»

Radikalna transparentnost po slovensko, del 2

Slo-Tech - Kot kaže, je trenutni teden kot naročen za večanje transparentnosti v slovenski družbi. Poleg javnega razkritja transparentnega delovanja poštnega strežnika podjetja Telemach smo se tako v torek zvečer lahko seznanili tudi z bazo naročnikov digitalnega paketa Dela.

Časopisna družba Delo je v okviru svojega testiranja nadgradenj informacijskega sistema po nesreči uspela poslati 1420 elektronskih sporočil svojim naročnikom na način, ki je vključeval navajanje vseh ostalih prejemnikov v polju prejemnik.

Po besedah tiskovne predstavnice Dela Dolores Plemeniti je šlo za hudo tehnično...

14 komentarjev

Google predstavlja Goggles za Android, blokira Navigation izven ZDA

engadget - Google je znan po revolucionarnih izdelkih oz. revolucionarnih spremembah pri ponujanju že obstoječih stvari (Wave, GMail s takrat nepredstavljivim gigabajtom prostora). Google Goggles torej zgolj sledi ustaljenim tirnicam pri Googlu. Aplikacija za telefone z Androidom, ki je zaenkrat na voljo le za ameriški trg, omogoča iskanje informacij s pomočjo slik. Kot primer pri Googlu navajajo sliko knjige, med rezultati pa se npr. znajdejo povezave na spletne trgovine, kjer knjigo prodajajo, in recenzije knjige. Skenirati je mogoče tudi vizitke, kjer Goggles omogoča neposredno kontaktiranje (npr. s klicem) oz. shranjevanje kontakta v imenik. Goggles pomaga tudi pri zbiranju informacij za slavne slike (ime in avtor slike, tehnika, itd.) in...

22 komentarjev

email.si zaključuje svojo zgodbo

Slo-Tech - Dolgoletni slovenski ponudnik brezplačnega elektronskega poštnega predala, kasneje tudi albuma, bloga in ostalih storitev, očitno zaključuje svojo pot. Po težavah s strojno opremo očitno ni dovolj volje za reševanje težav, kar pa pri nedosegljivih strežnikih (elektronska pošta se ne dostavi) pomeni samo eno.

Obenem opozarjamo vse uporabnike, ki imajo pod kontakti v profilu vpisan @email.si naslov, da le-tega spremenijo do naslednjega petka, 10.4., saj bodo takšni računi po temu datumu deaktivirani.

Sploh še kdo uporablja zastonj poštni predal, ki ni Gmail?

63 komentarjev

Gmail dobil funkcijo razveljavi pošiljanje

vir: Google
CNet - Google je objavil, da je v spletni odjemalec za dostop do poštnega predala na Gmailu vgradil funkcijo, ki jo bodo najbolj pozdravili temperamentnejši narodi. Da bi nam prihranili zadrego pri prenaglem pošiljanju sporočil, katerih vsebino ali pa neprave prejemnike obžalujemo milisekunde po stisku gumba pošlji, so v okviru eksperimentalnih funkcij Google Labs dodali možnost Undo Send. Tako lahko uporabniki v petih sekundah po pošiljanju e-sporočila svoje dejanje razveljavijo brez posledic za zdravje, odnose ali transakcijski račun.

Gmail je sicer že doslej vseboval nekaj funkcij, ki so uporabnika varovale pred samim seboj. Tako je, recimo, Google opozoril, če je bila v tekstu sporočila beseda attached, sporočilo pa ni imelo priloge. Google Aps (Gmail za podjetja) je denimo z oranžno barvo posvetlil prejemnike sporočila, ki niso znotraj podjetja, da ne bi slučajno poslali zaupnih informacij v svet. Lani pa je...

19 komentarjev

Gmail bo deloval tudi brez povezave

Google - Dostopanje do elektronskega predala prek spleta je zelo praktično, saj so pri dostopu s poljubnega računalnika dosegljiva vsa prejeta sporočila. Edina pomanjkljivost je seveda nujna potreba po internetni povezavi, brez katere nam to pač ne bo uspelo. Da bi premostili vrzel, ki nastane, ko uporabnik nima dostopa do interneta, a želi kljub temu pregledati pošto ali poslati kakšno sporočilo, je Google vdelal podporo za Gears v Gmail.

Ta vtičnik za Internet Explorer in Firefox že uporabljajo nekatere Goooglove aplikacije (Reader, Google Docs, kmalu ga pričakujemo v Calendarju) in omogoča urejanje dokumentov tudi brez internetne povezave. Na lokalnem disku se vzpostavi zrcalna slika stanja na internetu, ki ob prekinitvi povezave slednjo nadomesti, tako da lahko uporabnik nemoteno dela, ob ponovni vzpostavitvi pa se samodejno posodobi. Če želite omenjeno funkcionalnost tudi v Gmailu, si jo lahko vključite na zavihku Labs, tako da odkljukate Offline Gmail. Na straneh Gmaila se bo pojavil...

34 komentarjev

Gmail zna pošiljati SMS

Google - Googlovi inženirji nas tako pridno razvajajo z vedno novimi in novimi storitvami in izboljšavami obstoječih, da jih včasih niti ne opazimo. Nova spretnost, katere so naučili Gmail, je pošiljanje SMS-sporočil. Prvikrat se je ta možnost bežno pojavila v spletnem vmesniku Gmaila pred mesecem dni, a so jo zaradi hroščatosti po hitrem postopku umaknili. Po razgibavanju sivih celic sedaj pri Googlu pravijo, da je funkcija pripravljena.

V razdelku Labs spletnega klienta za Gmail si uporabniki lahko vključijo funkcijo Text Messaging (SMS) in Chat. Nato lahko v polju chat na levi strani osnovnega okna izberejo kontakt, s katerim se želijo pomenkovati, vpišejo njegovo telefonsko številko in sestavijo sporočilce. Še klik na gumb pošlji in voilà, prejemniku zapoje mobilni telefon. Drobni tisk opozarja, de je storitev mogoča le za ameriške številke in da utegne operater prejemniku prejem sporočila zaračunati. Na tako prejeta sporočila je mogoče odgovarjati s telefona, Google pa poskrbi, da...

29 komentarjev

Večpredstavni Gmail

Google - Googlov spletni odjemalec za elektronsko pošto je obogatil orodje za spletni klepet, ki zdaj omogoča tudi zvočno in videokomunikacijo. Pred uporabo morata oba uporabnika namestiti manjšo programsko posodobitev, ki je zaenkrat žal na voljo le za Windows in Mac OS X. Googlovi inžinirji poudarjajo, da so uporabili odprte tehnologije, kot so XMPP, RTP in H.264, tako da se lahko kmalu nadejamo podpore prenosu zvoka in videa tudi v odjemalcih za klepet neodvisnih razvijalcev.



Naslednji korak: prenos datotek.

22 komentarjev

Gmail Goggles: nič več obžalovanja po prenagljeno poslanem emailu

vir: Google
Google - Na uradnem blogu Googlovega Gmaila je inženir Jon Perlow naznanil nov zvarek iz Gmail Labs, ki so ga poimenovali Gmail Goggles. Ob opisu storitve se boste zagotovo namuznili in nasmehnili, kajti ne dvomim, da se je vsakomur izmed nas zagotovo že vsaj enkrat zgodilo, da je po kliku na Pošlji začel besno klikati po gumbu Stop ali s svojim čelom udrihati po nič hudega sluteči mizi. Trenutki resnice, ki jih običajno doživljamo v okajenem stanju sredi noči (seveda pred računalnikom), imajo lahko precej nezaželene posledice ...

Poslanstvo nove funkcije je izredno jasno in enostavno - želi vam ponuditi možnost prekinitve pošiljanja emaila po kliku na Pošlji. Goggles lahko najdete (in si funkcijo omogočite) pod zavihkom Labs (Gmail nastavitve). Funkcija deluje samo v časovnih obdobjih,...

34 komentarjev

Po novem javno dostopni podatki o številkah transakcijskih računov

Slo-Tech - Konec marca 2004 je začel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o plačilnem prometu (ZPlaP-B). Branje tega zakona je vse prej kot dolgočasno opravilo, kajti 20 člen določa, da so "podatki o transakcijskih računih javni in dostopni na spletni strani Banke Slovenije".

V skladu s 40. členom tega istega zakona se je to zgodilo tik pred volitvami, prvega oktobra 2004, kar pomeni, da si po novem s pomočjo iskalnika na spletnih straneh Banke Slovenije lahko ogledate številke transakcijskih računov svojih sosedov, ali pa tudi znanih politikov.

Poleg imena in priimka ter številke računa, je na spletni strani Banke Slovenije prikazan tudi kraj bivanja ter kje je račun odprt, zanimiva pa zna biti tudi "Evidenca o neporavnanih obveznostih".

Seveda pa je na voljo tudi evidenca transakcijskih računov pravnih oseb, kjer si lahko ogledate nekaj podrobnosti o transakcijskih računih političnih strank in podjetij, za razliko od podatkov za fizične osebe, pa si je te podatke mogoče...

31 komentarjev

Spam lahko dobite tudi zaradi napake pri pošiljanju e-pošte

Slo-Tech - Pred kratkim se je na nas obrnil bralec Slo-Techa, ki se je preko programa Socrates Erasmus prijavil na mednarodno izmenjavo študentov. Kmalu zatem pa je dobil reklamno sporočilo nekega podjetnika, ki se ukvarja z jezikovnimi tečaji, sporočilo pa je bilo poslano vsem Socrates Erasmus študentom. Ker je šlo za komercialno ponudbo, ki s programom izmenjave studentov nima nič skupnega, je bralca seveda zanimalo kje so dobili njegov e-mail.
Po kratkem preverjanju je bilo ugotovljeno, da je pošiljatelj elektronske naslove dobil od svojega prijatelja, ki se je tudi prijavil na izmenjavo študentov. Kje pa jih je dobil on?
Izkazalo se je, da je Služba za mednarodno sodelovanje Univerze v Ljubljani študentom, ki so bili v program sprejeti, po elektronski pošti poslala obvestilo. Vendar pa niso poslali obvestila vsakemu posebej, pač pa vsem skupaj in to na tak način, da so lahko vsi prejemniki videli ostale prejemnike sporočila (vsi prejemniki so bili navedeni pod "To:" in ne pod "Bcc:").
Z...

6 komentarjev

Pošiljanje e-mail obvestil

Slo-Tech - Zaradi včerajšnje nadgradnje programske opreme ste videli, da je nekaj zadev še poldelujočih. Ena bolj smešnih je napačen prikaz časa v forumu, saj ste nekateri opazili, da ste spremenili temo ali sporočilo tam prvega januarja leta 1970 . Medtem ko je ta napaka popolnoma banalna, je bilo opaženo, da ne dela pošiljanje sporočil tekom elektronske pošte. To posledično tudi pomeni, da tisti, ki ste se v Slo-Tech prijavili danes, ne boste dobili aktivacijske kode po e-mailu. Za napako se opravičujemo, popravljena bo jutri.

1 komentar

Iz vašega pomnilnika v Microsoftov žep

ZDNet - Microsoft uporabnike Officea XP ter Internet Explorerja 5 opozarja, da je pri pošiljanju podatkov o sesutju programa možnost, da se pošlje tudi trenutno urejevani dokument. Natančneje: pri pošiljanju vloge se pošlje tudi trenutna slika pomnilnika, ki pa lahko delno ali v celoti vsebuje kakšen dokument. Kakorkoli, podatki so na kanalu zašifrirani ter 'razumljivi' le Microsoftu. Klik!

3 komentarji