»

Domače branje: Chris Anderson: Izdelovalci (2013)

Slo-Tech - Pred tridesetimi leti se je začelo svetovno gospodarstvo seliti iz sveta atomov v svet bitov. Osebni računalniki, povezani v univerzalno internetno omrežje, so omogočili nov način razvoja, izdelave in prodaje nematerialnih dobrin. Vsak je lahko postal založnik, spletni prodajalec, enciklopedist ali medij. Trg je postal globalen, mreženje je zamenjalo nekdanje hierarhije.

Kmalu nas čaka podobna, morda še večja revolucija, je prepričan ameriški podjetnik in publicist Chris Anderson. Trirazsežni tiskalniki – malce nerodna nadpomenka za različne tehnologije izdelovanja fizičnih predmetov – so danes na ravni prvih tiskalnikov iz sedemdesetih let, ki so znali natisniti preprost besedilni dokument. Vendar lahko že čez nekaj let pričakujemo dostopne naprave, ki bodo lahkotnost izmenjevanja datotek prenesle tudi v svet predmetov. Na spletu bomo poiskali računalniški model želenega izdelka in kliknili tipko – izdelaj. Zakonitosti sveta bitov so začele vstopati v svet atomov.

Anderson se...

5 komentarjev

IPv6 je star 15 let

vir: Heise
Heise - Čeprav se protokol IPv6 le počasi prijema in večina domačih uporabnikov niti ne ve zanj, je v teh dneh dopolnil častitljivih 15 let. Decembra 1995 je namreč izšel RFC 1883, v katerem se prvikrat omeni protokol s takim imenom, in četudi je RFC 1883 do danes že nasledil RFC 2460, štejemo december 1995 za rojstni dan IPv6. Vse najboljše, IPv6, in dobrodošel.

Prihodnje leto bodo tudi razdeljeni še zadnji prosti naslovi iz sistema IPv4. Prehod na IPv6, ki je navadnemu uporabniku neviden, zato že intenzivno poteka. Mnogo medstrežniške komunikacije že poteka izključno po IPv6, prav tako je mnogo priključkov že dvojnih IPv4/IPv6. Čeprav ima implementacija IPv6 v praksi nekaj napak in pomanjkljivosti (težave s požarnim zidom v Windows, težave z Mac OS X in iOS 4), resne...

14 komentarjev

TV: Zakaj IPv6 in težave pri prehodu nanj

Slo-Tech - Naslednji Tehnološki večer, ki ga organizira Klub študentov Kranj, bo na temo IPv6.
Skozi predavanje bomo ugotavljali, zakaj bomo ostali brez IPv4 naslovnega prostora, zakaj razmišljati o uvedbi IPv6, kako bi morala tranzicija potekati, predvidevanje in kako bo tranzicija najbrž potekala v resnici.
Ugotovili bomo tudi, zakaj nimamo delujočega načrta, kakšne so težave s translacijskimi mehanizmi in kako v resnici IPv6 protokolni sklad izgleda. Za konec se bomo vprašali kam in kako naprej ter rekli par besed o zavodu go6 kot slovenski iniciativi za prehod na IPv6. Predaval bo Jan Žorž.

Vidimo se v četrtek, 4. februarja 2010, ob 19.30 uri v prostorih OpenLaba (Koroška c. 19, Kranj - rumen trojček poleg Gimnazije Kranj)....

15 komentarjev

Naslovi IPv4 bodo pošli prihodnje leto

Ars Technica - V preteklem desetletju smo porabili novih 1,3 milijarde IPv4-naslovov, tako da je prostih le še 722 milijonov. Celotni bazen uporabnih naslovov obsega 3.706.650.624 naslovov, kar je nekoliko manj kot 232, saj so nekateri rezervirani za posebne potrebe (npr. notranja omrežja, multicast ...).

Ob začetku leta 2000 smo uporabljali 1,6 milijarde naslovov, danes pa je potrošenih že več kot osemdeset odstotkov vseh možnih. Največ naslovov je dodeljenih ZDA (1,5 milijarde, 2-odstotno povečanje v zadnjih desetih letih), sledijo pa Kitajska (232 milijonov, 28 odstotkov več), Japonska (177 milijonov, 17 odstotkov več), Nemčija (86 milijonov, 6 odstotkov več) in Južna Koreja (78 milijonov, 16...

81 komentarjev

Izšel FreeBSD 7.2

Slashdot - Če ste morda spregledali, vas obvestimo, da je včeraj izšla nova verzija drugega najbolj priljubljenega odprtokodnega operacijskega sistema. Nova različica FreeBSD nosi oznako 7.2 in prinaša kar nekaj novitet. Nič novega ni pri podprtih platformah, ki ostajajo amd64, i386, ia64, pc98, powerpc in sparc64. Nekatere vidnejše izboljšave so: podpora za popolnoma transparentne superstrani za pomnilnik za aplikacije, podpora za več IPv4 in IPv6 naslovov za jail, Gnome 2.26, KDE 4.2.2 itn. Celoten seznam si lahko prebrete na uradnih straneh, prenos pa je najbolje opraviti s slovenskega zrcalnega strežnika.

7 komentarjev

Kiberpipina ponudba Vol.|

IPv6

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V tem tednu bomo na Pipinem odprtem terminu govorili o tem, kakšen bo prehod internet omrežja na protokol IPv6 po izčrpanju IPv4 naslovov. Tema legendarnih sredinih Spletnih uric je kot običajno v tem času še skrivnost, zato spremljajte referenčne spletne strani. Mesec je naokoli in ponovno čas za VIP večer, tokrat sedmi po vrsti v tej sezoni, ko bomo gostili podjetnika in inovatorja, ki se "nikoli ni zadovoljil s povprečjem" - Igorja Akrapoviča.

Več o tem spodaj, vstop kot vedno prost. Če ste pozabljive sorte, nas spremljajte tudi po Twitterju, če se vam ne da v večernih urah od doma, pa nas spremljajte v živo ali si oglejte pretekla predavanja v Kiberpipinem videoarhivu.



torek, 7.4. ob 19:00 Pipin odprti termin: Ali bo prehod internet omrežja na IPv6...

6 komentarjev

Prvi koraki k IPv6

Slashdot - ICANN, organizacija zadolžena za nadzor vrhnjih DNS strežnikov je v ponedeljek začela posodabljati svoje zapise z IPv6 zapisi. Tako se prvič v zgodovini lahko povežeta dva računalnika brez da bi kjerkoli na poti prišla v stik z IPv4 strežniki. Za ta korak se je ICANN odločil zaradi preproste nuje - v IPv4 je preostalo samo še 14 odstotkov razpoložljivih naslovov, ki se bodo po najboljših scenarijih porabili do leta 2011, precej verjento pa lahko do prezasičenosti IPv4 pride že prej.

37 komentarjev

POT: Še vedno vemo kaj ste počeli prejšnje poletje

Slo-Tech - V torek 24. oktobra vas vabimo na drugi Pipin odprti termin v tej sezoni. Za uvod se bomo ponovno spomnili poletja. Na hitro bomo preleteli nekaj bolj odmevnih dogodkov, ki so se zgodili pri nas in v tujini.

Tako boste lahko slišali kako je potekal NEST 2006, ki ga je pripravil Slo-tech in kaj je bila letošnja rdeča nit Ars Electronice. Pogledali pa bomo tudi, kako se je odvijala OpenOffice konferenca v Lyonu, ki jo je ponovno medijsko pokrivala ekipa Kiberpipe.

Torej, ne zamudite nove sezone Kiberpipinih odprtih terminov, ki bodo, tako kot vedno, potekali vsak torek ob 19.00.

1 komentar

Kitajska govori IPv6

China Daily - Po poročanju kitajskega časnika China Daily so na Kitajskem vzpostavili novo hrbtenico internetnega omrežja, ki v celoti temelji na IPv6. CERNET2, kot se imenuje, povezuje 25 kitajskih univerz iz 20 mest in dosega hitrosti med 2,5 in 10 gigabiti na sekundo. Med preizkusom so 7. decembra med Pekingom in Tianjinom prenesli podatke z več kot 40 gigabiti na sekundo. Poudariti velja, da je CERNET2 prvo omrežje, ki v celoti uporablja novi protokol IPv6, ki bo zamenjal sedanji IPV4. Ena izmed prednosti IPv6 je večje število naslovov IP, saj trenutni IPv4 omogoča štiri milijarde, izmed katerih jih imajo ZDA 74 %. Več o tem.

5 komentarjev