»

Laserski antitiskalnik

New Scientist - Raziskovalci z Univerze v Cambridgeu so razvili laserski antitiskalnik, ki počne ravno nasprotno kot pravi tiskalniki - z uporabo laserskega žarka briše sledi črnila s papirja, ne da bi slednjega pri tem poškodoval.

Pri laserskih tiskalnikih se laser uporabi, da se na točkah na papirju, koder želimo zapis, ustvari pozitivni naboj. Ker je laserski toner negativno nabit, se delci barve primejo nanje, nakar jih s toploto zapečemo in fiksiramo. Antitiskalnik deluje ravno obratno. S kratkim laserskim pulzom, ki traja do štiri nanosekunde, se toner s papirja odpari (proces imenujemo ablacija). Poškodbam papirja se izognejo z uporabo laserja valovne...

23 komentarjev

Hewlett-Packard tiskalnikom daje elektronske naslove

PC Pro - HP bo v kratkem predstavil novo linijo tiskalnikov, ki bodo namenjeni tiskanju tudi s pametnih telefonov, iPadov in podobnih naprav. V ta namen bo imel vsak svoj elektronski naslov, ki ga bo vestno bral in tiskal prejete vsebine. Na tak način bo odpravljena potreba po namenskih in od modela do modela različnih gonilnikih za tiskalnik.

Različni modeli s to možnostjo bodo stali od 100 do 400 dolarjev. Prvi bodo na voljo že prihodnji mesec, več modelov in verzije za podjetja pa pričakujemo septembra. HP predvideva, da bodo v letu dni prodali 15 milijonov takšnih tiskalnikov. Vyomesh Joshi, izvršni podpredsednik HP-jevega tiskalniškega oddelka, ocenjuje, da naj bi v prihodnjem letu na tak...

28 komentarjev

Prvi ameriški center za odvisneže od interneta

Slashdot - Kitajci so že lani razglasili odvisnost od interneta za klinično motnjo in napovedali prizadevanja za registracijo te bolezni pri Mednarodni zdravstveni organizaciji (WHO). Že pred tem so tam obstajale klinike za zdravljenje te odvisnosti, kjer paciente s špartansko strogostjo po žafransko dragih cenah odvajajo od prekomerne rabe interneta. Tako špartansko, da včasih kdo dobesedno izdihne, ali se temu nevarno približa.

Vzoru je sedaj sledila še ZDA. Ustanovili so namreč prvi center za odvisneže od interneta v tistih krajih, sicer humanejši, ki se nahaja v Fall Cityju v zvezni državi Washington, le streljaj od bolj znanega Redmonda. Ponujajo 45-dnevni program za ljudi s težavami s prekomerno rabo interneta, tj. z igranjem iger, klepetanjem in brskanjem po spletnih straneh ipd. Cena je kar zasoljena, saj poldrugi mesec oskrbe stane 14.500 dolarjev, medtem ko se dodatne aktivnosti (npr. kajak) zaračunajo dodatno.

15 komentarjev

Dell z manjšim dobičkom

The Register - Zmanjšanje povpraševanja klesti tudi pri Dellu, ki je v četrtem fiskalnem četrtletju sicer obstal v črnih številkah, a svoj dobiček prepolovil. Med oktobrom in januarjem so beležili dobiček v višini 351 milijonov dolarjev, medtem ko so leto prej pospravili kar 679 milijonov. Zajeten delež pri zmanjšanju dobička nosi tudi prestrukturiranje podjetja, ki je stalo 277 milijonov dolarjev.

Dell pravi, da je bila zadnja praznična sezona najslabša v zadnjih sedmih letih, tako da so močno zarezali v stroške. S še intenzivnejšim varčevalnim programom nameravajo v prihodnjih treh letih prihraniti štiri milijarde dolarjev (ni ne tri, kot so prej napovedovali), kar vključuje tudi odpuščanja. Dohodki do prodaje so sicer v zadnjem kvartalu znašali 13,4 milijarde dolarjev, kar je 16 odstotkov manj kot leto poprej. Slabši so bili v vseh segmentih, razen na področju enot za shranjevanje podatkov, kjer so beležili 11-odstotno rast. Skupno je Dell v lanskem letu zaslužil 3,19 milijarde dolarjev pri...

2 komentarja

Tiskalniki brez črnila iz Della

Neowin - Dell je predstavil novo generacijo tiskalnikov, ki za delovanje ne potrebujejo črnila. V seriji Wasabi je prenosni tiskalnik PZ310, ki omogoča tisk fotografij brez belega roba s tehnologijo Zero Ink (Zink). To je že četrti Dellov tiskalnik s to tehnologiji, kjer je trik v uporabi posebnega fotopapirja, ki ima vgrajene kristalčke barvila, ki se aktivirajo s toploto. Tisk ene fotografije traja manj kot minuto. Prve modele lahko dobite po promocijski ceni 100 dolarjev (kasneje 149 dolarjev), a ne pričakujte, da boste na tak način prihranili, saj bo papir po vsej verjetnosti žafransko drag.

8 komentarjev

Originalne kartuše zaostajajo

TrustedReviews - Tržni model, ki ga uporabljajo proizvajalci tiskalnikov, predvsem v nižjem in srednjem razredu, zna marsikomu iti na živce. Najprej vam za mizerno ceno prodajo izjemen tiskalnik, nato pa vas oberejo do kosti, ko se odpravite po originalno črnilo in papir. Tukaj stopijo na sceno manj priznani proizvajalci/restavratorji neoriginalnih kartuš, ki za svoje izdelke zahtevajo bistveno manj denarja. Tiskalniški mogotci se jih pogosto lotevajo s tožbami, še pogosteje pa jih poskušajo diskreditirati s podatkom, da originalen material ponuja mnogo višjo kvaliteto tiska in obenem ne kvari naprav.

Pa je res tako? Fantje s TrustedReviews so se odločili, da trditev enostavno preizkusijo v praksi. Nabavili so multifunkcijske naprave (kombinacija tiskalnika in skenerja) štirih vodilnih proizvajalcev (HP, Lexmark, Epson in Canon), se oborožili z različnimi kartušami in papirjem ter pričeli s tiskanjem. Vse vzorce so nato v prostoru s kontrolirano osvetlitvijo ponudili na vpogled ocenjevalcem,...

45 komentarjev

HP-jeva črnila stanejo več kot kri

vir: Gizmodo
Gizmodo - Gizmodov član Shaun je sestavil precej groteskno tabelico cen različnih tekočin. Zadeva ne bi bila nič posebnega, če ne bi bilo iz tabele razvidno, da so črnila za tiskalnike ameriškega globalnega proizvajalca dražja od človeške krvi, kot tudi nafte, vodke, Red Bulla... Če ste zaskrbljeni nad stanjem krutega kapitalističnega sveta, kliknite sem.

Upajmo, da HP ne kupi Shella...

30 komentarjev

1000 strani na minuto

Daily Tech - Raziskovalca Moshe in Nissim Einat sta objavila raziskavo o ink jet tiskalniku, ki bi lahko teoretično tiskal tudi s hitrostjo do 1000 strani v minuti. Bistvo koncepta je v velikosti tiskalne glave, za razliko od običajnih tiskalnikov, pri katerih se mora ta premikati, je njun izdelek (imenovam JeTrix) po svoji velikosti enak listu, na katerega se tiska. Tako se tisk ene strani opravi v enem samem koraku, kar pojasni napovedane visoke hitrosti tiskanja. Izraelca pravita, da sta tehnologijo že preizkusila in da deluje dobro, čez dve leti, ko bi naj po njunem mnenju prišla na trg, pa si lahko obetamo dnevne časopise s personaliziranimi reklamami in pomanjšane knjigarne, v katerih nam bodo izbrano čtivo natisnili šele ob nakupu. Novico smo našli na Daily Tech-u.

29 komentarjev

170 strani v minuti!

Slashdot - Brother je predstavil prototip brizgalnega tiskalnika, ki v minuti natisne 170 barvnih strani poljubne velikosti! To mu omogoča posebna tehnologija, ki za vsako barvo zapoveduje ločeno statično glavo, skozi katero z veliko hitrostjo potuje papir. Na predstavitvi je tiskalnik v 60 sekundah izpljunil 150 strani velikosti A6 pri ločljivosti 600x600 dpi. Za večje papirje ne bi porabil nič več časa, ampak le več glav, da bi bila razporeditev širša. Zaradi mirovanja glave bo tiskalnik tudi energijsko varčnejši od obstoječih.

17 komentarjev

FMD ROMi

C3D - O novih FMD (Fluorescent Multi-layer Disc) ROMih je na Slo-Techu že bilo govora, toda tehnologija je v teh zadnjih mesecih vidno napredovala in je skoraj nared za prva preizkušanja. Na domači strani podjetja C3D, ki je tehnologijo iznašlo in patentiralo, si lahko preberete kratek opis lastnosti in novosti, ki jih tehnologija prinaša. Vsekakor bodo FMD ROMi precej revolucionarna zadeva, saj je na en 120mm plošček prve generacije mogoče shraniti 20-100GB podatkov, nosilnosti naslednjih generacij pa se bodo merile v terabajtih. Najlepše v vsem pa je to, da cena FMD ROMov ne bo višja od današnjih DVDjev, pozneje pa bo mogoče na nosilce celo pisati. Slin!

vir: C3D

vir: C3D

8 komentarjev