»

Italija: prednameščena programska oprema na računalnikih nezakonita

Slo-Tech - Italijansko višje sodišče je minuli teden razsodilo (razsodba v italijanščini), da so kupci računalnikov s prednameščenim operacijskim sistemom Windows upravičeni do vrnitve kupnine za operacijski sistem, če ga ne želijo imeti naloženega. V Italiji (pa tudi drugod) je namreč pogosta praksa, ko so nekateri modeli računalnikov naprodaj le s prednameščenim Windows, medtem ko enakega modela z brezplačnim operacijskim sistemom (npr. Linux) ni bilo mogoče dobiti. Zaradi tega se je prakse prijel vzdevek Microsoftov davek.

Sodišče je v obrazložitvi zapisalo, da gre za obliko prisilne distribucije, ki ima monopolne tendence. Hkrati s tem kupce sili v uporabo dodatnih plačljivih aplikacij, ki so jih primorani uporabljati zaradi združljivostnih težav. Kupec iz Firenc, ki je...

141 komentarjev

Microsoft mora Alcatel-Lucentu plačati 70 milijonov dolarjev odškodnine

Bloomberg - Patentni spor med Microsoftom in Alcatel-Lucentom sega v leto 2003, ko sta Lucent (kasneje se je združil z Alcatelom) in Microsoft vložila tožbi zaradi kršitev patentov drug drugega. V Alcatel-Lucentovi tožbi je šlo za tako imenovani "Day patent", ki je pokrival tehnologijo za vnos datumov v koledar v Outlooku, Windows Mobilu in Microsoft Moneyju. Tožbo je Microsoft aprila 2008 izgubil, naloženo pa mu je bilo plačilo odškodnine v višini 385 milijonov dolarjev.

Septembra 2009 je prizivno sodišče v pritožbi odločilo, da je Microsoft resda kršil patente, a je prisojena odškodnina previsoka in nesorazmerna s povzročeno škodo. Takrat je porota upoštevala Alcatel-Lucentovo utemeljitev, da mora odškodnina znašati osem odstotkov Microsoftovih prihodkov, medtem ko so v Redmondu predlagali samo 6,5 milijona dolarjev odškodnine.

Sodni mlini so svoje delo sedaj dokončali in določili, da bo moral Microsoft plačati 70...

7 komentarjev

Microsoft v ZDA ne bo smel več prodajati Worda

Seattle Post-Intellingencer - Kot je dva dni nazaj presodilo sodišče v Texasu, je Microsoft kriv kršitve patentov in zato v ZDA ne bo smel več prodajati Microsoft Worda. Konkretneje - Microsoft ne bo smel prodajati izdelkov Word, ki imajo zmožnosti odpiranja datotek .XML, .DOCX ali .DOCM , ki vsebujejo običajni XML (lahko pa XML odprejo kot čisto besedilo).

Razlog je patentna tožba kanadskega podjetja i4i Inc. zaradi zlorabe patentov XML, ki jo je podjetje vložilo leta 2007.

Sodišče je Microsoftu naložilo tudi plačilo 290 milijonov dolarjev odškodnine, Microsoft pa ima 60 dni časa, da preneha s kršitvijo (torej preneha prodajati MS Word). Microsoft se bo nad odločitvijo seveda pritožil. Mimogrede, podjetje i4i sicer prodaja dodatke za urejanje XML v Wordu.

Kot kaže, bo Microsoft še eno izmed podjetij, ki se bodo topila od ambivalence v pričakovanju sodbe ameriškega vrhovnega sodišča v primeru Bilski ...

65 komentarjev

Microsoft mora plačati 200 milijonov dolarjev

Google News - Teksaško sodišče je včeraj razsodilo, da je Microsoft kriv kršitve patentov kanadskega podjetja i4i, ki so jim bili podeljeni leta 1998, zaradi česar jim bo moral plačati 200 milijonov dolarjev odškodnine. Jabolko spora je bil to pot Microsoft Word, ki v različicah 2003 in 2007 krši patente s svojo implementacijo XML. V Torontu so z razsodbo zadovoljni, saj so po njihovem mnenju sodišču in poroti jasno predstavili, zakaj je bil Microsoft v prekršku. Nasprotno v Redmondu odgovarjajo, da so nad nerazumljivo odločitvijo razočarani in da se bodo pritožili. Že sama določitev višine odškodnine je po njihovem mnenju povsem neosnovana, tako da upajo na razveljavitev sodbe na višji stopnji. Klik!

21 komentarjev

Microsoft izgubil milijonsko tožbo

BuisnessWeek Online - Kot poroča Business Week, je Microsoft ta teden izgubil tožbo na zveznem sodišču v Kaliforniji, tako da bo moral podjetju Uniloc plačati 388 milijonov dolarjev odškodnine. Tožnik se ukvarja z izdelavo programske opreme, ki preprečuje ilegalno nameščanje programov na več računalnikih; iz tega področja jim je bilo podeljenih tudi nekaj patentov. V tožbi, ki se je vlekla šest let, so Microsoftu očitali, da z Windows XP in paketom Office krši enega izmed patentov. V Unilocu so nad razsodbo navdušeni, medtem ko se je redmondski velikan odzval s kratko izjavo, da se bodo pritožili, ker patenta na noben način ne kršijo, ker je tako ali tako neveljaven, višina odškodnine pa naj bi bila določena brez podlage.

96 komentarjev

Microsoft kaznovan z 9 milijoni evrov

Heise - Nemški Bundeskartellamt je Microsoftu naložil plačilo devetih milijonov evrov kazni, ker se je s prodajalci dogovarjal in vplival na končno ceno za Office Home and Student 2007 na nedovoljen način, ki krši pravila za varstvo konkurence. Med drugim so neimenovanemu prodajalcu na zvezni ravni finančno pomagali promovirati izdelek, kar ni dovoljeno. Še pred sporno kampanijo naj bi se Microsoft in ta prodajalec srečala vsaj dvakrat in dogovorila o ceni. Microsoft pravi, da se z odločitvijo ne strinjajo, vendar se ji bodo uklonili, saj se želijo izogniti dolgotrajnim tožbam. Prav tako bodo poskrbeli, da v prihodnosti do takih nevšečnosti ne bo več prihajalo, so zapisali.

8 komentarjev

Microsoft in TomTom našla skupni jezik

CNet - Pretekli teden smo poročali o tožbi zoper Microsoft, ki jo je kot odgovor na februarsko tožbo iz Redmonda vložil nizozemski TomTom. Očitno sta podjetji le spoznali, da je tožarjenje nesmiselno - ali pa predrago. Sprejeli sta poravnavo, ki predvideva, da bo TomTom Microsoftu plačal za uporabo patentov, katerih kršitve so mu očitali, in iz njih izvirajoče funkcionalnosti odstranil v dveh letih. Poleg tega bo Microsoft dobil dostop do TomTomovih patentov, katerih kršitev mu je TomTom očital v nasprotni tožbi, za kar Microsoftu ne bo treba plačati ničesar. Veljavnost sporazuma je pet let, tako da sta se podjetji obvezali, da se v tem času ne bosta tožili zaradi istih patentov. Številk ni želela razkriti nobena stran. The Register.

23 komentarjev

TomTom toži Microsoft

The Register - Nizozemski proizvajalec avtomobilske navigacije TomTom je odgovoril na Microsoftovo tožbo v enaki maniri - s tožbo. Februarja je namreč Microsoft TomTomu očital, da krši osem njihovih patentov, med njimi tri s svojo implementacijo Linuxovega jedra. Microsoft je že večkrat poudaril stališče, da elementi odprte kode kršijo njihove patente, a doslej še ni nikoli ni pravno ukrepal. Tokrat, pravijo, niso imeli druge možnosti, saj po letu poskusov s TomTomom niso uspeli zbližati pogledov. Temu navkljub dodajajo, da patenti v zvezi z odprto kodo niso glavni predmet te tožbe, saj kršijo tudi pet patentov, ki se nanašajo na lastniško kodo.

TomTom je ta teden vložil svojo tožbo, v kateri so napadli Microsoft. V njej redmondskemu velikanu očitajo, da z zbirko Microsoft Streets and Trips krši štiri patente nizozemskega podjetja. V Microsoftu se na tožbo še niso uspeli odzvati, ampak so le dejali, da prejete dokumente še preučujejo.

11 komentarjev

Business Week o sodelovanju IT podjetij s Kitajsko

BuisnessWeek Online - Business Week se je v članku pred nekaj dnevi razpisal o problemu prodaje visoke tehnologije represivnemu kitajskemu režimu, o čemer smo pred časom že poročali.
Po pokolu na Trgu nebeškega miru, so namreč v ZDA svojim podjetjem v Kitajsko prepovedali prodajo tehnologije, s katero je mogoče izvajati represijo nad državljani.

Vendar pa se prepoved nanaša zgolj na "nizkotehnološke" policijske pripomočke, kot so lisice in puške. Informacijska tehnologija je večinoma izvzeta, njena prodaja v Kitajsko pa strmo narašča. Med to tehnologijo najdemo tudi baze podatkov, ki jih država uporablja za gradnjo dosejejev o političnih oporečnikih, tehnologija za cenzuro interneta, naprave za mobilni dostop do policijskih kartotek, vse skupaj povezano v tim. policenet.

Projekt, s katerim naj bi se Kitajska policija okrepila s sodobno tehnologijo se imenuje Golden Shield (Zlati ščit), zanj pa se po poročanju Business Weeka zanimajo Cisco, EMC, Extreme Networks, IBM, Nortel Networks in Sun...

2 komentarja

Patentolov: Xbox končno legalen?

The Register - Pisal sem že o Microsoftovi nakani odkupiti 3 patente v zvezi z grafičnimi tehnologijami od giganta (v finančnih težavah) SGI (ja, oni z lepimi črnimi mašinami in LCD zasloni [>:D] ). No, povod za to je morda "nesrečno naključje", da nVidia Microsoftu za Xbox podlicenicrala nekaj patentov, vendar pa te pravice ni imela (... in tega niso vedeli... Fantje, ne me hecat!).

No, končno odkupljeni patenti pa so sledeči:
  • 6,362,828 ("Method and system for dynamic texture replication on a distributed memory graphics architecture")
  • 6,369,814 ("Transformation pipeline for computing distortion correction geometry for any design eye point, display surface geometry, and projector position")
  • 6,373,482 ("Method, system, and computer program product for modified blending between clip-map tiles")
Klik!

1 komentar