeri. To naj bi se zgodilo v bližnji prihodnosti, pravijo.

9 komentarjev

Ebay prodaja Skype

CNet - Napovedi se uresničujejo in Ebay dokončno prodaja Skype. Prodajali so ga sicer že nekaj časa, sedaj pa je čas dozorel za kupčijo. Kupila ga bo skupina investitorjev, ki jo vodi podjetje Silver Lake in vključuje sklada Index Ventures in Andreessen Horowitz ter kanadski pokojninski sklad. Za 65-odstotni delež v Skypu bodo odšteli dve milijardi dolarjev, preostanek pa bo Ebay zadržal v svoji lasti.

Ebayju je tako uspela dobra kupčija, saj so leta 2005 za nakup Skypa odšteli 2,6 milijarde dolarjev. Prevzem so mnogo označili za enega večjih fiaskov v IT-svetu, saj je bila cena tako visoka, da je redko kdo verjel, da ga bo uspel Ebay še kdaj tako drago prodati dalje. Nova cena postavlja vrednost celotnega Skypa na 2,75 milijarde dolarjev. Razlogi za prodajo ostajajo enaki, ponavlja Ebayjev izvršni direktor: Skype je odlično samostojno podjetje, ki pa s preostalim delom skupine Ebay nima mnogo skupnega. V letu 2008 je Skype zbral 551 milijonov dolarjev prihodkov.

2 komentarja

Desetletje odprtokodnih IPO-jev

Gibanje delnic Red Hata

CNet - Podjetje Red Hat, ki je poznano po delu na področju odprte kode, je bilo sicer ustanovljeno leta 1993. Nato je pred desetimi leti avgusta 1999 izvedlo javno prodajo delnic (IPO - initial public offering), ki je fantastično uspela. Tri milijone delnic podjetja so takrat ponudili po 14 dolarjev, prvi dan trgovanja pa se je tečaj povzpel do 52 dolarjev. Kasneje so izvedli še eno dokapitalizacijo, ko so februarja 2000 ponudili še štiri milijone delnic po 95 dolarjev. To je bilo tik pred pokom dot-com balona, kasneje pa so se delnice pocenile pod štiri dolarje - danes so vredne okrog 21 dolarjev (pozor, vmes so doživele razcep 2:1).



Red Hatu je uspelo, znali so zaslužiti, prilagodili so prihodu širokopasovnega interneta, ki je pomenil drugačen način...

5 komentarjev

Se prodaja Skypa odmika?

The Register - Poročali smo že o Ebayjevi napovedi, da drugo leto Skype proda z javno ponudbo (IPO). Znano je tudi, da si ga prvotni avtorji želijo nazaj, tako da ni presenetljivo, da se vse skupaj nekoliko zapleta. Bloomberg poroča, da avtorja Niklas Zennstrom in Janus Friis, ki imata še vedno v lasti manjši del kode, na kateri sloni Skype, Ebayju očitata kršenje licenčne pogodbe, zaradi česar grozita z umikom svoje tehnologije, zaradi česar bi Skype ugasnil. Ebay je krenil v protinapad in avtorja v Londonu toži, da bi takšen scenarij preprečil.

Kljub temu analitiki ocenjujejo, da je do spora prišlo v najbolj nepravem času. Če do začetka javne ponudbe na bodo razrešili nesoglasij, bo to kvarno vplivalo na sam posel, saj bodo lahko zbrali manj denarja. Zato so tudi prosili sodišče, da zadevo pospeši, a je bila njihova zahteva zavrnjena, tako se bo zgodba na sodišču odvrtela v prvih mesecih leta 2010. To prinaša tveganje, ki ga vlagatelji ne marajo preveč, kar podjetju zbija ceno. Ebay je leta...

0 komentarjev

Ebay dobil tožbo v Franciji

CNet - V Franciji se je od leta 2007 vlekel sodni postopek zoper Ebay, ki so ga sprožili L'Oreal in podobna podjetja z luskuznimi znamkami. Glavna obtožba se je nanašala na prodajo ponarejenih izdelkov s slovečimi imeni, ki se preprodajajo na Ebayu. Tožniki so trdili, da Ebay ne stori dovolj, da bi zaustavil prodajo ponaredkov, in zahtevali odškodnino v višini 4,8 milijona dolarjev.

Ebay je ves čas poudarjal, da sodeluje s podjetji in na njihovo zahtevo odstranjuje problematične oglase, ne bo pa igral policaja, ki bi samoiniciativno iskal sumljive oglase. Francoski sodnik je razsodil, da Ebay izpolnjuje zakonske obveze, in sprtima stranema dejal, naj se dogovorita, kako bi lahko bolje sodelovali, ter se ponovno oglasita na sodišču konec meseca. Že lani je podoben primer v ZDA izgubil Tiffany, ki je prav tako zahteval, da Ebay sam briše oglase s ponaredki.

2 komentarja

Ebay bo prodal Skype

X-Bit Labs - Predvčerajšnjim smo poročali, da prvotni Skypovi avtorji razmišljajo o ponovnem odkupu Skypa, ki so ga leta 2005 prodali Ebayu. Slednji je že mesece pred tem javno namignil, da bi se za primerno ceno Skypa znebil, ker ta kljub stabilnemu dobičku, ki ga generira, ni kaj preveč integriran v ostale Ebayeve storitve. Kot kaže, so se sedaj dokončno odločili, da Skype odprodajo. V ponedeljek so namreč objavili, da bodo Skype oddvojili v ločeno podjetje in prihodnje leto izvedli javno prodajo delnic (IPO).

Ebayev izvršni direktor John Donahoe je dejal, da je Skype izvrsten samostojni posel z močnimi temelji in naraščajočo uporabo, a je jasno, da ima z Ebayem in PayPalom le malo sinergije. Lani je Skype prinesel 551 milijonov dolarjev prihodkov, kar je za 44 odstotkov več kot leta 2007, do leta 2011 pa želijo preseči magično mejo milijarde. Tudi finančna kriza naj bi ugodno vplivala nanj, saj ljudje v želji po klestenju stroškov raje posegajo po cenejših alternativah klasičnemu...

6 komentarjev

Skypovi avtorji bi ga radi odkupili nazaj

The New York Times - Razvoj programa za telefoniranje z računalnika na računalnik prek spleta, ki se je sčasoma razvil v marsikaj več, so začeli Estonci Ahti Heinla, Priit Kasesalu in Jaan Tallinn, ki so med drugim pisali tudi svojčas priljubljen program za deljenje datotek Kazaa. Njegov potencial so kmalu spoznali pri eBayu, kjer so leta 2005 v prevzemu zanj odšteli 2,6 milijarde dolarjev. Kot so povedali, Skype prav hudo z ostalimi njihovimi operacijami ni povezan, a dokler ustvarja stabilen denarni tok in dobiček razloga za nasilno prodajo ni.

The New York Times to pot poroča, da naj bi Niklas Zennstrom in Janus Friis, ki sta bila lastnika podjetja Skype Limited, ki je obvladovalo Skype do prodaje, razmišljala o ponovnem odkupu Skypa. Viri trdijo, da sta se pogovarjala z več zasebnimi skladi in da zbirata svoje premoženje v želji, da podjetje spet kupila. Po prodaji Skypa sta ustanovila podjetje Atomico, ki se je ukvarjalo s tveganim kapitalom (venture capital) in je finančno podprlo Joost.com.

...

12 komentarjev

Je Skype naprodaj?

CNet - Oktobra 2005 je eBay za nakup Skypa, ki ga poznamo po nudenju brezplačnih video klicev z računalnika na računalnik in trženju poceni klicev v telefonska omrežja v tujino, odštel 2,6 milijarde dolarjev. Že lani so se na spletu pojavljala namigovanja, da utegne eBay Skype prodati, zadnje izjave eBayevega izvršnega direktorja pa so zanetile nov val ugibanj. John Donahue je namreč dejal, da je Skype odlična samostojna storitev. Ob analiziranju slabih finančnih rezultatov eBaya v zadnjem četrtletju, ko so zabeležili za tretjino manjši dobiček, je navrgel, da je sinergija med Skypom in drugimi deli portfelja minimalna. Kljub temu pa hudega pritiska, naj ga prodajo prav zdaj, ni, saj je recimo v zadnjem četrtletju Skype povečal dobiček za 26 odstotkov.

Glavni problem je drag nakup, saj eBay trenutno ne more iztržiti niti blizu zneska, ki ga je plačal za nakup. Leta 2007 so odpisali 900 milijonov kapitalske izgube, tako da trenutno cenijo njegovo vrednost na 1,7 milijarde. Spremenile so...

7 komentarjev