»

Microsoft ukinil fizične prodajalne

Slo-Tech - Potem ko so svoje fizične prodajalne zaradi koronavirusa zaprli, se je Microsoft odločil, da tako tudi ostane. Z izjemo lokacij v Londonu, New Yorku, Sydneyju in na sedežu podjetja, bo Microsoft vse ostale fizične prodajalne nepreklicno zaprl. Tudi na omenjenih štirih lokacijah pa ne bodo več prodajali izdelkov, temveč bodo spremenjene v tako imenovana središča za doživetja (experience center). Nakupi pa se bodo odslej izvajali izključno prek interneta (in seveda drugih kanalov, kot so OEM). Zaradi zaprtja trgovin bo nastalo 450 milijonov dolarjev enkratnih stroškov.

Microsoft je po poročanju The Verga trgovine nameraval zapreti prihodnje leto, a jih je predčasno zaprtje zaradi covida-19 prepričalo, da postopke nekoliko pospešijo. V preostalih štirih centrih bo možno Microsoftove izdelke preizkušati, kupiti pa ne. Microsoftove trgovine so v resnici sorazmerno nova iznajdba. Medtem ko je bila londonska postavljena šele lani, prve segajo v leto 2009. Microsoft je z njimi želel...

52 komentarjev

Spletne strani e-prodajaln nedosegljive v sredo

CNet - Kdor je želel še zadnje božične nakupe opraviti tik pred zdajci, se je znašel v škripcih, če se je mislil zanesti na Amazon ali Wal-Mart. Neznanci so pripravili napad DDOS na njihove spletne strani, ki so bile na hektično sredo (torej zadnji dan, ki še zagotavlja dostavo pred božičem) nekaj časa nedostopne. Napadalci so se usmerili na UltraDNS, ki zagotavlja DNS-storitve za omenjene strani, pri čemer so bili učinki večidel omejeni na ZDA, medtem ko je dostop iz tujine potekal nemoteno. Po približno uri so uspeli napad ukrotiti, tako da kakšne hujše škode kupci niso utrpeli. Zanimivo, tisti čas je bilo najpogosteje iskano geslo na Googlu UltraDNS, saj so lastniki strani na vsak način hoteli ugotoviti, kaj se dogaja.

Grinch?

2 komentarja

Hekerji napovedali vojno Microsoftu

The Register - Hekerji so združili moči in složno izdali programsko opremo, ki sabotira Microsoftova forenzična orodja, ki jih je redmondski gigant brezplačno ponudil organom pregona po svetu. Ker se Microsoftov program imenuje COFEE (Computer Online Forensic Evidence Extractor), so protistrup domiselno poimenoval Decaf. Ta budno pazi, kaj v računalniku teče, in ob priklopu USB-ključa s programom COFEE avtomatsko izvede nekaj protiukrepov.

COFEE je Microsoft ponujal že od leta 2007 in je omogočal avtomatsko enostavno analizo sistemov Windows (piškotki, zgodovina brskanja, začasne datoteke ...). Pretekli mesec je COFEE ušel na splet, kar je sprožilo razvoj protistrupa. Microsoft je hitel pozivati strani, da ga umaknejo, a na Wikileaks ostaja. In res, nastali Decaf pobriše vse začasne datoteke, zradira zapiske programa COFEE, onemogoči USB in si izmisli (spoof) vrsto MAC-naslovov. Za prihodnje verzije hekerji obljubljajo še nekaj izboljšav, med njimi možnost oddaljenega zaklepa računalnika....

12 komentarjev

Pekel zmrzuje - Microsoft in GPL

Slo-Tech - Naša zvesta pisca novic sta pripravila, dva nasprotna pogleda na isto zgodbo. V znak nepristranskosti Slo-Techa objavljamo oba pogleda. Sami presodite kateri vam osebno bolj ustreza.

Prvi pogled:
Da bi Microsoft odprl izvorno kodo vseh svojih izdelkov je trenutno možno le v sanjah, a vseeno morda delajo korake proti temu cilju. Pred približno tremi tedni smo poročali o načinu, ki uporabnikom netbookov in ostalih računalnikov, ki nimajo optičnega pogona, omogoča namestitev Windows 7 s pomočjo USB ključka. Za njih je Microsoft pripravil poseben program, ki je elektronsko različico Windows 7, prenešeno z Microsoft Store, namestil na DVD plošček kot varnostno kopijo oz. USB ključek ter ga pripravil za inštalacijo.

Nekaj uporabnikov, ki si je program ogledalo podrobneje, je ugotovilo, da orodje pravzaprav vsebuje precejšen del kode iz programa, izdanega pod licenco GPL. Ta dovoljuje ponovno uporabo kode, a le v prav tako odprtokodnih programih, izdanih pod licenco GPL. Pri Microsoftu...

16 komentarjev

Microsoft odpira Windowskavarno v Parizu

TechCrunch - Microsoft je napovedal, da bodo v mestu luči odprli svojo kiberkavarno, ki bo razumljivo Windowskavarna. Datum odprtja je logičen - 22. oktobra, ko se bo začela prodaja že dokončanega Windows 7. V tej kavarni bodo uporabniki lahko srknili skodelico kave in hkrati preizkušali novosti iz Redmonda, nam obljubljajo. Kupili bodo lahko sicer le kavo in prigrizke, za programsko opremo pa bodo morali zaviti v namensko trgovino. Predstavljali jim bodo Windows 7, telefone z Windows in storitve Windows Live. Na TechCrunchu so ugotovili, da ima lokal že delujoč Wi-Fi, čeprav je do odprtja še mesec dni. V Microsoftu za zdaj pravijo, da o dodatnih lokacijah v drugih mestih ne razmišljajo. Spomnimo pa, da bodo v ZDA odprli verigo trgovin po vzoru...

57 komentarjev

Ali Microsoft pritiska na proizvajalce netbookov?

Slo-Tech - Po tem, ko je Asus na Computexu prikazal Eee PC zasnovan na ARM arhitekturi z Google Android operacijskim sistemom, pa so se predstavniki Asusa včeraj opravičili, ker so ta izdelek sploh prikazali.

Tik pred tem je bil predstavnik Asusa na tiskovni konferenci s predstavnikom Intela in Microsofta in seveda so se pojavila ugibanja ali morda Microsoft ni pritisnil na Asus glede ARM netbookov.

Predstavnik Asusa pravi da ne, zanimivo pa je, da je britanska veriga trgovin PC World prav tako napovedala, da ne bo prodajala Linux netbookov. Odločitev Asusa je nadvse nenavadna, saj gre pri novem Eee PCju za zrel izdelek, ki ga je mogoče relativno hitro uvesti v proizvodni proces.

Vsekakor ostaja dejstvo, da je Linux že popolnoma pripravljen na ARM platformo (Ubuntu je svojo kodo na ARM arhitekturo prenesel že lansko leto), Microsoft pa pač ne.

Kljub trditvam nekaterih, da so netbooki z Linuxom doživeli neuspeh, pa ne smemo spregledati da je bila večina privzetih Linux distribucij na...

17 komentarjev

Kakšen bo Microsoftov Kumo

Wired News - Microsoft je naznanil, da je začel z internim testiranjem novega iskalnega pogona, ki nosi kodno ime Kumo. Ko bo Kumo nared za uporabo, bodo z njim zamenjali Live Search, in poskusili konkurirati Googlu na področju iskanja po spletu. Celotni projekt naj bi Microsoft zastavil kar resno, tako da je v podjetju trenutno živahno vzdušenje testiranja, nad izdelkom pa naj bili zaposleni navdušeni.

Da bi jim uspelo ogroziti Google, razvijajo novo tehnologijo iskanja, ki so jo poimenovali...

8 komentarjev

Microsoft bo odprl lastno verigo trgovin

Slo-Tech - Microsoft je namignil, da kani odpreti svojo verigo trgovin, podobno kot ima Apple svoje Apple Store. Kakšnih podrobnih načrtov še ni obelodanil, je pa povedal, kdo bo vodja. Za izvedbo projekta bo skrbel David Porter, ki je prej kariero gradil v Wal-Martu. Za Microsoft izdelke sicer prodajajo drugi, a to ne bo prvikrat, da bi redmondski gigant odprl svojo trgovine. V starih časih balončka dot-comov je Microsoft imel eno trgovino v San Franciscu, a jo je novembra 2001 zaprl in se na področje do zdaj ni več vrnil.

Microsoft je idejo začel resneje študirati jeseni, ko je v Redmondu za zaprtimi vrati kampusa začel postavljati poskusne trgovine in jih preučevati. Takrat so še zagotavljali, da svojih trgovin ne nameravajo odpirati in da samo kažejo, kako bi se dalo njihove izdelke prodajati še bolje. Prav tako so odprli internetni Microsoft Store, kjer lahko uporabniki kupijo množico izdelkov.

Analitiki previdno menijo, da gre za relativno varno potezo, ki kakšne hude škode ne more...

53 komentarjev

Wall-Martovi no-OS računalniki

News Forge - Pred kratkim je v Ameriki veriga trgovin Wall-Mart ponudila 14 PC-jev brez nameščenega operacijskega sistema Windows. Open Source skupnosti so to trumoma pozdravile, na NewsForgu pa so se odločili, da preizkusijo, kako se računalniki obnesejo v navezi z Linuxom. Kako se je vse skupaj izteklo, si lahko preberete tukaj. Sicer pa Wall-Mart gor ali dol, veriga trgovin se nas itak ne tiče, saj so prisotne v Ameriki. Tiče pa se nas vsiljevanje operacijskega sistema Windows, brez katerega očitno nekateri prodajalci sploh nočejo prodati računalnika. In ne pozabite, kupovanje računalnika brez nameščenega operacijskega sistema je vaša pravica in ne dolžnost (in tukaj niti slučajno ne hujskam uporabnikov k uporabi piratskih kopij operacijskega sistema).

7 komentarjev