»

Skype bo bržkone prodan Microsoftu

The Wall Street Journal - Prejšnji teden smo obširno pisali o Googlu in Facebooku, ki se po neuradnih informacijah potegujeta za prevzem Skypa, sedaj pa kaže, da bosta izvisela in bo Skype kupil Microsoft. The Wall Street Journal piše, da bo posel javno objavljen vsak hip.

Microsoft bo po neuradnih informacijah za Skype odštel med sedem in osem milijard dolarjev, kar postavlja vrednost posla na okrog 8,5 milijarde dolarjev (Skype ima 686 milijonov dolarjev dolga). S tem bo nakup Skypa najdražji prevzem v Microsoftovi zgodovini. Doslej je ta naziv pripadal nakupu spletnega oglaševalca aQuantive, za katerega so so leta 2007 odšteli šest milijard dolarjev.

Večino svojih prihodkov in tudi dobička Microsoft ustvari s prodajo operacijskega sistema...

47 komentarjev

Facebook in Google se potegujeta za Skype?

Reuters - Viri blizu podjetij Facebook in Google po poročanju Reutersa potrjujejo, da naj bi se velikana ločeno dogovarjala s Skypom za njegov prevzem. Facebookov ustanovitelj in izvršni direktor Mark Zuckerberg naj bi se na sestankih v Skypu pogovarjal o prevzemu, hkrati pa naj bi podjetje iskalo partnerja v Luksemburgu za skupni prevzem Skypa. Tudi Google naj bi imel iste nakane, saj naj bi se dogovarjal še z nekaj podjetji o skupnem nakupu Skypa.

Koliko bi bil tovrsten dogovor vreden, je za zdaj še ugibanje, viri pa pravijo, da okoli tri do štiri milijarde dolarjev. Kaj zdaj vse to pomeni za situacijo okoli Skypa in ali gre le za namerno mešanje megle, ki bi podžgalo vrednost podjetja, je težko reči. Skype je namreč napovedal, da bodo letos...

27 komentarjev

eBay ščiti kupce

Navsezadnje so kupci razlog za eBayev obstoj

vir: eBay
eBay - eBay je za svojo ameriško stran eBay.com zagnal novo storitev, s katero kupce ščitijo pred goljufijami. Program pravzaprav kupci, ki so za plačilo uporabljali PayPal, že poznajo (PayPal Buyer Protection), zdaj pa ga je eBay premaknil pod svojo streho za vse nakupe, opravljenimi s podprtimi načini plačila. Zaščita velja za večino avkcij, razen za celotna vozila (a velja za dele vozil) in nepremičnine. Pri eBayu pravijo, da naj bo prvi korak v primeru nepravega oz. poškodovanega artikla kontaktiranje prodajalca, medtem ko naj pomoč zaščitniškega programa poiščejo šele, če prodajalec ne želi sodelovati. V primeru da je dogovor s prodajalcem dosežen, morajo kupci artikel poslati nazaj in eBayu posredovati...

9 komentarjev

Skype za Linux bo odprtokoden

The Register - Skype za platformo Linux obstaja že dolgo časa, a odprtokodnost platforme nikakor ne pomeni, da je tudi izvorna koda Skypa odprta. Skype jo ljubosumno skriva, tako da zunanji razvijalci Skypa ne morejo napisati kakšnih popravkov in izboljšav, ki bi jih želeli. Kot kaže, se bo to spremenilo. Olivier Faurax je na svojem blogu zapisal, da bo Skype odprl kodo svoje verzije za Linux, sedaj pa je to uradno potrdilo tudi podjetje. Točnega datuma še ni, delajo pa v tej smeri. To naj bi se zgodilo v bližnji prihodnosti, pravijo.

9 komentarjev

Ebay prodaja Skype

CNet - Napovedi se uresničujejo in Ebay dokončno prodaja Skype. Prodajali so ga sicer že nekaj časa, sedaj pa je čas dozorel za kupčijo. Kupila ga bo skupina investitorjev, ki jo vodi podjetje Silver Lake in vključuje sklada Index Ventures in Andreessen Horowitz ter kanadski pokojninski sklad. Za 65-odstotni delež v Skypu bodo odšteli dve milijardi dolarjev, preostanek pa bo Ebay zadržal v svoji lasti.

Ebayju je tako uspela dobra kupčija, saj so leta 2005 za nakup Skypa odšteli 2,6 milijarde dolarjev. Prevzem so mnogo označili za enega večjih fiaskov v IT-svetu, saj je bila cena tako visoka, da je redko kdo verjel, da ga bo uspel Ebay še kdaj tako drago prodati dalje. Nova cena postavlja vrednost celotnega Skypa na 2,75 milijarde dolarjev. Razlogi za prodajo ostajajo enaki, ponavlja Ebayjev izvršni direktor: Skype je odlično samostojno podjetje, ki pa s preostalim delom skupine Ebay nima mnogo skupnega. V letu 2008 je Skype zbral 551 milijonov dolarjev prihodkov.

2 komentarja

Ebay bo prodal Skype

X-Bit Labs - Predvčerajšnjim smo poročali, da prvotni Skypovi avtorji razmišljajo o ponovnem odkupu Skypa, ki so ga leta 2005 prodali Ebayu. Slednji je že mesece pred tem javno namignil, da bi se za primerno ceno Skypa znebil, ker ta kljub stabilnemu dobičku, ki ga generira, ni kaj preveč integriran v ostale Ebayeve storitve. Kot kaže, so se sedaj dokončno odločili, da Skype odprodajo. V ponedeljek so namreč objavili, da bodo Skype oddvojili v ločeno podjetje in prihodnje leto izvedli javno prodajo delnic (IPO).

Ebayev izvršni direktor John Donahoe je dejal, da je Skype izvrsten samostojni posel z močnimi temelji in naraščajočo uporabo, a je jasno, da ima z Ebayem in PayPalom le malo sinergije. Lani je Skype prinesel 551 milijonov dolarjev prihodkov, kar je za 44 odstotkov več kot leta 2007, do leta 2011 pa želijo preseči magično mejo milijarde. Tudi finančna kriza naj bi ugodno vplivala nanj, saj ljudje v želji po klestenju stroškov raje posegajo po cenejših alternativah klasičnemu...

6 komentarjev

Skypovi avtorji bi ga radi odkupili nazaj

The New York Times - Razvoj programa za telefoniranje z računalnika na računalnik prek spleta, ki se je sčasoma razvil v marsikaj več, so začeli Estonci Ahti Heinla, Priit Kasesalu in Jaan Tallinn, ki so med drugim pisali tudi svojčas priljubljen program za deljenje datotek Kazaa. Njegov potencial so kmalu spoznali pri eBayu, kjer so leta 2005 v prevzemu zanj odšteli 2,6 milijarde dolarjev. Kot so povedali, Skype prav hudo z ostalimi njihovimi operacijami ni povezan, a dokler ustvarja stabilen denarni tok in dobiček razloga za nasilno prodajo ni.

The New York Times to pot poroča, da naj bi Niklas Zennstrom in Janus Friis, ki sta bila lastnika podjetja Skype Limited, ki je obvladovalo Skype do prodaje, razmišljala o ponovnem odkupu Skypa. Viri trdijo, da sta se pogovarjala z več zasebnimi skladi in da zbirata svoje premoženje v želji, da podjetje spet kupila. Po prodaji Skypa sta ustanovila podjetje Atomico, ki se je ukvarjalo s tveganim kapitalom (venture capital) in je finančno podprlo Joost.com.

...

12 komentarjev

Skype meri na podjetja

The Wall Street Journal - Skype je včeraj javnosti predstavil novo storitev, s katero se želi približati majhnim podjetjem, ki kanijo preiti na internetno telefonijo. Poimenovali so jo Skype for SIP in je za zdaj še v stadiju beta. Glavna prednost je združljivost s staro opremo PBX, ki jo posedujejo podjetja, s podporo Session Initiation Protocol (SIP). Po Skypovih lastnih besedah to pomeni, da je prehod mogoč brez dragih viličarjev za nadgradnjo obstoječe infrastrukture.

Pogovori med uporabniki Skypove tehnologije bodo brezplačni, medtem ko klici na stacionarne številke v ZDA stanejo približno dva centa. Skype je sicer že prej imel oddelek za podjetja, le da je bilo potrebno za uporabo imeti računalnike in programsko opremo (tako kličemo domači uporabniki), kar je prehod v podjetjih napravljalo manj privlačen. Z uvedbo SIP-a pa je prehod olajšan, saj mora le sistemski skrbnik znati prekonfigurirati PBX. Prehod na brezplačno ali cenejše telefoniranje je mamljiv, a kritiki opozarjajo, da morajo biti zlasti...

0 komentarjev

Izšel Skype 4.0

TG Daily - Skype je predstavil četrto verzijo svojega programa za videoklice in tekstovna pomenkovanja prek interneta, ki jo pompozno oglašujejo kot najbolj prelomno inačico v zgodovini podjetja. Novosti, ki jih navajajo, sicer kažejo nekoliko podvomiti v tako smelo napoved. Odslej lahko uporabniki večji del zaslona uporabijo za video (hm, že v prejšnji verziji je bilo mogoče posnetek razširiti čez cel zaslon). Nekoliko so izboljšali kodeke za video, ki jim merilec hitrosti povezave samodejno sporoča, kakšno kompresijo naj uporabi, in lahko v idelanih pogojih doseže 30 posnetkov na sekundo, in avdio, ki naj bi porabil polovico manj prostora za enako kakovost. Poleg tega je še nekaj kozmetičnih popravkov, denimo zavihek Pogovori, ki omogča lažji nadzor v primeru več pomenkov hkrati, in še nekaj drugih. Za posebej prelomno verzijo verjetno ne gre, a presodite sami, saj je prenos kot vedno brezplačen.

40 komentarjev

Je Skype naprodaj?

CNet - Oktobra 2005 je eBay za nakup Skypa, ki ga poznamo po nudenju brezplačnih video klicev z računalnika na računalnik in trženju poceni klicev v telefonska omrežja v tujino, odštel 2,6 milijarde dolarjev. Že lani so se na spletu pojavljala namigovanja, da utegne eBay Skype prodati, zadnje izjave eBayevega izvršnega direktorja pa so zanetile nov val ugibanj. John Donahue je namreč dejal, da je Skype odlična samostojna storitev. Ob analiziranju slabih finančnih rezultatov eBaya v zadnjem četrtletju, ko so zabeležili za tretjino manjši dobiček, je navrgel, da je sinergija med Skypom in drugimi deli portfelja minimalna. Kljub temu pa hudega pritiska, naj ga prodajo prav zdaj, ni, saj je recimo v zadnjem četrtletju Skype povečal dobiček za 26 odstotkov.

Glavni problem je drag nakup, saj eBay trenutno ne more iztržiti niti blizu zneska, ki ga je plačal za nakup. Leta 2007 so odpisali 900 milijonov kapitalske izgube, tako da trenutno cenijo njegovo vrednost na 1,7 milijarde. Spremenile so...

7 komentarjev

Skype tudi za mobilnike

Yahoo News - Včeraj je Skype, ki ga po svetu milijoni množično uporabljajo za brezplačne (video)klice z računalnika na računalnik in ugodne klice na mobilne in stacionarne številke v drugih državah, izdal posebno verzijo svojega klienta, ki je prilagojena mobilnikom in bo za delovanje potrebovala zgolj Javo. Scott Durchslag, izvršni direktor Skypa, je dejal, da je za Skype velik korak naprej to, da so omogočili njegovo uporabo napravam z Androidom in tudi stotinam drugih mobilnih telefonov. Skoraj polovica svetovnega prebivalstva uporablja mobilne telefone in mnogo izmed njih so že zdaj uporabljali Skype drugod, je še dodal. Nova verzija lite bo podpirala telefone LG-ja, Motorole, Nokie, Samsunga in Sony Ericssona. Beta verzija programa je že dostopna na njihovi strani, a program za zdaj omogoča klicanje le v ZDA, VB, Poljsko, Brazilijo, Švedsko, Dansko, Finsko, Estonijo, Avstralijo in Novo Zelandijo.

20 komentarjev

Bo eBay prodal Skype Googleu?

vir: CNet
CNet - Leta 2005, ko je eBay priljubljeno storitev kupil, je po mnenju mnogih v Silicijevi dolini storil 2.6 milijarde ameriških dolarjev "težko" napako. Včeraj so se pojavile nove govorice, da se Skype z Googleom pogaja o partnerstvu ali celo o takojšnji prodaji. Medtem ko govoric ni komentiral še nihče od vpletenih, naj bi dogajanje dodatno podžgala odsotnost Googleovih strokovnjakov na sejmu CTIA v Las Vegasu.

Henry Blodget iz Silicon Alley Insiderja ocenjuje, da bi eBay Skype lahko prodal za 5 ali 6 milijard ameriških dolarjev.

9 komentarjev

Lažna eBay stran

Yahoo News - Nepridipravi, ki so poskušali ukrasti informacije o kreditnih karticah iz nalinijske avkcijske web strani eBay.com, so postavili lažno eBayevo spletno stran in na ta način privabljali žrtve. Prevara je vključevala tudi nagovarajanje koristnikov, da se prijavijo na ebayupdates.com in da pri tem obnovijo podatke o svojih kreditnih karticah, je povedal azijsko-pacifični koordinator ameriške skupine SANS IISC (Institute Internet Storm Center). eBay je takoj reagiral z opozorilom svojim uporabnikom, naj opozorilo prezrejo. Klik!

0 komentarjev