»

Finančna kriza dviguje vpis v študije računalništva

Število diplomantov iz informatike in računalništva v ZDA

Slo-Tech - Leto 2000 je bilo slabo leto za študij računalništva in informatike, saj se je ravno razpočil borzni balonček IT-podjetij, zato je vpis začel upadati. Začel se je velik razmah finančne industrije in ameriški študentje so si hitro izračunali, da je mogoče z delom na Wall Streetom zaslužiti bistveno več. Do leta 2007 je število diplomantov s področja računalništva v ZDA upadlo na osem tisoč, kar je 60 odstotkov manj kot leta 2003. Potem pa je nastopila huda recesij, ki ne le zdesetkala finančne inštitucije in njihove dobičke, ampak je tudi precej omajala ugled ekonomistov, bančnikov in borznih posrednikov.

Predstojnik oddelka za računalništvo na Stanfordu je tako leta 2008 ugotavljal, da se utegne trend obrniti. IT-jevcev je primanjkovalo, finančna industrija pa je pokala po...

100 komentarjev

Najpopularnejši Google, z najvišjo rastjo Bing

Ars Technica - Trg iskanja po spletu je v preteklem letu zrasel za 46 odstotkov, če gre soditi po številu iskanj, ki so jih izvedli uporabniki. Lani so tako ljudje 131,4-milijardokrat kliknili na gumb Išči na enem izmed iskalnikov, kjer je na prvem mestu še vedno prepričljivo Google. Ta je lani zabeležil 58-odstotno rast, saj je zadetke postregel 87,8-milijardokrat. Na drugem mestu je Yahoo z 9,4 milijarde iskanj in 13-odstotno rastjo, sledita pa mu Baidu s 7-odstotno rastjo in 8,5 milijarde iskanj, ki se opira predvsem na Kitajce, ter Microsoftov Bing s 4,1 milijarde iskanj in kar 70-odstotno rastjo v primerjavi z letom prej.

Največji posamezni trg je še vedno ZDA, od koder izvira 17 odstotkov vseh...

35 komentarjev

Naslovi IPv4 bodo pošli prihodnje leto

Ars Technica - V preteklem desetletju smo porabili novih 1,3 milijarde IPv4-naslovov, tako da je prostih le še 722 milijonov. Celotni bazen uporabnih naslovov obsega 3.706.650.624 naslovov, kar je nekoliko manj kot 232, saj so nekateri rezervirani za posebne potrebe (npr. notranja omrežja, multicast ...).

Ob začetku leta 2000 smo uporabljali 1,6 milijarde naslovov, danes pa je potrošenih že več kot osemdeset odstotkov vseh možnih. Največ naslovov je dodeljenih ZDA (1,5 milijarde, 2-odstotno povečanje v zadnjih desetih letih), sledijo pa Kitajska (232 milijonov, 28 odstotkov več), Japonska (177 milijonov, 17 odstotkov več), Nemčija (86 milijonov, 6 odstotkov več) in Južna Koreja (78 milijonov, 16...

81 komentarjev

MSI s 55% znižanjem P55 plošč

Z znižanjem manj kot 100 €

vir: Hexus
Hexus - Uraden izid cenejše Intelove platforme je oddaljen le še dva dneva, kar si je vredno zapomniti. V torek, 8. septembra, torej na dan izida, bo MSI za kar 55% znižal cene dveh svojih matičnih plošč, na katerih se nahaja vezno čipovje P55. Plošči iz višjega in srednjega cenovnega razreda, P55-GD65 in P55-GD80, bosta tako namesto 140 oz. 190 funtov stali zgolj 63 in 85,5 funtov.

Zaloge znižanih plošč so seveda omejene in bodo lahko pošle zelo hitro, čeprav je vsak kupec upravičen do le ene plošče. Začuda bo do...

24 komentarjev

Prodaja iger lani narasla

X-Bit Labs - Analize trga računalniških iger kažejo, da se je prodaja iger tako za konzole kot PC-je lani skokovito povečala. NPD Group, GfK Chart-Trac in Enterbrain ocenjujejo, da je bilo lani prodanih 409,9 milijona iger, kar je 11 odstotkov več kot leto prej. Za rast sta najbolj zaslužni ZDA in VB s 15- oz. 26-odstotno rastjo, medtem ko so tradicionalni ljubitelji tehnologije Japonci beležili 13-odstotni upad. V Veliki Britaniji, kjer je bila rast največja, so prodali 38 odstotkov več iger za konzole in 6 odstotkov več programja za prenosne naprave, medtem ko sta v ZDA ta odstotka znašala 22 oz. 2. Skupno so tako v ZDA prodali 268,4 milijona kosov iger, medtem ko so v Veliki Britaniji že podvojili vrednost iz leta 2003.

21 komentarjev

Filmi po računalniških igrah

bit-tech.net - Včasih so bile predloge za filme knjige, gledališke igre, opere in podobno, sedaj pa se vedno pogosteje dogaja, da filme snemajo po igrah. Takih računalniških seveda, kjer je bila pionirka legendarna Lara Croft (filmska Angelina Jolie) v Tomb Raiderju. Na Bit-Techu so prešteli, koliko filmov z enakovrstnim izvirnikom se snema ali je v predprodukciji ta trenutek, in končali pri številki 28. Še letos pričakujemo Cold Fear in Fear Effect, v naslednjih treh letih pa vse od bojda za kino še primerne adaptacije igre Halo, do nekoliko manj jasnega zapleta v World of Warcraft leta 2011. In seveda Second Life, kolikor je to pač sploh računalniška igra.

63 komentarjev

Američani novembra pokupili za 3 milijarde iger

Los Angeles Times - Ne glede kako nas prodajalci prepričujejo, da prodaja iger vsled piratiziranja ali pa recesije peša, izsledki raziskave, ki jo je opravilo podjetje NPD Group, pripovedujejo drugo zgodbo. V letošnjem novembru so namreč v ZDA prodali za deset odstotkov več video iger kot v enakem obdobju lani. Letos se je številka povzpela do 2,91 milijarde dolarjev, kar je še posebej dober rezultat, saj je bil lani zahvali dan, ki otvori nakupovalno sezono, 22. novembra, letos pa šele 27.

Skupno so letos zaslužili že 16 milijard, tako da proizvajalci ostajajo optimistični, da bodo do konca leta dosegli zastavljeni cilj 22 milijard v ZDA. V prvih enajstih mesecih letošnjega leta je prodaja iger zrasla za 31 odstotkov, prodaja potrebne strojne opreme (konzol) pa za 14. V kategoriji slednjih je zmagovalec Nintendo, ki je prodal dva milijona Wiijev in poldrugi milijon ročnih DS-jev, sledita mu Microsoft s 836.000 Xboxi in Sony s 378.000 PS3, 206.000 PS2 in 421.000 ročnih PSP.

25 komentarjev

Deset najbolj piratiziranih iger

TorrentFreak - Na popularnem blogu TorrentFreak začenjajo z letnimi pregledi najbolj piratizirane programske opremo v iztekajočem se letu - prve so na vrsti igre. Prvo mesto si je z odločno prednostjo prislužila igra Spore, ki je dosegla zavidljiv dosežek 1.700.000 prenosov od svojega izida septembra, od tega pol milijona kar v prvih desetih dneh. Poleg tega cinično ugotavljajo, da je k temu dosežku pripomogla tudi zaščita DRM, ki jo je vseboval original. Na drugem mestu so zimzeleni The Sims 2 iz leta 2004 z dobrim milijonom prenosov v tem letu, sledijo pa Assassins Creed, Crysis, Command & Conquer 3 ter Call of Duty 4.

201 komentar

Kampanja za cenejše računalniške igre

več strani - S sloganom "Videoigre so oderuške" so britanski igričarji sprožili kampanjo za znižanje cen računalniških iger za 50 odstotkov. Cene se tudi v Veliki Britaniji gibljejo preračunano okoli 15000 tolarjev. Z akcijo želijo pridobiti (vse) igričarske strani, ki bi v podporo objavile reklamno pasico (banner) ali apelirale na svoje bralce. In sredstvo, s katerim skušajo doseči cilj?

MED 1. IN 8. DECEMBROM 2002 NE KUPUJTE RAČUNALNIŠKIH IGER!

Na uradni strani najdete še veliko zanimivih informacij, med drugim odzive igričarske industrije (nekateri grozijo s tožbami, drugi se strinjajo da bi nižje cene koristile vsem) ter povezavo do peticije za znižanje cen računalniških iger.

Sam z bojkotom ne bom imel težav, saj je 10 do 15 tisočakov za računalniško igro ali samo dodatek/nadaljevenje odločno preveč že v Veliki Britaniji, kaj šele v naši materi Kokoški......

4 komentarji