»

Dolžnost spletnih portalov, da komentatorje identificirajo s pravim imenom

Googlov Blogger omogoča komentiranje tako prijavljenim kot tudi anonimnim. Nepodpisani prispevki se lahko sicer hitro zaletijo v sito moderacije, a kot možnost so tam.

vir: Google
The Internets - Ko smo nazadnje premlevali pravico do anonimnega komuniciranja, kot naj bi bila zaradi slabih izkušenj iz polpretekle zgodovine zagotovljena v naših Ustavah, je bilo govora predvsem o zaskrbljujočih apetitih držav do vpogleda v telefonsko in internetno komunikacijo državljanov, ob pomoči operaterjev. A seveda so še drugi načini za tratenje zadevne pravice. En je kriminalizacija kriptografije in podobnih tehnik za aktivno tehnično skrivanje stvari, kar si glede na zadnje trende gotovo zasluži še svoj prispevek. A danes imamo pred sabo drugo vprašanje, in sicer, a lahko forumi in druge spletne strani svojim članom še naprej dovoljujejo komuniciranje brez podpisa, in če ne, zakaj ne?

Glede tega se naslanjamo na zanimivo...

104 komentarji

Študija o inteligenci uporabnikov različnih brskalnikov potegavščina

BBC - Prejšnji teden so se na internetu pojavili izsledki domnevne raziskave, ki naj bi bila ugotovila, da je povprečni inteligenčni kvocient uporabnikov Internet Explorerja nižji od uporabnikov ostalih brskalnikov. Boljše tematike za podžiganje vojn v obeh taborih si ni mogoče zamisliti, zato ni čudno, da je objava dvignila ogromno prahu. Povzeli so jo tudi ugledni časniki, kot je Telegraph. Izkazalo se je, da je vse skupaj velika potegavščina.

Rezultate naj bi bilo objavilo kanadsko podjetje AptiQuant. Izkazalo se je, da so bile spletne strani postavljene šele nedavno in da so bili posnetki zunanjosti in zaposlenih ter tudi dizajn prekopirani s strani francoskega podjetja Central Test....

17 komentarjev

ChatRoulette mob: prihodnost interneta?

Slo-Tech - Tom Scott je imel na srečanju Ignite London 2 (gre za kratka, natančno 5 minut dolga predavanja na poljubno temo) futuristično predavanje na temo flashmob množic.

V predavanju Mob: a near-future science fiction story prikaže izmišljen, a vseeno popolnoma mogoč dogodek formiranja hipne množice okrog poljubnega anonimneža. Kar se je še pred petimi leti zdelo nemogoče, se danes že kaže kot možna realnost.

Bo 4chan kmalu orodje teroristov?

15 komentarjev

Kazenska ovadba proti policistu, ki je preko spleta grozil predsedniku vlade

Delo - Kor poročajo slovenski mediji, je bivšemu predsedniku vlade Janezu Janši junija 2006 nekdo "anonimno" grozil preko spleta. Na spletni strani enega izmed dnevnikov časopisov je namreč objavil komentar v katerem je Janši grozil z atentatom.

Izkazalo se je, da je omenjeni "komentator" precej informacijsko nepismen, saj je svojo grožnjo poslal kar iz službenega računalnika. Omenjeni "komentator" je bil zaposlen na policiji - neuradno je bil pomočnik komandirja policijske postaje - policija pa ima precej natančne evidence glede uporabe službenih računalnikov, zato "anonimneža" ni bilo težko izslediti.

Zoper omenjenega forumaškega "komentatorja" je bila že podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje ogrožanja varnosti, prav tako pa so proti njemu sprožili tudi disciplinski postopek in mu prekinili delovno razmerje.

Morda pa bo imel sedaj več časa za pisanje spravljivejših komentarjev po forumih?

81 komentarjev

Applu odobrili patent za tekočinsko hlajen prenosni računalnik

The Register - Ameriški patentni urad je pred nekaj dnevi gigantu z Infinite Loopa 1 odobril lani vloženi patent za vodno hlajeni prenosni računalnik. Čeprav sama odobritev patenta ne pomeni, da vlagatelj dejansko predmet patenta razvija, komentatorji na spletnih portalih sklepajo, da bi lahko ena od predvidevih rešitev zagledala luč dneva že v prenosnikih s prihajajočimi štirijedrniki razreda Clarksfield.

Opisana rešitev predvideva sistem z mehansko ali elektrostatsko črpalko, hladilno tekočino, ki je lahko voda, hladilno sredstvo skupin R133 ali R134, dvofazni sistem tekoče-plinasto ali pa tekoče-trdno (delci kovine, ki povečajo toplotno prevodnost), pa lahko poganja tudi mehanska vibracija membrane. Kljub temu, da bomo rešitev verjetno najprej videli v eni od naslednjih generacij Macbookov, listina ne izključuje ostalih prenosnih naprav, kot so iPhone in iPod Touch.

Zastavlja se seveda vprašanje, kako zagotoviti zanesljivost sistema, ki ne sme puščati, med komentarji na Slashdotu pa se, bolj...

61 komentarjev

V Nemčiji 3500 novih ovadb

golem.de - IFPI - International Federation of Phonogram and Videogram Producers (Mednarodno združenje fono in videogramskih založnikov) je ponovno udarilo. S pomočjo specialnega programa, ki je deloval v zaledju Oslovskega spletnega izmenjalnika, so identificirali novih 3500 kršiteljev avtorskih pravic. Pri 130-tih so že opravili hišno preiskavo, zoper ostale bodo podali kazenske ovadbe. To je do sedaj največja tovrstna akcija tožilstva v Nemčiji.

40 komentarjev

Google kaznoval BMW

BBC - Ameriška družba Google, ki upravlja z najbolj razširjenim spletnim iskalnikom na svetu, je ponastavila položaj spletne strani nemškega proizvajalca avtomobilov BMW na izhodiščno mesto. “Smrtno kazen”, kot Googlov ukrep zaradi njegovih drastičnih posledic označujejo nekateri komentatorji, si je BMW prislužil zaradi “preoblačenja” (cloaking) svoje spletne strani, ki je zavajala uporabnike iskalnika.

Googlova preiskava je namreč odkrila, da se je BMW-jeva spletna stran izpisala na prvem mestu zadetkov, ko so uporabniki vpisali iskalni niz “rabljeno vozilo” (nemško: “gebrauchtwagen”). Ko so uporabniki kliknili na zadetek, so bili prestavljeni na BMW-jevo izhodiščno nemško stran, ki pa ima malo skupnega z rabljenimi avtomobili.

BMW-jevo spletno mesto, ki temelji na javanski kodi in je Google zaradi tega ne more prečesati, je namreč precej svobodno obogateno s ključnimi besedami, ki so privabile Googlov sistem za indeksiranje. Čeprav takšno početje ne krši nobenega zakona, pa je v...

51 komentarjev

Policijska preiskava zaradi širjenja nestrpnosti po internetu

Slo-Tech - Na spletnem forumu Lendava.net se je 11. junija 2004 zvečer v temi Invazija Romov v Lendavo pojavilo sporočilo, ki poziva k pobojem Romov, omenja Hitlerja in širi nestrpnost.

Sporočilo morda (na žalost) ni nič nenavadnega za slovenski prostor, saj smo bili podobnim izpadom (glej članek "Fuj, prašiči nemarni buzerantski!") priča že ob zmagi Sester na Emi, v primeru Izbrisanih, itd., je pa kljub temu kaznivo, saj 300. člen kazenskega zakonika za vsakogar, ki izziva ali razpihuje narodnostno, rasno ali versko sovraštvo, razdor ali nestrpnost, ali širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo, ali daje kakršnokoli pomoč za rasistično dejavnost, ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava ali zagovarja genocid predpisuje zaporno kazen do dveh let.

Kljub temu, da je takšnih sporočil v slovenskih forumih veliko (kar seveda ni opravičilo za takšno pisanje), pa je bila v zvezi s tem in še nekaj drugimi sporočili podana verjetno ena prvih kazenskih ovadb zaradi zbujanja sovraštva, razdora in...

50 komentarjev