»

Čisto pravi Računalniški muzej v Ljubljani

Slo-Tech - Saj ni res, pa je: tudi Slovenija je dobila čisto pravi računalniški muzej!
Korenine muzeja segajo v zlate čase Kiberpipe, v leto 2004. Od takrat so njegovi prostovoljci in prijatelji muzeja donirali in zbrali najbogatejšo zbirko informacijske dediščine v Sloveniji. Ta šteje že preko 6500 primerkov strojne in programske opreme, računalniške literature in revij pa tudi zabeležene ustne zgodovine. Danes ima muzej lastne, na novo prenovljene prostore na 700 m2 v treh etažah.



V kolikor kanite pogledati čudesa digitalne preteklosti je pravi naslov Celovška cesta 111 zraven Kina Šiška. Zaenkrat je za obiskovalce odprt vsak četrtek in petek 15-21h ter ob sobotah 9-15h. Tam lahko v živo raziskujete in uporabljate staro programsko opremo, kjer ne smete zamuditi rekonstrukcije klicnega dial-up interneta in surfanja po arhivskih spletnih straneh prek Netscape Navigatorja in ustvarjanja ASCII arta na kultnem slovenskem terminalu Paka 3000. Skupaj z uradno otvoritvijo 18. junija je v svojo...

18 komentarjev

Kiberpipin repertoar

MyCPU

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Teden je okrog in tudi v tem tednu vas vabimo v prostore na Kersnikovo 6. Na torkovem Pipinem odprtem terminu boste imeli tokrat priložnost poslušati avtorja odprtokodnega projekta MyCPU Dennisa Kuschela (predavanje bo v angleščini), na Spletnih uricah v sredo bo Sebastjan Trepča predstavil delovanje Google App Engine-a, na četrtkovem šestem VIP večeru pa bo vroča debata tekla o inovacijskem novinarstvu in poročanju. Do 10.4. vas vabimo tudi na ogled razstave Kiberpipinega računalniškega muzeja Zgodovina trdega diska. Če se nam ne morete pridružiti v realnem, lahko dogodke spremljate v virtualnem prostoru v živo ali pobrskate po videoarhivu za kakšnim zamujenim predavanjem. Se vidimo v

5 komentarjev

Kiberpipina ponudba

IBM 3390

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Teden je okrog in spet vas vabimo v svoje prostore. Od danes dalje je na ogled Zgodovina trdih diskov v režiji Kiberpipinega računalniškega muzeja, v torek bo Urban Škudink na POT predstavil testiranje Django spletnih aplikacij, na SU pa bo Željko Filipin predstavil Watir, Ruby orodje za testiranje spletnih aplikacij. Še vedno velja, da lahko zamujena predavanja pogledate, ko jih objavimo v našem video arhivu, če pa v času predavanja samo nimate časa priti...

0 komentarjev

V Kiberpipi se spet dogaja!

Obiskovalci, ki so ostali še po zakuski za KDE 4.2 release

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ker vreme še nekaj časa ne bo najugodnješe za prostočasne aktivnosti pod oblačnim nebom, vas ponovno vabimo v Kiberpipo, kjer ste ta teden morda že zamudili zabavno druženje ob izidu KDE 4.2, ki smo ga za vas organizirali v sodelovanju društvom Lugos. A ni še vse zamujeno, jutri se oglasite na Spletne urice, na katerih vam bo Urška Podobnik predstavila, kako v praksi deluje optimizacija spletnih mest, pozneje pa se bomo spet družili. Do 27.2. si v kavarni Metropol lahko ogledate, kakšne računalnike so izdelovala slovenska podjetja. Seveda pa se lahko oglasite kar tako, izkoristite prost dostop do interneta, ali pa se poigrate s starimi računalniki, ki jih razstavljamo v muzeju.

Če ste dejansko zamudili današnji Pipin...

1 komentar

Linus Torvalds: KDE 4 je katastrofa

ComputerWorld - Prvi pisec Linuxovega jedra Linus Torvalds se te dni mudi v Avstraliji, kjer se je udeležil konference, hkrati pa si je vzel tudi nekaj časa za ComputerWorld Australia in nastal je zelo zanimiv intervju. V njem je pogovor tekel o prihodnosti Linuxa z ozirom na skoraj 20-letno zgodovino in Torvaldsovem mestu v svetu Linuxa. Dotaknil se je tudi konkurence, predvsem Windows 7 in Viste, ter Torvaldsovih osebnih preferenc. Povedal je, da iz zgodovinskih razlogov še vedno uporablja distribucijo Fedora. Najbolj sočen je razdelek o namiznih okoljih, kjer je Torvalds priznal, da je prenehal uporabljati KDE. Po njegovem mnenju je KDE z verzijo 4.0 postal taka katastrofa, da je GNOME v tem trenutku boljša rešitev, čeprav je pred leti menil drugače.

161 komentarjev

Naj vam Kiberpipin program polepša deževne dni

Tipkovnica Iskra Delta Triglav

vir: Kiberpipa
Kiberpipa -

Na današnji deževno turobni dan si boste proti večeru zagotovo lahko vzeli kako urico časa in se udeležili Spletnih uric - predavanja o ŽVPL 3.0. Urednika in snovalca prenovljenega ŽVPL-a Gregor Zalaznik in Davorin Pavlica nam bosta povedala nekaj bridkih izkušenj kako je prenova potekala, zakaj je potekala tako dolgo in kako se ne lotiti prenove spletnega mesta.

V okviru Filmšteke, ki zagovarja idejo odprtosti in vabi obiskovalce k soustvarjanju filmskih...

3 komentarji

Izšlo namizno okolje KDE 4.1

Namizje v KDE 4.1

vir: KDE
KDE - Skupnost razvijalcev pri prostem in odprto-kodnem projektu KDE je izdala težko pričakovano različico KDE 4.1. V tej različici se je med drugim vrnil paket programov za upravljanje z zasebnimi podatki KDE PIM, namizna lupina Plazma je doživela ogromno izboljšav, dodanih pa je bilo tudi precej novih programov in funkcij za obstoječe programe. Namizno okolje in programi so v precejšnji meri prevedeni tudi v slovenščino. KDE 4.1 je druga izdaja namizja in programov iz serije KDE 4 in je prva, ki je namenjena tudi zgodnjim uporabnikom (early adopters) in ne samo razvijalcem.

Poleg vrnitve paketa programov KDE PIM za upravljanje z zasebnimi podatki (e-pošta, organizator, bralnik virov RSS,...

46 komentarjev

Spletne urice: Spletno tiskanje brez CSS

Slo-Tech - V sredo, 10. maja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo imel Jure Koren predavanje z naslovom Spletno tiskanje brez CSS.

Ob različnih priložnostih potrebujemo mehanizem, ki omogoča s spletne strani prevzeti kakšno potrdilo ali stran izpisati na papir. Pri tem nas ovirata predvsem nekonsistentnost brskalniške podpore tiskalniškemu delu CSS standardov in v primeru elektronskega shranjevanja tudi (pre)enostavno spreminjanje dokumentov s tekstovno obliko zapisa.

Predstavljena prosta Python knjižnica ReportLab omogoča programsko gradnjo PDF dokumentov in omogoča nebolečo integracijo generatorja PDF dokumentov, računov, potrdil, za tisk oblikovanih gradiv in podobnih reči, ki jim spletni brskalniki danes še niso kos. Predavanje bo temeljilo na primeru spletnega vmesnika za generiranje računov, napisanem nad turbogears.

3 komentarji

Spletne urice: Testiranje spletnih aplikacij

Slo-Tech - V sredo 12. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice kjer bo Sebstajn Trepča predaval o tem kako poteka Testiranje spletnih aplikacij.

UnitTesti so vsekakor zelo uporabni, vendar jih ne moremo vedno uporabiti za spletne aplikacije. V zadnjem času vedno več orodij izvaja teste kar preko HTTP protokola, torej imajo vgrajen spletni brskalnik, s katerim testirajo vašo aplikacijo na najvišjem nivoju. Na predavanju bo predstavljeno nekaj takih orodij in njihova uporaba.

Sebastjan Trepča je spletni programer in navdušen uporabnik Pythona.

7 komentarjev

Spletne urice: Spletni GIS Pregledovalnik Giselle

Slo-Tech - V sredo 11. januarja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice na predavanje Mihe Kadunca iz podjetja Cosylab o domačemu spletnemu GIS pregledovalniku Giselle.

Cosylab je za kmetijsko ministrstvo razvil spletni pregledovalnik geografskih podatkov, ki je uspešen primer uporabe HTML in Javascripta v zahtevnejših asinhronih aplikacijah.

V predavanju bomo pogledali pod površino rešitve in izpostavili nekaj težav, ki smo jih pri razvijanju aplikacije bolj ali manj uspešno rešili.


Ne, Google maps ni edina GIS rešitev na svetu. :)

4 komentarji

DDoS na vreme!

ARSO - Pravi geek preživi večino dneva zaprt v sobi za računalnikom, ponavadi celo pri zastrtih oknih, ker lahko dnevna svetloba slabo vpliva na jogurtovo polt. Včasih pa se zgodi, da kdo rabi nujno tehnično pomoč na domu, ali pa v predalu zmanjka praznih CDjev. Takrat se je treba hočeš-nočeš podati v divjino zunanjega sveta in prva stvar, ki nas lahko preseneti, je vreme.

O tem, kaj se dogaja v zunanjem svetu na hidrometeorološčem področju, smo precej dobro obveščeni preko interneta. Na voljo imamo različne programčke, ki se postavijo na namizje in nas obveščajo, a njihova slaba stran je, da poznajo zelo majhno število slovenskih mest. Če hočemo izvedeti več, se lahko podamo na spletno stran Agencije Republike Slovenije za okolje, kjer nas čakajo zelo podrobni in ažurni podatki o vlažnosti, temperaturah, vetru in praktično vsem, kar bi nas lahko zanimalo, na izbiro pa imamo tudi veliko število avtomatskih in opazovalnih postaj.

Nek slovenski programer, ki se skriva pod psevdonimom...

68 komentarjev

Predavanje od Voodoo do GeForceFX, drugič

Kiberpipa - Veliko vas je bilo, ki se vam ni dalo premaknit svojih lenih riti, da bi Sergia, master bwano poslušali v živo, ko je predaval o zgodovini sodobnenga 3D grafičnega pospeševanja. No kljub temu je bilo predavanje uspešno in upam, da se bomo še kdaj lotili takšnih tem.

Za tiste, ki ste več kot 15 km oddaljeni od Ljubljane in vam je neprihod na predavanje odpuščen, pa smo pripravili DivX posnetek predavanja, ki ga lahko dobite tu (312 MB).

Drugače pa za extra pleasure lahko poskušate celo predavanje gledat brez zvoka in uživat le ob sergiovi sexy gestikulaciji. [:)]

26 komentarjev