»

Okrogla miza o svobodi govora in Wikileaks

Slo-Tech - Danes, v sredo, ob 17. uri bo v Hotelu Lev okrogla miza z naslovom "Wikileaks: Svoboda govora ali grožnja svobodi?" v organizaciji Inštituta dr. Jožeta Pučnika in Inštituta za kulturno diplomacijo iz Berlina.

Tematika je nadvse zanimiva in pohvalno da se je tudi o tem pričelo govoriti, vendar je nabor sodelujočih naravnost porazen: Mark C. Donfried, direktor in ustanovitelj Inštituta za kulturno diplomacijo iz Berlina, Joseph A. Mussomeli, veleposlanik ZDA v Sloveniji in dr. Ernest Petrič, nekdanji diplomat so predstavniki diplomatskega, v luči razkrivanj diplomatskih depeš izrazito negativnega pogleda na Wikileaks, Janez Janša in dr. Žiga Turk, predstavnika SDS in kot desničarja načeloma tudi nasprotnika (vsaj) zadnjih razkritij Wikileaks, zadnji še neomenjeni udeleženec pa je dr. Matej Makarovič, sociolog, raziskovalec in docent na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici.

Ogled okrogle mize bo sicer možen tudi prek spleta, na naslovu

63 komentarjev

AMD reže cene Opteronov

The Register - AMD je izkoristil ta teden za znižanje cen nekaterih svojih procesorjev Opteron, s čimer želi do splavitve Istanbulov ostati konkurenčen v boju z Intelom, ki ima težko municijo v obliki Nehalemov Xeon 3500 in 5500. Hkrati je AMD odpisal dvojedrne Opterone, ki jih na cenikih ni več, še vedno pa so na prodaj eno- in dvojedrni Athloni, enojedrni Semproni, trojedrni Phenomi in štirijedrni Phenomi ter Opteroni. Pocenitve so kar zajetne, saj znašajo med 11 in 40 odstotki. Najbolj se je pocenil Opteron 2387 (2,8 GHz), ki namesto 873 stane 523 dolarjev, opazno cenejši pa so še Opteron 2382 (-39,6 %), Opteron 2378 in Opteron 2374 HE(-31,8 %), Opteron 2379 HE (-29,8 %), skratka prav tisti modeli, kjer Intel najresneje grozi s svojimi Nehalemi EP. Pocenitve so blažje v segmetnih, ki se kosajo z Nehalemom EX Xeon 7500, saj bo ta izšel šele prihodnje leto.

1 komentar

Okrogla miza "Cena energije?"

Slo-Tech - V četrtek, 9. aprila ob 16:30 v Združenju študentov elektrotehnike in računalništva - EESTEC organizirajo na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani okroglo mizo na temo elektro energetske prihodnosti Slovenije.

Na okrogli mizi se bodo soočili predstavniki elektro energetskega sektorja iz Slovenije, in sicer:
- dr. Franc Žlahtič (Direktorat za energijo, Ministrstvo za gospodarstvo)
- dr. Vlado Dimovski (ekonomski vidik problematike)
- dr. Pavel Omahen (ELES - prenos)
- dr. Peter Novak (učinkovita raba energije, OVE)
- mag. Vida Ogorelec Wagner (Umanotera - okoljski vidik problematike)
- prof. dr. Rafael Mihalič (FE - znanstveni pogled)

Okrogla miza bo trajala predvidoma dve uri in pol in bo razdeljena na dva sklopa:
1.) Situacija in analiza trenutnega stanja elektro energetskega sistema v Sloveniji
2.) Načrti za prihodnost, vizija, debata o raznih problematikah ki se tičejo elektro energetike (okoljska problematika, investicije države, vpliv na gospodarstvo,...), vprašanja publike

...

0 komentarjev

Okrogla miza: Direktiva o hranjenju komunikacijskih podatkov

Slo-Tech - V četretek 8. decembra ob 17.00 vas vabimo v Kiberpipo na okroglo mizo o direktivi o retenciji komunikacijskih podatkov.

Evropska komisija se na vse pretege trudi sprejeti novo direktivo, ki bo določala katere podatke o naših internetnih navadah naj bi hranili ponudniki interneta. S pomočjo zbranih podatkov naj bi se preganjal le "resen krimial", a kaj je to? Gre za boj proti terorizmu, ali se v ozadju skriva lobij multinacionalk, ki želijo preganjati omrežja P2P? Bodo res beležene celo neuspele povezave TCP? Kakšno je stališče Slovenije? Gre za uravnoteženo zakonodajo ali drvimo v leto 1984?

Na okrogli mizi bodo sodelovali:
  • dr. Matej Kovačič (avtor knjige Zasebnost na internetu)
  • Lenart Kučič (urednik IT priloge Dela)
  • mag. Boštjan Makarovič (avtor večih knjig o internetnem in telekomunikacijskem pravu)
  • Klemen Tičar (pravni svetovalec na Ministrstvu za gospodarstvo)
  • Mitja Podpečan (iz višjega sodišča v Celju)
Okrogla miza poteka v sklopu tedna informiranja o retencijski...

14 komentarjev

Okrogla miza: Patentiranje računalniško izvedenih izumov

Slo-Tech - V sredo, 2. marca ob 17.00 bo v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana) potekala okrogla miza z naslovom : "Izzivi soodločanja Slovenije v EU - direktiva o računalniških patentih"

V omizju bodo sodelovali udeleženci, ki se jih direktiva dotika vsakega na svoj način: Urad za intelektualno lastnino, Sekcija slovenskih proizvajalcev programske opreme - Koda.si, Ministrstvo za gospodarstvo, Inštitut za intelektualno lastnino, strokovnjak s FDV na področju odločanja v EU! Tokrat prvič enakopravna izmenjava stališč za skupno mizo.

Ne bo se razpravljalo le o vsebini zloglasne direktive, temveč tudi o njenem sprejemanju, lobijih, procesih odločanja doma in v EU. Besedo pa bo seveda dobila tudi publika.

O sami direktivi je bilo na tej strani že toliko povedanega, da bi bilo nadaljnje pojasnevanje skoraj potrata bitov. Skratka, rezervirajte si čas v sredo ob 17.00. Podrobnejše obvestilo z natančnim seznamom udeležencev pa še sledi.

15 komentarjev

Okrogla miza: Informacijska družba po MID-u?

Kiberpipa - Društvo Polituss v sodelovanju z Kiberpipo pripravlja okroglo mizo z naslovom "Informacijska družba po MID-u?", ki bo potekala v torek, 30. novembra, ob 17.00 v Kiberpipi.

O stanju informacijske družbe v Sloveniji in vzporedno s tem tudi ukinitvi Ministrstva za informacijsko družbo bodo razpravljali:

- predstavnik bivšega ministrstva: dr. Pavel Gantar, ex. minister za ID
- predstavnika SDS: mag. Matjaž Janša, odbor za promet in informacijsko družbo in dr. Gregor Virant,
kandidat za ministra za javno upravo
- predstavnika civilne družbe: Špela Kučan, Ljudmila.org in Andraž Tori, Kiberpipa
- pedstavnika strokovne javnosti: dr. Andrej A. Lukšič, politolog, FDV, dr. Franc Trček, sociolog, FDV

Vabljeni!

127 komentarjev

Digitalni razkorak

Slo-Tech - MiD prireja okroglo mizo na temo digitalnega razkoraka med bogatimi in revnimi. Stvar bo jutri (v petek), 15. 2. ob 12:30 na FDV v predavalnici št. 7. Na debati bodo sodelovali: dr. Pavel Gantar, minister za informacijsko družbo, dr. József Györkös, državni sekretar za aplikacije v informacijski družbi, dr. Vasja Vehovar, moderator in pisec raziskave Digitalni razkorak - Slovenija 2001, dr. Aleš Mihelič, državni podsekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, Tomaž Skulj, Zavod RS za šolstvo, dr. Anton Kramberger iz Fakultete za družbene vede in dr. Franc Trček iz Fakultete za družbene vede.

Morda bi bilo zanimivo dati kakšno dobro idejo - Slo-Tech v vsako slovensko vas :)

3 komentarji

Stanje oglaševanja na internetu

Something Awful - Tisti, ki spremljate splošno dogajanje na internetu ste zadnje čase priča velikemu kolapsu oglaševalskega trga na internetu. Posledica tega je propad ogromnih oglaševalskih mrež, kot so UGO, Gamefan, eFront, Snowball in druge. Na žalost to tudi pomeni, da je te dni zaprlo ali zapira vrata veliko število odličnih strani, ki enostavno niso več sposobne plačevati stroškov delovanja, da o kakšnih zaslužkih niti ne govorimo. Med njimi je tudi SomethingAwful, ki je poleg BBSpota že dalj časa bil glavni izvor smeha za mene in veliko število drugih surferjev (ja, tudi JeffK je njegova stvaritev). No, Lowtax, webmaster SomethingAwfula je spisal zares dobro analizo trenutnega stanja na internetu. Ne, ne gre za kakšen smešen ali parodičen članek, temveč popolnoma resno zadevo. V analizi je podal razloge in možne rešitve za kolaps internet trga, za njegovo stran pa je, na žalost, že prepozno. Damn ....

4 komentarji