»

Mozilla dobila novo direktorico in začela reorganizacijo

Slo-Tech - Mozilla je minuli teden dobila novo, sicer začasno izvršno direktorico. Dosedanja direktorica Mitchell Baker se vrača na funkcijo predsednice, zato bo nova direktorica postala Laura Chambers, ki bo funkcijo opravljala do konca leta. Laura Chambers je že tri leta članica Mozillinega upravnega odbora, predtem pa je delala v Airbnbju, PayPalu in eBayu. Njena glavna cilja sta posodobitev in izčiščenje strategije podjetja v prihodnosti ter učinkovito izkoriščanje potenciala in izvajanje obstoječih procesov. Z drugim besedami, Laura Chambers mora povišati prepoznavnost podjetja v javnosti ter povečati prihodke.

Njen prvi korak je rezanje stroškov. V podjetju so odpustili 60 ljudi, kar predstavlja pet odstotkov zaposlenih. Prav tako zmanjšujejo vlaganja v nekatere izdelke, med katerimi so VPN, Relay in Online Footprint Scrubber. 3-D svet Hubs bodo v celoti ukinili. Zaradi tega krčenja bodo potrebovali tudi manj zaposlenih.

Mozilla je nenavadno podjetje. Nastala je na pogorišču Netscapa,...

30 komentarjev

Izšla Opera 10.50

Opera Web Browser - Norvežani so danes izdali novo verzijo svojega brskalnika Opera, ki se sodeč po raziskavah trga nikakor ne uspe zasidrati med najpriljubljenejše brskalnike, a ima trdno bazo zadovoljnih in ponosnih uporabnikov. V zadnjih 36 urah so pri Opera Software zelo pohiteli in izdali kar pet kandidatov za izid; bržkone se je mudilo, da ujamejo Microsoftovo splavitev izbirnega okna za izbor brskalnika v Windows, ki ga je izsilila EU.

Razvijalci trdijo, da je Opera 10.50 najhitrejši brskalnik doslej in testi beta verzije to potrjujejo. Podobno titulo si lasti tudi Google Chrome, tako da bo moral zmagovalca odločiti fotofiniš. Za zdaj so izdali le verzijo za Windows, medtem ko bosta tisti za Linux in OS X sledili kmalu.

Kaj je novega? JavaScript poganja nov pogon Carakan, slike izrisuje...

211 komentarjev

Microsoft in EU morda do dogovora že 15. decembra

ComputerWorld - Microsoft se je oktobra z Evropsko komisijo sporazumel, da bo v svoj operacijski sistem vključil izbirno okno, ki bo uporabniku ponudilo najpriljubljenejše spletne brskalnike. Ta si bo nato izbral svojega favorita, s čimer bo Microsoft zadostil zahtevam EU, ki mu je očitala monopolne vedenje in ščitenje Internet Explorerja. V Bruslju so z bili idejo zadovoljni, majhne pripombe so izrekli le izdelovalci konkurenčnih brskalnikov, zaradi česar bo Microsoft to okno malo predrugačil.

Ena izmed pomembnejših sprememb bo naključni vrsti red brskalnikov na izbiro, ki se bo vsakokrat premešal. Microsoft jih je želel razvrstiti po abecedi glede na avtorja, s čimer bi se na prvo mesto zavihtel Applov Safari, kar pa bi lahko vodilo v oportunistično poimenovanje. Druga pripomba je šla na račun programa, ki bo okno odprl. Nesprejemljivo je, da bi ga odprl Internet Explorer, so v en glas zatrdili konkurentje, zaradi česar bo sedaj okno odpirala neka nevtralna aplikacija. Dodatno bo potrebno...

51 komentarjev

Firefox 3.5 bo podpiral prednastavljeno geografsko lokacijo

TG Daily - Z vedno pogostejšimi spletnimi aplikacijami, ki zaradi kakršnegakoli razloga potrebujejo vašo geografsko lokacijo (recimo za lokalno vremensko napoved), trend podpira tudi Mozilla s svojim spletnim brskalnikom Firefox. V prihajajoči, 3.5 različici, ki naj bi izšla junija, bo lokacijo moč prednastaviti, aplikacija pa jo bo prebrala avtomatično. Ker pa bo enako funkcijo podpiral tudi Mozillin prihajajoči mobilni brskalnik s kodnim imenom Fennec, razvijajo tudi razbiranje lokacije z uporabo GPS signala, triangulacije GSM omrežja oz. s pomočjo WLAN omrežja.

Ker pa dodatek povzroča skrbi okrog zasebnosti, funkcija prihaja le kot opcija za vklop, tovarniško pa bo izklopljena. Vseeno pa lahko precej poveča produktivnost uporabnika, v ekstremnih primerih z dovolj podpore pa poda tudi bolj uporabne rezultate v iskalnikih. Če bi uporabnik, ki se nahaja v središču Ljubljane, želel poiskati besedo 'pica', v rezultatih na primer lahko dobi lokacije najbližjih picerij, njihove ocene, itd.

...

18 komentarjev

Microsoft odgovoril Evropski komisiji

ComputerWorld - Iztekel se je novi, podaljšani rok, do katerega je moral Microsoft odgovoriti na očitke Evropske komisije o kršenju protimonopolne zakonodaje z integracijo Internet Explorerja v Windows, o katerih smo že obilno pisali. Postopek je stekel na pobudo norveških razvijalcev konkurenčnega brskalnika Opera. Microsoft se je zgledno odzval v roku, kot je potrdil njihov predstavnik za stike z javnostmi, niso pa želeli razkriti, kaj točno so odgovorili.

Lahko si sicer mislimo, da po njihovem mnenju niso ravnali napak in da ravno to dopovedujejo tudi Evropski komisiji. Nekateri viri poročajo, da je Microsoft zaprosil za možnost zaslišanja, ki naj bi bilo v prihajajočih tednih, katerega naj bi se udeležile tudi relevantne tretje osebe (denimo razvijalci Mozille, Firefoxa, Googla, kot tudi IBM, Oracle, Red Hat itn). Spet drugi pa pravijo, da tega uradno niso storili, so si pa pridržali možnost, da ga zahtevajo. Kakorkoli že, ko bo znanega kaj novega, vas obvestimo.

63 komentarjev

Microsoftu dodaten teden v bitki z EU

The Register - Poročali smo že, da je Evropska komisija pod drobnogled vzela Microsoftovo integracijo Internet Explorerja v Windows, kar je po njenem mnenju izkoriščanje monopolnega položaja. Prvikrat so Microsoft opomnili 15. januarja letos, ko so podjetju poslali obvestilo o nasprotovanju in mu dali dvomesečni rok, da odgovori na očitke. Rok so nato podaljšali do 21. aprila, včeraj pa je predstavnica Evropske komisije za stike z javnostmi potrdila, da so Microsoftu rok podaljšali še za dodaten teden, skupno na 28. april. Razloga za odločitev ni navedla.

O mogočih izidih smo že dosti špekulirali, a se trenutno zdi najverjetnejša zahteva, da se v Windows vključi še kak konkurenčen brskalnik in nato uporabniku ponudi možnost izbora, katerega bo dejansko namestil. Druga možnost bi bila prepoved prodaje IE z Windows, a se je Evropska komisija verjetno kaj naučila ob primeru z Windows Media Playerjem, ki je bil zanjo pirova zmaga. Izrečejo lahko seveda še globo.

59 komentarjev

Firefox 3 je najbolj razširjen brskalnik v Evropi

Internet Explorer 7 je za vedno izgubil primat v Evropi

vir: Reuters
Reuters - Firefox 3 je v 13. tednu letošnjega leta z dobrimi 35 odstotki trga postal najbolj priljubljen brskalnik v Evropi. In to ni prvoaprilska šala! Kot ugotavlja StatCounter, ki spremlja več kot 3 milijone spletnih strani, je Internet Explorer po mnogih letih izgubil primat in pristal pri 34 odstotkih in pol. Natančnega števila let diktature Microsoftovega brskalnika do konca redakcije nismo uspeli izbrskati, je pa številka grozno visoka.

Zamenjavo vodstva smo sicer pričakovali nekaj tednov pozneje, a se je zaradi prihoda Internet Explorerja 8 delež njegovega predhodnika v zadnjem tednu zmanjšal nekoliko bolj občutno. Tak trend je pričakovati vsaj še nekaj mesecev, zato je Internet Explorer 7 prvo mesto skoraj zagotovo izgubil za vedno.

Ker ima Firefox...

43 komentarjev

Evropska komisija hoče več brskalnikov v Windows

Slashdot - Evropska komisija se je odločila, da od Microsofta ne bo zahtevala odstranitev Internet Explorerja iz operacijskega sistema. Skladnost s pravili konkurence bodo poskusili doseči na drugačen način. Od Microsofta namreč zahtevajo, da pri namestitvi Windows uporabnikom ponudi izbiro, kateri brskalnik želijo namestiti.

Spomnimo, da je Komisija Microsoftu že januarja poslala obvestilo o nasprotovanju (statement of objection), ker jih je navedena integracija IE-ja v sistem zmotila. Dvomesečni rok, v katerem mora podjetje v postopku odgovoriti, se še ni iztekel, a je Komisija že zavzela nekatera stališča. Če se bodo v postopku očitane kršitve izkazale za resnične, bodo od Microsofta zahtevali, da v Windows doda možnost izbora, kateri brskalniki naj se namestijo in kateri naj bo privzet. Druga možnost, ki se lahko udejanji, je prevalitev problema na OEM-partnerje, ki ponujajo sisteme z naloženim Windows. V tem primeru bi morali ti namestiti na računalnike in telefone dodatne brskalnike.

...

163 komentarjev

Firefox se pridružuje zahtevi Evropske komisije

Slo-Tech - Pretekli mesec smo poročali, da se Evropska komisija mršči nad Windows z vgrajenim Internet Explorer, po tem ko je Opera protestirala, da jim Microsoft z nepošteno igro krade tržni delež. Epilog še čakamo, saj ima Microsoft dva meseca časa za odziv, se pa medtem dogajajo razne zastranitve.

Mitchell Baker, nekdanja izvršna direktorica Mozilla Corporation in sedanja predsednica Mozilla Foundation, je v svojem blogu zapisala, da se strinja z očitki Evropske komisije. Po njenem mnenju je Microsoft s svojim ravnanjem povzročil in še povzroča nepopravljivo škodo na področju konkurence in inovacij, zaradi česar bo potrebno nekaj nujno ukreniti, pri čemer svari pred napol domišljenimi ukrepi.

Ena izmed možnosti, ki se omenja, je integracija še drugih brskalnikov v Windows, s čimer bi imel uporabnik izbiro od samega začetka. Mnenja o taki praksi so deljena in Mike Connor stoji na nasprotnem bregu. Sam pravi, da za Firefox integracija ne bi bila dobra rešitev. Mimogrede še zavrača navedbe...

166 komentarjev

Evropska komisija želi Windows brez IE

CNet - Evropska komisija se je spet odločila nekoliko pobliže ogledati Microsoftov položaj in njegov Windows, saj meni, da redmondski velikan izkorišča prevladujoči tržni delež. Tokrat je kamen spotike brskalnik Internet Explorer, ki je integriran v Windows, povod pa pritožba razvijalcev Opere iz leta 2007.

Evropska komisija je Microsoftu že poslala obvestilo o nasprotovanju (statement of objection), v izjavi za javnost pa je zapisala, da navezava IE-ja na Windows, s čimer je prvi avtomatsko dostopen na 90 odstotkih računalnikov, ovira konkurenco. Hkrati verjamejo, da Microsoft na tak način zavira razvoj konkurenčnih produktov in znižuje kakovost izdelkov, ki bi jih končni uporabnik lahko bil deležen. Prav tako ugotavljajo, da vsenavzočnost IE-ja spodbuja razvijalce spletnih strani k razvoju strani, prvenstveno optimiziranih za IE. Microsoft je bil za zdaj kratek, saj je dejal, da so obvezani poslovati v skladu z evropskim pravnim redom in da preučujejo obvestilo. Podjetje ima namreč...

156 komentarjev