»

Google bo po novem iskal različno na mobilnih in namiznih napravah

Google - Google načeloma različnim uporabnikom prikazuje drugačne zadetke pri iskanju po istih ključnih besedah, ker upošteva tudi njihovo lokacijo, pretekla iskanja in ostale podatke. Toda ne glede na napravo, na kateri iščemo, so rezultati vedno enaki, ker se črpajo iz iste baze po istem algoritmu. Pa ne bodo več, sporočajo iz Googla.

Spomnimo, da je Google že lani pri razvrščanju strani v algoritmu začel upoštevati tudi prijaznost strani do mobilnih naprav. To je razumljivo, saj je lanskega oktobra število iskanj z mobilnih naprav preseglo število tistih z osebnih računalnikov - okrog 100 milijard na mesec jih je...

17 komentarjev

Google odslej kaznuje strani brez mobilne različice

Google - Google je danes spremenil algoritem za razvrščanje zadetkov pri iskanju, kar so napovedali že pred dvema mesecema. Pri iskanju z mobilne naprave bo vrstni red zadetkov po novem odvisen tudi od tega, kako prijazna je posamezna stran do mobilnih naprav. S tem želijo izboljšati uporabniško izkušnjo, saj bodo upravljavce strani prisilili v optimizacijo tudi za mobilne naprave.

Iskalniki so danes neuradni ključarji interneta, saj do zanemarljivega števila strani dostopamo neposredno z vnosom naslova. Običajno nas nanje pripeljejo rezultati iskanja, med katerimi je Google zaradi svoje velikosti najvplivnejši....

48 komentarjev

YouTube uvedel (cc) licenco

Pod (cc by) je mogoče licencirati tako novo naložene kot tudi že obstoječe posnetke. Privzeta licenca (YouTube standard license) je opisana v pogojih uporabe strani in Googlu podeli neeksluzivno, globalno in časovno neomejeno pravico distribucije posnetka na svoji strani. Content partnerji (zlasti večji studiji) imajo na voljo še več možnosti, npr. za uporabnike precej nadležno omejitev na določene države.

vir: Heise
Heise - YouTube je v začetku tega tedna omogočil licenciranje video posnetkov pod licenco Creative Commons Atrribution 3.0 (CC BY 3.0, Creative Commons - Priznanje avtorstva). Ljubiteljski filmarji lahko sedaj, če seveda tako želijo, brezplačno ponudijo svoje posnetke javnosti v reproduciranje, distribuiranje, dajanje v najem, priobčevanje dela javnosti ter predelavo dela. V zameno dobijo dostop do široke knjižnice del podobno mislečih avtorjev.

(cc) posnetke prepoznate po živordeči ikoni v spodnjem desnem robu predvajalnika, brskanje po njih pa je za zdaj mogoče zgolj up uporabi youtubovega spletnega video urejevalnika (podpora v iskalniku še pride). Urejevalnik je še kar zmogljiv in omogoča izdelavo odlomkov (clips) iz obstoječih posnetkov, umeščanje na časovnico (timeline) in dodajanje zvoka. Za izdelavo mashupov povsem zadostuje, ob ogledu izdelka pa je v opisu...

1 komentar

Podpora stereoskopskim 3D posnetkom na YouTube

Izbira načina stereoskopskega 3D prikaza

vir: AnandTech
AnandTech - Po srednje uspešnih poskusih, ki so se pričeli že pred dvema letoma, Google danes najavlja povsem uradno podporo za 3D posnetke na popularni strani YouTube. Ker obstaja za prikaz tovrstnih videov mnogo načinov, se mora uporabnik pri ogledu posnetka odločiti za enega od njih. Na voljo je kar nekaj opcij, ki segajo od skorajda starinskega anaglifnega prikaza pa do uporabe modernejših tehnologij, kot je nVidiin 3D Vision. Na posnetkih, ki omogočajo 3D prikaz, se dodatne nastavitve pojavijo v obliki menija tik ob izbiri ločljivosti.

Malce daljši test nove funkcionalnosti lahko preberete na AnandTechu, še najbolj pa vam priporočamo, da pobrskate po predalih, poiščete stara kartonasta tri-de očala in se o delovanju prepričate kar sami.

11 komentarjev

MWC 2011: Eric Schmidt o Androidu, YouTubu in Twitterju

Slo-Tech - Na Mobile World Congressu 2011 v Barceloni je govoril nekdanji Googlov izvršni direktor v odhodu Eric Schmidt, ki se je osredotočil na Android. Napovedal je, da bo Google izdajal nove verzije Androida vsakih šest mesecev. Prva prihodnja verzija bo prinesla poenotenje dosedanjih verzij za tablične računalnike (Honeycomb 3) in pametne telefone (Gingerbread 2.3).

O napravah s Chrome OS je dejal, da bodo na trgu kmalu. Prve primerke naj bi dočakali že letošnjo pomlad.

Povedal je tudi, da so Nokio intenzivno vabili k prevzemu Androida, preden se je odločila za Microsoftov Windows Phone. Imeli so tajna in zelo obsežna pogajanja, ki pa jih niso zaključili z dogovorom. Google snubi izdelovalce telefonov in mobilne operaterje, ker jih...

7 komentarjev

ISP-ji: preveč prometa za premalo denarja

Pozicija evropski in ameriških regulatorjev interneta

Ars Technica - Štirje veliki evropski ponudniki dostopa do interneta, Deutsche Telekom, France Telecom, Telecom Italia in Telefónica, so naročili študijo A Viable Future Model for the Internet pri A.T. Kearney o prihodnosti interneta. Podjetja namreč zagovarjajo trditev, da YouTube in Netflix neupravičeno bogatita s ponujanjem vsebine. Krivično se jim zdi, da čeprav strani servirata ogromne količine podatkov, plačujeta le fiksni pavšal za dostop do interneta in pogodbe o izmenjavi podatkov, medtem ko vsi stroški in nič dobička odpadejo na ponudnike dostopa do interneta.

Zato predlagajo eno izmed štirih možnosti:
  • podražitev dostopa do interneta za končne uporabnike za okoli šest evrov na mesec;
  • zaračunavanje internetnim podjetjem 0,05 evra za vsak prenesen gigabajt po omrežjih in...

33 komentarjev

YouTube povečal omejitev dolžine posnetkov

Google - Googlova stran YouTube za deljenje videoposnetkov s širnim internetnim občestvom je povečala omejitev dolžine naloženih videoposnetkov z 10 na 15 minut. Skupaj s to pridobitvijo oziroma za njeno popularizacijo so začeli tudi natečaj 15 Minutes of Fame, ki bo trajal do srede, 4. avgusta. Vsak uporabnik, ki svoj video označi tudi s ključno besedo yt15minutes, se bo potegoval za nagrado, ki bo uvrstitev posnetka na seznam Featured videos na začetni strani. Glavno vprašanje je, zakaj je Google ravno sedaj podaljšal dovoljeno dolžino posnetkov? Uradna razlaga pravi, da imajo s sistemom Content ID in drugimi orodji sedaj toliko nadzora nad naloženo vsebino, da praktično ni več mogoče nezasačeno naložiti avtorsko zaščitenih vsebin, kamor sodijo dolgi izseki iz filmov, serij, oddaj, videospotov itn.

4 komentarji

YouTube in App Store žrtvi napadov

Seznam popularnih aplikacij se je sumljivo spremenil

Slo-Tech - Google je potrdil, kar so konec tedna opazili na različnih spletni straneh. Njihova spletna stran YouTube je bila žrtev napada na ranljivost XSS. Neznanci so napadli videoposnetke Justina Bieberja tako, da so v komentarje na njegove videe vstavili kodo, ki je uporabnikom prikazala pojavna okna z neokusnimi komentarji in jih preusmerili na pornografske strani. Razen teh nevšečnosti napad ni vključeval druge zlobne kode, prav tako pa hekerji niso dobili dostopa do Gmaila in drugih storitev za Googlove uporabnike. Kmalu po odkritju napake je Google za nekaj časa preventivno...

8 komentarjev

Nov pomnilnik za mobilne naprave iz Hynixa

X-Bit Labs - Hynix je objavil, da so razvili prvi dvogigabitni pomnilniški čip DDR2 DRAM za mobilne naprave v 40 nm-tehnologiji. Hynixov čip DDR2 deluje pri efektivni frekvenci 1066 MHz, za delovanje pa porabi sila malo energije. Potrebno napajanje je 1,2 V, medtem ko ima prepustnost 4,26 GB/s. Nov pomnilnik je v skladu z JEDEC-ovimi standardi za uporabo v novi generaciji pametnih telefonov, smartbookov in tabletov. Masovna proizvodnja naj bi se začela še v tej polovici leta. Prvi, ki je predstavil dvogigabitne čipe za prenosne naprave, je bil sicer Samsung, ki je leta 2008 izdelal te čipe v 50 nm-tehnologiji.

0 komentarjev

YouTube z novim odjemalcem za mobilne naprave

The Register - Izložba video posnetkov YouTube je izdala nov mobilni klient, ki bo omogočal spremljanje njihovih vsebin tudi na Nokia Symbian Series 60 in Windows Mobilu. Doslej je bil dostop do spletne strani YouTube sicer mogoč tudi z mobilnih naprav te vrste, le da je deloval malo pokvarjeno. Nov pripomoček je navoljo na podstraneh, od koder ga lahko uporabniki prenesejo in namestijo. V uradni izjavi so razvijalci obljubili, da nova aplikacija ponuja do 90 odstotkov hitrejše zaganjanje, iskanje in nalaganje. Program je dovolj pameten, da sam zazna hitrost povezave do interneta in temu primerno izbere kvaliteto posnetka. Google ob tem ponosno izjavlja, da je bil YouTube že doslej dosegljiv z mnogo mobilnih naprav, a da so sedaj naredili zares velik korak proti njihovem cilju, ki je ponuditi dostop do strani od koderkoli - z računalnika, mobilnega telefona ali TV-sprejemnika.

14 komentarjev

YouTube tretja najbolj obljudena stran

TG Daily - Spletna stran za objavljanje in pregledovanje video posnetkov YouTube, ki jo je leta 2006 kupil Google, je presegla magično mejo 100 milijonov obiskovalcev v ZDA. S temi dosežki je stran trdno na tretjem mestu najbolj obiskanih spletnih strani na spletu, zaostaja pa le za legendardnima Googlom in nekoliko zapostavljenim Yahoojem. Zanimivo je, da samo YouTube povzroči 17 odstotkov vsega prometa na spletu. Prvouvrščeni Google je odgovoren kar za 30 odstotkov prenesenih bitov in bajtov, medtem ko na Yahoo odpade slabih 27 odstotkov. Na četrtem in petem mestu po številu obiskov sta Facebook in MySpace.

Podatki za ZDA kažejo, da si tamkajšnji obiskovalci vsak mesec ogledajo približno 15 milijard videoposnetkov, pri čemer večina uporablja YouTube. Povprečen uporabnik si ogleda 63 video posnetkov mesečno, kar mu vzame šest ur časa. Verjetno je tak skok tudi posledica raznih prireditev (kot so na primer Oskarji, zaprisega predsednika itn.), katerih izseke si uporabniki vedno pogosteje...

13 komentarjev

YouTube bo omogočil snemanje video posnetkov

Google - YouTube je v svojem blogu objavil, da bo uporabnikom kmalu dovoljeno video posnetke s strani sneti in si jih ogledati tudi kasneje brez povezave v splet. Avtorji posnetkov bodo z izbiro licence, pod katero je njihovo delo objavljeno, lahko omogočili prenos svojih videov brezplačno ali pa za majhno nadomestilo, ki ga bo moč poravnati prek Google Checkout. Storitev je za zdaj še v fazi testiranja, kar pa seveda ne pomeni, da se vsebine z YouTuba ni dalo sneti že prej. Kratek izlet na Google z ustreznimi ključnimi besedami namreč razkrije cel kup možnosti, delujočih in nedelujočih, ki služijo temu namenu.

14 komentarjev

YouTube izstrelil Monty Python v višave

Slashdot - Založniki in avtorji radi tarnajo, da jim internet odžira kruh, najsi gre za nelegalne prenose prek omrežij P2P ali čisto legalno gledanje videospotov na YouTubu. Legendarni Angleži Monty Python so pokazali, da to ni nujno res in da se da internet dodobra izkoristiti. Novembra lani so se odločili, da bodo odprli svoj kanal na YouTube, kjer bo na voljo nekaj najboljših skečev, in poteza sem jim je obilno obrestovala. Njihov DVD je na Amazonu zlezel na drugo mesto najpriljubljenejših filmov. Če se bolj razumete na številke, povejmo, da je rast prodaje znašala stratosferskih 23 tisoč odstotkov. Zakaj točno so ljudje razgrabili njihove DVD-je, se bosta verjetno RIAA in MPAA spraševali še nekaj časa, a nauk te zgodbe je zelo preprost. S pravim pristopim je internetu navzlic (ali pa prav zavoljo njega) še vedno moč prodajati.

42 komentarjev

YouTube tiša glasbo in prihaja na konzole

Slashdot - Poročali smo že, da je YouTube prekinil pogodbo z založbo Warner Music, ki jim je dovoljevala predvajanje in objavljanje pesmi in video posnetkov avtorjev, ki jih trži omenjena založba. Sprva so sporne posnetke brisali, a so sedaj ubrali še zanimivejšo taktiko. Video posnetke, ki vsebujejo sporno glasbo, so utišali. Uporabniki tako lahko gledajo, vendar ničesar ne slišijo, saj je YouTube odstranil zvok. Ars Technica med drugim dodaja, da uporabnikom sedaj po treh opozorilih o kršitvi DMCA izbrišejo uporabniški račun, četudi naj bi šlo za dovoljeno rabo.

Druga novica iz sveta YouTube je nekoliko bolj vesela. Odslej bo namreč prek strani www.youtube.com/tv mogoč dostop do vsebin tudi s konzol Wii ali PlayStation 3. Projekt, ki je trenutno v stadiju beta, ponuja poenostavljen vmesnik, prilagojen za gledanje na televiziji.

20 komentarjev