»

Bo Intel odklenil množilnike poceni procesorjev?

X-Bit Labs - Intel namerava izdati poceni procesorje z odklenjenimi množilniki, s katerimi se želijo približati entuziastom, ki pa za svoj mlinček ne želijo odšteti gore denarja, piše ruska stran X-Bit Labs. Praksa odklepanja množilnikov je že stari navijaški trik, ki smo ga na prelomu tisočletja na konkurenčnih procesorjih izvajali sprva kar s svinčniki, kasneje pa s srebrnimi prevodnimi pastami.

Čeprav niti Intel niti AMD uradno ne podpirata navijanja, sta se bržkone že zdavnaj sprijaznila, da se kakovostnejši primerki pač poganjajo pri višjih taktih od tovarniških. Že več let so njuni najdražji modeli (Extreme Edition, Black Edition, FX) odklenjeni. Toda Steve Peterson, vodja marketinga čipov pri Intelu, je v intervjuju za Tweakers.net dejal, da se z odklenjenim množilnikom spogledujejo tudi pri cenenih inačicah. Šlo naj bi procesorje s podnožjem LGA1156 iz serij Lynnfield oziroma Clarkdale.

Od lanskega avgusta sicer Intel na Kitajskem prodaja odklenjeni Pentium 6500K v okviru...

15 komentarjev

Tožba zoper Symantec zaradi avtomatskega podaljševanja licence

ComputerWorld - Kenneth Elan iz New Yorka toži podjetje Symantec, ker mu je to avtomatično podaljšalo naročnino na protivirusni paket Norton Antivirus in za to zaračunalo 76,03 dolarja. V tožbi, ki jo je na newyorško sodišče vložil 19. januarja, piše, da Symantec ni ponudil možnosti zavrniti podaljšanja licence. Če bi mu jo, bi jo sprejel in odpovedal naročnino na Norton Antivirus. Elan je prosil sodnika, da tožbi dodeli status skupinske tožbe, tako da bi se ji brez stroškov lahko pridružili še drugi opeharjeni kupci protivirusnega programa. Symantec tožbe še ni komentiral.

To sicer ni prvi tovrsten primer. Praksa avtomatskega podaljševanja licenc je že stara stvar, ki jo podjetja zagovarjajo z utemeljitvijo, da le tako...

13 komentarjev

nVidia prekinja razvoj veznih čipovij

Vezno čipovje nVidia

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - nVidiini načrti, da bi izdelala vezno čipovje za podnožje LGA-1156, so očitno propadli. Ker jim Intel ni izdal licence za vodilo QPI, niso mogli izdelati veznega čipovja za zmogljivejše podnožje, LGA-1366, a so trdili, da že imajo licenco za vodilo DMI. Slednje je Intel že uporabljal za komunikacijo med severnim in južnim mostom na starejših platformah, Core i5 (in Core i7) procesorji pa že vsebujejo severni most. Logično je torej, da je Intel za komunikacijo procesorja s preostalim veznim čipom uporabil kar DMI.

Po besedah nVidie je Intel javnosti podajal napačne informacije, npr. da nVidia nima DMI licence. Zeleni zato menijo, da bi bilo skorajda nemogoče tržiti njihova vezna čipovja...

56 komentarjev

Nvidia ne gre v x86

Jen-Hsun Huang

vir: The New York Times
X-Bit Labs - Pisali smo že, da se Nvidia ogreva za arhitekturo x86, kjer naj bi se pripravljala na predstavitev svojih rešitev. Te bi lahko bile razvite povsem od začetka ali pa osnovane na kakšni že obstoječi licenci, denimo VIA Nano CPU. Kot kaže, se to ne bo zgodilo. V intervjuju The New York Times je namreč Jen-Hsun Huang, Nvidiin izvršni direktor, kar neposredno povedal, da to trenutno ni njihova prioriteta. Namesto tega se bodo z AMD-jem in Intelom spopadli z arhitekturo CUDA za poganjanje raznih...

3 komentarji

Nvidia okrcala Intel zaradi nelojalne konkurence

Reuters - Nvidiin izvršni direktor Jen-Hsung Huan je v intervjuju označil Intelovo prakso kot umazano, poroča Reuters. Nvidia namreč proizvaja grafične čipe, ki sodelujejo z Intelovimi procesorji Atom v nizkocenovnih netbookih, sporna pa je cenovna politika. Intel posamezen Atom prodaja za 45 dolarjev, medtem ko je cena za Atom v celotnem paketu s čipovjem in grafiko zgolj 25 dolarjev, kar je po Huanovem mnenju nelojalna konkurenca. Spomnimo, da je Intel prejšnji teden prejel udarec Evropske komisije, ki ga je olajšala za 1,06 milijarde evrov zaradi umazanega boja proti AMD-ju. Intel jasno odvrača, da ne kršijo nobenih zakonov, saj nikogar k ničemur ne silijo. Se jim pa zdi logično, da kupcem celega paketa ponudijo boljšo ceno ali popust, če hočete. Nvidia se ne strinja, a po besedah izvršnega direktorja ne bo šla tožit.

11 komentarjev

Nvidia vrača udarec Intelu

Reuters - Prejšnji mesec smo poročali o tožbi, ki jo je Intel vložil zoper Nvidio. V njej ji je očital, da z izdelavo in prodajo čipovij nForce in GeForce za Intelove procesorje z vgrajenimi pomnilniški krmilniki krši licenčna določila štiri leta stare pogodbe. Nvidia se je te dni odzvala enako ognjevito - s svojo tožbo proti Intelu.

S tožbo želijo razveljaviti Intelove licence za Nvidiine patente v zvezi z grafičnimi procesorji in 3D-grafiko. V tožbi navajajo, da je Intel z zavajajočimi izjavami poskušal oslabiti licenčne pravice Nvidie. Dejali so, da je Intel umetno ustvaril licenčne razprtije v premišljeni strategiji, s katero so se želeli znebiti nevarnega tekmeca, torej Nvidie. Intelov predstavnik za stike z javnostmi je za Reuters povedal, da so z Nvidio že dlje časa poskušali zgladiti spore, kar pa jim ni uspelo. Nvidiin šef Jen-Hsun Huan pa trdi, da Nvidia ni začela pravnih vojn, vendar so jih prisiljeni biti, da se ubranijo napadov.

3 komentarji

Intel toži Nvidio

X-Bit Labs - Intel je včeraj potrdil, da je v ponedeljek vložil tožbo zoper Nvidio, s katero ji želijo preprečiti izdelavo in prodajo čipovij nForce in GeForce, ki so združljiva z Intelovimi procesorji, ki imajo vgrajen pomnilniški krmilnik (torej Core i7 in nasledniki). Intelov predstavnik za stike z javnostmi Daniel Snyder je v izjavi zapisal, da želi Intel od sodišča uradno odredbo, da Nvidia nima licence za izdelavo čipovij z omenjenimi lastnostmi. Intel namreč vztraja, da se licenca ne nanaša tudi na prihjajoče procesorje nove generacije, kot je naprimer družina Nehalem. Poudaril je, da so nesoglasja več kot leto dni poskušali rešiti po zunajsodni poti, a z Nvidio niso našli skupnega jezika, kljub temu pa upa, da tožba ne bo vplivala na sodelovanje podjetij na drugih področjih.

Nvidia se je na tožbo že odzvala. V odgovoru sodišču je izvršni direktor Jen-Hsun Huang zatrdil, da je po njihovem mnenju licenca popolnoma veljavna. Pravi, da Intel očitno boli, da so šli procesorji po poti, ki so...

3 komentarji

Tajvansko sodišče razsodilo v prid ProMOSa

X-Bit Labs - Že pred časom smo poročali, da je pomnilniški gigant Infineon z začetkom letošnjega leta ProMOSu odvzel licenco za izdelavo pomnilnika z uporabo "njihovega postopka". Brez te licence bi ProMOS lahko kar zaprl svoje proizvodne obrate, saj veliko večino pomnilnika izdelajo prav s tem postopkom. No, pred nekaj dnevi je ProMOS poslovnim partnerjem naznanil, da je tamkajšnje sodišče odločilo, da lahko nadaljujejo s proizvodnjo pomnilnika in da s tem ne kršijo nobene licence. Na žalost ni znanih veliko podrobnosti o dogajanju. Klik!

0 komentarjev

nForce matične plošče konec septembra

The Register - Medtem, ko se bosta VIA in Intel zaradi "sporne" licence za izdelavo Pentium4 naborov dobesedno pobila med seboj, Nvidia precej umirjeno zaključuje sago o svojemu nForce naboru, ki bo izdelan za AMD-jeve procesorje Athlon. Nvidia je najverjetneje že zdavnaj pričela z masovno proizvodnjo nForce čipov, saj lahko prve matične plošče pričakujemo že konec septembra. Znani so tudi proizvajalci - Abit, Asustek, Gigabyte in MSI, kar pomeni, da nas čaka kar lepo število zanimivih matičnih plošč.
Nvidia je sicer podprla AMD-jevo platformo, vendar pa se še vedno veliko govori o podpori Intelovim Penitum III procesorjem, saj je nForce kar precej tesen sorodnik čipovja, ki ga uporablja X-box (za manj izobražene: X-boxove "možgane" predstavlja Pentium III procesor). Še več, govori se tudi nekaj o podpori procesorjem Pentium4, saj naj bi bila Nvidia po nekaterih podatkih precej blizu pridobitvi Intelove uradne licence.
nForce na papirju sicer izgleda precej obetaven, vendar se bojim, da nForce...

0 komentarjev

ATI in Intel forever

Tech Web - Očitno sta se giganta precej močno povezala... Po prvih licenčnih sporazumih je sedaj na plano splavala tudi novica, da je ATI kot prvi neodvisni izdelovalec dobil licenco za izdelavo čipovij za Pentium4. Seveda ta podatek spremeni celotno stanej na trgu veznih čipovij, kjer na začetku ATIja nihče ni resno jemal. Podjetje pa ima zelo očitno veliko podporo Intela in kaže, da bo ATI še pošteno zmešal štrene. Namreč, trenutno je (poleg ServerWorksa, ki pa ne bodo nikoli izdelali desktop čipovja) edini proizvajalec, ki ima to licenco, saj je VIA in ALI nista uspela pridobiti (čeprav obe podjetji zatrjujeta, da so pogajanja na vrhuncu). Hehe, to bo še zanimivo .

0 komentarjev