»

Merilnik hitrosti linije na starinski način

TorrentMeter Mk. 2

Slashdot - Je že res, da hitrost internetnih povezav merimo kar prek internetne strani, ki celo pokaže klasičen števec, a to ni to. V roke ga ne moremo prijeti, ne moremo se jeziti, zakaj odklopljen ne kaže točno ničle in zakaj nam kazalec zabije. Zato je Thorsten Haas predelal dva stara voltmetra (resnično stara, eden šteje 102 leti!) in iz njiju sestavil dva merilnika hitrosti prenosa, ki ju je poimenoval torrentmetra.

Ideja je pravzaprav preprosta. Najprej je pogledal, kolikšen tok skoznju zavrti kazalca na najvišjo vrednost, kolikšno napetost zahtevata za delovanje in kolikšno notranjo upornost imata. Sestavil je ustrezno...

12 komentarjev

Slovenca druga in četrta na tekmovanju navijalcev v Avstriji

Slovenska ekipa v akciji

OC-Lab - Na Dunaju se je včeraj odvijalo avstrijsko vabljeno odprto prvenstvo v navijanju (International Overclocking Championship 2009), ki sta ga organizirala Overclockers Team Austria in računalniška trgovina DiTech pod pokroviteljstvom Intela in Asusa. Ta dan je namreč v Avstriji potekala noč raziskovalcev, k čemur so svoj lonček pristavili tudi navijalci. Med seboj se je pomerilo osem ekip iz Avstrije, Finske, Grčije, Latvije, Romunije, Slovenije, Španije in Velike Britanije.

V prvi kategoriji SuperPI 1M so tekmovalci prejeli strojno opremo na licu mesta (2x Core i7 975, 2x ASUS Rampage II Extreme, 3x 2 GB Kingston HyperX DDR3-2000 CL8 in 2x trdi disk s sveže nameščenim Windows XP SP3),...

58 komentarjev

Test porabe pomnilnika različnih brskalnikov

Poraba pomnilnika

Slashdot - Na Slashdotu povzemajo rezultate preizkusa, kjer so testirali, koliko pomnilnika porabi kateri izmed trenutno najbolj popularnih brskalnikov. Preizkusili so Chrome 3.0 Dev, Firefox 3.5 RC, Safari 4.0 in Opero 10b na operacijskem sistemu Windows Vista. Vsak program je odprl enakih 150 URL-naslovov, vsakega v svojem zavihku. Ko je bilo odprtih 30 zavihkov, je avtor na opozorilo programa zaprl vse zavihke in nadaljeval.

Daleč najbolj požrešen je bil Chrome, ki je porabil do 1216 MB pomnilnika, najmanj pa Firefox s 327 MB maksimalne porabe. Opera in Safari sta...

76 komentarjev

Futuremark z benchmarkom za brskalnike

X-Bit Labs - Futuremark je finsko podjetje, ki ga navijalci in zagrizeni igralci iger poznajo predvsem po znamenitem benchmarku 3DMark, katerega prva verzija je stara že krepko čez deset let. Sedaj pa so napovedali, da bodo začeli meriti še hitrost internetnih brskalnikov (mogoče jih je k temu vzpodbudil Microsoft).

Nov izdelek se bo imenoval Peacekeeper. Gre za spletni test, torej za njegov izvedbo ni potrebno nameščati dodatne programske opreme. Proizvajalec trdi, da z uporabo funkcij JavaScripta realistično obremeni vaš brskalnik, kot se to dogaja med brskanjem, tako da lahko za vsak računalnik ugotovimo, kateri brskalnik bo za njegove sposobnosti najprimernejši. Vzorčni test na računalniku s procesorjem Intel Core 2 Duo E8400 kaže, da je najbolj poskočen Safari, sledi mu Chrome, daleč zadaj pa so Opera, Firefox in IE (v tem vrstnem redu).

In koliko točk doseže vaš brskalnik?

23 komentarjev

3DMark Vantage na voljo danes

ComputerBase - Vsi poznamo serijo programov za testiranje naših mlinčkov, 3DMark, podjetja Futuremark. Čas je za novo veselje. Sodeč po števcu na strani Futuremark, bo nov program za ugotavljanje zmogljivosti vašega mlinčka, 3DMark Vantage, na voljo čez slabih šest ur.

In kakšne so zahteve? Začnimo z Visto, glede na to, da gre za program, ki bo preizkušal zmogljivost DX10 enote, kot to ugotavljajo na Computerbase.

Zelo oskubljena verzija je zastonj, osnovna vas bo stala slabih malo manj kot sedem dolarjev.
Minimalne strojne zahteve:
- x86/x64 Single-Core-CPU s SSE2-podporo;
- D3D10 kompatibilna grafična kartica s 256 MB RAM-a;
- 1.024 MB osnovnega RAM-a;
- 2 GB prostora na trdem disku;
- Windows Vista.

Priporočene strojne zahteve:
Core 2 Duo...

65 komentarjev

3DMark07 s podporo štirijedrnim procesorjem

VR - Zone - Aplikacija 3DMark na naši strani seveda ne potrebuje posebne predstavitve, saj ima bližnjico za njen zagon veliko število članov naše skupnosti kar na namizju. Sam program je za končnega uporabnika uporaben tudi za to, da se prepriča, ali je naložil vse gonilnike in pravilno nastavil BIOS za svoj čisto-nov-prvič-sestavljen-sistem. Dobljene točke svojega sistema lahko namreč primerja z drugimi uporabniki v velikanski bazi rezultatov ( ORB).

Kakorkoli, s pojavom prvih štirijedrnih procesorjev, je seveda nujno, da bo program vpregel tudi nova jedra. Kot pravijo kolegi na VR-Zone, bodo dodatna jedra vključena tudi v (vsaj tri) game teste. Z drugimi besedami, nakup štirijedrnika bo zagotovil več točk in višje mesto na lestvici.

7 komentarjev

3D Mark 2001 bitka

Xtreme Systems - Mnogim obiskovalcem Xtreme Systems foruma dobro znana bitka za najvišje mesto na lestvici najhitrejših sistemov ( ORB) se zopet razvnema. Glavna akterja sta tokrat hipro5 (odlični grški navijalec Intel sistemov) ter k|ngp|n. Oba uporabljata mobilne Pentium procesorje, Dothane, razlikujeta pa se pri izbiri grafičnih kartic. Trenutno drugouvrščeni hipro5 uporablja kartico Radeon X1900XTX (jedro bije pri 900, RAM pa pri 922 MHz), 'zeleni' k|ngp|n pa 7800 GTX 512 MB. Klik! Zagtovo v kratkem lahko pričakujemo padec meje 53.000 točk v 3D Mark 2001.

Omeniti velja padec še ene meje, 16.000 točk v 3D Mark 2005. Le-to je uspelo kincu, seveda z Radeon X1900XTX, družbo pa mu je delal FX-60 pri 3,5 GHZ. Še tema na XS.org ter ORB.

14 komentarjev

3D Mark 2006

Xtreme Systems - Futuremark je do zdaj vsake dve leti izdal novo, zahtevnejšo verzijo programa, ki je s točkami prikazal hitrost računalnika. Po 3D Mark 2001, 2003 in 2005 pa so pri Futuremarku malo pohiteli, saj jutri izide letošnja verzija.



če gre verjeti razpravi na XtremeSystems forumu, bo nova verzija zelo zahtevna, za kartice GeForce 7 ter X1800 družine se pričakuje pičlih dva do tri tisoč točk. Šesta reinkarnacija (zgoraj omenjeni so imeli še dva predhodnika, enega iz leta 1999, drugega pa iz leta 2000) priljubljenega testnega programa bo tudi optimizirana za več-procesorske sisteme (sem spadajo dvojedrniki, 2, 4 in več procesorski sistemi ter do neke mere še Pentiumi z Hyperthreading...

141 komentarjev

Dohodnina na spletu

DURS - Davčna uprava Republike Slovenije (DURS) je pripravila prejemnikom obdavčljivih dohodkov spletni obrazec, ki ga lahko izpolnijo, natisnejo kot uradni dokument ter oddajo svoji davčni izpostavi. Mogoč je tudi informativni izračun dohodnine, vnešene podatke pa lahko kadarkoli shranite (na lokalni disk), ponovno naložite ali natisnete. Prenos podatkov med strežnikom in vašim brskalnikom naj bi bil vseskozi kodiran in zaščiten pred zlorabo. Tudi DURS naj vnešenih podatkov ne bi shranjevala na strežniku. Poskrbite, da boste vse skupaj le oddali do konca meseca, sicer vam preti kar precejšnja kazen. Klik za povezavo do spletnega obrazca!

DURSov spletni obrazec je gotovo najcenejša rešitev, saj nakup obrazca v trgovini sploh ni več potreben, da elegantnosti ne omenjamo, saj ni potrebno nameščati dodatne programske opreme, potreben je le brskalnik in seveda tiskalnik.

3 komentarji