»

JavaScript: Firefox 4 hitrejši od Chroma

Slashdot - Na ConceivablyTech so primerjali hitrost najbolj priljubljenih spletnih brskalnikov, ko govorimo o Javascriptu. Uporabili so referenčni točki (benchmark) SunSpider in Google V8 na platformi x86. V prvi je bil najhitrejši Firefox 4 (TraceMonkey + JaegerMonkey) s 350,8 ms, ki je prvikrat prehitel dosedanjega vodilnega Googlovega Chroma s 356,5 ms. Tretji je Apple Safari s 369,7 ms,...

38 komentarjev

Izšel FreeBSD 8.0

FreeBSD 8.0 v akciji

Slashdot - Ta teden je izšla osma verzija odprtokodnega operacijskega sistema FreeBSD. Gre za drugi najpopularnejši odprtokodni sistem, takoj za nešteto okusi Linuxa, ki se je razvil iz Unixa. Od zadnje večje revizije (7.0) je preteklo poldrugo leto, tako da je novosti kar nekaj. Med njimi izpostavimo podporo za Xen DomU, ZFS v13, nov stack za USB, vimage (virtualization container), binarno združljivost s Fedoro 10, kar omogoča poganjanje aplikacij za Linux, denimo Flash 10, GNOME 2.26.3 in KDE 4.3.1, Firefox 3.5.5 in tako dalje. Brezplačen prenos je že mogoč, najbolje ga je opraviti s slovenskega zrcalnega strežnika ali omrežja torrent.

25 komentarjev

Cooliris prihaja na Linux

Slo-Tech - Cooliris je priljubljen vtičnik za Safari, Firefox in Internet Explorer, ki omogoča 3D-pregledovanje slik in video posnetkov. Doslej je bil na voljo le za platforme Windows, Mac OS X in iPhone, z novo izšlo verzijo 1.10 pa se bo znašel tudi na Firefoxu 3 pod Linuxom.

Poleg podpore za novo okolje, ki zahteva novo verzijo Linuxa (recimo distribucije Ubuntu 8.04, Fedora 10, OpenSuse 11), grafiko s strojnim pospeševanjem, Flash 10 ali več in Firefox 3, je nova inačica prinesla še nekaj novosti. Omeniti velja možnost pregleda slikovnih datotek, ki so na lokalnih diskih, s čimer se briše meja med spletnim in lokalnim. Za prihodnje verzije načrtujejo še podporo lokalnim video posnetkom. Dodali...

7 komentarjev

Na Portugalskem za javne razpise potrebujete Silverlight

Slashdot - Trend zadnjih let je, da vlade in druge državne institucije po svetu vedno pogumneje korakajo v smer odprte kode, a se včasih še vedno pripeti kakšna neumnost. Na Portugalskem je namreč v uporabi platforma vortalGOV, ki jo upravlja podjetje Vortal Comércio Electrónico, prek katere se izvajajo javni razpisi in prijave zanje. Problem tiči v Microsoftovi tehnologiji Silverlight, ki je potrebna za uporabo strani, in je trenutno podprta le v Windows in Mac OS X, medtem ko razvoj za Linux še teče (Moonlight podpira le verzijo 1.0). Ker to pomeni, da na javnih razpisih ni mogoče kandidirati z uporabo odprtokodne programske opreme, je ESOP (nekakšen portugalski Lugos) zagnal vik in krik ter vse skupaj prijavil Evropski komisiji, saj z avtorji strani niso uspeli najti skupnega jezika.

118 komentarjev

Linux je počasnejši od Windows

Rezultati Dromaeo testa (večja vrednost je boljša)

Slo-Tech - Da, prav ste prebrali - tako vsaj kažejo testi spletne strani TuxRadar, kjer so testirali hitrost brskalnika Firefox 3.0.6 v okolju Windows XP SP3 in Fedora 10.

Testirali so na dveh strojno enakih računalnikih, izvedli pa so tri teste, ki intenzivno uporabljajo JavaScript: SunSpider, V8 Benchmark 3 in Dromaeo.



Rezultati kažejo, da je Firefox pod Linuxom v vseh treh primerih opazno počasnejši, kar pa avtorji ne pripisujejo Firefoxu, pač pa Linuxu, ki naj bi imel tudi v primeru OpenOffica težave s slabšo performančnostjo. Da pa bi bila mera polna, pa se je izkazalo, da je Firefox hitrejši celo pod Wineom (testirali so Firefox pod Windows...

333 komentarjev

Rusija bo razvijala svoj operacijski sistem

Slashdot - Prejšnji mesec je na spletu zaokrožila novica, da se Rusija pripravlja na izdelavo lastnega operacijskega sistema, ki bo osnovan na Linuxu, s čimer se želijo rešiti izpod Microsoftovega jarma.

Zdaj je znanih nekaj več podrobnosti o projektu. Za zdaj najverjetnejši kandidat je Fedora, saj so Rusi organizirali sestanek z Wernerjem Knoblichom, podpredsednikom divizije EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika) Red Hata, kjer so govorili o razvoju proste programske opreme v Rusiji. Beseda je tekla o ustanovitvi posebne ruske skupine razvijalcev Ruske Fedore, ki bi bila odskočna deska za razvoj lastnega operacijskega sistema.

73 komentarjev

Izšla Fedora 4

Slo-Tech - Danes je izšla četrta inkarnacija Red Hatove Fedore. Fedora je ena izmed dveh Red Hatovih distribucij Linuxa (poleg Red Hat Enterprise Linux) in je namenjena splošni rabi. Njena značilnost je, da sestoji samo iz povsem brezplačnih odprtokodnih programov in je zato na voljo zastonj. Prenos je že mogoč z uradne strani in prek omrežja torrent, če je uradna stran prezasičena.

Na novico nas je opozoril nekdo123.

20 komentarjev

Rdeč klobuk je mehek klobuk

100si - Red Hat, največji distributer Linuxa, je naznanil združitev Red Hat Linux Projecta s Fedora Linuxom, skupino, ki izdeluje pakete RPM različne programske opreme za Red Hat Linux. Nastala skupnost prostovoljcev se zdaj imenuje The Fedora Project in jo sponzorira Red Hat. Namen skupnosti je razvijati odprt operacijski sistem, ki bo temelj za razvoj Red Hat Linuxa in ustvarjati temelj za preskušanje novih tehnologij, ki bodo morda nekoč postale del Red Hatovih izdelkov.

fedora [fido´:r*] n A mehek klobuk

0 komentarjev