»

15 let zapora za CD/DVD pirata

CD piratstvo očitno še je aktualno.

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Ameriška zveza glasbenih založnikov RIAA na veliko slavi svoj zadnji uspeh: Missisipijsko sodišče je 37-letnega Patrika Lansun Kinga obsodilo na kar 15 let zaporne kazni zaradi piratiziranja glasbenih in video ploščkov.

Kinga so aretirali v začetku leta v manjšem mestu Hazlehurst južno od prestolnice Jackson, potem ko je tajnemu sodelavcu posebne tožilske skupine za intelektualno lastnino uspelo od njega kupiti več ponarejenih ploščkov. Sledeča hišna raziskava na njegovem domu oz. v službenih prostorih je nato odkrila opremo za hitro kopiranje nosilcev, ter nekaj več kot 10.000 že skopiranih nosilcev. Na podlagi dokazov je King nato priznal vse točke obtožnice, a vseeno prejel sorazmerno visoko kazen. V zaporu bo sedel...

62 komentarjev

Nigerijski prevarant obsojen na 12 let zapora

Primer prevarantskega e-sporočila

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - V ZDA so obsodili še enega Nigerijca, ki je bil kriv prevare 419. Enaintridesetletni Okpako Mike Diamreyan je bil obsojen na 151 mesecev zapora, ker je med letoma 2004 in 2009 od 67 žrtev protipravno pridobil 1,3 milijona ameriških dolarjev.

Premisa je bila že preizkušena. Pretvarjal se je, da gre za različne vplivne osebe, ki potrebujejo pomoč pri premiku več milijonov dolarjev iz države, in žrtvam ob tem ponujal 20-odstotno provizijo. Pred nakazilom iz Nigerije so morale žrtve plačati raznorazne provizije in prispevke, ki so se kopičili in kopičili, obljubljenih milijonov pa seveda ni bilo od nikoder.

Zanimivo je, da je Diamreyan leta 2008 emigriral v ZDA....

11 komentarjev

Dvomilijonska odškodnina v primeru RIAA znižana

Ars Technica - Lani je veliko pozornosti vzbudil primer Jammie Thomas-Rasset, ki je izgubila tožbo proti organizaciji RIAA. Ta jo je tožila zaradi ilegalnega prenosa 24 skladb z interneta. Prva sodba je bila zaradi procesne napake razveljavljena, v drugo pa ji je porota prisodila plačilo odškodnine v višini 1,92 milijona dolarjev (80.000 dolarjev na skladbo). Obtoženka se je takrat kislo nasmehnila in založbam zaželela veliko sreče pri izterjavi.

Sodnik Michael Davis, ki je vodil postopek, je pokazal nekaj človečnosti in prisojeni znesek odškodnine znižal. Kot je dejal, je ogromna vsota mejila na strašno krivico, zato je uporabil institut remittitur ter 1,92 milijona dolarjev znižal na sprejemljivejših 54.000 dolarjev. Obenem je pripomnil, da je to še vedno visoka, morda previsoka vsota.

Thomas-Rassetova sicer ni bila zgledna obtoženka, a pravica velja tudi za manj simpatične, je poudaril sodnik. V postopku je namreč sprva vztrajala, da omenjene datoteke na njenem računalniku sploh niso mogle...

22 komentarjev

Vsak ukraden album ne povzroči škode

Ars Technica - Ameriški sodnik je razsodil, da priljubljena metoda organizacije RIAA in založb za računanje oportunitetnih izgub zaradi piratiziranja, ni sprejemljiva. James P. Jones namreč meni, da vsaka nelegalno prenesena datoteka ne pomeni izgubljene prodaje. Res je, pravi, da je bistveno manj verjetneje, da bo posameznik po prenosu datoteko kupil še po uradni poti, a da ni prav nobene podlage za trditev, da bi jo zanesljivo kupil, če je ne bi prenesel. Tako enostavna metoda za izračun nadomestila škode, ki jih lahko iztožijo od posameznika, ni sprejemljiva.

Gre za primer ZDA proti Danielu Dovu, katerega obtožnica bremeni vodenja skupine Elite Torrents v letih 2004 in 2005. Porota ga je spoznala za krivega, tako da je bil obsojen na 18 mesecev zapora in globo 20.000 dolarjev. To je znantno manj, kot je zahtevala RIAA. Slednja je naračunala 124.769, saj so prek njegovih strežnikov 17.281-krat prenesli 183 albumov, ki stanejo v povprečju 7,22 dolarja. Lionsgate je zahteval 880.000 dolarjev...

57 komentarjev

RIAA bo nehala tožiti posameznike

Prodaja glasbenih albumov

vir: The Wall Street Journal
CNet - The Wall Street Journal poroča, da bo ameriška RIAA, ki po lastnih besedah zastopa avtorje devetih desetin vse ustvarjene glasbe v ZDA, večinoma prenehala tožiti posameznike zaradi nelegalnega deljenja glasbenih datotek po spletu. Od leta 2003 so odprli približno 35.000 sodnih primerov proti uporabnikom, ki pa niso prinesli bistvenega izboljšanja položaja. Dobro jim je uspelo le poslabšati svojo...

21 komentarjev

Cyberdyne prihaja....

TG Daily - Švarci se še ni dodobra naveličal Terminatorja, že je Cyberdyne naredil svoj prvi brainwave controlled exoskeleton.

Kot je videti, so večkratni skoki v preteklost tako človeških kot kovinskih operativcev spremenili situacijo na terenu sedanjosti do neprepoznavnosti. Tako bodo ljudje dobili možnost početi Terminator™ vragolije še pred Sodnim Dnevom, za njim bodo pa stroji imeli resne probleme s folkom.

Dokaz več, da vsak genijalec pa le ne zakuha konec sveta. Profesorju Yoshiyuki Sankaiju bi se sicer znalo zgoditi, da bi z obrazom prebil betonsko steno ali kaj podobnega, a je vprašljivo, če bi to bistveno spremenilo prihodnost, saj imajo ostali tudi podobne, ne veliko slabše zadeve na mizi.

Preden dočakate naslednjo epizodo Sare...

65 komentarjev

RIAA sprožila nov krog tožb

Slashdot - RIAA, ki še vedno rada buta z glavo v steno, se je odločila, da bo vložila novo serijo tožb zaradi kršenja avtorskih pravic. Kar je pri tem postopku morda najzanimivejše - RIAA zaenkrat pozna le IP naslove kršiteljev, ne pa njihovih dejanskih imen. Ker ISP-ji, po odločitvi sodišča, ne rabijo posredovati podatkov o kršiteljih avtorskih pravic, se je RIAA odločila za "John Doe" taktiko, s katero se osredotočajo na posameznike in zbiranje dokazov proti njim (zapisi - logi - o deljenju datotek), nato pa na podlagi zadostne količine dokazov "prisilijo" internetne ponudnike, da posredujejo ime kršitelja. V tokratni "inkviziciji" se je RIAA obrnila proti 482-im kršiteljem, od katerih pa, po sedanji praksi sodeč, nihče ne bo videl sodišča. Od vseh 3.429 do sedaj obtoženih kršiteljev namreč nihče ni prišel na sodišče, saj so se uspeli pogoditi. Neuradno je vsak od njih plačal v povprečju 3000 dolarjev.

21 komentarjev

Alarm za prenosnike

Slashdot - Z naraščujočo priljubljenostjo prenosnih računalnikov se vse bolj veča tudi število kraj, v katerih so slednji udeleženi. In kot "odgovor" na vse večje število tatvin so se trije študentje iz univerze Simon Fraser, Chris Mitchell, Matt Brown in Hani Mehrpouyan odločili, da bodo za svojo nalogo (izdelava naprave in njena predstavitev kot član velikega podjetja) izdelali alarm za prenosnike.

Alarm, ki se pritrdi na prenosnik in začne piskati, če se oddalji 5 metrov od sprejemnika, ki ga nosi kupec, je na koncu prišel na tretje mesto, trem mladim inovatorjem pa je prinesel nagrado v vrednosti 20.000 dolarjev. Nove alarmne naprave so že bile dane določenim podjetjem in posameznikom na preizkušanjo, serijska proizvodnja pa bi se naj začela v roku dveh mesecev, na prodajnih policah pa naj bi imele cenovno nalepko okrog 95 dolarjev. Klik!

3 komentarji

To ni več res..

Gambit - Če pošteno priznam, se mi danes nič preveč ne da več delati, ker sem spravil svojo sobo v škatle za selitev, samo tale novica se mi je pa zdela vredna objave.
Po vsem peripetijah, ki so se dogajale okoli Napsterja, se je nekaj pamentnih (beri: ameriških) glasbenikov spomnilo, da bi bilo dobro na plano potegniti še kakšno tožbo. Tako so se spravili nad MusicCity.com (Morpheus), katerega funkcija vem je dobro znana, in za vsak nelegalno snet komad zahtevali 150.000 $. Ja, prav ste prebrali
Ne morem si pomagati, da ne bi bil skeptičen glede uspeha tožbe, samo ni mi pa jasno, kako se nekateri tako cenijo. Sicer pa, link do vira.

3 komentarji