»

Nokia Booklet 3G še ta mesec

Booklet 3G

The Register - Nokia je letos najavila, da se bo podala v svet netbookov, in svoje namere podkrepila s prvim izdelkom - Booklet 3G. Prednaročila so v nekaterih državah že pobrali, izdelek pa lahko v maloprodaji pričakujemo 22. oktobra. Podatek sicer velja za Nemčijo, a velike zakasnitve tudi na tej strani Alp ne bi smelo biti. Italijani so v predprodaji strašili s ceno 700 evrov, ki je veljala za nevezane različice. V Nemčiji naj bi z dvoletno priklenitvijo na ponudnika O2 netbook stal 250 evrov in nato še 20 evrov mesečno oz. 25 evrov mesečno, če želite paket z neomejenim prenosom podatkov.

17 komentarjev

Zune HD prihaja 15. septembra

Zune HD prihaja

X-Bit Labs - Znan je natančen datum prihoda novega Microsoftovega večpredstavnostnega predvajalnika Zune HD, ki se bo zgodil 15. septembra. Na voljo bosta dve verziji napravice, ki bo poleg glasbe obvladala tudi visokoločljivostni video ter igre, in sicer 16 in 32-gigabajtna. Prva bo stala 220 dolarjev, druga pa 290 dolarjev. Microsoft je potrdil, da bo v obeh namesto trdega diska flash pomnilnik, OLED zaslon, občutljiv na dotik, s 3,3-palčno diagonalo in ločljivostjo 480 x 272. SOC čip Nvidia Tegra bo imel integriran GeForce 6, ki bo poskrbel za večpredstavnost in bo zmogel iztisniti video v ločljivosti 1280 x 720, medtem ko vrsta brezžične povezljivosti (novejši 802.11n ali starejši 802.11g) še ni...

44 komentarjev

Kategorizacija netbookov po Microsoftovo

vir: engadget
engadget - Da je popularnost netbookov močno dvignila prodajo in podaljšala življenje XPjev ni nič novega. Malo znane pa so verjetno najvišje specifikacije, za katere se Microsoft še strinja, da prenosnik spada v kategorijo netbookov. Slednje so za izid Windows 7 in za netbooke namenjen Starter Edition rahlo priredili. Diagonala zaslona se je z 12,1 palca zmanjšala na le 10,2 palca, kar bo predstavljalo težave (in podražitve zaradi dražjega operacijskega sistema?) nekaterim večjim modelom (11 palčnike že imata Acer in MSI, prihaja še Eee PC), na srečo pa se je dvignila omejitev velikosti trdega diska. Slednji je v trdni obliki lahko zdaj dvakrat večji (do 64 GB) kot prej, namesto 160 GB vrtečih se plošč pa je zdaj dovoljenih 250 GB. Najvišja količina pomnilnika ostaja enaka pri 1 GB (očitno kasnejše...

67 komentarjev

Dell predstavil Studio One 19

engadget - Dell je na Japonskem predstavil novega člana družine Studio, in sicer Studio One 19. Naprava, ki podpira multitouch, prihaja v več barvah, tako da jo lahko uskladite s pohištvom in zavesami, v notranjsti pa skriva: Intelov procesor Core 2 Quad, 4 GB pomnilnika, 750 GB-trdi disk, šest USB-vrat, vgrajeno spletno kamero z 1,3 megapiksli, grafično kartico NVIDIA GeForce 9400 in pogon Blu-ray. 18,5-palčni zaslon podpira ločljivost 1366 x 768, vse skupaj pa stane slabih 150.000 jenov, kar trenutno pomeni malenkost manj kot 1200 evrov. Kmalu pride bojda tudi v ZDA in v Evropo, kjer se bo cena za najbolj oskubljeno verzijo začela pri 700 dolarjih.

6 komentarjev

Dell z manjšim dobičkom

The Register - Zmanjšanje povpraševanja klesti tudi pri Dellu, ki je v četrtem fiskalnem četrtletju sicer obstal v črnih številkah, a svoj dobiček prepolovil. Med oktobrom in januarjem so beležili dobiček v višini 351 milijonov dolarjev, medtem ko so leto prej pospravili kar 679 milijonov. Zajeten delež pri zmanjšanju dobička nosi tudi prestrukturiranje podjetja, ki je stalo 277 milijonov dolarjev.

Dell pravi, da je bila zadnja praznična sezona najslabša v zadnjih sedmih letih, tako da so močno zarezali v stroške. S še intenzivnejšim varčevalnim programom nameravajo v prihodnjih treh letih prihraniti štiri milijarde dolarjev (ni ne tri, kot so prej napovedovali), kar vključuje tudi odpuščanja. Dohodki do prodaje so sicer v zadnjem kvartalu znašali 13,4 milijarde dolarjev, kar je 16 odstotkov manj kot leto poprej. Slabši so bili v vseh segmentih, razen na področju enot za shranjevanje podatkov, kjer so beležili 11-odstotno rast. Skupno je Dell v lanskem letu zaslužil 3,19 milijarde dolarjev pri...

2 komentarja

Tudi Dell z 10-palčnim netbookom

The Register - Četici proizvajalcev z desetpalčnimi netbooki se je pridružil tudi Dell, ki bo s svojim izdelkom premostil vrzel med devet- in dvanajstpalčnimi modeli. Netbook z imenom Inspiron Mini 10 ima poleg že omenjenega zaslona z ločljivostjo 1024 x 576 (16:9) vgrajen Intelov Atom Z520, ki tiktaka z 1,33 GHz, 120 GB trdega diska, gigabajt pomnilnika in brezžično mrežno povezljivost 802.11b/g. Moč je dobiti tudi močnejše komponente, in sicer 802.11n, Bluetooth, Atom Z530 (1,60 GHz) ter 160 GB trdega diska, v prihodnost pa kani Dell dodati še GPS, vgrajen TV-tuner, HSDPA 3G, 250 GB velik trdi disk in 2 GB pomnilnika. Na voljo je v celi paleti barv: obsidiansko črni, alpinsko beli, češnjevo rdeči,...

14 komentarjev

Asus se poslavlja od 8,9'' netbookov

DigiTimes - Zaradi velikega povpraševanja po večjih modelih netbookov z desetplačnimi zasloni, se je Asus odločil, da bo počasi prenehal ponujati manjše 8,9-palčne netbooke. Svoje Eee PC-je z zasloni te velikosti bo prenehal proizvajati še letos, tako da bodo desetpalčni modeli po novem predstavljali kar 95 odstotkov vse njihove prodaje, preostalih pet odstotkov pa bo odpadlo na 7-palčne modele. Glede na hud tempo izdajanja večjih modelov tudi pri ostalih proizvajalcih je le vprašanje časa, kdaj jim bodo sledili.

14 komentarjev

Lenovo z 12-palčnim netbookom

DigiTimes - Komaj smo se navadili na nove, večje 10-palčne netbooke, pa nam že ponujajo še večje modele. Tako naj bi Lenovo pripravljal izid netbooka IdeaPad S20, ki bo vseboval Intelov Atom N280 in 12-palčni zaslon. Intel, na primer, pravi, da netbooki ne morejo imeti več kot 10-palčnega zaslona, zaradi česar bo moral Lenovo kupiti Atome po nediskontirani ceni (ki je približno 10 dolarjev višja). Špekulacije govorijo, da naj bi vse skupaj stalo okrog 600 dolarjev, Lenovo pa naj bi se za potezo odločil, ker se želi izogniti hudi konkurenci v 10-palčnem razredu.

20 komentarjev

Acer začel pošiljati 10,1-palčne netbooke

Acer Aspire One 10,1''

vir: DigiTimes
DigiTimes - Če gre verjeti DigiTimes, je Acer v trgovine začel pošiljati svoje 10,1-palčne netbooke družine Aspire One, ki bodo dopolnili 8,9-palčne kolege v tej seriji. Prve primerke so poslali na Tajvan in v Hong Kong, na razvitih trgih drugod po svetu pa jih pričakujemo sredi tega meseca. Acer je bojda najavil, da bo kupil do devet milijonov 10,1-palčnih LCD-panelov in da namerava skupaj v tem letu prodati 12 do 15 milijonov netbookov, kar je dvakrat toliko, kot so jih uspeli lani. Prehod na desetpalčne zaslone je torej ta trenutek najbolj vroči trend, medtem ko proizvajalci poskušajo z vedno novimi izboljšavami, da bi kupce zvabili na svojo stran. Asus in HP se tako spogledujeta z netbooki z zasloni na dotik, poroča TG Daily.

...

28 komentarjev

HP-jeva serija Mini 1100

Daily Tech - Trg računalnikov sicer stagnira, a dogajanje na področju netbookov je prav živahno, saj se kupci obnašajo, kot da krize sploh ni. Prodajalci pa jim seveda skušajo ustreči. HP je svoje prve netbooke predstavil že oktobra, in sicer je šlo za serijo Mini 1000. To pot sledi že nova serija, ki se zelo izvirno imenuje Mini 1100.

Sestavljajo jo štirje modeli: 1131CL, 1135NR, 1140NR in 1141NR. V vseh bo tiktakal Intelov Atom N270 pri 1,6 GHz ob gigabajtu pomnilnika in grafični kartici Intel GMA 950. Podatki bodo počivali na 60 GB disku s 4200 obrati na minuto, gledali pa jih bomo na 10,1-palčnem zaslonu z ločljivostjo 1024 x 576. Kakšnih večjih razlik med modeli pravzaprav ni videti, razen da le dva podpirata Bluetooth. Več informacij lahko pričakujemo, ko jih bo HP tudi uradno predstavil.

6 komentarjev