»

Znane cene in izdaje Office 2010

Ars Technica - Trinajsta inkarnacija pisarniškega paketa Office, ki nosi ime Office 2010 in interno oznako Office 14 (trinajstico so vsled triskajdekafobije preskočili), bi morala iziti že lani, pa so jo v Microsoftu prestavili na leto 2010. Leto 2010 je tu in z njim tudi cene nove verzije, medtem ko bomo morali do samega izida še malo počakati (napoved je trenutno junij). Na voljo bodo tele verzije:
  • Home and Student (Word, PowerPoint, Excel, OneNote) 149/119 dolarjev
  • Home and Business (Word, PowerPoint, Excel, OneNote, Outlook) 279/199...

48 komentarjev

Ebayu 1,7 milijona kazni v Franciji

CNet - Francosko sodišče je Ebayu naložilo plačilo 1,7 milijona evrov odškodnine francoskemu konglomeratu LVMH, ker se niso držali odločitve sodišča iz leta 2008. V sodbi leta 2008 je namreč sodišče Ebayu naložilo plačilo 38,6 milijona evrov kazni, ker niso storili dovolj za preprečitev prodaje ponaredkov znamke LVMH na svojih straneh. To je terjal koncern LVMH, sodišče pa je to pot šlo še korak dlje in je prepovedalo kar celotno prodajo izdelkov podjetja LVMH - ponaredkov ali originalnih - z utemeljitvijo, da Ebay ni pooblaščeni prodajalec. Ebay je do odločitve hudo kritičen in pravi, da gre za zlorabo selektivne distribucije oz. zaščito zastarelih modelov trženja. Dodajajo še, da so storili vse, kar je zahtevala sodba iz leta 2008, saj so uvedli najsodobnejšo tehnologijo za filtriranje, ki prečeše milijone oglasov dnevno, iščoč ponaredke in originalne LVMH-jeve izdelke. Pritožbo so kakopak že napovedali.

7 komentarjev

Intelu izrečena rekordna kazen

BBC - Pisali smo že, da se EU pripravlja na izrek kazni Intelu zaradi zlorabe monopolnega položaja (proda namreč 80.5% procesorjev v primerjavi z AMDjevimi 12%). Tako je danes Evropska komisija izrekla rekordno kazen - kar 1.06 milijarde evrov. Za primerjavo: Microsoft je za svojo zlorabo monopolnega položaja dobil le 497 milijonov evrov kazni in zatem še dodatno globo 899 milijona, ker ni spoštoval zahtev.

Intelu so namreč dokazali, da je imel skrite dogovore s proizvajalci sestavljenih sistemov (na seznamu so se znašla znana imena Acer, Dell, Lenovo in NEC), ki so dobivali popuste pri Intel procesorjih, v kolikor niso vgrajevali preveč AMD čipov v svoje sisteme. Prav tako je bilo dokazano, da je Media Saturn, lastnik največje evropske trgovske verige z elektroniko Media Markt, bil plačan s strani Intela, da bi prodajal sisteme z vgrajenimi izključno Intel procesorji.

Evropska komisija je poleg plačila Intelu tudi ukazala, naj s spornimi praksami takoj preneha. Pri Intelu še vedno...

121 komentarjev

Microsoft izgubil milijonsko tožbo

BuisnessWeek Online - Kot poroča Business Week, je Microsoft ta teden izgubil tožbo na zveznem sodišču v Kaliforniji, tako da bo moral podjetju Uniloc plačati 388 milijonov dolarjev odškodnine. Tožnik se ukvarja z izdelavo programske opreme, ki preprečuje ilegalno nameščanje programov na več računalnikih; iz tega področja jim je bilo podeljenih tudi nekaj patentov. V tožbi, ki se je vlekla šest let, so Microsoftu očitali, da z Windows XP in paketom Office krši enega izmed patentov. V Unilocu so nad razsodbo navdušeni, medtem ko se je redmondski velikan odzval s kratko izjavo, da se bodo pritožili, ker patenta na noben način ne kršijo, ker je tako ali tako neveljaven, višina odškodnine pa naj bi bila določena brez podlage.

96 komentarjev

Microsoft kaznovan z 9 milijoni evrov

Heise - Nemški Bundeskartellamt je Microsoftu naložil plačilo devetih milijonov evrov kazni, ker se je s prodajalci dogovarjal in vplival na končno ceno za Office Home and Student 2007 na nedovoljen način, ki krši pravila za varstvo konkurence. Med drugim so neimenovanemu prodajalcu na zvezni ravni finančno pomagali promovirati izdelek, kar ni dovoljeno. Še pred sporno kampanijo naj bi se Microsoft in ta prodajalec srečala vsaj dvakrat in dogovorila o ceni. Microsoft pravi, da se z odločitvijo ne strinjajo, vendar se ji bodo uklonili, saj se želijo izogniti dolgotrajnim tožbam. Prav tako bodo poskrbeli, da v prihodnosti do takih nevšečnosti ne bo več prihajalo, so zapisali.

8 komentarjev

Rusi preverjajo, ali je Microsoft monopolist

The inquirer - EU že dlje časa skrbno bdi nad Microsoftom in skrbi, da ta ne bi izkoriščal svojega prevladujočega tržnega deleža, sedaj pa podobno razmišlja tudi Rusija. Protimonopolne inštitucije v Rusiji so namreč ta teden objavile, da nameravajo Microsoft vključiti na seznam monopolistov, ki poslujejo v državi. Da se neko podjetje znajde na tem seznamu, mora obvladovati več kot 35 odstotkov trga v katerem koli segmentu, kar po njihovem mnenju Microsoft zlahka presega.

Sedaj bodo izvedli uradno preiskavo in če bodo omenjeni odstotek potrdili, bo redmondski velikan postal prvo IT-podjetje v Rusiji, ki bo dobilo svoje mesto na tej listi. To bi pomenilo, da bodo oblasti budno spremljale, kako se podjetje vede. Preverjali bodo, ali niso cene nerazumno visoke ali nizke ipd., lahko pa mu celo naložijo kakšno kazen.

49 komentarjev

Evropska komisija ukinja Microsoftovega čuvaja

TG Daily - Evropska komisija občasno sicer Microsoftu zapreti s sankcijami in pošlje izjavo o nasprotovanju, kot je bil to primer z integracijo Internet Explorerja v Windows, a je načeloma mnenja, da je redmondski gigant poslušen, tako da ne potrebuje več varuške.

Marca leta 2004 je Evropska komisija ugotovila, da je Mirosoft kršil nekaj protimonopolnih členov zakonov z oteževanjem dostopa do ustrezne dokumentacije piscem programov z nerazumnimi cenami in integracijo Windows Media Playerja v Windows, zaradi česar so ga oglobili in mu naložili izdelavo Windows brez omenjenega predvajalnika. Leto kasneje so nastavili tudi posebnega čuvaja, ki ga je moral plačevati Microsoft, da je preverjal, ali se Microsoft drži evropskih pravil. Včeraj so uradno objavili, da funkcijo nadzornika (trustee) ukinjajo, saj zanjo ni več potrebe. Kot so zapisali, je to posledica dobrega Microsoftovega obnašanja, večje možnosti drugih izdelovalcev, da svoje pravice uveljavljajo pred nacionalnimi sodišči, in...

5 komentarjev

Zaradi googlebombinga v zapor

Slo-Tech - Nadebuden mladenič iz Poljske je napisal software za Google bombing, ki je pretental Google, da je dal za prvi zadetek pri iskanju besede "kutas" (penis po poljsko) povezavo do internetne strani urada poljskega predsednika Lecha Kaczynskega. To nekomu ni bilo všeč, zato so tega mladeniča aretirali in spravili na hladno. To je verjetno tudi eden od zadnjih večjih poskusov Google bombinga, ker so pri Googlu spremenili algoritme za rangiranje strani, da do tega ne bo več prihajalo. Še povezava do izvorne novice: klik

Zadnje čase je bolj tvegano biti internetni grafitar, kot pravi..

26 komentarjev

Microsoft prekršil patent

The Register - Gvatemalec Carlos Armando Amado je že pred 15 leti patentiral tehnologijo prenosa podatkov med Excelom in Accessom z uporabo preglednice, dve leti kasneje je svoj "izum" neuspešno poskusil prodati Microsoftu, a ga je le-ta pa kljub vsemu začel uporabljati leta 1995. Carlos je iskal pravico na kalifornijskem sodišču, ki je delno presodilo v njegov prid in Microsoftu naložilo plačilo nekaj manj kot 9 milijonov dolarjev. Carlos je sicer zahteval kar pol dolarske milijarde, vendar je sodišče ovrglo 9 od 10 njegovih zahtevkov.

Sodni mlini obravnavajo še najmanj dve domnevni Microsoftovi kršitvi patentov. Forgentu naj bi ukradel tehnologijo za stiskanje slik v zapis JPEG, poleg tega naj bi v Windows 2003 in Longhorn vgradil tehnologijo za odpravljanje ozkih grl v mrežnem procesiranju, ne da bi prej plačal za dva Alacritechova patenta ( prvi in drugi).

Verjetno se bodo Okna podražila. [:D]

19 komentarjev