»

Človek, ki je Google in Facebook ogoljufal za 123 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Na newyorškem sodišču se je 50-letni Evaldas Rimasauskas izrekel za krivega v obtožnici zaradi prevare, s katero je Google ogoljufal za 23 milijonov dolarjev, Facebook pa za 100 milijonov dolarjev. Ker je krivdo priznal, bo naslednji narok 29. julija, ko mu bo sodišče določilo kazen. Grozi mu do 30 let zapora.

Zanimivejše pa je, kako je podjetji pretental. Uporabil je zvijačo, ki je bila v letih 2013-2015 precej priljubljena. Poznamo jo pod več imeni, denimo CEO fraud. Rimasauskas je ustanovil podjetje, ki je imelo zelo podobno ime kakor priznano podjetje Quanta, ki velikim podjetjem dobavlja strojno opremo za uporabo v podatkovnih centrih. Rimasauskas je komuniciral z Google in Facebookom, ki poslujeta tudi s Quanto,...

5 komentarjev

Nigerijski prevarant obsojen na 12 let zapora

Primer prevarantskega e-sporočila

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - V ZDA so obsodili še enega Nigerijca, ki je bil kriv prevare 419. Enaintridesetletni Okpako Mike Diamreyan je bil obsojen na 151 mesecev zapora, ker je med letoma 2004 in 2009 od 67 žrtev protipravno pridobil 1,3 milijona ameriških dolarjev.

Premisa je bila že preizkušena. Pretvarjal se je, da gre za različne vplivne osebe, ki potrebujejo pomoč pri premiku več milijonov dolarjev iz države, in žrtvam ob tem ponujal 20-odstotno provizijo. Pred nakazilom iz Nigerije so morale žrtve plačati raznorazne provizije in prispevke, ki so se kopičili in kopičili, obljubljenih milijonov pa seveda ni bilo od nikoder.

Zanimivo je, da je Diamreyan leta 2008 emigriral v ZDA....

11 komentarjev

Gonzalez obsojen na 20 let zapora

Albert Gonzalez

ABC News - Lanskega avgusta se je heker Albert Gonzalez izrekel za krivega v vseh točkah obtožnice, ki jo je pripravilo ameriško tožilstvo in ga je bremenila kraje več milijonov številk kreditnih in debetnih kartic. Gonzalez, ki je deloval pod seinfeldovskim vzdevkom Soup Nazi, je s svojimi pajdaši vdrl v kartični procesni center podjetja Heartland Payment. Nato je s svojim prenosnikom krožil po miamijskih trgovinah, vdrl v njihova brezžična omrežja in namestil trojanskega konja nanje. Ukradli so več kot 200 milijonov dolarjev, od...

24 komentarjev

Lani Američani izgubili pol milijarde zaradi kiberprevar

Slo-Tech - Ameriški FBI je v petek objavil letno poročilo (PDF) o prevarah na internetu, ki so ga pripravili v Internet Crime Complaint Centru (IC3). V njem lahko zasledimo, da lansko leto za prevarante ni bilo nič recesijsko, saj so svoje delovanje več kot podvojili. IC3 je lani prejel 336 tisoč pritožb državljanov, ki so skupaj priglasili za 559,7 milijona dolarjev izgubljenega denarja zaradi goljufij. To je 22 odstotkov več pritožb kot predlani in kar dvakrat več izgubljenih dolarjev.

Največkrat uporabljena vrsta goljufije je izdajanje za FBI, s čimer nepridipravi skušajo od prejemnikov e-sporočil dobiti kakšne osebne podatke. Na drugem mestu med prevarami so neposlano blago, ki ga je kupec plačal, in obratno. Na tretjem mestu je ena izmed verzij nigerijske prevare 419, kjer...

13 komentarjev

Intervju z nigerijskim prevarantom

Slashdot - Nenehno opozarjamo pred prevaro 419, po kateri slovijo zlasti Nigerijci. Z njo poizkušajo od naivnih in pohlepnih ljudi izvleči čim več denarja pod takšno ali drugačno pretvezo, ki v prvem koraku vedno vključuje nakazilo določene vsote v Nigerijo za neke stroške. Vse o prevari si lahko preberete na spletni strani 419eater.com, mi pa si poglejmo intervju z enim obsojenim prevarantom.

Triindvajsetletni Nigerijec se predstavi s psevdonimom John in opisuje, kako je vodil prevare iz Lagosa. Kot pravi, najverjetneje že pokvarjeni učitelji mafijskim kolovodjem priporočijo učence z nadpovprečnim znanjem in talentom za angleščino. Johna so rekrutirali pri petnajstih letih. Najnižji člani bratovščine iščejo elektronske naslove po spletu in nanje pošiljajo uvodna sporočila. Približno odstotek sporočil dobi odgovor in z njimi se potem ukvarjajo višje postavljeni v verigi. Približno ena izmed dvajsetih komunikacij po elektronski pošti pa se konča z nakazilom denarja.

Delo je precej donosno,...

28 komentarjev

Kitajska obsodila pisce trojanskega konja

Yahoo News - Kitajsko sodišče je v sredo enajst članov hudodelske združbe, ki je spisala in razmnožila trojanskega konja, ki je kradel uporabniška imena in gesla za spletne igre, obsodila na zaporne kazni. Enajsterica naj bi si prisvojila več kot pet milijonov podatkov za krajo profilov online iger, za kar so bili kaznovani z globo v višini 830.000 juanov (83.000 evrov). To niti ni tako veliko, saj naj bi si s preprodajo ukradenih profilov, spletnih valut in ostalih igralskih pritiklin protipravno pridobili premoženjsko korist v vrednosti 950.000 juanov. Poleg globe bodo morali odsedeti tudi zaporne kazni do treh let zapora. Preostali člani združbe, ki si je skupno pridobila več kot 30 milijonov juanov (tri milijone evrov), bodo obsojeni kmalu.

0 komentarjev

Tat identitete prek LimeWire obsojen na tri leta zapora

The Register - Frederick Eugene Wood iz Seattla je bil obsojen na 39 mesecev zaradi večkratne kraje identitete, ki jo je izvrševal prek (nekdaj neprimerno bolj) priljubljenega programa za deljenje datotek LimeWire. Z njim je pogledal, ali so uporabniki nemara v skupno rabo postavili kakšno datoteko z imenom statement, account ali tax.pdf (izpisek, račun, davek), in jih prenesel na svoj disk.

Nato je pridobljene podatke uporabil za izdajanje ponarejenih čekov in druge načine kraje identite, pri čemer se je oskrbel s podatki kar 120 žrtev - toliko so jih našli na njegovem računalniku. Woodov kolega in vajenec Gregory Thomas Kopiloff je bil za podobno prevaro že prej obsojen na štiri leta zaporne kazni. Wood se je izrekel za krivega za prevaro z uporabo elektronske komunikacije (wire fraud), dostopanja do računalnikov brez dovoljenja in težje kraje identitete. Poleg zaporne kazni bo moral odšteti še 25.700 dolarjev odškodnin.

22 komentarjev

Recesija udarila tudi nigerijske prevarante

Washington Post - Manjša dostopnost denarja, vsesplošno varčevanje in krčenje stroškov so udarili tudi nigerijske prevarante, ki se morajo za enak izplen bolj potruditi, piše The Washington Post. Štiriindvajsetletni Banjo iz Nigerije priznava, da so najlažji plen Američani, a kaj ko ti zaradi finančne krize nimajo denarja, ki ga od njih poskušajo izvabiti Nigerijci. Felix, še eden izmed nadebudnih nigerijskih "poslovnežev", izračuna, da je v najboljših mesecih zaslužil 30.000 dolarjev, sedanji izkupički pa so za 40 odstotkov nižji. Kljub temu Američani še vedno izgubijo na stotine milijonov dolarjev letno zaradi teh prevar. Nigerijske oblasti zagotavljajo, da so do teh nepridipravov stroge, a kaj ko je ta prevara tako zakoreninjena v nigerijsko kulturo, da jo opevajo celo v popularnih skladbah. Vsekakor zelo zanimivo branje!

9 komentarjev

Trije prevarantje obsojeni na zaporne kazni

Ars Technica - Boj proti slavni nigerijski prevari 419 še vedno traja. Prejšnji mesec smo poročali o Nigerijcu, ki ga je domače sodišče obsodilo, ker je opeharil neko Avstralko za 47.000 dolarjev. Te dni so v ZDA na zaporne kazni obsodili dva nigerijska državljana in enega Francoza, ki so jih aretirali v začetku leta 2006 v Amsterdamu in kasneje izročili ZDA. Obtoženci so se izrekli krive v vseh točkah obtožnice, ki jih je bremenila zarotništva, bančnih prevar in poštne prevare.

Skupno so svoje žrtve uspeli okrasti za 1,2 milijona dolarjev, saj so se v skladu z nigerijsko prakso zelo potrudili. Žrtvam so poslali lažne dokumente, slike, celo poklicali so jih pod pretvezo, da imajo raka na grlu in da potrebujejo pomoč pri razdeljevanju 55 milijonov v dobrodelnem skladu. Vsakokrat so seveda prej ali slej zahtevali kakšno nakazilo za razne pristojbine, da bi lahko nato izplačali obljubljene milijone, ki jih nikoli ni bilo. En Nigerijec bo moral v zaporu presedeti 87 mesecev, drugi in Francoz pa 57...

1 komentar

Nigerijski spletni prevarant obsojen na 19 let

CNN - Nigerijci so pravi mojstri raznih spletnih prevar, saj so prav v tej afriški državi razvili in kasneje v podrobnosti dodelali prevaro 419. Slednja je celo svoje ime dobila po številki člena nigerijskega kazenskega zakonika. Kakorkoli, tovrstne prevare so se s preklopom s telefaksa na elektronsko pošto izjemno razpasle, tako da praktično ni človeka, ki ga kak nigerijski bogataš prek e-pošte še ne bi zaprosil za usluge pri prenosu milijonov čez mejo.

Končno se premika tudi v Nigeriji, kjer pri preganjanju teh nepridipravov niso bili ravno entuziastični. Tako mediji poročajo, da je sodišče v Ikeji v jugozahodni Nigeriji študenta Lawala Adekunia Nurudeena obsodilo na 19 let zapora, ker je opeharil 56-letno Avstralko. Slednjo je spoznal leta 2007 na spletu, ko je iskala partnerja prek spleta. Nurudeen se je pretvarjal, da je belopolti vdovec, britanski inženir, čigar žena in otrok sta pravkar umrla v prometni nezgodi. Kasneje ji je natvezil, da je zdravnik, in dejal, da se je noro...

20 komentarjev

Ne klikajte!

Wired News -

Ne kliknite tega linka pod nobenim pogojem! Resno.

Torej, koliko vas je vseeno kliknilo? In zakaj? V spletu naletimo na takšne povezave, ki nas svarijo pred klikom, premnogokrat. Nekatere strani vam odprejo le nešteto brskalnikovih oken, drugi vam povzročijo kakšno večjo preglavico. Zakaj nekateri kljub svarilu kliknejo na tovrstne povezave, so se spraševali na Wired v svojem članku. Kaj sili ljudi, da kljub jasno napisanemu opozorilu, klikajo takšne povezave ... Človeška radovednost pač ne pozna meja.

In, da, zdaj lahko brez skrbi kliknete tudi prvi link. Ako tega res niste storili dozdaj. [>:D]

26 komentarjev

Umor zaradi e-poštne prevare

Wired News - So vam znane vabljive finančne ponudbe iz Nigerije? Takšne igrice so se Nigerijci šli že v preteklosti, v časih pred elektronskim poslovanjem. Na naslove različnih podjetij so pošiljali različne prošnje za pomoč pri prenosu denarja iz njihove države v tujino z obrazložitvijo, da v njihovi državi vlada diktatura in bi radi denar spravili na varno. Prevarantje so bili precej spretni, saj so od (seveda podkupljenih) uradnikov na voljo dobili uraden papir in državne žige. Žrtev je odprla bančni račun in nanj nakazala neko manjšo vsoto ter Nigerijcem poslala dva prazna, a podpisana lista. Od pričakovanih milijonov, ki naj bi si jih razdelili kasneje, ni bilo seveda nič.

No, prišel je internet, prišla je elektronska pošta in e-poslovanje in Nigerijci so začeli pošiljati elektronska pisma. Prevara je znana kot 419 scam in marsikdo je tej prevari nasedel.
Tudi neznan 72-letni Čeh, ki je svoj denar -- tako kot mnogi drugi -- zaman skušal dobiti nazaj. Po poročanju Wired News je večkrat...

10 komentarjev

Okrogle številke Slo-Techa

Slo-Tech - Tako, če se še spomnite, nas je Gandalfar pred kratkim zasvojil s svojo temo, v kateri poskuša pod pretvezo, da nas uči šteti do 10.000, skrivaj razsuti Primoževe skripte. No, danes se nam je pri tem štetju uspelo prebiti, verjeli ali ne, natanko do polovice. Še samo 5.000 sporočil je pred nami. Če imate preveč časa, brž nabijat, tokrat je to dovoljeno.

Drugo, malce resnejšo prelomnico pa je dosegla naša nadmočna, ultimativna Loža™. Danes smo v njo zapisali 60.000 oddani post ter se tako napotili proti naslednji meji, 70.000. V kolikor ste že utrujeni od vseh računalniško-tehniških debat, klik!

6 komentarjev

Plača AMDjevega CEO

Electic Tech - Empiričen podatek, pač za to, da boste videli, kako je prilesti popolnoma na vrh ter voditi tako veliko podjetje ter posledično živeti pod tako veliko odgovornostjo. Torej, za vsakodnevne ulkuse je Jerry Sanders, AMDjev CEO (Chief Executive Officer, kar po naše pomeni generalni direktor), za kompenzacijo za obračunsko leto 2000 prejel 7.2 milijona dolarjev v gotovini ter za 1.2 milijona dolarjev delnic. Za primerjavo: prejšnje leto je prejel "samo" 3.8 milijona dolarjev gotovine ter nič delnic. AMD tako kar izpolnjuje njemu zagotovljenih 1.000.000 dolarjev letno...

6 komentarjev