»

Ne šepetajte skrivnosti pred televizorji

The Daily Beast - Pogojev uporabe še pri računalniških programih navadno ne beremo, kaj šele pri pametnih televizorjih. Pa bi jih morali. Če se poglobimo v Samsungove pogoje uporabe SmartTV, uvidimo, da pred televizorjem ni dobro šepetati skrivnosti, so prvi opazili pri Daily Beastu.

Samsungove televizorje Smart TV lahko krmilimo z zvokom, kar je praktično, a seveda mora v tem primeru televizor ves čas poslušati zvoke v prostoru. V pogojih uporabe je sterilen in suhoparen stavek: "[...] če govorjene besede vsebujejo osebne ali druge občutljive informacije, bodo te med podatki, ki jih [naprava] zajame in pošlje tretjim...

101 komentar

Savdijci blokirajo Skype, Whatsapp

Hello, yes.

Reuters - Medtem, ko na Zahodu (spet/začasno) razmišljamo o odhodu z GMaila, Facebooka in podobnih ameriških komunikacijskih servisov, katerih glavna dejavnost je zagotavljanje dostopa za tamkajšnje obveščevalne in policijske službe (brez skrbi, čez kak teden nam bo že povsem vseeno), imajo na Vzhodu probleme popolnoma druge vrste. Savdska Arabija je tako v začetku meseca blokirala dostop do izraelsko-ukrajinske VoIP storitve Viber, ki je s svojimi 20 milijoni uporabniki po svetu eden najbolj resnih konkurentov Skypu. Zdaj bi radi blokirali še sam Skype, ter priljubljeni iPhone program Whatsapp, to še pred začetkom letošnjega Ramadana (8. oz. 9. julij). "Uradni" razlog je seveda raba šifriranja, kar naj bi motilo vladne težnje po...

25 komentarjev

Meje med zvrstmi komunikacije se zabrisujejo

Google - Google počasi briše meje med različnimi vrstami komunikacije. Najodločneje so to napovedali z uvedbo Google Voice (sicer omejeno na ZDA), kjer dobi uporabnik svojo številko, na katero priključi vse metode za komunikacijo. Stacionarni telefon, mobilni telefon, službeno tajnico, SMS ter poljubne kombinacije. Edini problem je bilo dejstvo, da je dobil novo številko, torej je moral svojim stikom sporočiti še eno številko več. Nič več.

Google vsem uporabnikom Google Voicea odslej omogoča, da obdržijo staro telefonsko številko in storitev prevežejo nanjo. Storitev stane enkratnih 20 dolarjev in v bistvu omogoča zamenjavo telefonskega operaterja z Googlom. Google namreč v imenu naročnika odpove obstoječe naročniško razmerje, da lahko prevzame...

11 komentarjev

Vox.io - telefonija iz brskalnika

Slo-Tech - Med poplavo tujih storitev tokrat predstavjamo produkt, ki je plod domačih razvijalcev. Vox.io je ena od prvih storitev, ki na uporabniku prijazen način omogoča, da iz brskalnika kličete na telefon ali njihov spletni vmesnik. Kar naredi servis zanimiv je, da poleg klasičnih trikov internetne telefonije omogočajo, da pripravite spletno povezavo za enkratni klic. Oseba, ki ji boste dali povezavo vas bo lahko poklicala kar iz brskalnika, v primeru pa da ne boste za računalnikom bodo preusmeril klic na vaš mobilni telefon.



Servis že sedaj veliko obeta, včeraj pa so na spletnih uricah razkrili, da bodo v bližnji prihodnosti ponudili tudi v aplikacije za mobilne naprave in povezavo s SIP vmesniki.

Prijavite se lahko s posebnim povabilom za bralce Slo-Techa.

Z...

39 komentarjev

Na Kitajskem internetna telefonija ilegalna

Slo-Tech - Kitajsko Ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo je razglasilo internetno telefonijo (VoIP) na Kitajskem za nelegalno, razen če jo ponuja državno podjetje China Telecom ali China Unicom. S tem Kitajska ščiti monopol obeh paradržavnih podjetij in hkrati reže načine komunikacije, ki bi lahko ušli strogi cenzuri. Uradna razlaga je sicer zaščita tržnega deleža domačih podjetij.

S to odločitvijo bodo storitve, kot sta Skype in UUCall, na Kitajskem prepovedane. To bo tudi precej podražilo telefonijo v tujino, saj stane klic prek stacionarnega omrežja na Japonske iz Kitajske okoli pol evra, medtem ko je te klice Skype ponujal za manj kot deset centov.

26 komentarjev

Google Voice na voljo vsem (Američanom)

Google - Google je leta 2008 prevzel podjetje Grand Central, ki je tržilo spletno telefonijo (VoIP) in je uporabnikom omogočalo dosegljivost na eni sami številki kljub več telefonskim aparatom, ne glede na to ali so bili doma, v službi, v avtomobilu ali kje drugje. Google je storitev predelal in iz nje napravil Google Voice, ki deluje že dobro leto. Vse doslej je bila njegova uporaba omejena na obstoječe stranke Grand Centrala, te dni pa ga je odprl vsem, tako da za pridružitev ni več potrebno vabilo obstoječega uporabnika. Uporaba je sicer geografsko omejena na Združene države in Kanado.

Google je želel v eni storitvi združiti vse telefonske številke, tako da uporabnika ne bo potrebno klicati na mobilni telefon, službeni telefon, domači...

14 komentarjev

Google razvija ribo babilonko

Riba babilonka

Times Online - Ribo babilonko si je zamislil Douglas Adams v Štoparskem vodniku po galaksiji. V originalu gre za majhno rumeno ribico, podobno pijavki, a v resničnosti se bomo zadovoljili s kakršnokoli formo, ki bo opravljala isto poslanstvo. Poizkusov ne manjka. Avtomatsko prevajanje zapisanega teksta deluje presenetljivo solidno, rezultate pa so dali že tudi prvi poizkusi programov, ki bo tolmačili govorjeni tekst. Omenimo program za iPhone profesorja s Carnegie Mellon University in Toshibino rešitev.

Reševanja tega problema se je lotil tudi velikan Google. Pri razvoju se bodo oprli na že obstoječe algoritme strojnega prevajanja teksta - lasten Googlov podpira že 52 jezikov - in tehnologijo za...

26 komentarjev

Google Voice tudi za iPhone

Razlika v številki kontakta in številki, ki se jo dejansko kliče

vir: engadget
engadget - Google Voice, ki je zaenkrat na voljo le v ZDA (podobno kot Googlova brezplačna navigacija), omogoča brezplačne telefonske pogovore s pametnih mobilnih telefonov ali z računalnika. Saga z aplikacijo za Applov iPhone je dobro poznana, saj je bila aplikacija sprva odobrena, a nato zavrnjena (Apple ne dovoli aplikacij, ki podvajajo funkcionalnost že nameščene aplikacije, v tem primeru telefoniranja). Pri Googlu so se težav s potrjevalnim procesom ognili na edinstven in zelo zvit način - aplikacijo so prestavili v svoj oblak. Poteza pri Googlu pravzaprav ni bila izvedena prvič, saj so se na podoben način Applovim zahtevam ognili že s storitvijo Lattitude, ki omogoča sprotno posodabljanje...

5 komentarjev

Google ustanovil sklad tveganega kapitala

Google - Google se očitno dobro spomni težkih začetkov in prosjačenja investitorjev za sredstva, ko beseda google še ni bila glagol. Zato (in za profit seveda) so ustanovili nov sklad tveganega kapitala, ki so ga neizvirno poimenovali Google Ventures. Ta venture fund bo pomagal podjetjem v povojih, da zberejo dovolj sredstev za zagon delovanja. Kot pišejo v svojem blogu, je logika povsem podobna ostalim tovrstnim skladom. Poiskali bodo najperspektivnejša podjetja, katerih izbor želijo opraviti bolje od konkurence, na področju interneta, programske opreme, clean-techa, bio-techa, zdravstva in podobnih, vanje vložili zadostno količino dolarjev in upali na preboj podjetja, ki bi jim investicijo obilno poplačal. Prijavite se.

10 komentarjev

Google ponudil brezplačen prenos skladb na Kitajskem

Wired News - Kot poroča Wired, je včeraj Google na Kitajskem zagnal novo storitev, ki bo uporabnikom na Kitajskem omogočila brezplačen prenos glasbe z interneta. Trenutno je na voljo 350 000 skladb kitajskih in tujih avtorjev, v prihajajočih mesecih pa nameravajo to številko povečati na 1,1 milijona. Glasbo bodo priskrbeli Sony Music, Warner Music, EMI in Universal Music, žal pa Google ne načrtuje širitve projekta v druge države. Trenutno je na Kitajskem piratstvo resen problem, saj je več kot 99 odstotkov vse prenesene glasbe ilegalne. Z novim modelom želijo to problematiko omiliti.

8 komentarjev

Google zaradi programa za iPhone onemogočil pošiljanje SMS

Slashdot - Pred nekaj meseci smo poročali, da je Google svoj Gmail naučil pošiljanja brezplačnih sporočil SMS. Ni pa Google na veliki zvon obešal informacije, da je pošiljanje SMS-ov prek njihovih strežnikov mogoče tudi brez uporabe Gmaila, dasiravno jo je res javno objavil.

Pred kratkim se je v Applovem App Storu pojavila aplikacija Infinite SMS podjetja Inner Fence, ki je stala 0,99 dolarja in je omogočala brezplačno pošiljanje SMS-ov z iPhona. Očitno so bili uporabniki nekoliko preveč navdušeni nad storitvijo, tako da je Google ukinil pošiljanje SMS-ov prek vseh drugih vmesnikov (tudi lastnega GTalka), razen Gmaila. Razvijalci spornega programa se branijo, da so delovali v dobri veri in da niso storili nič prepovedanega, temveč zgolj uporabili javno predstavljeno funkcionalnost Googla, in pikro dodajajo, da si niso mislili, da bosta zgolj dva človeka uspela napisati program, ki bo na kolena spravil celo Googlovo eksperimentalno storitev. Google je v izjavi zapisal, da ne morejo podpirati...

4 komentarji

Google Voice za cenejše klice

TG Daily - Google je pripravil novo storitev, ki bo omogočala telefoniranje z uporabo njihovih rešitev. Lani so prevzeli podjetje Grand Central, ki je tržilo spletno telefonijo (VoIP) in je uporabnikom omogočalo dosegljivost na eni sami številki kljub več telefonskim aparatom, ne glede na to ali so bili doma, v službi, v avtomobilu ali kje drugje. Sedaj je Google ta izdelek izpopolnil in predelal v Google Voice.

Nova storitev bo uporabnikom, sprva seveda v ZDA, omogočala brezplačne lokalne klice in poceni mednarodne, uporabo glasovnih sporočil, glasovne pošte in še nekaj drugih možnosti. Google se s tem dejanjem še bolj odmika od stereotipa, da je njihov edini produkt iskanje po spletu in oglaševanje, hkrati pa hodi v zelje Skypu in drugim ponudnikom sorodnih storitev.

Google je implementiral nekaj zelo zanimivih funkcionalnosti, kot je denimo samodejno prepoznavanje govora v glasovnih sporočilih in avtomatska izdelava transkripcije, ki jo lahko uporabniki dobijo po elektronski pošti ali...

6 komentarjev

Googlove reklame postajajo personalizirane

ZDNet - Google bo začel oglase, ki jih prikazuje, prilagajti posameznim uporabnikom glede na njihove navade in preference pri brskanju. Podjetje že sedaj omogoča oglaševanje na podlagi trenutno obiskane strani, če je stran partner Google AdSense, sedaj pa bodo šli še korak dlje. Tako bodo 8. aprila zagnali beta storitev, ki bo uporabnika še bolje profilirala.

Nov sistem bo z DoubleClicka (podjetje je Google prevzel lani) na uporabnikov računalnik prenesel piškotek (cookie), ki bo nato sledil uporabnikovi poti po različnih straneh s tehnologijo AdSense. Google svojega početja ne skriva, saj bo uporabnikom v nastavitvah omgočil izklop storitve ali pa celo vnos dodatnih preferenc za oglaševanje. Ker se bodo te nastavitve z izbrisom piškotka izbrisale, je Google že izdal vtičnik za brskalnike, ki bo storitev trajno izklopil. Krasni novi svet!

25 komentarjev

Google govori 41 jezikov

Slo-Tech - Google postaja iz dneva v dan boljši poliglot, saj mu inženirji in lingvisti pridno dodajajo nove jezike, ki jih razume. Z zadnjim dodatkom turščine, tajščine, madžarščine, estonščine, albanščine in galicijščine podpira prevajanje med 41 jeziki v poljubni kombinaciji (torej 1640 dvojic). Google trdi, da s tem dosega materne jezike 98 odstotkov vseh uporabnikov, kar je impresivna številka. Odveč je poudariti, da Google že od lani prevaja tudi v slovenščino in iz nje, kar so podjetni nigerijski lopovi že začeli izkoriščati.

Google ni prvi niti edini ponudnik strojnih prevodov na spletu, je pa zagotovo največji, najobširnejši in najbolj znani. Že dolgo časa je naokrog Babelfish oz. riba babilonka, ki jo je prvi odkril Arthur Dent, Slovenci pa se lahko za angleško-slovenske in obratne prevode zatečemo tudi k Amebisovi rešitvi. Prevajanje med jeziki je zahteven problem, ker jeziki uporabljajo različne načine opisa sveta, tako da ni moč postaviti bijektivne preslikave ali pa prevajati...

30 komentarjev

Google Latitude dvignil veliko prahu

ComputerWorld - Google je izdal dopolnitev za svoj Google Maps, ki je dvignila veliko prahu. Gre za dodatek z imenom Google Latitude, ki se namesti na telefon in omogoča spremljanje lokacije posameznika v realnem času. Tematika je seveda občutljiva, saj taki posegi v zasebnost niso mala šala, zato je Google pristopil nadvse pazljivo, a je Latitude vseeno dvignil kar nekaj prahu. Uporabniki mobilnih telefonov imajo tako možnost, da sami vključijo storitev Latitude, s čimer nastavijo, kdo in kdaj lahko spremlja njihov položaj na zemljevidu ter kako natančno (denimo zgolj mesto). Obstaja celo možnost, da uporabnik nastavi fiktivno lokacijo, medtem ko je na drugem koncu sveta. Google še obljublja, da zbranih informacij ne bo hranil in obdeloval.

Za začetek so podprti blackberryji in naprave s Symbianovo programsko opremo ali Windows Mobilom in Androidi. V prihodnosti nameravajo podpreti še iPhone in iTouche. Poleg tega obstaja še odjemalec za PC-je, s katerim bo mogoče spremljati denimo lokacijo...

33 komentarjev

Detelfone - zamenjava za Skype?

Slo-Tech - Na tržišču se je pojavil nov ponudnik internetne telefonije - Detelfone. Ponujajo brezplačno telefoniranje z drugimi uporabniki svoje storitve in poceni telefoniranje v ostala fiksna in mobilna omrežja.

Za delovanje je potrebno naložiti njihov brezplačni program in seveda imeti računalnik s slušalkami (zvočniki) ter mikrofonom. Seveda brez povezave v internet ne gre.

Slovenski uporabniki lahko tudi dobijo svojo telefonsko številko (0592xxxxx) in so tako dosegljivi od "zunaj". Kot piše na njihovi spletni strani, uporablja to storitev trenutno 709 uporabnikov. Minuta pogovora v omrežje Telekoma Slovenije stane 4,6 SIT (oz. 3,83 SIT brez DDV), kar je ugodneje, kot klici po stacionarnem telefonu.

76 komentarjev