»

FTC začenja novo preiskavo Googla

Slo-Tech - Manj kot pol leta po zaključku zadnje preiskave zoper Google v ZDA se začenja nova. Zvezna komisija za trgovino (FTC) po neuradnih, a zelo zanesljivih informacijah začenja preiskavo domnevnih kršitev protimonopolne zakondaje, ki naj bi jih Google zakrivil s svojim oglaševalskim imperijem, pišejo New York Times, Forbes, Wall Street Journal in Bloomberg.

Preiskava je še v začetni fazi, zato sploh ni nujno, da bo dobila kakršenkoli epilog. Toda FTC načeloma ne začenja preiskav zoper velikane, kot je Google, brez utemeljenega suma. Tako je bilo tudi januarja, ko jo je Google sicer odnesel le z zelo blagimi ukrepi. To pot je jabolko spora oglaševalska platforma, ki jo je zgradil in kupil.

Google si je...

6 komentarjev

Google od AdSensa pobere manj kot tretjino

Google - Google je prvikrat razkril konkretne številke, koliko odstotkov dohodkov od sistema AdSense dobijo založniki in koliko pobere Google. AdSense sestoji iz več delov: najbolj znan je vsebinski del, ki avtorjem omogoča nabiranje denarja s postavitvijo reklam ob vsebino na spletni strani. Priljubljen je še iskalni del, ki se prikaže ob iskalnih zadetkih.

Google lastnikom strani posreduje 68 odstotkov zbranega denarja od oglasov z AdSense, medtem ko preostanek porabijo zase. Kot pravijo, je ta delež konstanten že od splavitve AdSensa leta 2003. Iskalni partnerji dobijo nekoliko manjši delež, in sicer le 51 odstotkov za prikaz oglasov ob iskalnih rezultatih po svetu. Ta delež je konstanten od leta 2005, pred tem pa je bil še manjši. Za druge različice AdSensa (mobilna, za igre itn.) deležev niso želeli razkriti, saj se te še intenzivno spreminjajo.

2 komentarja

Google ne bo kupil Yelpa

TechCrunch - Prejšnji teden smo poročali, da naj bi Google prevzel 80-odstotni delež strani Yelp, kjer najdemo recenzije različnih podjetij, vse skupaj za dobre pol milijarde dolarjev. Kot kaže, do kupčije ne bo prišlo, saj je Yelpov izvršni direktor Jeremy Stoppleman odstopil od pogodbe, ki je bila že povsem izdelana, manjkali so le še podpisi akterjev. Uradnih informacij, zakaj so prodajo nenadoma odpovedali, ni, prav tako na vidiku ni kakšne konkurenčne prevzemne ponudbe. Špekulacije pravijo, da naj bi Yelp pod mizo dobil kakšno boljšo ponudbo ali pa vsaj namig konkurentov, kar je opogumilo...

1 komentar

AdSense jo je stal nadomestila za brezposelnost

Forbes - Pri nas se zdi, da pri državni pomoči brezposelnim kakšnega resnega nadzora nad delom na črno ni, medtem pa v ZDA z davčno upravo ne gre češenj zobati. Neka odvetnica z imenom Karin, ki je letos izgubila delo, se je kratkočasila tudi s pisanjem bloga. Njen blog se je imenoval STL Meal Deals, kjer je pisala o lokalnih restavracijah v St. Louisu v Missouriju, kamor se je preselila. Na svoj blog je vključila tudi Googlov AdSense, ki lahko s prikazovanjem oglasov prinese tudi kakšen dolar. Njen blog je prinašal povprečno 1,3 dolarja dnevno, tako da je v treh mesecih Karin presegla 100 dolarjev, in prejela od Googla ček. Kot prava zavedna Američanka je dohodek prijavila ameriški davčni upravi in zavodu za zaposlovanje (Department of Labor), s čimer si je nakopala goro težav. Slednji je od Karin zahteval, da izpolni obrazec, kjer mora navesti tudi svojega delodajalca.

Regulativa na tem področju je nejasna, tako da je Karin izmenjala še nekaj pisem in klicev z zavodom, da bi ugotovila,...

27 komentarjev

Samsung s ciljanim oglaševanjem

PC World - Samsung razvija nov sistem oglaševanja, ki bo reklame prilagodil ciljni skupini. Ideja sama po sebi ni nova, saj se na spletu s pomočjo piškotkov to počne že celo večnost, a Samsung kani to izvesti v resničnem življenju. Sistem za oglaševanje na prostem sestavljajo trije deli: LCD-panel za prikazovanje, kamera z dvojnimi lečami in računalnik s sistemom za prepoznavanje obrazov. Sistem tako ugotovi, kdo se sprehaja mimo panoja in kdo dejansko gleda v reklamo ter prikaže ustrezne reklame. Skupini žensk pokaže nakit, kozmetiko, parfume in podobno, moškim pa peno za britje ali pivo. Še več, v mešani skupini lahko ugotovi, kdo gleda reklamo in poišče ustrezne reklame. Tehnologijo bo Samsung izdal novembra.

22 komentarjev

Google Voice za cenejše klice

TG Daily - Google je pripravil novo storitev, ki bo omogočala telefoniranje z uporabo njihovih rešitev. Lani so prevzeli podjetje Grand Central, ki je tržilo spletno telefonijo (VoIP) in je uporabnikom omogočalo dosegljivost na eni sami številki kljub več telefonskim aparatom, ne glede na to ali so bili doma, v službi, v avtomobilu ali kje drugje. Sedaj je Google ta izdelek izpopolnil in predelal v Google Voice.

Nova storitev bo uporabnikom, sprva seveda v ZDA, omogočala brezplačne lokalne klice in poceni mednarodne, uporabo glasovnih sporočil, glasovne pošte in še nekaj drugih možnosti. Google se s tem dejanjem še bolj odmika od stereotipa, da je njihov edini produkt iskanje po spletu in oglaševanje, hkrati pa hodi v zelje Skypu in drugim ponudnikom sorodnih storitev.

Google je implementiral nekaj zelo zanimivih funkcionalnosti, kot je denimo samodejno prepoznavanje govora v glasovnih sporočilih in avtomatska izdelava transkripcije, ki jo lahko uporabniki dobijo po elektronski pošti ali...

6 komentarjev

Googlove reklame postajajo personalizirane

ZDNet - Google bo začel oglase, ki jih prikazuje, prilagajti posameznim uporabnikom glede na njihove navade in preference pri brskanju. Podjetje že sedaj omogoča oglaševanje na podlagi trenutno obiskane strani, če je stran partner Google AdSense, sedaj pa bodo šli še korak dlje. Tako bodo 8. aprila zagnali beta storitev, ki bo uporabnika še bolje profilirala.

Nov sistem bo z DoubleClicka (podjetje je Google prevzel lani) na uporabnikov računalnik prenesel piškotek (cookie), ki bo nato sledil uporabnikovi poti po različnih straneh s tehnologijo AdSense. Google svojega početja ne skriva, saj bo uporabnikom v nastavitvah omgočil izklop storitve ali pa celo vnos dodatnih preferenc za oglaševanje. Ker se bodo te nastavitve z izbrisom piškotka izbrisale, je Google že izdal vtičnik za brskalnike, ki bo storitev trajno izklopil. Krasni novi svet!

25 komentarjev

Prihaja tarčno oglaševanje na TV

The New York Times - Na internetu smo na tarčno oglaševanje, kolikor se ga da iz piškotkov in IP-naslovov razviti, že navajeni, saj se nam tudi pri brskanju po tujih straneh vedno pogosteje ob strani izpisujejo kar reklame v slovenščini. Na televiziji je pri nas najbližje, kolikor smo se temu pojmu približali, nadomeščanje romunskih reklam na Discovery Channelu s slovenskimi. V tujini pa postaja tarčno oglaševanje na televizijskih programih realnost.

The New York Times tako poroča o projektu v ZDA, kjer bodo pol milijona gospodinjstev v Brooklynu, Bronxu in New Jerseyju opremili s tehnologijo, ki jim bo dostavljala reklame po meri. Podjetje Visible World bo skupaj s Cablevision Systems reklame na televiziji prilagajalo glede na podatke o dohodkih, poreklu, spolu in otrocih ali hišnih ljubljencih. Pri uporabnikih ne bo treba namestiti nobene dodatne strojne opreme, tako da ti morda sploh ne bodo pozorni na dejstvo, da spremljajo drugačne reklame kot pri sosedih. Tako bo lahko General Motors zahteval...

71 komentarjev

Google bo ponudil nadzor brskanja

Ars Technica - Najnovejši izdelek Googlovih programerjev bi znal polepšati življenja tistim malce bolj pozabljivim, odločili so se namreč, da bodo uporabnikom ponudil pomnjenje vseh njihovih spletnih aktivnosti. Funkcija se imenuje Web History, uporabnikom pa omogoča, da si ogledajo različne strani, po katerih so v preteklosti brskali, ter po njih iščejo. Na prvi pogled vsekakor privlačna zadevica, seveda pa se poraja vprašanje, kaj se skriva za njo. Paranoiki menijo, da bi Google z lahkoto izkoristil zbrane informacije v svoj prid, posebno v navezi z DoubleClickom, ki so ga pred kratkim prevzeli. Izvorna novica.

22 komentarjev

Nov pristop k oglaševanju v igrah

Washingtonpost - Morda ste v zadnji igri iz serije Need for speed opazili oglase, ki pa so bili zgolj statični. Založa Electronic Arts v naslednjem delu omenjene igre napoveduje novost, in sicer dinamično oglaševanje, ki ga boste sprožili z vsakim zagonom igre. Za "stream" oglasov so pri EA zadolžili podjetje Massive Inc.

EA napoveduje dinamične oglase v vsaj štirih prihajajočih naslovih, med drugim tudi v futurističnem nadaljevanju igre Battlefield, Battlefield 2142, kjer bo oglaševalo podjetje IGA Worldwide Inc. Novost bodo uvedli v igre, namenjene tako za PC kot konzolo XBOX 360.

Delež oglasov v igrah v Združenih državah je lani predstavljal "le" 75 milijonov dolarjev, z uvedbo novega oglaševalskega prijema naj bi se prihodek do leta 2010 povečal na milijardo dolarjev.

Kaj bo to prineslo, nam, igralcem? Upajmo, da cenejše igre, ne pa gamerskega TOP SHOPA.

53 komentarjev