»

Dell zanika visoka vračila netbookov s prednaloženim Linuxom

Ubuntu Netbook Remix 9.10

Slo-Tech - Po tem, ko se je Microsoft v začetku leta pohvalil, da na 96% netbookov teče operacijski sistem Windows ter dodal, da naj bi razočarani uporabniki pogosteje (celo štiri do petkrat) vračali netbooke s prednaloženim operacijskim sistemom Linux, pa Dell pravi da razlik med vračanjem netbookov z operacijskima sistema Linux in Windows ne opažajo.

Priznavajo sicer, da ima Linux na netbookih še nekaj težav - npr. s trajanjem baterije, glavna težava pa je premajhno poznavanje prednosti Linuxa s strani uporabnikov. Povedano drugače: "Naš oglaševalski proračun, skupaj z oglaševalskim proračunom Ubuntuja in Red Hata ne dosega niti napake pri zaokroževanju Microsoftovega oglaševalskega proračuna.", je izjavil Joe Brockmeier iz Della.

Bo pa Ubuntu 9.10 prinesel tudi...

105 komentarjev

Microsoft prepovedal netbooke s hibridno hrambo podatkov, zanikal ARM podporo

MSI Wind U115

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Po zaostritvi pogojev, po katerih se prenosnik kvalificira kot netbook, so za nakup cenejše licence Windows XP Home dodali še en pogoj, ki pravi, da prenosnik ne sme imeti vgrajenega mehanskega in SSD trdega diska. Pri slednjem je na slabšem sicer le en netbook, MSIjev Wind U115, ki že uporablja kombinacijo obeh, o podobnih načrtovanih modelih pa ni podatkov. Vseeno je to precejšna izguba, saj je bil MSIjev hibridnež rekorder po delovanju na bateriji. Ločena diska sta imela vsak svoje naloge, saj je na SSDju tekel operacijski sistem, mehanski trdi disk pa je skrbel za hrambo najrazličnejših podatkov. Z ugašanjem mehanskega diska...

58 komentarjev

Canonical proti Microsoftu, vojna za netbooke

the VAR guy - Pisali smo že o raziskavi, katere ugotovitev je, da kar 96 % netbookov danes uporablja Microsoftov operacijski sistem, kar je velika zmaga za Microsoft in njegov Windows. Podobno kot Microsoft je tudi Canonical, razvijalec Linux distribucije Ubuntu, spisal blog prispevek (priporočamo branje), v njem pa med drugim trdi, da Microsoft širi neresnice, da bi prevladal na trgu Netbookov. Članek je, zanimivo, naslovljen Microsoft, FUD in trg netbookov.

Avtor novice, the VAR guy pa je izpostavil večji problem tega trga. Lepo je, da se z bojem izboljšujejo operacijski sistemi in postajajo bolj prijazni uporabnikom, večji problem teh malih in poceni prenosnikov pa je prav poceni oprema, npr. podstandardne tipkovnice, ki samega uporabnika prizadanejo precej bolj, kot uporaba sistema, ki mu ni popolnoma po volji. Ti prenosniki so namreč namenjeni za pregledovanje interneta in elektronske pošte na poti, kjer slaba tipkovnica pride še veliko bolj do izraza, kot drugačna postavitev ikone za...

17 komentarjev

Primerjava baterij v netbookih

engadget - Na avstralskem Netbook Review so si dodobra ogledali baterijske zmogljivosti kar trinajstih netbookov. Testirali so 5 EeePCjev, 2 MSIjeva 10 in 11 palčna Winda, 10 palčne HP Mini, Toshiba NB100, Lenovo IdeaPad S10 in Acerjev Aspire One ter Dellova mini Inspiriona v 9 in 12 palčni verziji. Podatke o zmogljivosti so dobili iz občiajnih testov samih naprav in uporabljajo baterije, ki so bile na voljo ob izidu (za nekatere modele so danes na voljo že močnejše baterije). Za test so uporabili namenski program, spisan prav za testiranje zmogljivosti baterij prenosnikov pri avstralski reviji PC User. Le-ta nadzoruje baterijo in, dokler je polna, predvaja WMV posnetek, obenem pa drži prižgan zaslon in trdi disk. To naj bi predstavljalo najslabše možne pogoje, zaradi česar so številke precej mizerne v nekaterih in naravnost osupljive v drugih primerih.

Daleč pred vsemi je bil hibridni (SSD in mehanski disk) 11 palčni MSI Wind z le 4 minutami manj od sedmih ur. Na drugo in tretje mesto sta...

8 komentarjev

Acer za netbooke ne bo uporabil Androida

bit-tech.net - Nekaj dni nazaj je iz Acerja prišla novica, da preizkušajo in ocenjujejo Android, na Linuxu temelječ operacijski sistem za mobilne telefone, za uporabo na netbookih. Podobno razmišlja tudi HP, Android pa se je že izkazal za delujočega na EeePCju.

A vsem aktivnostim in zelo optimističnim napovedim na tem področju navkljub je sveža novica, da je Acer zavrnil možnost uporabe Androida. Po njihovih besedah naj bi netbooki omogočali (po)polno uporabo interneta, Androida pa enostavno ni mogoče predelati do uporabnosti v doglednem času, da bi te cilje izpolnjeval. Ker je veliko bolj primeren za komunikacije kot računalništvo, pri Acerju tam tudi ostaja, saj še vedno razvijajo pametni mobilnik, na katerem bo tekel prav Android.

Ima Linux, z očitno velikim odstotkom Oken na netbookih, sploh še kakršnokoli možnost na tem trgu?

144 komentarjev

Microsoft: 96 odstotkov netbookov teče na Windows

Slashdot - Microsoft se je sklicujoč na številke, ki jih mesečno objavlja podjetje za analizo trga NPD, pohvalil, da so na netbookih (NPD mednje šteje računalnike z zaslonom, manjšim od 10,2 palca, ki so cenejši od 500 dolarjev) s svojim operacijskim sistemom dosegli 96-odstotno penetracijo. Takšne številke so se še pred enim letom zdele znanstvena fantastika, saj je imel Microsoft v prvem polletju lanskega leta v tem segmentu manj kot 10-odstotni tržni delež. Zajeten delež rasti gre na Linuxov račun, ki so ga spričo vitkosti, poskočnosti in brezplačnosti uporabljali prvi netbooki. Dandanašnji želijo uporabniki okolje, ki je podobno tistemu, ki so ga vajeni na namiznikih, zato raje posegajo po Windows. Še več, mnogi vrnejo netbooke z Linuxom, ker so razočarani nad uporabniško izkušnjo (preokoreli, da bi se priučili česa novega).

Zanimiva pa je Microsoftova lastna statistika, po kateri so v izteklem se četrtletju prodali osem odstotkov manj Windows kot v tistem poprej. Slabši rezultat so...

108 komentarjev

Windows XP so zares šteti dnevi

PC World - Smrt Windows XP je moral Microsoft zaradi priljubljenosti operacijskega sistema, prevelike zahtevnosti Viste za nekatere netbooke in dolgega premora pred izidom Viste kar nekajkrat preložiti, a kljub temu so XP-jem dnevi zdaj zares šteti. PC World poroča, da bo Microsoft svoje Windows XP 14. aprila 2009 prestavil iz faze splošne podpore (mainstream support) v fazo podaljšane podpore (extended support), ne glede na to da jih bo z nekaterimi netbooki mogoče kupiti vsaj do 30. junija 2010, najverjetneje pa še eno letu po izidu Windows 7. To pomeni, da bo Microsoft še vedno izdajal brezplačne varnostne popravke, medtem ko drugih napak ne bodo popravljali, razen za podjetja, ki imajo podpisane posebne vzdrževalne pogodbe.

Michael Cherry, Microsoftov analitik, pravi, da ni nič neobičajnega, da je nek operacijski sistem še vedno razširjen ob času, ko Microsoft umakne splošno podporo zanj. Neobičajno pa je, da uporabniki še vedno kupujejo nove naprave z operacijskim sistemom, ki ni več...

130 komentarjev

Windows 7 bo imel šest okusov

Microsoft - V Redmondu so se končno izjasnili, v koliko različicah bo izšel njihov naslednji operacijski sistem Windows 7. Mike Ybarra, glavni menedžer za projekt Windows, je dejal, da je glavni izziv za Microsoft milijarda uporabnikov, ki jih je težko zadovoljiti z eno samo verzijo. Zato bo za domače uporabnike namenjen Windows 7 Home Premium, za poslovna okolja pa Windows 7 Professional, ki nekoliko spominjata na izvedenke XP-jev. Poleg teh dveh bodo izdali še Home Basic, Started Edition, ki bosta šli le v države v razvoju, ter Enterprise in Ultimate.

Najbolj oskubljena Starter Edition bo omogočala resnično malo, saj bo v njej moč odpreti največ tri programe hkrati. Microsoft pravi, da bo namenjena novim uporabnikov računalnikov in netbookov. Kupiti je ne bo mogoče posebej, saj bo naprodaj izključno prek OEM-kanalov. Home Basic bo namenjena le deželam v razvoju. S Home Premium ciljajo na domače uporabnike, ki naj bi v tej ne preveč okleščeni in omejeni inačici našli dovolj funkcionalnosti...

190 komentarjev

Tržni delež Windows nižji

ComputerWorld - Pred mesecem dni smo poročali, da je tržni delež Windows upadel na najnižjo raven v zadnjih petnajstih letih, december pa je, kot kaže, trend nadaljeval. Microsoftov operacijski sistem je izgubil skoraj celo odstotno točko in pristal na vrednosti 88,7 odstotkov. V celotnem letu 2008 je Windows izgubil 3,1 odstotne točke. Medtem so se jabolčniki tudi na njegov račun okrepili, saj tržni delež Mac OS X še vedno raste, tako da je samo v zadnjem mesecu pridobil tri četrtine odstotne točke in dosegel 9,6 odstotka. V letu 2008 je njihova rast znašala 2,3 odstotne točke oz. 31,7 odstotka. Linux se je malenkostno okrepil na 0,85 odstotka.

Net Applications, ki raziskavo vodi, ugotavlja, da je višji delež Macov in pešanje Windows posledica večjega števila prazničnih dni, saj ljudje takrat do interneta dostopajo pretežno od doma, kjer je več Macov kot v poslovnem okolju. Kljub temu je treba povedati, da je decembrski padec dvakrat večji kot leto poprej, tako da to ne more biti edini razlog.

365 komentarjev

Obletnica Pocket PC-ja

več strani - Še malo Microsofta od Mitje.
Korporacija Microsoft je na vsakoletni prireditvi Local Media Day predstavila in proslavila prvo obletnico obstoja svojega izdelka Microsoft Pocket PC. Dogodek je običajno priložnost za medije iz Seattla, da izvejo kaj več o Microsoftovi strategiji ter načrtih za prihodnost, tokrat pa je Microsoft izkoristil to priložnost za obeležitev prve obletnice ene najbolj prodornih naprav na trgu dlančnikov. "V preteklem letu smo bili priča velikim spremembam, izvedenim glede na pričakovanja uporabnikov dlančnikov, ki potrjujejo pravilnost Microsoftovih domnev, da ljudje od svojega dlančnika pričakujejo več kot le upravljanje z osebnimi informacijami," je povedal Juha Christensen, podpredsednik Microsoftovega oddelka Mobility Group. "Medtem, ko industrija dlančnikov sedi in čaka na prodajne uspehe, je pravzaprav Microsoft tisti, ki s tehnološkimi inovacijami in enakomerno rastjo prodaje dokazuje svoje vodstvo na trgu."

V preteklem letu je Pocket PC software...

0 komentarjev