»

Izšel novi Apache 2.4

vir: Apache
Apache - Danes je izšla nova verzija najbolj priljubljenega sistema za poganjanje HTTP-strežnikov Apache 2.4, ki trenutno skrbi za dobrih 58 odstotkov vseh spletnih strani na svetu. Zadnja večja verzija (2.2) je izšla davnega leta 2005, od tedaj pa so le redno popravljali hrošče in dodajali manjše funkcionalnosti. Šest let pozneje je Apache Software Foundation ob 17. obletnici izida prve verzije izdal novo.

Apache je nastal leta 1995 z razvejitvijo (fork) od programske opreme za HTTP-strežnik, ki jo je tedaj razvijal NCSA (National Center for Supercomputing Applications). Njegova priljubljenost je...

12 komentarjev

Debian 6.0 izšel

Slo-Tech - Danes, dve leti po izidu prejšnje, je izšla nova verzija Linuxove distribucije Debian 6.0 s kodnim imenom Squeeze. Poleg že znanega Debian GNU/Linuxa je sedaj izšla tudi tehnološka predogledna verzija (technical preview) Debian GNU/kFreeBSD, ki ni osnovana na Linuxu ampak BSD-ju. Problematične datoteke s firmwari, ki niso proste, so iz glavnega arhiva umaknjene v neprosto verzijo, tako da je sedaj moč namestiti resnično prost Debian.

Debian 6.0 ima okolja KDE Plasma Desktop in Applications, GNOME, Xfce in LXDE. Podpira devet arhitektur (i386, amd64, powerpc, sparc, mips, mipsel, ia64, s390 in armel).

Glavne izboljšave so izboljšan način zaganjanja za nižji zagonski čas, nove verzije...

46 komentarjev

Mandriva preživela, izšla nova verzija

Ars Technica - Maja smo poročali, da je francoski razvijalec priljubljene distribucije Linuxa Mandriva zavoljo finančnih težav naprodaj. Prevzema, za katerega sta se zanimali podjetji Lightapp in Linagora, ni bilo, ker je anonimni vlagatelj v podjetje investiral zadosti. Tako smo z enomesečno zamudo dočakali novo verzijo distribucije, ki se imenuje Mandriva Spring 2010.

Na voljo je v več oblikah. Standardna je Mandriva One, ki je živi CD z možnostjo namestitve in je na voljo brezplačno. Zajetnejša Mandriva Powerpack je namenjena uporabnikom s plačljivo naročnino, medtem ko je Mandriva Free najbolj oskubljena. Nova Mandriva ima KDE 4.4.3, Linuxovo jedro 2.6.33.5, GNOME 2.30.1, pametnejše namizje, OpenOffice, podporo...

39 komentarjev

Izšla Mandriva Linux 2010

Slo-Tech - Izšla je nova verzija francoske Linuxove distribucije Mandriva Linxu 2010, poznano pod kodnim imenom Adelie. V novi inačici najdemo pametno namizje (Smart Desktop), ki omogoča boljšo organizacijo namizja po opravilih, osebnih podatkih (pošta, dokumenti, slike ...) in podobno, z novo funkcijo Mandriva Control Center pa lahko lažje administrirate računalnik. Skrajšali so zagonski čas; izbirate pa lahko med okolji KDE 4.3.2, GNOME 2.28.1 ali LXDE. Druge programske novosti so jedro 2.6.31, Xserver 1.6.5, Firefox 3.5.3, OpenOffice.org 3.1.1, VirtualBox 3.0.8 in druge. Prenos je seveda že mogoč.

83 komentarjev

Izšel OpenBSD 4.5

Slashdot - Šest mesecev je naokrog in izšla je nova različica operacijskega sistema OpenBSD, ki je osnovan na Unixu in postavlja v prvi plan odprtost in varnost. Verzija 4.5 prinaša kar nekaj novosti, med njimi podporo za nove platforme. Odslej bo OpenBSD namreč tekel tudi na platformi sparc64. Poleg tega vključuje vrsto gonilnikov za nove naprave, OpenSSH 5.2, Gnome 2.24.3, KDE 3.5.10 in še marsikaj...

9 komentarjev

Debian dodal podporo FreeBSD jedru

Slashdot - Debian, ena bolj znanih distribucij in osnova za nekatere druge (med drugim tudi za Ubuntu) je uvedel precejšno novost, ki omogoča uporabnikom izbrati prav takšen sistem, kot si ga želijo. Kot nestabilnega je Debian mogoče namestiti s FreeBSD jedrom za i386 in x64 arhitekturi. S tem je postal Debian prva Linux distribucija in en izmed prvih večjih operacijskih sistemov z možnostjo uporabe dveh jeder.

Dodatek FreeBSDja pa ne pomeni, da Debian zapušča Linux, temveč le da dodaja možnosti k izbiri. Obenem bo FreeBSD sistem na pogled praktično enak Debianu z Linux jedrom, kar je dodaten plus za uporabnike.

Kdaj pa lahko pričakujemo Debian z Windows 7 jedrom?

12 komentarjev

Izšel je Debian 5.0

Slashdot - Po slabih dveh letih razvoja je izšla nova verzija Debiana GNU/Linux, ki nosi številko 5.0 in je poznana pod kodnim imenom Lenny. V novi verziji distribucije teče Linuxovo jedro 2.6.26, poleg tega pa vsebuje še KDE 3.5.10, Gnome 2.22.2, X.Org 7.3, OpenOffice.org 2.4.1, GIMP 2.4.7, Iceweasel 3.0.6, Apache 2.2.9, Xen 3.2.1 in GCC 4.3.2. Prenos je mogoč prek strežnikov HTTP/FTP, protokola BitTorrent, jigdo, ali pa naročite sistem na zgoščenkah. Cela distribucija se je razvlekla na 31 CD-jev oz. 5 DVD-jev, pri čemer je za večino uporabnikov pomemben le prvi, medtem ko je na ostalih cel kup drugega programja oz. več kot 23.000 paketov.

23 komentarjev

Izšel je KDE 4.2

KDE 4.2

vir: KDE
KDE.org - Izšla je nova stabilna verzija grafičnega okolja za Linux KDE, ki nosi številko 4.2 in je bila poznana pod kodnim imenom The Answer (Odgovor). Uradna predstavitev je na voljo tudi v slovenščini. Nova verzija, za katero pravijo, da je za razliko od 4.1 primerna za večino končnih uporabnikov, saj spet vsebuje mnoge funkcionalnosti iz 3.5, ki jih 4.0 in 4.1 nista imeli, prinaša kopico izboljšav in dodatkov.

Plasma je nekoliko dopolnjena, tako da sedaj vsebuje hitri zaganjalnik (Quicklauncher), vremenske informacije, vire novic (newsfeeds), stripe in hitro deljenje datotek prek storitev pastebin, poleg tega npr. podpira Google Gadgets. Gradniki Plasme se lahko uporabijo tudi v ohranjevalniku zaslona, izboljšani pa sta še opravilna in...

40 komentarjev

Končno se bo "preoblekel" tudi Bluetooth

Gizmodo - Po dolgem času bomo dočakali tudi nadgradnjo tehnologije Bluetooth. Jeseni se nam namreč obeta nova verzija, ki bo nosila številko 2.1. Prihajajočo nadgrajeno verzijo 2.1 pa naj bi že leta 2008 nadomestili z verzijo 3.0, ki zaenkrat nosi delovno ime Seattle in ki naj bi prinesla hitrost prenosa podatkov celo do 480 Mbps (60MB/s). Če upoštevamo, da je trenutna hitrost prenosa podatkov 2.1 Mbps je to napredek, ki odpira ogromno novih možnosti za uporabo te tehnologije.

Naprave, ki bodo podpirale novi standard naj bi bile enostavneje povezljive in tako uporabniško prijaznejše. Ostale značilnosti, kot naprimer največja možna razdalja za delujočo BT povezavo, naj bi ostale enake.

Izdelovalci Bluetooth opreme napovedujejo "napad na trg" ob božičnih praznikih, ko je povpraševanje po takšnih "igračkah" največje.



Več o tem:
Gizmodo

14 komentarjev

Debian 4.0 (Etch) končno izdan

več strani - Pekel je zmrznil in pujsi so vzleteli, izšel je namreč Debian 4.0, znan tudi pod kodnim imenom Etch. Res je, po večkratnih zamikih, uporu razvijalcev, vdoru v strežnik in nekaterih manjših težavah, je ekipi Debiana končno le uspelo izdati novo stabilno (stable) različico operacijskega sistema. Dosedanjo stabilno različico s kodnim imenom Sarge so pred prehodom v oldstable še enkrat posodobili ter odpravili nekaj napak.

ISO slike za Debian 4.0 so že na voljo, za nadgradnjo z zrcalnih strežnikov pa bo potrebno počakati, da se le-ti posodobijo. Velja tudi omeniti, da je bil izglasovan novi projektni vodja Debiana -- naš v Franciji živeč rojak, Sam Hocevar. Mimogrede, celotni namestitveni program in večina ostalih uradnih paketov namestitve Debiana je prevedena tudi v slovenščino..

Dodatni viri:
- Slashdot: Two Major Debian Releases In One Day
- Debian 3.1r6 Update
- Sam Hocevar: Osebna stran
- Sam Hocevar: Vizija za Debian

40 komentarjev

Izšel Ubuntu 6.10 - Edgy Eft

Slo-Tech - Po štirih mesecih je izšla nova verzija zelo popularne distribucije Ubuntu.

Verzija, ki sliši na ime Edgy Eft, prinaša kar nekaj sprememb. Med njimi se znajdejo privzeti program za urejanje baz slik F-spot, ki omogoča tudi preprost prenos slik na npr. Flickr. Nova je tudi različica popularnega spletnega brskalnika. Vključen je najnovejši Firefox 2.0. Spremembe pa niso le v uporabniški opremi. Uvedli so tudi modularno verzijo Xorg 7.1.

Pod obleko x strežnika pa se skrivajo GCC 4.1, Glibc 2.4, Linux 2.6.17.

Novo verzijo si lahko prinesete iz uradnih strežnikov, ob začetnem navalu pa predlagam uporabo torrent datotek.

38 komentarjev

Mandriva Linux 2007

Slo-Tech - Mandriva 2007 je danes uradno ugledala luč sveta. Prinaša obilico novosti, od katerih je poglavitna ta, da je vključeno najnovejše programje. Dosedanja politika Mandrive je bila bolj nagnjena k vključevanju nekoliko starejših, vendar preizkušenih različic programja, kar pa je ob istočasnem prehodu na izhajanje novih izdaj Mandrive le enkrat letno, pomenilo resno zaostajanje za ostalimi distribucijami.

Tokrat je slika močno spremenjena. Ogrodje operacijskega sistema sestavljajo jedro 2.6.17, glibc 2.4 in gcc 4.1. Najnovejši sta namizji KDE 3.5.4 in Gnome 2.16. Tudi brskalnik Firefox 1.5.0.7 in pisarniški paket Openoffice 2.0.3 sta najnovejša. Mandriva 2007 nas preseneti z zares lepo delujočimi 3D učinki namizja Compiz z AIXGL oziroma Xgl.

Različica Powerpack pa vsebuje še cel kup presenečenj. Tako je na primer vključen emulator za poganjanje igric Cedega, antivirusni program Kasperski, zbirka lastniških gonilnikov za celo vrsto strojne opreme, java 1.5.0-8, DVD predvajalnik...

102 komentarja

Debian GNU/Linux 3.0

Debian - Izšla je nova različica operacijskega sistema Debian GNU/Linux 3.0 s kodnim imenom Woody. Za tiste, ki ne veste: Debian GNU/Linux je zastonjski operacijski sistem, ki trenutno podpira kar 11 različnih procesorskih arhitektur.

Različica 3.0 med drugim vsebuje KDE 2.2, GNOME 1.4 in XFree86 4.1 ter seveda Mozillo, Galeon, Konqueror in se v polni različici razteza čez 6 zgoščenk.

Slike CDjev si lahko prenesete od tukaj. Kodno ime naslednje različije je sarge [:D].

Dodatek: CDje lahko prenesete tudi iz Slovenije.

0 komentarjev

Prihaja Red Hat 7.3 (Skipjack)

Slashdot - Pred dnevi je izšla nova distribucija SuSe in sicer verzija 8.0. Tokrat Red Hat "vrača udarec" z novo distribucijo ki nosi številko 7.3, njeno kodno ime pa je Skipjack (skipjack [skipdžaek] n skakač; cepetavček, (igrača); naut majhna jadrnica). Nova distribucija je še v beta fazi razvoja, obširni pregled njenih novih lastnosti si lahko preberete na linuxjournal.com. Če ste avanturisti, si že lahko dol-potegnete beta verzijo z Red Hat download strani.

0 komentarjev