»

Microsoft se spet brani očitkov podkupovanja pri javnih razpisih

Dnevi odprtih vrat 2010, Microsoft Pakistan.

vir: ProPakistani
The Wall Street Journal - Wall Street Journal poroča, da Microsoft že nekaj časa sodeluje z ameriško vlado v preiskavi očitkov podkupovanja za pridobitev javnih razpisov v nekaterih tujih državah, konkretno na Kitajskem, v Italiji, Bolgariji, oz. od nedavnega še Rusiji in Pakistanu. V Rusiji naj bi podkupili uslužbence enega od večjih državnih podjetij, v Pakistanu pa naj bi, sodeč po navedbah anonimnega prijavitelja, sfinancirali petdnevno luksuzno potovanje v Egipt za državnega uslužbenca (+ ženo), ki je odločal o izbiri dobavitelja pisarniške programske opreme. Tri mesece kasneje je Pakistan nabavil za 9 milijonov dolarjev licenc za MS Office.

Vsi očitki naj bi bili sveži; iz obdobja zadnjih 8 mesecev. Ameriška vlada ima jurisdikcijo na podlagi posebnega zakona, ki...

0 komentarjev

Avstralska davčna uprava z javnim razpisom za programsko opremo za odpravo poklicnih bolezni pri delu z računalnikom

iTNews - Avstralska davčna uprava se je zgrozila nad povečanjem premije za zavarovanje svojih zaposlenih, ki je lani poskočila s 26,1 na 30,8 milijona dolarjev, zato so napovedali sprejetje ukrepov za zmanjšanje poškodb na delu. Preiskali so odškodninske zahtevke za preteklo leto in ugotovili, da jih je 30 odstotkov povezanih s poškodbami mišic in skeleta, nastalimi zaradi dela z računalnikom....

28 komentarjev

Nizozemsko računsko sodišče: Prehod na odprto kodo bi prihranil zanemarljivo

Heise - Nizozemsko računsko sodišče (Algemene Rekenkamer) je objavilo poročilo o finančnih posledicah uporabe odprtokodne programske opreme v javni upravi. V njem ugotavljajo, da bi bili prihranki zaradi prehoda zanemarljivi.

Izračunali so, da so izdatki za informatiko lani znašali 2,1 milijarde dolarjev, a so od tega za licence porabili zgolj 88 milijonov evrov, 170 milijonov evrov pa za vzdrževanje programske opreme. Ker je to zelo majhen delež celotne pogače, so zaključili, da prehod ni smiseln zaradi prenizkih prihrankov. Zapisali so še, da ne obstojijo trdni dokazi, da bodo prednosti odprtih standardov postale otipljive.

Vlado in parlament opozarjajo, da se pri snovanju prihodnjih smernic...

108 komentarjev

Rusija napoveduje prehod na odprto kodo

Vladimir Putin je zagovornik Linuxa že od leta 2007, ko so se pojavila prva poročila o prehodu.

Slashdot - Ruski premier Vladimir Putin je podpisal načrt (ruski izvirnik, strojni prevod v angleščino), ki predvideva začetek postopnega prehoda na uporabo odprtokodne programske opreme v Ruski federaciji. Prihodnje leto bodo začeli preizkušati osnovne pakete odprtokodne programske opreme in določili, katere formate bodo uporabljali za shranjevanje podatkov. Leta 2012 bodo začeli postavljati nacionalni repozitorij programske opreme, medtem ko bodo leta 2014 začeli nameščati odprtokodno programsko opremo na računalnike v javni upravi.

Rusija je že večkrat najavila razvoj lastnega odprtokodnega operacijskega sistema in druge programske opreme, nazadnje lanskega februarja, a nobeden izmed projektov ni zaživel. Ob najnovejši najavi pa...

106 komentarjev

Bo uporaba odprtokodnega programja postala zločin?

Guardian - Če ste mislili, da z uporabo odprtokodnega programja ne kršite zakona, je morda čas za ponoven premislek. Kot je namreč ugotovil predavatelj na University of Edinburgh Andres Guadamuz, je International Intellectual Property Alliance (članici združenja so tudi MPAA, RIAA in BSA) pri ameriškem trgovinskem predstavniku pričela z lobiranjem, katerega cilj je, da bi uporabo odprtokodnega programja obravnavali enako kot piratstvo.

Predlagajo namreč, naj ZDA zaradi uporabe oziroma spodbujanja uporabe odprtokodnega programja Indonezijo, Brazilijo in Indijo uvrstijo na posebno poročilo z imenom "Special 301 watchlist" Gre za posebno poročilo, katerega cilj je preučiti "ustreznost in učinkovitost varstva intelektualne lastnine" po svetu. V poročilu se pogosto znajdejo države, kjer proizvajajo ponarejena zdravila ali druge izdelke (ponarejena v smislu da pri proizvodnji ne upoštevajo pravic intelektualne lastnine) - nekakšen seznam tim. sovražnikov kapitalizma - ZDA pa nato na te države...

113 komentarjev

Izšel Moonlight 2

Slo-Tech - Kot poročajo na Silverlight blogu, je te dni izšla odprtokodna implementacija Moonlight 2, ki omogoča ogled Silverlight vsebin pod Linuxom. Moonlinght 2 je kompatibilen z Microsoft Silverlight 2, vključuje pa tudi nekaj funkcij Silverlight 3.

V primeru razvoja Moonlighta, Microsoft zgledno sodeluje z odprto-kodno skupnostjo. Tako so se zaradi informacij, ki so jih dobili od skupnosti odločili, da patentni dogovor (oz. dovoljenje za uporabo njihovih multimedijskih kodekov), ki so ga pred tem sklenili z Novellom, prenesejo na končne uporabnike, kar bo omogočilo, da bodo Linux distribucije lahko distribuirale Moonlight. Skozi Microsoft Media Pack bodo tudi omogočali dostop do kodekov za MP3 in VC1, v prihodnosti pa tudi do H.264 in AAC.

Bo to dovolj svobodna rešitev za odprto-kodnike?

32 komentarjev

Na Portugalskem za javne razpise potrebujete Silverlight

Slashdot - Trend zadnjih let je, da vlade in druge državne institucije po svetu vedno pogumneje korakajo v smer odprte kode, a se včasih še vedno pripeti kakšna neumnost. Na Portugalskem je namreč v uporabi platforma vortalGOV, ki jo upravlja podjetje Vortal Comércio Electrónico, prek katere se izvajajo javni razpisi in prijave zanje. Problem tiči v Microsoftovi tehnologiji Silverlight, ki je potrebna za uporabo strani, in je trenutno podprta le v Windows in Mac OS X, medtem ko razvoj za Linux še teče (Moonlight podpira le verzijo 1.0). Ker to pomeni, da na javnih razpisih ni mogoče kandidirati z uporabo odprtokodne programske opreme, je ESOP (nekakšen portugalski Lugos) zagnal vik in krik ter vse skupaj prijavil Evropski komisiji, saj z avtorji strani niso uspeli najti skupnega jezika.

118 komentarjev

Brazilske šole množično na Linux

Slo-Tech - V brazilskih šolah v 5560 občinah bodo namestili 350.000 namizij z Linuxom, kar bo, pravijo, najobsežnejši tovrstni dogodek na svetu. Projekt ne bo stal več kot 50 dolarjev na sedež. Brazilsko ministrstvo za izobraževanje s tem projektom namerava z opremo za virtualizacijo pretvoriti posamezen računalnik v do deset neodvisnih delovnih postaj, ki bodo poganjale Linux in bodo služile milijonom otrok. Programsko opremo bosta dobavila Userful in ThinNetworks, medtem ko bodo Positivo, Daruma in Itaultec poskrbeli za strojno opremo.

Brazilski predsednik Luiz Inácio Lula da Silva, ki je na oblast prišel leta 2003, si vse od začetka mandata prizadeva za razporeditev poceni računalnikov po šolah, a projekti zaradi takšnih in drugačnih preprek niso uspevali. Leta 2006 so zagnali nacionalni program za izkoreninjenje nepismenosti Um Computador por Aluno, ki je nekakšen soroden projekt OLPC-ju, a je vse skupaj zastalo. Premikati se je začelo šele sedaj, ko je vlada zagotovila, da bo tudi...

12 komentarjev

Linux je počasnejši od Windows

Rezultati Dromaeo testa (večja vrednost je boljša)

Slo-Tech - Da, prav ste prebrali - tako vsaj kažejo testi spletne strani TuxRadar, kjer so testirali hitrost brskalnika Firefox 3.0.6 v okolju Windows XP SP3 in Fedora 10.

Testirali so na dveh strojno enakih računalnikih, izvedli pa so tri teste, ki intenzivno uporabljajo JavaScript: SunSpider, V8 Benchmark 3 in Dromaeo.



Rezultati kažejo, da je Firefox pod Linuxom v vseh treh primerih opazno počasnejši, kar pa avtorji ne pripisujejo Firefoxu, pač pa Linuxu, ki naj bi imel tudi v primeru OpenOffica težave s slabšo performančnostjo. Da pa bi bila mera polna, pa se je izkazalo, da je Firefox hitrejši celo pod Wineom (testirali so Firefox pod Windows...

333 komentarjev

Kitajske internetne kavarne na Linux

The inquirer - Tudi na Kitajskem, kjer se zgoščenke s kopijami programske opreme prodajajo na ulicah za dolar, se nekaj premika. Tako so oblasti v mestu Nanchang, ki je glavno mesto province Jiangxi, od vseh internetnih kavarn zahtevale, da legalizirajo programsko opremo, še najraje s cenejšim Linuxom, sicer bodo izgubili licenco. S tem ukrepom bodo prizadeli okrog 600 kavarn, kjer še vedno uporabljajo nelegalne kopije Windows. V direktivi so zapisali, da priporočajo uporabo Red Flag Linuxa, tj. varianta distribucije Asianux Linux, ali legalnega Windows Serverja, pri čemer favorizirajo prvega, saj si želijo doseči ugodno kupčijo z distributerji, ki bi ga namestili in nudili dvoletno podporo. To bi jih namreč stalo 5000 juanov (slabih 600 evrov) za vsako kavarno. Kitajska BSA ocenjuje, da je lani stopnja uporabe nelegalne programske opreme znašala več kot 80 odstotkov.

28 komentarjev